Тръмп се оказа прав за Швеция! За политиката им на интеграция

Имиграцията е едновременно възможност и предизвикателство за страната
Обновена: 24 фев 2017 08:45 | 23 фев 2017 21:07, Елка Василева
86
Тръмп се оказа прав за Швеция! За политиката им на интеграция
Снимка: Reuters

Полемичните изявления на Доналд Тръмп, свързващи имиграцията с престъпността в Швеция, неволно съживиха дебата в скандинавската страна за успехите и провалите в политиката на интеграция.

Два дни след съботното изказване на американския президент във Флорида размириците в северен квартал на Стокхолм, където живеят предимно имигранти, разбиха на парчета аргументите, използвани срещу думите на Тръмп.

"В крайна сметка Тръмп се оказа прав за Швеция! В предградие на Стокхолм избухнаха размирици", написа в Тwitter републиканката и политическа анализаторка Ан Култър.

В понеделник вечерта десетки младежи се нахвърлиха срещу полицаите, дошли да арестуват наркотрафикант, подпалиха коли и разграбиха търговски обекти. Един полицай стреля с боен патрон, за да се защити, каза за Франс прес Ларс Бюстрьом, говорител на столичната полиция.

Кадрите обиколиха света, обърквайки реакцията на шведските власти на изказването на Тръмп и на излъчването на репортаж по телевизия "Фокс нюз" за несигурността в Швеция, от който американският президент почерпи вдъхновение за думите си.

Според Тове Ливендал, авторка на уводните статии във в. "Свенска дагбладет", действително има "капка истина в казаното от Тръмп". "Независимо дали ни харесва, или не, това е повод да се запитаме дали начинът, по който гледа на нас светът, съвпада с този, по който гледаме сами на себе си", написа тя вчера.

Противници на Тръмп изтъкват, че в Швеция не е имало атентат от 2010 г. и че тя не е отчела нарастване на престъпността, откакто прие на своя територия 244 000 мигранти през 2014 и 2015 г. - рекорд в Европа на глава от населението - и че остава като цяло сред най-сигурните страни в света. Също така и една от най-богатите.

Въпреки че Швеция не е пощадена от трудностите на интеграцията, тя далеч не познава напреженията между общностите, неравенствата, бедността и насилието, каквито изпитват САЩ, подчертават те.

Други обаче изтъкват статистиките за престъпността, според които голям дял от криминалните деяния са дело на лица от чуждестранен произход, слабата им активност на трудовия пазар, урежданията на сметки, близо 300-те младежи, заминали на джихад в Сирия и Ирак, изолираността на определени религиозни групи, предполагаемото съществуване на зони, в които цари беззаконие. . .

Възможности и предизвикателства

Попитан за изявленията на стопанина на Белия дом, премиерът социалдемократ Стефан Льовен призна, че имиграцията за Швеция е едновременно възможност и предизвикателство. Неговата предпазливост изразява според някои необходимостта от укротяване на страстите, а според други граничи с престъпна наивност.

Жителите на Ринкебю представят също толкова контрастна действителност.
Шайма Хакам, 28-годишна търговка с родители мароканци, е родена и отраснала в този непривилегирован, но пълен със зеленина квартал. Там има модерна гимназия, посещавана всяка година от Нобелови лауреати.

Тази счетоводителка по образование е решила да остане да живее в Ринкебю. Приятелите й от детството са "агенти на недвижими имоти, журналисти и адвокати. Имам и приятели престъпници, които са в затвора. Всички израснахме заедно", обяснява тя пред АФП.

Бенджамин Дуса, местен политик консерватор от турски произход, написа критична статия във вестник, в която говори за "един бунт на месец, една подпалена кола на ден и най-високия процент убийства с огнестрелно оръжие на национално ниво" на глава от населението.

Във всеки случай американският президент не е прав да поставя клеймо на населението заради етническия или религиозния му произход, смятат социолозите Сузан Урбан и Оскар Аденфелт.

Ключът към интеграцията е социален и минава през "достъп до социалната държава, социални услуги, заетост, качествено образование, възможност имигрантите да живеят редом с местните и да могат да оказват влияние върху тукашния живот", твърдят те в статия във в. "Дагенс нюхетер".

Историкът Карл Марклунд отбелязва в същия вестник, че Швеция е "модел за американските либерали и прогресистите в чужбина", но в същото време е и "предпочитана мишена на крайнодесните сили" в света.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
Толкоз преди 7 години
До пророкОбръщат палачинката, защото се смени човека в Белия дом. И слава Богу.
41
1
 
0
 
! Отговори
Who Cares преди 7 години
Vyzmozhnost !? Za kakvo?!
40
1
 
3
 
! Отговори
Хм преди 7 години
До Спящите убавци.Много са желаещите да ползват наготово (едва ли ще можеш да избоиш всички). Питай Шведите и изобщо западняците какво мислят по въпроса, от кои се страхуват и кои не искат. ;-)
39
3
 
0
 
! Отговори
Факти преди 7 години
Вярно ли е, че в Швеция изнасилванията са се увеличили?Според BBC не. Вижте статията с информация по въпроса от днес. Т.е. преди да се обвинява, трябва да се потърсят доказателства.bbc/news/uk-politics-39056786
38
2
 
8
 
! Отговори
Уайът Ърп преди 7 години
Предлагам на шведската полиция еднодневен безплатен курс за самоотбрана на полицаи от мигранти.Основни пособия, които се изискват от всеки полицай са: пистолет и няколко пълнителя с патрони. Гарантирам, че след прилагане на наученото, много рядко ще им се налага да се защитават от мигранти. Просто на амуджите няма да им стиска да ги нападат след първите 10 застреляни "ИНЖЕНЕРИ", "ЛЕКАРИ", "АРХИТЕКТИ" И "АДВОКАТИ".
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп ще се окаже прав за много неща,но червените и черните трудно ще го разберат!
36
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Истината"И как точно се интегрират хора, в чиято култура е заложено да искат да унищожат всичко, което не вярват това, което те самите са научени да вярват?"Хареса ми тая мисъл. Съвпада на 100% с желанието на руснаците да унищожат запада.
35
2
 
14
 
! Отговори
Истината преди 7 години
И как точно се интегрират хора, в чиято култура е заложено да искат да унищожат всичко, което не вярват това, което те самите са научени да вярват? Не говоря за БГ мюсулмани, която култура е много повече като на повечето европейци. Говоря за хора отраснали в Ислямски държави, където да отрежеш ръката на дете, защото е откраднало е как се възпитава.Разликата може да се види лесно в ученията и живота на лидерите, които са оформили тези култури: https://youtube/watch?v=95OCsdCJw-c
34
2
 
23
 
! Отговори
ама преди 7 години
как се гавреха оня ден с тръмп ***... А сега де, кой се смее?
33
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да ви у социалната държава - шведът бачка, за да плаща манджата на чернилката
32
2
 
21
 
! Отговори
зевзек преди 7 години
аааа вярно ли бе? Бил прав тръмп, а? Пред истината и боговете мълчат, нежели Сорос и СНН!
31
1
 
20
 
! Отговори
хей преди 7 години
Интеграция насила не бива, дами и г-да! След отказа от християнството, нова религия владее Европа - абсурдната религия на неоволтерианството! Вместо реалистична оценка и прагматични действия, всички - без Орбан - повтарят мантрите и заклинанията на гуру Меркел и вършат глупости, които унищожават Европа!А гетата на муслимите не са създавани от политиката и "грешките" на европейците, а от самите исламисти - те се обособяват, защото са несъвместими с Европа и Запада!
30
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
имало едно време един дядо и две баби.....шведска народна приказка :)
29
7
 
15
 
! Отговори
Апостол Апостолов преди 7 години
Потин е виновен!!!
28
2
 
74
 
! Отговори
Факт преди 7 години
И най-добрата интеграция на несъвместими "елементи" води до дезинтеграция на собственото общество!Резултатът-затворени комплекси за богатите,средна и работеща долна класа в несигурност и....гета,нарастващи като тумори-до безкрайност!
27
4
 
103
 
! Отговори
Спящите убавци. преди 7 години
Една прекрасна държава,един прекрасен народ живеещ при висок стандарт.Народ,който е заспал дълбок сън и сънуващ розови сънища.През това време в Швеция дойдоха турците,арабите,афганистанците.Най-опасни са тези,които са родени и израсли там.Тези хора са мързеливи,злобни и с престъпни гени.Те искат само да смучат от социалната система и да живеят като кочове.Редовно да изнасилват бели жени и да крадат. Никога няма да се интегрират.Жалко за добрите шведи и най-вече шведки.
26
7
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Америка запали фитила на Европа и сега ни лук яли ни мирисали.
25
2
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато Швеция и Норвегия се събудят, цяла Европа ще се събуди от розовия сън на падналата Желязна завеса.
24
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"достъп до социалната държава, социални услуги, заетост, качествено образование, възможност имигрантите да живеят редом с местните и да могат да оказват влияние върху тукашния живот" - ами те вече оказват влияние, пагубно обаче, а и всичките са закачени за социалната система. Тоест всичко върви по мед и масло.
23
2
 
65
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Един полицай стреля с боен патрон,за да се защити!?Дано да не е бил единствен,иначе демокрацията се брани само с халосни,мдаа.