94 жертви на терористи - по-опасни от 301 797 убити при стрелба

След 11 септември полетите намаляха, но катастрофите се увеличиха
26 фев 2017 18:10, Екип на Investor.bg
35
94 жертви на терористи - по-опасни от 301 797 убити при стрелба
Снимка: Reuters, архив

Според неправителствената организация New America Foundation жертвите на джихадисти в САЩ са били 94 между 2005 и 2015 г. През същия период в страната са били застреляни 301 797 души, посочва Politifact, цитиран от Investor.bg

На пръв поглед тези цифри може би са сигнал, че временната забрана на Доналд Тръмп срещу имигрантите от седем страни – цел, която според него трябва да "защити американския народ от терористични атаки от чужди граждани, допуснати в САЩ“ - е напълно погрешна, коментира Quartz.

Тръмп е прав за поне едно нещо: американците се страхуват много повече от тероризма, отколкото от оръжията, въпреки че вероятността да бъдат убити от оръжие е 3210 пъти по-голяма.

Chapman University изготвя проучване на американските страхове вече повече от три години. Анкетата пита 1500 пълнолетни от какво се страхуват най-много. Проучването организира страховете по категории, които включват лични страхове, конспиративни теории, тероризъм, природни бедствия, страх от паранормалното и, напоследък – от мюсюлмани.

През 2016 г., както и през предишната година, най-големият страх на американците е „корупцията сред държавните лица“. Терористичните атаки са на второ място. Всъщност два от петте най-често срещани страхове са свързани с тероризма. А номер пет е не страхът от оръжия, а от държавни ограничения върху оръжията.

Една от причините, поради които страховете на хората не съвпадат с реалния риск е, че заради еволюцията мозъците ни са склонни да взимат бързи решения, които невинаги са подкрепени от логически разсъждения.

"Нашите емоции ни карат да правим бързи преценки, които някога са били разумни – но вече може и да не са“, пише детският психиатър Мая Салавиц през 2008 г. в изданието Psychology Today.

Освен това страховете засилват паметта ни, пише тя, така че еднократни катализми като самолетни катастрофи или терористични атаки остават в паметта ни, докато в същото време бързо забравяме ужасните инциденти, които виждаме всеки ден по пътищата.

"В резултат на това надценяваме шансовете да се случат ужасни, макар и редки, събития и подценяваме колко рискови са обикновените събития“, обяснява Салавиц.

"Повечето хора не правят ясна разлика между риск едно на хиляда и риск едно на милион“, казва Марк Игън, старши съветник в Behavioral Insights Group в Лондон. Барух Фишоф, учен в Carnegie Mellon, казва, че непредсказуемостта на тероризма могат да го направят по-страшен от автомобилна катастрофа например.

"Тероризмът не е като инцидентите с моторни средства, където случки от миналото подсказват бъдещите такива“, казва той.

"Тероризмът може да се променя и за хората е логично да реагират различно на неопределен риск“.

Точно това правят американците след терористичните атаки на 11 септември. Хората започват да летят по-рядко и да шофират повече. В резултат, според оценки на германския специалист по риска Герд Гигеренцер, 1595 повече американци са загинали в пътни катастрофи през 12-те месеца след 11 септември, отколкото биха били жертвите, ако атаката не се бе случила.

Според данни на Центъра за контрол на болестите през периода 2005-2014 г. средно 11 737 американци са били убити от друг американец (21 един от тях от малки деца), 737 са загинали, падайки от леглото, а 9 – от ислямистки джихадисти, които в повечето случаи са били американски граждани, а не имигранти.

Професорът от University of Wisconsin Майкъл Ротшилд обвинява политиците за надценяването на риска от тероризъм.

Медиите също имат вина, казва той. Имайки постоянен достъп до изображения от всяко зверство, известно на човечеството, ни прави по-склонни към това, което учените, изучаващи поведението, наричат "грешка на наличието“ - тенденция, която дава повече тежест на това, което идва наум по-лесно. Подробното отразяване на атаките от 11 септември успешно татуира образите на тероризма в съзнанието ни; стрелбите, които се случват всеки ден – и с изключение на масовите – до голяма степен се пренебрегват, имат по-малък ефект.

"Реагираме твърде силно на очевидните заплахи“, казва Макс Базерман, директор на Center for Public Leadership към Harvard Kennedy School.

“По-видимо е, когато има някой там, навън, който иска да те хване, отколкото когато тихо умираш в болницата“.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Ставри преди 1 година
До ИЗВОД

Не извода е ако махат визите за Ганьовци като теб задължително да се въведе IQ тест преди да те пуснат.Четеш ,а извода ти е същия като на онези пациенти чиито психози се описват...
14
1
 
1
 
! Отговори
кхсу преди 1 година
У нас пък броят на умрели от СПИН е нищожен в сравнение на починалите от сърдечни болести, ама хората пак се пазят от СПИН. Страхливци!
13
2
 
3
 
! Отговори
ИЗВОД преди 1 година
И кво? Да си поканят хора от опасни държави, за да не изостава бройката убити от тероризъм от броя на жертвите на катастрофи?
12
0
 
1
 
! Отговори
HAHA преди 1 година
Според данни на Центъра за контрол на болестите през периода 2005-2014 г. средно 11 737 американци са били убити от друг американец (21 един от тях от малки деца), 737 са загинали, падайки от леглото, а 9 – от ислямистки джихадисти, които в повечето случаи са били американски граждани, а не имигранти.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИЗРАЕЛЦИ НЯМА, НАРИЧАТ СЕ ЕВРЕИ
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнесмена с аудито, а таз охрана тебе с клечки за зъби ли ще те пази? Как се изказвате неподготвени не е истина. А и трябва ли всички да сме комплексари като тебе и да ходим с по 5 мутри на всякъде? А тези мутри де те пазят и те ако трябва да земат по 5 мутри и то ще стане небивало търсене на мутри.
9
11
 
1
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 1 година
Няма никакъв смисъл човек да носи оръжие, само ще го притеснява. По-добре да си наеме охрана. Три осемчасови екипа от по пет човека всеки, са напълно достатъчни. Това са все хора опитни, знаещи какво кога да правят. Защо да нося и аз оръжие?
Аз разбирам, че някои хора изпитват известни финансови затруднения и може би ще им е трудно да плащат за такава охрана. Но дори и те биха могли да наемат трима човека, които да се сменят на осем часа.
8
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не може да е вярно! Самият Путин каза, че тероризмът е най-голямата заплаха за съвременния свят и затова трябва всички да се обединим и да махнем санкциите.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво е в САЩ и затворите са претъпкани и по улиците спят милиони бездомни.
6
3
 
8
 
! Отговори
демокрация преди 1 година
В дивия запад е война и ако не си въоръжен загиваш.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Огромното мнозинство на застреляни в САЩ са черни, застреляни от черни.
Това е истината, статистиката не лъже
4
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това му е лошото на популизма, не можеш вечно да заблуждаваш масите. Все идва момента в който те разобличават.
3
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвсем пресен пример и у нас. Само за ден станаха ясни два случая на убийство и то от непълнолетни срещу нула случая от мигранти.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
731 души загинали, след като са паднали от леглото. Или са спали на двуетажни легла или са били 300 килограмови шопари, които след като са паднали са умрели от глад, защото не могат да се изправят сами.
1
0
 
14
 
! Отговори
В БГ преди 1 година
В медиите излезе новина за нова подлизурска организация 'Боко Харем'!