Европа не се поддава на Тръмп. В противен случай...

Американският президент поиска по-високи разходи за отбрана
22 фев 2017 20:29, Елка Василева
35
Европа не се поддава на Тръмп. В противен случай...
Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати висши американски служители в Европа с познато предупреждение от Вашингтон, че съюзниците трябва да харчат повече за отбрана, като този път постави ултиматум: "в противен случай...".

Европейците обаче се опитват да отклонят заплахите с довода, че ангажиментът към сигурността не се изразява само в планирани разходи. Според дипломати американските служители не оспорват това, което предполага, че безизходицата ще продължи, пише Ройтерс.

"Нещата изглеждат доста различно, ако прибавим бюджетите си за отбрана, бюджетите си за помощ за развитие и хуманитарните си усилия по целия свят", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на Мюнхенската конференция по сигурността миналата седмица.

По сегашните стандарти Вашингтон осигурява около 70 процента от финансирането за НАТО. Застанал до вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в комисията в понеделник, Юнкер призова разходите да се измерват по друг начин.

"Ние искаме . . . по-широко разбиране, че думата "стабилност" в света означава разходи за отбрана, хуманитарна помощ и помощ за развитие", каза Юнкер и добави, че е против това европейците да бъдат "натиквани" в разчетите.

Съюзниците, които не изпълняват целите на НАТО да отделят 2 процента от брутния вътрешен продукт за военни разходи, възнамеряват да покажат на Пенс и министъра на отбраната Джим Матис как европейците се справят с кризи, чийто произход виждат отчасти в нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 г.

"Франция има несравнима готовност за разгръщане. Испания водеше новите челни сили на НАТО миналата година. Италия е в Афганистан", каза висш европейски дипломат в НАТО. "Това вече не се отразява от планираните разходи."

Германия казва, че Тръмп има право, що се отнася до намаляването на разходите за отбрана след разпадането на Съветския съюз, но Берлин и Европейската комисия също така казват, че Вашингтон би трябвало да има предвид, че ЕС е най-големият дарител на помощи в света, като харчи около 56 милиарда евро (58,99 милиарда долара) на година.

Според американския Държавен департамент Съединените щати харчат за чуждестранна помощ около 1 процент от федералния си бюджет - или около 50 милиарда долара, но това включва също поддържане на дипломатически мисии и отпускане на финансиране за академична дейност. Европейският съюз казва, че повечето от неговите помощи отиват за най-бедните страни в света.

Германия заслужава признание за отделяните от нея между 30 и 40 милиарда евро (32-42 милиарда долара) за интегриране на над един милион бежанци, много от които бяха разселени заради провалената западна политика, каза външният министър Зигмар Габриел.

Цел от 96 милиарда евро?

На срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г., месеци след като Русия анексира Кримския полуостров от Украйна, съюзниците се споразумяха да сложат край на продължилите години съкращения в отбраната, оставили европейците без жизненоважни способности като презареждане във въздуха на изтребители бомбардировачи.

Те се споразумяха всички съюзници да постигнат целта да харчат за отбрана 2 процента от икономическото производство всяка година до 2024 г., въпреки че целта не е правно задължителна. Тя е насочена към това да се обърне тенденция, при която разходите за изследователска дейност в отбраната в Европейския съюз намаляха от 2006 г. с една трета - или над 20 милиарда долара.

Само Съединените щати, Великобритания, Полша, Естония и Гърция изпълниха тази цел през 2016 г., въпреки че съкращенията спират, а Латвия, Литва и Румъния са близо до постигането й, казват служители от НАТО.

Двайсет и двама европейски съюзници от НАТО и Канада ще похарчат за отбрана тази година почти 4 процента повече - или около 10 милиарда евро, а увеличенията на Германия съставляват около 20 процента от това.

Европейците не настояват за промяна на разчета на НАТО, а служители от НАТО казват, че целта от 2 процента ще остане политически полезна, ако не икономически изпълнима.

Според изследователския институт "Брюгел" постигането на целта от 2 процента може да струва на европейските членове на НАТО 96 милиарда долара на година.

Правителствата на САЩ от десетилетия оказват натиск върху европейците да увеличат разходите за своите въоръжени сили, но Тръмп дава сигнали за доста по-твърд подход. По време на кампанията си той предложи да направи подкрепата на САЩ зависеща от изпълнението на ангажиментите към НАТО.

Оттогава той дава пълната си подкрепа за Организацията на Северноатлантическия договор, но този месец се оплака, че европейците са "много нечестни към нас", защото не харчат повече за отбрана.

Пенс продължи натиска в НАТО в понеделник, като каза на съюзниците, че до края на тази година трябва да покажат "действителен напредък" в разходите. Пенс посочи своето послание за разходите като един от успехите на дебютното си пътуване в Европа, казаха дипломати.

Европейците казват, че най-големият въпрос е как се харчат парите.

Подтикнати от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, Германия и Франция застават начело на планове за изграждане на т.нар. европейски отбранителен съюз, който би позволил на страните да разработват и споделят военни активи заедно, а също да разгръщат войски.

Европейският съюз като цяло е на второ място по военни разходи в света. Но страховете във Великобритания от армия на ЕС задържат сътрудничеството.

Правителствата харчеха в изолация и пропуснаха възможността да спестят 25 милиарда евро на година, показват данни на ЕС.

Ултиматумът на Тръмп също така е все още "хипотетичен", каза Пенс.

Попитан какво ще се случи, ако европейците не харчат повече, той каза: "Не знам какво включва това: "в противен случай...". Но знам, че търпението на американците няма да трае вечно". 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До Анонимен 29Сега, като ти прочетох тезата разбирам защо пред българския казан в ада няма дявол да пази. Всъщност тази поговорка е чух в Русия.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целта и практиката на всички управляващи елити по целия свят е да живеят за държавна сметка и крадат от държавната хазна!Изключение бяха елитите на СССР и соц.страните до смъртта на Сталин- при реалната диктатура и контрол на пролетариата!Дори Жуков е "изхвърлен" от властта, след като се разкрива,че жена му е крала картини,злато и бижута от Германия, а американец вдига тост "За бъдещия вожд на СССР" в негова чест!Затова и Сталин, а не проблемите на народа са обект на атака от съвременните елити!
21
1
 
2
 
! Отговори
да ама не преди 7 години
Имаш да вземаш българино .ЕС не знае какво иска.Преди месец искаха обща армия,а сега отново не искат да раздуват разходите. А вие кажете какво е това .
20
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Не знам за търпението на американците, но търпението на европейците ще се изпари съвсем скоро. Единствената останала реална стойност на САЩ за Европа - военната протекция от Изтока - ще бъде изгубена, ако ЕС започне да отговаря сам за отбраната си. Петролният монопол се разби, с доларът не може да се играе, ако искат силна вътрешна продукция... То не остана!
19
2
 
10
 
! Отговори
Др Сталин преди 7 години
Как да дадат милиардите за отбрана,когато те се дават Европа да е заселена от ислямисти ......Това е Маркузе в действие.Елитите вземат властта и почват война срещу буржоазното общество ,но не залагайки на пролетариата ,който също е враг на елитите .Залага се на хомото ,третополовите и мюсюлманите. Ето ви какво става в ЕС.Номера не мина в САЩ,защото САЩ е друго тесто ,но мина в Европа .Сега Европа трябва да се надява да я спасим пак ние с американците от собствените им ***.
18
0
 
6
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Цитат"....как европейците се справят с кризи, чийто произход виждат отчасти в нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 г."С други думи - САЩ *ре - а Европейците трябва да приготвят лъжицата, и да хапват - без да мрънкат!
17
2
 
16
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Анонимен(21)Падат се Е42000 на тарамбука!? Виждам как много народ бозае от тези "помощи" - за всеки долар отишъл в тарамбуката още 3 са отшли в някой "състрадателен" местен джоб. Шваби грабят шваби, ама как иначе.
16
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 18 Мен лично ,а и повечето българи не ние е страх от Русия,и няма нужда да ме пазят.Това което е било ,няма никога да се върне ,още повече ,че днешна Русия не разполага с потенциала на Руската империя или Съветския съюз.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия похарчила 42милиарда евро за над 1млн. мигранти!!!Това не може да е истина,по ми прилича да е реклама.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXTOVA,KOETO KAZVA6 E ....LEKO KAZANO MIT ! DAJE NIKOI NE VIARVA NA TOVA TVARDENIE VE4E.
13
6
 
6
 
! Отговори
ISKAM OTGOVOR ! преди 7 години
KADE E BADE6TETO NA EVROPA ? KAZVAITE SEGA, AKO ZNAETE. AZ NE ZNAM , PRIZNAVAM SI GO ! KAZVAME NE NA AMERIKA, KAZVAME NE NA RUSSIA, NE NA KITAI....KADE E BADE6TETO NA EVROPA ?
12
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тия глупотевините нямат край. САЩ са с най-големия военен бюджет надвишаващ общите бюджети на следващите го 9 страни. ЕС е на второ място след САЩ по военни разходи... и искат още пари, защо бе? Да хрантутят контингенти по цял свят охраняващи ограбването на петрола в полза на няколко корпорации. А след това още пари за "интегриране" на бежанците от ограбените страни.Една шайка опасно луди и алчни хора затриват света.
11
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гейланда може да се спаси само ако берлин стане отново руски.иначе жална им майка ;мечката като кихне гейропа изтръпва
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До DO EVRAZIAABE UMNIKO, KAKVOE EVROPA BEZ AMERIKA ?Как какво, изгубена овца търсеща овчар бе умнико.
9
4
 
4
 
! Отговори
PITAM SAMO? преди 7 години
NE MOGA DA RAZBERA KAKVO ISKA EVROPA ? AMERIKA I BRITANIA BILI PROTIV EVROPA ! RUSSIA I KITAI BILI SA6TO TAKA PROTIV EVROPA ! ????? ABSURDI,ABSURDI !!!!!!!!!!!!!!!
8
8
 
5
 
! Отговори
DO EVRAZIA преди 7 години
EVROPA NE SE PODAVA NA AMERIKANSKIAT NATISK ! ABE UMNIKO, KAKVOE EVROPA BEZ AMERIKA ? KAKVO E NATO BEZ AMERIKA ? POMISLETE PREDI DA GOVORITE !!!!!
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия заслужавала признание ... защото харчела по 30-40 млд за бежанците от провалената политика на Запада? Е, поне си го признаха за политиката. Обаче какво я топлят България харчовете на Германия за безнадеждни каузи? Още май не са наясно, че като стане въпрос за пари, всяка ЕС-държава може да си пренареди приоритетите и да изключи и бежанците като "приоритет", а Русия като враг. Накрая да не останат да се "пържат" Германия с бежанците, а Великобритания с призрака си - Русия.
6
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да питам бе, след като Русия харчи 85 милиарда $, а САЩ - 600 , тогава кой е агресора?
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цитат: "как европейците се справят с кризи, чийто произход виждат отчасти в нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 г."Че как , освен да пляскат с ръчички и след наакването да плачкат в кюшето
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато им трябва евтино оръжие за техните умерени съюзници, избират българското.