Политическо затопляне в Русия? Как ли пък не!

Дойче веле: По-изгодно е да запазва привидната демокрация
28 фев 2017 20:30, Елка Василева
93
Политическо затопляне в Русия? Как ли пък не!
Снимка: архив, Reuters

Състоя се шествие в памет на опозиционера Немцов, освободен бе активистът Дадин, отвори пореден предизборен щаб опонентът на Кремъл Навални. Нима започва политическо затопляне в Русия? Как ли пък не, пише Юрий Решето, "Дойче веле".

Москва, Пушкинският площад, неделя, 26 февруари. В центъра на руската столица отеква с часове възгласът "Русия без Путин!". По време на шествието в памет на убития преди две години опозиционер Борис Немцов хиляди скандират и други лозунги - например: "Долу ръцете от кримските татари!". Полицаите гледат, но не се месят. Подобни сцени се разиграват в Санкт Петербург, Нижни Новгород, Новосибирск. Няма "респектирани". Няма задържани.

Сибир, Барнаул, същия ден. Излиза на свобода Илдар Дадин. Първият активист с реална присъда - затвор за нееднократни нарушения на реда за провеждане на митинги, прекарал зад решетките повече от година. Незаслужено, признаха властите в крайна сметка. Той ще получи обезщетение за моралните и материалните вреди. И смята да продължи своята битка - ще се бори за правата на лишените от свобода, срещу изтезанията в затворите.

Екатеринбург, Урал, същия уикенд. Опозиционният политик Алексей Навални, повел избирателна кампания, открива третия си предизборен щаб в страната. Той нарича Кремъл "групичка мафиоти, които си живеят като шейхове и крале". Навални иска да им отнеме властта и да стане президент на Русия още догодина. Уверява, че никой не може да го спре.

В страната все така е мразовито

Съвпадение? Или през февруари 2017 г. в Русия внезапно е дошла политическа пролет? Не. Тук все още е студено и мразовито. На участниците във възпоменателното шествие за Немцов не бе разрешено да минат край мястото, където бе убит - по Големия Москворецки мост, водещ към Червения площад. Да ги пуснат толкова близо до Кремъл според чиновниците вече ще е прекалено. Вместо това униформени "прочистват" нощем импровизирания народен мемориал на мястото на убийството, където хората носят цветя.

Данин е освободен, защото правосъдните органи признават, че са сгрешили - но само формално. Грешката уж била в съдопроизводството, а не в закона. А законът си действа - нека жителите на Русия все тъй се страхуват да не осъмнат в затвора, ако протестират срещу путинската система.

Колкото до Навални, тепърва ще разберем какво пространство за маневри ще му оставят. Кремъл още не е заел категорична позиция спрямо опозиционера. Засега основателят на Фонда за борба с корупцията смята да се бори за конституционното си право да заема изборни длъжности, при все че е осъждан по делото "Кировлес".

Засега. Защото е достатъчен и най-дребен, незначителен повод, за да пратиш човек зад решетките. Тогава избирателната кампания на Навални моментално ще приключи.

Да пазиш привидното благоприличие

За властта е далеч по-изгодно да позволи няколко хиляди души мирно да минат през центъра на Москва - нека да протестират срещу едно от най-дръзките политически убийства на съвремието. По-изгодно, отколкото да разпръсне със сила хилядите демонстранти, циментирайки своя имидж на жестока полицейска държава.

Далеч по-изгодно е да пусне на свобода един опозиционен активист - помнете, след година и нещо в лагер, - човек, успял да привлече вниманието на световната общественост към своята съдба, човек, претърпял изтезания. По-изгодно, отколкото да продължи с мъченията, та светът да се ужасява колко е лошо, безчовечно и жестоко всичко в затворите на Русия.

По-изгодно е да запазва привидната демокрация, да търпи единствения истински опозиционер, претендиращ за президентския пост. По-изгодно, отколкото да го арестува. Поне засега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
10
 
10
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До SpaceXАбе Вие от практична гледна точка разбирате ли?Изнасяли цветята - Ами ще ги изнасят яВ Русия има едно постоянно нещо ВятърЗначи активисти оставят на високоскоростен мост с няколко платна на място дето се гонят ветровете цветя. Лошо няма Изразяват НАЙ-ВИСШИ ЧУВСТВА. Обаче същите тия цветя след 10 мин като ги отвее вятъра на платното и изненадат някой водач на автомобил а той/тя от своя страна направи катастрофа КОЙ ще е Виновен?Или до всяко лобно място знак 20 км/ч за да не стане...
38
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А законът си действа - нека жителите на Русия все тъй се страхуват да не осъмнат в затвора, ако протестират срещу путинската система....Ахахаахахаха
37
15
 
21
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Другаре следете ми мисълта(ако можете). Сутринта съобщиха одобрение за Радев 55% и одобрение за Герджиков 26%. Работа на Радев бе да назначи премиер и той избра Герджиков. Обяснете ми как пилота е свършил работата си на 26% а има одобрение от 55?
36
12
 
25
 
! Отговори
гошо преди 7 години
Господа многознайковци!Хайде да си дойдем на думата!Кой и защо уби Немцов?Питате ли се?Сякаш е светец. Ами убиха си го чеченците.Да Кадиров лично изпрати килърите да ликвидират ,ликвидатора на баща му и полвината му рода.През 90-те лично ръководеше касапницата в Чечня.За арабски долари нощем продаваше оръжие на джихадистите да трепят 18г.руски наборници а денем с градове избиваше жените и децата им.Да с това е известен Б.Немцов-любимеца на Елцин,който смяташе че руския престол му е наследствен.
35
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дреме ми за Русия горе-долу колкото за Судан или за Източно Конго.
34
6
 
19
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
DW смешници!
33
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дойчо мастер оф пропаганда, дерзайте лалугери!
32
14
 
14
 
! Отговори
свободен преди 7 години
крепостните имат ли право на мнение, без да са го съгласували с помещика си ....?
31
6
 
2
 
! Отговори
Дидо преди 7 години
Истината е ,че и нас скоро ще ни затоплят и то яко. Засега само ни дъхат във врата,: с тояги,бухалки, но скоро присъствието им ще е факт: с тояги бухалки винкели и токмаци. Да Ви е честито Българи!!!
30
5
 
6
 
! Отговори
1453 преди 7 години
от как султана и царя се прегърнаха днесбг стана върл противник на путин, а преди това тук имаше само хвалебствени статии за него
29
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дойче Веле оправиха целия свят, то България, то Русия, то САЩ. Акъл на килограм. Явно си търсят странични теми, които да ги разсейват от положението в Германистан.
28
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е грешка, която скоро ще бъде поправена.
27
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Германия пък има затопляне на междурасовите отношения! Немците станаха "по-отворени" към арабите. По-отворени във всяко едно отношение. Особено в "онова". Изостават единствено спрямо немкините. Тях немож ги стигна по "отвореност" към арабите! Дума да няма!
26
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DW е *** с който никой не ще да се обърше даже.
25
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този немски *** трябваше да спрете да го цитирате след десетките очернящи България статии, а не да ми го цитирате редовно. Вие някакви мазохисти ли сте от днеса?
24
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дойче веле да не се занимава с russischer schweine, а да ги остави да *** в *** си.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще те изчакам да си легнеш.
22
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дойче Свинеле пак са се разквичелЕ. Тия много обичат да му го джвакат на Путин. Егати извратените, егати мазохистите.
21
4
 
27
 
! Отговори
.. преди 7 години
Абе мили мои, и вие сте бетер БНТ. DW DW DW.... Ако исках да си чета дойче веле, ще си отида направо на дойче веле. ВИЕ ЗА КАКВО СТЕ МИ ТОГАВА? Това тука какво е? Копи пейст платформа? reddit с повечко картинки?
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ДВ нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. В Русия има всякакви проблеми и липса на демокрация, а в Германия е рай и там дори не се мисли за проблеми, защото няма такива.Стилът на статията отвращава и е жалко,че ДВ по закон е държавно немско радио.