Сирийки в Германия: Как да свикнеш с гейовете и Кончита Вурст

Маяр и Навар са избягали от Сирия. Сега обаче имат ново предизвикателство
Обновена: 23 фев 2017 15:29 | 22 фев 2017 21:41,
112

Снимка: Reuters

Преди повече от година Маяр и Навар Балиш успяват да избягат от кола бомба в Дамаск. Сега двете сестри от Сирия, и двете студентки, ходят на лекции с влака и подминават спретнати зелени градинки в Бавария, южна Германия.

Те живеят там от октомври 2015 г. Сестрите обаче са доста по-еманципирани от повечето си сънародници, които са потърсили убежище в Германия. Носят дънки, не слагат хиджаби или забрадки. На последния Рамазан Байрам сестрите раздавали ръчно направени картички на съгражданите си като жест на приятелство.

Въпреки това сестрите отбелязват, че повечето хора не осъзнават от какво са избягали. Правителството пък подчертава, че страната има нужда от работна ръка. Особено в технически професии като металурзи и автомобилни инженери, водопроводчици или пък софтуерни специалисти.

Сестрите не спадат в нито една от тези категории. Като един от всеки пет сирийци, пристигнали в Германия, те имат образование. Завършили са гимназия, искат да получат и висше образование. Местната образователна система ги насочва към професионални курсове.

"Най-лошото е, че хората мислят, че сме тъпи, безполезни бежанци, които няма да правят нищо", обяснява 21-годишната Маяр пред Reuters. В Сирия тя е учила английска литература. Сестра й Навар пък се е подготвяла за кариера в интериорния дизайн и е била в топ 5 на курса си.

Налага им се обаче да избягат. Сестрите напускат Дамаск с брат си и майка си през август 2015 г. Малко по-късно баща им също бяга от Сирия. Сега семейството живее в Шилингсфюрст, тихо градче с около 2300 жители в Бавария.

В началото майката и бащата на сестрите тръгнали на гимнастика, заедно с местните. Жената обаче имала проблеми и спряла да ходи. Мъжът й, като разбрал, че ще е единственият мъж в курса, също спрял да ходи. Но пък създал Facebook страница с идеята да подобри комуникацията и разбирателството между сирийци и германци.

Der, die или das

Маяр и Навар започнали да учат немски в местно технически училище през ноември 2015 г. В свободното време пък играят волейбол в местен клуб. И въпреки че никога не са слагали забрадки, в някои отношения Германия е изненадващо либерална за тях.

На път за училище срещали момиче, което вечно сменяло цвета на косата си - зелена, лилава, розова, синя. Били изненадани да видят жени с къси панталони или пък дори такива, които показват пъпа си!

"Хората тук нямат граници, нямат правила за дрехите и можеш да носиш каквото си искаш, или пък да боядисаш косата си!", обяснява 22-годишната Навар и допълва: "Кара ни да се замислим дали това е добре или зле".

Наскоро преподавателят по немски език им показал снимка на Кончита Вурст.

"Носеше рокля, но имаше и брада!", обяснява Маяр с объркан поглед. Сестра й обаче е усвоила женски, мъжки и среден род: - "Той е "das", не е "der" или "die"!" Да, Навар е усвоила неопределителният член в немския език.

Други сирийци реагират драматично на подобни свободи, но Маяр смята, че тя ще свикне да живее в общество, в което хомосексуалността не е нечувано нещо.

"Когато за първи път чух си казах: "Ъх? Това е лудост, това е наистина глупаво, никой в света не би искал да го направи!", разказва Маяв. "После обаче си казах: "ОК, те са малко странни...". Може би след година ще казвам: "А, да, това е добре!", обяснява сирийката.

Според Ханс Емерт, пенсиониран учител от Шилингсфюрст, реакциите на сестрите са разбираеми. Той се впечатлява от темпото, с което те свикват с местния морал и смята, че и много други германци го оценяват.

"Мисля, че дори може да създаде положителен потенциал", споделя той. Моралът на семейството съдържал ценности, "които ние, за съжаление, сме изгубили", смята германецът.

Не всички реагират като него. Когато сестрите са раздавали картички за Рамазана, Маяр е поздравила жена, която поливала цветята си. Тя обаче се намръщила и обърнала гръб. Казала на Маяр да си отиде.

Университет или професия?

Момичетата обаче имат приоритет: образованието. Те искат да вземат диплома за висше образование.

Германия обаче поставя акцент на професионалното обучение. През 2015 г. едва 30% от хората между 30 и 34 години в страната са имали университетска степен, показват данни на Евростат. Това е един от най-ниските проценти в Европа.

Образователното министерство на Германия е заделило 100 млн. евро до 2019 г., за да помогне на бежанците да се подготвят за местния пазар на труда. Медицина, бизнес, математика, компютърни науки и технологиите са във фокуса.

Преподавателите на Маяр и Навар ги подтикват да посещават професионални училища.

"Получавам главоболие всеки път като чуя думите "Beruf" (професия) или пък "Ausbildung" (професионално обучение)", споделя Маяр. "Просто искам да ходя в университет!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
просто Маяр и Навар вече са видели голите пъпове, бирата и се оплакват, че искат един голям ВУРСТ, а не в комбинация с някакви Кончити.
16
3
 
62
 
! Отговори
ох,горката преди 7 години
Маяр,вас ви поканиха за работна ръка ,а не за обуение в университет.
15
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
единственият недокоснат от идил град е столицата на сирия - дамаск. как точно са бежанки и от какво са избягали? от башар асад? значи са от другите, от главорезите. и какво ми се правят сега на невинни и много ученолюбиви? то бива измислици, ама поне да бяха проверили в чичко гугъл къде има война и кой от кого бяга. пфууу...
14
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази басня с илюстрации е на Дойче веле - 100%.
13
2
 
71
 
! Отговори
Тъпанар преди 7 години
Е не мога да ги разбера тия сирийци - сега ако ми каже някой, че в тяхната държава не се *** мъже с мъже, ще му се изсмея - там е Меката на еднополовите контакти (да не говорим и за козички, крави и овце). Не случайно, Старият Завет се занимава само с тия к.ел.еши от тоя район (като забрани главно). И ти да видиш - тия били изненадани в Германия! Аре у лево...Не ги харесвам *, ама от *.тия да ми дойде някой и да ми обяснява, колко е скандализиран е 'бах ти лицемерието!
12
2
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ъх. Ще се разплача. Ефффтина пропаганда. Я кажете освен тези 2те, колко ощв са такива. И скоро като се омъжат за мухамет и мюмюн и ще надянат чергилата.
11
22
 
38
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
До Американда почти колкото и нас българите които ни приеха в ЕС диви корумпирани и супер изостанали и ни дадоха шанс да живеем и се развиваме като тях
10
4
 
58
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Анонимен(11)А Германия, казва, имала нужда от образована работна ръка... Тези "инженери" сега имат да ги образоват до гроб...
9
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то средното образование ли е? Цяла една пета ??? 20%????
8
1
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Арабеските мъже са най голямото гей общество. Плющят се, по мъжки, защото си купуват *, а като няма китни мъжкото дупе е без пари, само за кеф.Двете сирийски девойки пък не знаели за *. Странна история.
7
0
 
44
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Гроздано моме грозданке
6
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
20% имат средно образование?!?!?!?! Е..тизъболекатите , инженерите и т.н.
5
9
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изглеждат доста гадно Те затва не са ги продали в Турция на местните баровци.Сериозно-готините момичета вървяли между 1000-5000 евро в Турция.Тия дето никой не ги иска щот са мн грозни ги пускат да смучат социални помощи в ЕС.
4
1
 
69
 
! Отговори
Пенка от Шишенци преди 7 години
Епа оно и я не можем да свикнем с вазе ама кой *** пита.
3
2
 
63
 
! Отговори
гост преди 7 години
Скоро ще имаа нова стена ОКОЛО Германия.
2
19
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега разбрах що не бягат в Русия, там кат' видат Киркоров и чуят Кобзон и дим да ги няма
1
4
 
78
 
! Отговори
Нахални са преди 7 години
В тяхната част на света гейовете и хермафродитите са на особена почит, макар че това не се демонстрира явно, поради някои текстове на Корана.