Тръмп се оказа прав за Швеция! За политиката им на интеграция

Имиграцията е едновременно възможност и предизвикателство за страната
Обновена: 24 фев 2017 08:45 | 23 фев 2017 21:07, Елка Василева
86
Тръмп се оказа прав за Швеция! За политиката им на интеграция
Снимка: Reuters

Полемичните изявления на Доналд Тръмп, свързващи имиграцията с престъпността в Швеция, неволно съживиха дебата в скандинавската страна за успехите и провалите в политиката на интеграция.

Два дни след съботното изказване на американския президент във Флорида размириците в северен квартал на Стокхолм, където живеят предимно имигранти, разбиха на парчета аргументите, използвани срещу думите на Тръмп.

"В крайна сметка Тръмп се оказа прав за Швеция! В предградие на Стокхолм избухнаха размирици", написа в Тwitter републиканката и политическа анализаторка Ан Култър.

В понеделник вечерта десетки младежи се нахвърлиха срещу полицаите, дошли да арестуват наркотрафикант, подпалиха коли и разграбиха търговски обекти. Един полицай стреля с боен патрон, за да се защити, каза за Франс прес Ларс Бюстрьом, говорител на столичната полиция.

Кадрите обиколиха света, обърквайки реакцията на шведските власти на изказването на Тръмп и на излъчването на репортаж по телевизия "Фокс нюз" за несигурността в Швеция, от който американският президент почерпи вдъхновение за думите си.

Според Тове Ливендал, авторка на уводните статии във в. "Свенска дагбладет", действително има "капка истина в казаното от Тръмп". "Независимо дали ни харесва, или не, това е повод да се запитаме дали начинът, по който гледа на нас светът, съвпада с този, по който гледаме сами на себе си", написа тя вчера.

Противници на Тръмп изтъкват, че в Швеция не е имало атентат от 2010 г. и че тя не е отчела нарастване на престъпността, откакто прие на своя територия 244 000 мигранти през 2014 и 2015 г. - рекорд в Европа на глава от населението - и че остава като цяло сред най-сигурните страни в света. Също така и една от най-богатите.

Въпреки че Швеция не е пощадена от трудностите на интеграцията, тя далеч не познава напреженията между общностите, неравенствата, бедността и насилието, каквито изпитват САЩ, подчертават те.

Други обаче изтъкват статистиките за престъпността, според които голям дял от криминалните деяния са дело на лица от чуждестранен произход, слабата им активност на трудовия пазар, урежданията на сметки, близо 300-те младежи, заминали на джихад в Сирия и Ирак, изолираността на определени религиозни групи, предполагаемото съществуване на зони, в които цари беззаконие. . .

Възможности и предизвикателства

Попитан за изявленията на стопанина на Белия дом, премиерът социалдемократ Стефан Льовен призна, че имиграцията за Швеция е едновременно възможност и предизвикателство. Неговата предпазливост изразява според някои необходимостта от укротяване на страстите, а според други граничи с престъпна наивност.

Жителите на Ринкебю представят също толкова контрастна действителност.
Шайма Хакам, 28-годишна търговка с родители мароканци, е родена и отраснала в този непривилегирован, но пълен със зеленина квартал. Там има модерна гимназия, посещавана всяка година от Нобелови лауреати.

Тази счетоводителка по образование е решила да остане да живее в Ринкебю. Приятелите й от детството са "агенти на недвижими имоти, журналисти и адвокати. Имам и приятели престъпници, които са в затвора. Всички израснахме заедно", обяснява тя пред АФП.

Бенджамин Дуса, местен политик консерватор от турски произход, написа критична статия във вестник, в която говори за "един бунт на месец, една подпалена кола на ден и най-високия процент убийства с огнестрелно оръжие на национално ниво" на глава от населението.

Във всеки случай американският президент не е прав да поставя клеймо на населението заради етническия или религиозния му произход, смятат социолозите Сузан Урбан и Оскар Аденфелт.

Ключът към интеграцията е социален и минава през "достъп до социалната държава, социални услуги, заетост, качествено образование, възможност имигрантите да живеят редом с местните и да могат да оказват влияние върху тукашния живот", твърдят те в статия във в. "Дагенс нюхетер".

Историкът Карл Марклунд отбелязва в същия вестник, че Швеция е "модел за американските либерали и прогресистите в чужбина", но в същото време е и "предпочитана мишена на крайнодесните сили" в света.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочетох как полицай изстрелял боен патрон, да се защити... Смешно ми стана, да внесат малко щатски опит, минимум два бързи пълнителя за здравей -здрасти...
21
2
 
82
 
! Отговори
От Швеция преди 7 години
До АнонименКогато политиците кажат "предизвикателства" разбирай огромни нерешими проблеми. Тези, които палят коли, хвърлят камъни по полицаи, линейки и пожарна са не само първо поколение мигранти. Много от тях са второ поколение. Положението е катастрофално.
20
4
 
92
 
! Отговори
смях в залата преди 7 години
И сега ко тана? Шведите искаха някой да дойде да им работи, пък те дойдоха такива дето искат Шведите да им работят.Социализма и кучетата не го ядат.
19
32
 
11
 
! Отговори
тъй ще е преди 7 години
Комунистите криеха истинската безработица. Занимаваха хората с футбол и в работно време. И сега и сега мързеливи хора си спомнят времената когато "те ни лъжеха че ни пращат - ние ги лъжехме че им работим" и наричат това "хубави години"Когато обаче работливите заминаха да ралотят, изведнъж им стана тежкън че трябва да работят и те.Не Нинова, ами Тодор Живков да дойде, тези хора вече няма да работят за тембелите.Така че започвайте диетите.
18
2
 
42
 
! Отговори
след сто години преди 7 години
До Трак до 30след сто годиниВиждаш сиренето, а не капана.А на 3-те млн българи в чужбина децата ще поназнайват малко български, а внуците - нЕ.Ако някой се върне, ще е да доживее старините си тук, и то само първото поколение.Тъжно, но истина.
17
7
 
2
 
! Отговори
Трак до 19 преди 7 години
Стига лъга бе ,като не можеш да се аргументираш , по-добре не пиши.
16
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В статията се споменава, че бежанците са възможности и предизвикателства. Това е откровена лъжа. Пришълците никога няма да се интегрират и е наивно да се вярва в това. Този път води към единствено и само към катастрофа.
15
36
 
2
 
! Отговори
Трак преди 7 години
Десет мигранта запалили две коли и аууу ужас.В Швеция е десетки пъти по-сигурно от САЩ и Русия.Интересно , колко от драскащите тук , са били в Швеция ,та дават акъл.
14
4
 
40
 
! Отговори
Хейтър Тролев до 15 преди 7 години
Шведите се топят поради същата причина ,както и българите - не им се правят деца - ние се оправдаваме с нямане , а при тях е от охолство , ЗАТОВА някой модерен политик е решил че ако приемат 1млн бежанци ще има кой да работи и да им плаща пенсиите , но истината не е толкова розова ,колкото му се е струвало на социал-либерасткия им министър.
13
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Трак18 милиона са само в Англия не ставай смешен.Всичките са с по 5-6 жени и поне още толкова деца.Значи след 10 години ще са 50 милиона .След 20-150 милиона.След 40 ще са мнозинство и дали със демокрация или революция ще направят халифат.Не забравяй,че в периодът 8-20 годишна възраст имат по 7или8 деца.А после олабват края и почват всяка година.
12
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е та вие съмнявахте ли се. човека си беше прав.
11
2
 
22
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
Последните 3 реда в статията са Описанието на един модерен третополовПОКЛОННИКна евролиберастките ценности
10
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми те само някакви болни хора подкрепят Обама и Хилъри.Или селските тарикати от вси страни дето им резна мераците да ходят да цоцат социални помощи в САЩ.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Trump se okazal prav,sledvashtiyat hod pak shte e prav,mai dobre stana che ne e nito omaba nito hilari..Shveciya i Norvegiya plashta mnogo pari na Daniya da ne puskat migranti kum tyah i tova e politika na Shveciya poveche ot 10-15 g i za da se sluchva tova tam,oznachava che nie sme cvetya pred drugits durjavi za bejancite.Pozdravi na Boiko!
8
4
 
3
 
! Отговори
ЕС преди 7 години
До factotumами това е то демокрацията...
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шведите са дълбоко засегнати, защото сигурността им беше етикет. За тях всичко шведско е най и това, гледано отстрани, буди и насмешка и благородна завист. Събитията напоследък и изказването на Тръмп показват колко е лесно да сринеш авторитета на цяла държава само с един пример. Този подход се използва срещу България отдавна, а ние не сме шувенисти като шведите. Дори по-лошо - сами се топим. Ако в Швеция някой Евгений М си позволи номерата си, ще бъде отречен на мига! Та, дали ще ги стигнем?
6
2
 
26
 
! Отговори
Вари го преди 7 години
, толерастът си е толераст.
5
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само не можехме да разберем защо шведите ( истинските) трябва да се чувстват длъжни да приемат тази *** в държавата си. По каква от тяхна гледна точка причина? Да се интегрирали? Че на кой му пука да ги интегрира, как ще живеят и че им били бедни държавите? Ми всеки да се спасява!
4
5
 
46
 
! Отговори
мхм преди 7 години
Днес вечерта гонихме с татко роми пред блока, качили се те на скамейки и маси и се въртят играейки кючек и пуснали "вивалди". След като ги изгонихме дойдоха някви други тогава звъннахме на полицията, и представяте ли си самия полицай който е дежурен и разговорите се записват ми вика " ми тя цялата държава е такава". На самия полицай му е писнало от тях и не му пука че се записват разговорите, след това добави "това е държавната политика" . Едно съм сигурен преди да влезем в ЕС не беше така тва е
3
5
 
68
 
! Отговори
Дженко преди 7 години
Либерастите носят от 9 кладенеца вода , но няма да признаят престъплението си наречено мулти - култи