Победа по учебник: Путин още не е кандидат, но печели от раз!

Изборите щели да минат по модела "референдум за доверие"
21 фев 2017 20:45,
207
Победа по учебник: Путин още не е кандидат, но печели от раз!
Снимка: архив Reuters

Макар Кремъл още да не е потвърдил участието на настоящия държавен глава Владимир Путин в президентските избори през 2018 г., няма съмнения, че победата му е предопределена, а вотът ще премине по модела "референдум за доверието към националния лидер", коментират събеседници на вестник "Ведомости".

"Няма съмнения дали Путин ще бъде избран или не. Задачата е хората да нямат усещането, че няма защо да ходят на избори, щом президентът така или иначе ще бъде избран", обясни един от събеседниците на редакцията, запознат с обсъждането на този въпрос в Кремъл.

Успешни избори ще бъдат тези, които бъдат проведени по-чисто, по-прозрачно и по-законно от предходните кампании, твърди източникът, цитиран от "Фокус"

Необходимо е обаче и Путин да получи по-голяма подкрепа, отколкото на миналите избори – както в относителни, така и в абсолютни числа, убеден е друг събеседник на вестника.

"Високият процент, но с ниска избирателна активност би бил най-лошия сценарий", предупреждава представителят на управляващите кръгове.

"Московский комсомолец" коментира "отговорната политическа мисия", която руските граждани ще имат догодина - "преизбирането на Владимир Путин за президент на Русия".

Самият държавен глава естествено още не е заявявал, че има желание пак да стане стопанин на Кремъл - толкова рано преди изборите това би било хем странно, хем смешно, хем контрапродуктивно.

Но мълчанието на Путин изобщо не заблуждава никого в руските политически среди. Участието му в президентската надпревара през 2018 г. се смята за аксиома. За аксиома се смята и неговата победа.

В кулоарите на властта в Русия открито се говори, че догодина предстоят не толкова президентски избори в класическата им форма, колкото референдум за доверие към националния лидер.

Руски чиновници уверяват според вестника, че няма да решават тази амбициозна задача, както преди, с административен ресурс. И заявяват: "Всеки път новите избори в Русия трябва да са по-прозрачни, чисти и легитимни от предишните". "Появи ли се вече на устните ви иронична усмивка?" - пита читателите си "Московский комсомолец".

"Вътрешнополитическият блок в Кремъл" обсъжда в момента с експерти "няколко параметъра на (евентуални) успешни избори", разказват пред "РБК" източници, близки до властта. По думите им се планира изборите да минат легитимно, а Путин да събере повече гласове, отколкото през предходните кампании.

Като минимум ще е добре Путин да получи по-добър резултат, отколкото на президентските избори от 2012 г. - 63,6 на сто. А в идеалния случай трябва да събере повече от когато и да било на избори с негово участие, уточнява федерален служител. Най-висок е резултатът на Путин от изборите през 2004 г. - 71,3 на сто, припомня вестникът.

Обаче "не става дума за задача, а за какво трябва да мислим", подготвяйки кампанията, подчертава събеседникът на "РБК". Според източник от президентската администрация активността на изборите догодина трябва да е поне 70 на сто.

"Комерсант" също цитира източник от Кремъл, според когото президентската администрация обсъжда редица мерки, които да повишат активността на изборите през 2018 г. Предлага се например опростяване на процедурата и удвояване на броя на изборните секции.

Въпросът как да се осигури активност и гласуване с възможно най-малко нарушения е приоритетен за Кремъл, тъй като изборите най-вероятно ще имат "характер на референдум", а "висок резултат за Владимир Путин, получен при ниска активност, е лошо нещо", обяснява източникът на "Комерсант", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен по добре от чувал с рубли
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо няма подобни статии за баба Меркел. Баба Меркел е на служба вече 12 години непрекъснато. И най вероятно ще изкара още 4, ще ги направи 16 непрекъснати години.
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПОЗНАТОАми това за което си мечтаеш го има в КНДР, подай една молба до севернокорейското посолство за гражданство и може да станеш най-щастливия човек на земята, когато внука на Ким Ир Сен и сложи парафа и ти даде мечтания от всички комунистически откачалки севернокорейски паспорт.
24
1
 
5
 
! Отговори
Социолог преди 7 години
Няма страшно, чичко Тръмп ще възложи на американските хакери да манипулират изборите за президент в Русия и Путин ще получи 99.9 % от гласовете на великия руски народ!
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той и Тато така печелеше:)
22
3
 
7
 
! Отговори
ПОЗНАТО преди 7 години
Защо изборите в Русия се определят като Тоталитарни ?Ние в България видяхме същото за един кандидат който дори не се е доказал .Радев - Цачева , Борисов , Кунева , Доган , Плевнелиев .Народа иска Лидери и Справедливост , още от времето на Фараоните и Империите .По времето на Соца как беше - абсолютна сигурност - Милиция за Престъпниците , Белене за Корумпираните Политици .
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин, да го яха да го обезкръвява в безсмислени войни---Кви глупости плещиш бре. Путин проведе брилятна военна операция, която ще се изучава в бъдещите учебници по военна стратегия. Взимането на Крим без практически никакви жертви. Ама то не е като да разбомбиш Ирак и Либия и да получиш нобелова награда за мир като Обамата.
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През новия мандат - по-качествени лосиони за вана! :)
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
жалка работа
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Великия ВождДа ще му направят малка дървена пирамидка с червена петолъчка от шпертплат отгоре боядисана в кърваво червен цвят. С такива тотеми погребваха наште комунисти преди 1990 година, естествено всичко беше привнесено от великия СССР.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20Знаеш ли колко струва ток вода парно там?Покажи ми снимки на пенсионери ровещи в кофите обикновено бивши учители или лекари.
16
0
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
KEEP WALKING Johnnie Walker
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХристоМечтай си, защото времето му изтича на политика от високия ранг.
14
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бауПутинистан никога не ни е бил братски путинофилче, а е враг на цивилизацията!
13
13
 
11
 
! Отговори
Христо преди 7 години
Как няма да го изберат, като този човек въпреки всички санкции, наложени от ЕС и САЩ, успя да свали курса на еврото от 89.8454 рубли на 13.02.2016 год. на 60.65 рубли към днешна дата и да увеличи златновалутните резерви на Русия от 378 на 393 милиарда долара само за периода 06.01 - 10.02.2017. Можем само да си мечтаем за политик от такъв ранг.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И к'во ако спечели? Меркел може да печели четири мандата, а Путин не може.
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6Написал съм :"Защо не го обявят за пожизнен диктатор или цар", не прави интриги и не намесвай кралицата умнико русофилски.
10
13
 
7
 
! Отговори
бау преди 7 години
Слабите и страхливите винаги мразят силните и смелите,това се вижда от коментарите по долу,жалки същества плюят един велик президент на братска Русия.
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откакто той е начело независимо президент или нещо друго заплатите са нарастнали повече от десет пъти.Ще си го избират до следващият век.Нали го видяха предишният -йесменче целувки и прегръдки с Клинтън,одобрение от Юропата и...заплати по 20-30 долара.Ама не ги и дават често.Останалото е празно бръщолевене.Демокрация на гладно е като да имаш разглобен на винтчета самолет.А да няма какво да ядеш.
8
4
 
5
 
! Отговори
До "Странжа&quo преди 7 години
Плачи бе, продължавай да рИвеш!