Сирийки в Германия: Как да свикнеш с гейовете и Кончита Вурст

Маяр и Навар са избягали от Сирия. Сега обаче имат ново предизвикателство
Обновена: 23 фев 2017 15:29 | 22 фев 2017 21:41,
112

Снимка: Reuters

Преди повече от година Маяр и Навар Балиш успяват да избягат от кола бомба в Дамаск. Сега двете сестри от Сирия, и двете студентки, ходят на лекции с влака и подминават спретнати зелени градинки в Бавария, южна Германия.

Те живеят там от октомври 2015 г. Сестрите обаче са доста по-еманципирани от повечето си сънародници, които са потърсили убежище в Германия. Носят дънки, не слагат хиджаби или забрадки. На последния Рамазан Байрам сестрите раздавали ръчно направени картички на съгражданите си като жест на приятелство.

Въпреки това сестрите отбелязват, че повечето хора не осъзнават от какво са избягали. Правителството пък подчертава, че страната има нужда от работна ръка. Особено в технически професии като металурзи и автомобилни инженери, водопроводчици или пък софтуерни специалисти.

Сестрите не спадат в нито една от тези категории. Като един от всеки пет сирийци, пристигнали в Германия, те имат образование. Завършили са гимназия, искат да получат и висше образование. Местната образователна система ги насочва към професионални курсове.

"Най-лошото е, че хората мислят, че сме тъпи, безполезни бежанци, които няма да правят нищо", обяснява 21-годишната Маяр пред Reuters. В Сирия тя е учила английска литература. Сестра й Навар пък се е подготвяла за кариера в интериорния дизайн и е била в топ 5 на курса си.

Налага им се обаче да избягат. Сестрите напускат Дамаск с брат си и майка си през август 2015 г. Малко по-късно баща им също бяга от Сирия. Сега семейството живее в Шилингсфюрст, тихо градче с около 2300 жители в Бавария.

В началото майката и бащата на сестрите тръгнали на гимнастика, заедно с местните. Жената обаче имала проблеми и спряла да ходи. Мъжът й, като разбрал, че ще е единственият мъж в курса, също спрял да ходи. Но пък създал Facebook страница с идеята да подобри комуникацията и разбирателството между сирийци и германци.

Der, die или das

Маяр и Навар започнали да учат немски в местно технически училище през ноември 2015 г. В свободното време пък играят волейбол в местен клуб. И въпреки че никога не са слагали забрадки, в някои отношения Германия е изненадващо либерална за тях.

На път за училище срещали момиче, което вечно сменяло цвета на косата си - зелена, лилава, розова, синя. Били изненадани да видят жени с къси панталони или пък дори такива, които показват пъпа си!

"Хората тук нямат граници, нямат правила за дрехите и можеш да носиш каквото си искаш, или пък да боядисаш косата си!", обяснява 22-годишната Навар и допълва: "Кара ни да се замислим дали това е добре или зле".

Наскоро преподавателят по немски език им показал снимка на Кончита Вурст.

"Носеше рокля, но имаше и брада!", обяснява Маяр с объркан поглед. Сестра й обаче е усвоила женски, мъжки и среден род: - "Той е "das", не е "der" или "die"!" Да, Навар е усвоила неопределителният член в немския език.

Други сирийци реагират драматично на подобни свободи, но Маяр смята, че тя ще свикне да живее в общество, в което хомосексуалността не е нечувано нещо.

"Когато за първи път чух си казах: "Ъх? Това е лудост, това е наистина глупаво, никой в света не би искал да го направи!", разказва Маяв. "После обаче си казах: "ОК, те са малко странни...". Може би след година ще казвам: "А, да, това е добре!", обяснява сирийката.

Според Ханс Емерт, пенсиониран учител от Шилингсфюрст, реакциите на сестрите са разбираеми. Той се впечатлява от темпото, с което те свикват с местния морал и смята, че и много други германци го оценяват.

"Мисля, че дори може да създаде положителен потенциал", споделя той. Моралът на семейството съдържал ценности, "които ние, за съжаление, сме изгубили", смята германецът.

Не всички реагират като него. Когато сестрите са раздавали картички за Рамазана, Маяр е поздравила жена, която поливала цветята си. Тя обаче се намръщила и обърнала гръб. Казала на Маяр да си отиде.

Университет или професия?

Момичетата обаче имат приоритет: образованието. Те искат да вземат диплома за висше образование.

Германия обаче поставя акцент на професионалното обучение. През 2015 г. едва 30% от хората между 30 и 34 години в страната са имали университетска степен, показват данни на Евростат. Това е един от най-ниските проценти в Европа.

Образователното министерство на Германия е заделило 100 млн. евро до 2019 г., за да помогне на бежанците да се подготвят за местния пазар на труда. Медицина, бизнес, математика, компютърни науки и технологиите са във фокуса.

Преподавателите на Маяр и Навар ги подтикват да посещават професионални училища.

"Получавам главоболие всеки път като чуя думите "Beruf" (професия) или пък "Ausbildung" (професионално обучение)", споделя Маяр. "Просто искам да ходя в университет!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
33
 
! Отговори
Lan преди 7 години
На германците им трябва рая...да бачка! Не искат две чужденки да са висшистки, щото им се ще да са от раята. В крайна сметка, ако двечките са упорити, имат акъл и могат да си го позволят, няма нищо лошо да учат! :) Със сигурност те не са ***...което едва ли важи за една голяма група от пришълците.
76
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз имам един проблем или парадокс. Ако видя сама забрадена жена на улицата трябва ли да проявя разбиране към нейната култура и да и забърша един шамар, че е излезнала без мъжа си, или да я подмина като расист?
75
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...когато те идват в Европа,плюят на нашите порядки!Тези които се интегрират да единици!Не изкарвайте въпроса на религиозен принцип,християнство е не по -малко проникваща мозъка религия,виждала съм го в Грузия,където са фанатични православни!Дразнещо е ,че те идват,смучат помощи и осигуровки,и живеят сякаш са насред пустинята!Който иска убежище,да работи и да облича дрехи типични за континента,да научи местния език,и чак тогава да претендира,че няма права,ако му е отказана работа например
74
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Била съм в Изтока ,така че смело мога да кажа,не се опитвайте да внушите на хората,че повечето мигранти са образовани с желание да се интегрират!Тези две момичета са огромно изключение,макар и трудно те свикват с порядките на Европа,но това са под 5%от прииждащите ,останалите идват с претенциите да променят света ни,и го правят по брутален начин,позовавайки се на религията си,което е варварско.Дразнещо е,че когато си в Саудитдка Арабия например,не можеш да ходиш без ниджаб или бурка,а когато
73
3
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не свиквайте, върнете се във вашият рай.
72
8
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Две трътки тръгнали за първи път без нашийник и раздали мнение.Пази боже сляпо да прогледа! казваше бай Алеко....
71
0
 
83
 
! Отговори
гошо преди 7 години
арабките, мюсюлманите трябва да се концентрират в разсъждения на тема "защо излямските общества структурно не могат да се самоорганизират", "защо имаме постоянни провали на опити за създаване на порядък в ислямски държави", "защо нивото на насилие, нетърпимост, терор, убийства, лицемерие е толкова високо в ислямските общества", "защо ислямскито общества не се справят със проблемите си, а се налага да занимават света със себе си".След това вече нека кажат и за брадата на Кончита Вурст.
70
0
 
78
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Ами да бяха избягали в Суадитска Арабия ! Тия са и нагли ...
69
4
 
78
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Какво има да свикват с гейовете при положение, че тези наклонности при тях са много по-разпространени. Там редовно убиват бебетата ако са момичета за да "запазят рода" и като резултат мъжете са много повече от жените (само вижте мигрантите - 95% мъже). След като няма достатъчно жени (а освен това и наличните са платени) сещате ли се какво им остава на мъжете, които не могат да си купят? А колкото до извращения като вурста....
68
7
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека гледат себе си, от изтока с красота не могат да се похвалят. Космати, големи носове, походки като наакани. Ние проблемите си ги знаем, да критикуват само *** арабистан
67
2
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗнаеш ли - аз не харесвам Кончита Шнапс не защото е травестит, не защото носи рокля, а защото спечели Евровизия без даже да може да пее. Просто показа, че лобито на LGBT може да нагласи даже резултатите от международен музикален фестивал.Много от българите даже не го/я мразят, а откровено се подиграват. Даже говорих с един австриец случайно - той каза "радбвам се, че спечелихме, ама хич не се радваме с този, с който спечелихме". И той ли е неандерталец според теб?
66
18
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
70, те германците съвсем съзнателно вкарват мигранти на които им се се раждат повече деца, защото приръстът им е отрицателен и няма кой да работи! За разлика от България там има работа и имат добра система за професионално обучение.
65
23
 
38
 
! Отговори
Руска дезинформация преди 7 години
Материала е типична руска дезинформация. Още повече няма автор и не е цитиран източника, както е нормално да се прави. "Изнасилената Лиза" в нов вариант.
64
4
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези уж свикват с Германия, но един ден ще се омъжат за някой свой сънародник и той набързо ще ги забули и ще им направи "100" деца и от свикването нищо няма да остане.
63
39
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха, те повечето българи също са неандерталци като сирийците и мразят Кончита Вурст и хората с нетрадиционна сексуална ориентираност! Единствената разлика е, че българите не носят бурки, но мисленето е същото!
62
24
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дисциплинатор, не е лошо да има такива репортажи, защото това също е едно от лицата на бежанците! Разбирам, че ти е неприятно и ти разваля стереотипа за необразования и агресивен бежанец, който не цели нищо друго освен да изнасили сестра ти, но това си е твой личен проблем!
61
3
 
63
 
! Отговори
Иво преди 7 години
38, в България не е ли същото! Имаме и поговорката: Учи сине или дъще за да не работиш!Колко българи си губят времето в университетите за да получат диплома. Не случайно германците са толкова богати! Те наблягат на практичното професионално образование, а не на взимането на университетски дипломи!
60
17
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Получавам главоболие всеки път като чуя думите "Beruf" (професия) или пък "Ausbildung" (професионално обучение)", споделя Маяр. "Просто искам да ходя в университет!"Няма такова нахалство!!! Нямам думи и не ги е срам да си признават, ужас
59
2
 
67
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
преди 40 години в нашия вход под наем живееха момче и момиче от сириястуденти по медицина не разбрахме че има хора в този апарт никакви проблемии сега се чудя кьде са хората завьршили в бьлгария това което в мом се наричабежанци ние си ги имаме в изобилие по селата и гетата нямаме нужда оттакива необразовани хора
58
5
 
67
 
! Отговори
Дисциплинатор преди 7 години
Забелязвате ли че в тия репортажи винаги показват млади красиви жени и деца лол