Победа по учебник: Путин още не е кандидат, но печели от раз!

Изборите щели да минат по модела "референдум за доверие"
21 фев 2017 20:45,
207
Победа по учебник: Путин още не е кандидат, но печели от раз!
Снимка: архив Reuters

Макар Кремъл още да не е потвърдил участието на настоящия държавен глава Владимир Путин в президентските избори през 2018 г., няма съмнения, че победата му е предопределена, а вотът ще премине по модела "референдум за доверието към националния лидер", коментират събеседници на вестник "Ведомости".

"Няма съмнения дали Путин ще бъде избран или не. Задачата е хората да нямат усещането, че няма защо да ходят на избори, щом президентът така или иначе ще бъде избран", обясни един от събеседниците на редакцията, запознат с обсъждането на този въпрос в Кремъл.

Успешни избори ще бъдат тези, които бъдат проведени по-чисто, по-прозрачно и по-законно от предходните кампании, твърди източникът, цитиран от "Фокус"

Необходимо е обаче и Путин да получи по-голяма подкрепа, отколкото на миналите избори – както в относителни, така и в абсолютни числа, убеден е друг събеседник на вестника.

"Високият процент, но с ниска избирателна активност би бил най-лошия сценарий", предупреждава представителят на управляващите кръгове.

"Московский комсомолец" коментира "отговорната политическа мисия", която руските граждани ще имат догодина - "преизбирането на Владимир Путин за президент на Русия".

Самият държавен глава естествено още не е заявявал, че има желание пак да стане стопанин на Кремъл - толкова рано преди изборите това би било хем странно, хем смешно, хем контрапродуктивно.

Но мълчанието на Путин изобщо не заблуждава никого в руските политически среди. Участието му в президентската надпревара през 2018 г. се смята за аксиома. За аксиома се смята и неговата победа.

В кулоарите на властта в Русия открито се говори, че догодина предстоят не толкова президентски избори в класическата им форма, колкото референдум за доверие към националния лидер.

Руски чиновници уверяват според вестника, че няма да решават тази амбициозна задача, както преди, с административен ресурс. И заявяват: "Всеки път новите избори в Русия трябва да са по-прозрачни, чисти и легитимни от предишните". "Появи ли се вече на устните ви иронична усмивка?" - пита читателите си "Московский комсомолец".

"Вътрешнополитическият блок в Кремъл" обсъжда в момента с експерти "няколко параметъра на (евентуални) успешни избори", разказват пред "РБК" източници, близки до властта. По думите им се планира изборите да минат легитимно, а Путин да събере повече гласове, отколкото през предходните кампании.

Като минимум ще е добре Путин да получи по-добър резултат, отколкото на президентските избори от 2012 г. - 63,6 на сто. А в идеалния случай трябва да събере повече от когато и да било на избори с негово участие, уточнява федерален служител. Най-висок е резултатът на Путин от изборите през 2004 г. - 71,3 на сто, припомня вестникът.

Обаче "не става дума за задача, а за какво трябва да мислим", подготвяйки кампанията, подчертава събеседникът на "РБК". Според източник от президентската администрация активността на изборите догодина трябва да е поне 70 на сто.

"Комерсант" също цитира източник от Кремъл, според когото президентската администрация обсъжда редица мерки, които да повишат активността на изборите през 2018 г. Предлага се например опростяване на процедурата и удвояване на броя на изборните секции.

Въпросът как да се осигури активност и гласуване с възможно най-малко нарушения е приоритетен за Кремъл, тъй като изборите най-вероятно ще имат "характер на референдум", а "висок резултат за Владимир Путин, получен при ниска активност, е лошо нещо", обяснява източникът на "Комерсант", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последно: контролът над едно море се държи от този който държи входът и изходът му. Контролно пропускателните пунктове затова се поставят на входовете и изходите. Русия от Крим може само да наблюдава и да взема на мушка евентуални противници. Това не е контрол.
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виж, глупости не ми се слушат. Значи Путин подкрепя руснаците там с паспорти. Айде моля ти се. Това е просто заплаха за запада. Казва просто, че ако не свалят санкциите и не признаят анексията на Крим ще продължи да подкрепя сепаратистите. За да прибягва до такава заплаха значи положението му не е розово ама никак. Айде, не ми се спори, просто изказах мнение, не ми е цел нито да променям твоето нито да те поучавам.
65
0
 
2
 
! Отговори
За 135 преди 7 години
Вратичка ... За всеки случай, защото това е подкрепа за руснаците там. "До политическо регулиране на въпроса", както го нарекоха. Иначе казано до независимост или до част от Русия. За Украйна не се говори. Част от хората там вече нямат украински паспорти, защото Украйна не им преиздава и издава никакви документи.
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aко Крим беше остaнaл укрaински укрите щяхa дa го дaдaт нa янките a те щяхa дa зaкaрaт тaм ядрените си рaкети нa 2000 км.от Москвa...Тая опорка отдавна не върви. Просто не е истина.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е и какво като ги е признал? Това какво променя? Какви врати отварят тези паспорти? Какво носят на притежателите си. Освен в Русия, където и без тях могат да отидат къде другаде да легитимни?
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
124 и други като теб, не е истина колко си вярвате. Той Путин затуй го взе Крим, за да го върне. Ей сега като се срещнат с Тръмп, като го помолят, като се прегърнат и ще го върне ... Виж на картата ЛНР-ДНР-Крим. Кое да върне? Кое да остави? Вероятно много се колебае, затова призна документите на ДНР и ЛНР.
61
2
 
1
 
! Отговори
До 126 преди 7 години
Именно защото е толкова важен Путин ще остави друг да поеме негативите от връщането му.
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти имаш не висше, ти имаш свише образУвание. Затова си толкова неостър.
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
aз не съм плaтен ***.никогa не съм бил ...Ти тролиш безплатно. Няма съмнение в това. Никой не плаща на малко умни.
58
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин ще загуби следващите избори. Не защото не може да спечели, а за да се падне на заместника му неприятното задължение да върне Крим.
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Успешни избори ще бъдат тези, които бъдат проведени по-чисто, по-прозрачно и по-законно от предходните кампании,....Че нима върху досегашните пада някаква сянка на съмнение?!?!
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Успешни избори ще бъдат тези, които бъдат проведени по-чисто, по-прозрачно и по-законно от предходните кампании,....Че нима върху досегашните пада някаква сянка на съмнение?!?!
55
1
 
1
 
! Отговори
5 преди 7 години
Разбирасе че ще спечели умен
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 83 Що не пробва да им избии зъбите в Аляска? За пропадналата руска *** Украйна никой няюа да се бие спокойно. Да не напълни гащите като сталин : ))
53
4
 
4
 
! Отговори
sxfd преди 7 години
Искам да кажа на русофилите мазни, че опорната им точка за прираста на руските *** е далеч от истината! Руската *** се обезлюдява със страшни темпове!! Хората, които са грамотни го знаят това нещо много добре, защото има стотици източници-особено руски, които алармират, че управлението на дребния пен.дел е унищожително за руските крепостни!!Освен това ерудирания руски икономист Григорий Ханин разкри наскоро лъжата за растежа на руската икономика, оказва се, че икономиката им отива на дъното
52
6
 
4
 
! Отговори
приятел-на-рассия преди 7 години
Путин има мънинко симпатично пи+ленце...пардон, п+тинце :}
51
0
 
2
 
! Отговори
До №76 преди 7 години
Ей ся чак стана ясно. Меркел: Мън*мън ... лекари, инженери, ... а пък тя какво искала? Прираста да оправя, като Кристалина-та ... Ами що не си каза по-рано къде я сърби?
50
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алооо говорите за държавник в държава от третия свят : )))) Не се напъвайте толкова.
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Най велият полтик ба ВСИЧКИ времена"ХАХАХСХСХАХХХАХХАХАХХАХАХА
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лариса Путина казва оти този не бил Вова ,а некъв друг ,как са го издокарали , да му се не види.