Победа по учебник: Путин още не е кандидат, но печели от раз!

Изборите щели да минат по модела "референдум за доверие"
21 фев 2017 20:45,
207
Победа по учебник: Путин още не е кандидат, но печели от раз!
Снимка: архив Reuters

Макар Кремъл още да не е потвърдил участието на настоящия държавен глава Владимир Путин в президентските избори през 2018 г., няма съмнения, че победата му е предопределена, а вотът ще премине по модела "референдум за доверието към националния лидер", коментират събеседници на вестник "Ведомости".

"Няма съмнения дали Путин ще бъде избран или не. Задачата е хората да нямат усещането, че няма защо да ходят на избори, щом президентът така или иначе ще бъде избран", обясни един от събеседниците на редакцията, запознат с обсъждането на този въпрос в Кремъл.

Успешни избори ще бъдат тези, които бъдат проведени по-чисто, по-прозрачно и по-законно от предходните кампании, твърди източникът, цитиран от "Фокус"

Необходимо е обаче и Путин да получи по-голяма подкрепа, отколкото на миналите избори – както в относителни, така и в абсолютни числа, убеден е друг събеседник на вестника.

"Високият процент, но с ниска избирателна активност би бил най-лошия сценарий", предупреждава представителят на управляващите кръгове.

"Московский комсомолец" коментира "отговорната политическа мисия", която руските граждани ще имат догодина - "преизбирането на Владимир Путин за президент на Русия".

Самият държавен глава естествено още не е заявявал, че има желание пак да стане стопанин на Кремъл - толкова рано преди изборите това би било хем странно, хем смешно, хем контрапродуктивно.

Но мълчанието на Путин изобщо не заблуждава никого в руските политически среди. Участието му в президентската надпревара през 2018 г. се смята за аксиома. За аксиома се смята и неговата победа.

В кулоарите на властта в Русия открито се говори, че догодина предстоят не толкова президентски избори в класическата им форма, колкото референдум за доверие към националния лидер.

Руски чиновници уверяват според вестника, че няма да решават тази амбициозна задача, както преди, с административен ресурс. И заявяват: "Всеки път новите избори в Русия трябва да са по-прозрачни, чисти и легитимни от предишните". "Появи ли се вече на устните ви иронична усмивка?" - пита читателите си "Московский комсомолец".

"Вътрешнополитическият блок в Кремъл" обсъжда в момента с експерти "няколко параметъра на (евентуални) успешни избори", разказват пред "РБК" източници, близки до властта. По думите им се планира изборите да минат легитимно, а Путин да събере повече гласове, отколкото през предходните кампании.

Като минимум ще е добре Путин да получи по-добър резултат, отколкото на президентските избори от 2012 г. - 63,6 на сто. А в идеалния случай трябва да събере повече от когато и да било на избори с негово участие, уточнява федерален служител. Най-висок е резултатът на Путин от изборите през 2004 г. - 71,3 на сто, припомня вестникът.

Обаче "не става дума за задача, а за какво трябва да мислим", подготвяйки кампанията, подчертава събеседникът на "РБК". Според източник от президентската администрация активността на изборите догодина трябва да е поне 70 на сто.

"Комерсант" също цитира източник от Кремъл, според когото президентската администрация обсъжда редица мерки, които да повишат активността на изборите през 2018 г. Предлага се например опростяване на процедурата и удвояване на броя на изборните секции.

Въпросът как да се осигури активност и гласуване с възможно най-малко нарушения е приоритетен за Кремъл, тъй като изборите най-вероятно ще имат "характер на референдум", а "висок резултат за Владимир Путин, получен при ниска активност, е лошо нещо", обяснява източникът на "Комерсант", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ераст Петрович ами хората имат ракети и пущат ракети българия е бедна страна няма ракети няма да пуща ракетипечелят от раз защото народа ги иска и са патриоти
106
1
 
0
 
! Отговори
Ераст Петрович преди 7 години
Ами че неговият побратим Ким Чен Ун също ги печели от раз. Дори с по-висок процент. Затова и Северна Корея и Русия си приличат. Пущат ракети, кьорфишеци и стягат коланите.
105
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
А, пък на нашия премиер хич не му пречи че е избран с висок процент при минимална активност.
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да живее цар путин .останалото са краварски неволи
103
3
 
1
 
! Отговори
един там преди 7 години
Путин , в случая има много силен ход и предприеме ли го, цялата западна преса ще остане с "пръст в устата", а пропагандата ще загуби всякаква почва! Този ход е да не се кандидатира за нов президентски мандат! Има и други руски политици, които могат да изпълняват задълженията на президент на Русия! При условие, че има и приемственост между него и следващия президент на Русия, то от този му ход Русия може само да спечели!
102
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е най-тежката санкция за Русия !
101
1
 
6
 
! Отговори
Човек преди 7 години
Путин ще спечели изборите в Русия с много гласове, защото руснаците го искат.
100
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От "газетата" става ясно, че за КГБ ченгетата проблема е с какви проценти да обявят "победата" на Путин...нещо като при "референдума" в Крим !
99
4
 
8
 
! Отговори
None преди 7 години
Аз предлага да направят Путин император и да приключат с този фарс Русия и демокрация
98
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** се кротнаха. Гледат снимката на малкия, нежно мъркат и плясват по един език на монитора.
97
8
 
6
 
! Отговори
обзървър!!! преди 7 години
Ей неможаха тъпите ИЛЮМИНАТИ да намерят по-подходящ рептил от този настоящия бре!Предишния рептил с фабрично наименование Владимир Путин излезе от употреба(демек пукна!)още през 2005 година!Тоя е подобрен модел бре!А иначе е жалка марионетка на ИЛЮМИНАТИ-те!И още нещо важно-има филми и компютърни анализи че на тоя сегашния рептил черепната му кутия е на 37% различна от на предишния бре!А най-важно е свидетелството на съпругата на чекиста Путин-Людмила която се разведе с него защото не е същия!!!
96
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 181Пенсионерите в Северна Корея не ровят с контейнерите с отпадъци за разлика от пенсионерите в евроатлантическата България.кви контейнери бе - те отдавна са изядени от северокорейците
95
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
толкова се вълнувам от това дали Путин ще е отново президент, че непрекъснато го местя от единия крачол в другия!
94
8
 
5
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Ква победа на това джудже. Закопа нарадоса си с санкции дето 100 години не могат да избият. А Тръмп е най големия ***, фанала го старческа криза, ходи с памперси под костюма и ги сменя преди конференцията. Вижте има анализ на профила му от психолози има разтройство на личноста, или просто казано ши3офреник. Глобалните корпорации са прогреса и естествено продължение на еволюцията в модерния свят и бъдещето
93
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До св.св.Маркс и ЕнгелсПенсионерите в Северна Корея не ровят с контейнерите с отпадъци за разлика от пенсионерите в евроатлантическата България.
92
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
цар путин е доживотен президент. избран е от всички нормални сили да сложи край на ненормалния запад,и да сложи света в ред.той е надеждата на всички честни и изстадали от западния крадлив фашизъм хора
91
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рейтингът на Путин в САЩ е 21% - рекорд от 14 години
90
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До св.св.Маркс и ЕнгелсАнгела Меркел упралвлява вече 3 мандата - 12 години и сега се готви за 4ти. Ще задмине севернокорейския лидер.
89
8
 
12
 
! Отговори
ПРОДЪЛЖЕНИЕ 171 преди 7 години
Колко трябва да са *** *** за да казват , че Путин е влияел но изборът на Тръмп.Изборът на Тръмп е резултат единствено на неговата прагматична политика да върне икономиката на САЩ на нейна територия, да изгони милионите емигранти от целия Американски континет,за да не ползват помощи, да работи за обикновения американец и да спре враждата с Русия. Човекът спечели въпреки милионите изсипати от Сорос за клевета и купуване на медии. Обама и Хилари смятаха Америка за световен господар което не
88
12
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Дай боже на всеки народ държавник като Путин. Човек единствен в света можещ повече от 4 часа да отговаря на журналисти от цял свят без зададени предварителни въпроси. Човек отдаден на каузата Русия да бъда отпора на световния тероризъм и опитите на САЩ да се явяват световен господар. Нито санкциите можаха да уплашат Путин, нито вътрешни врагове внедрявани от самите САЩ да бъдат негова опозиция. Лидер от световна величина ходещ без охрана на 9 май на похода със стотици хиляди други руси.ВЕЛИКАН!!