Политическо затопляне в Русия? Как ли пък не!

Дойче веле: По-изгодно е да запазва привидната демокрация
28 фев 2017 20:30, Елка Василева
93
Политическо затопляне в Русия? Как ли пък не!
Снимка: архив, Reuters

Състоя се шествие в памет на опозиционера Немцов, освободен бе активистът Дадин, отвори пореден предизборен щаб опонентът на Кремъл Навални. Нима започва политическо затопляне в Русия? Как ли пък не, пише Юрий Решето, "Дойче веле".

Москва, Пушкинският площад, неделя, 26 февруари. В центъра на руската столица отеква с часове възгласът "Русия без Путин!". По време на шествието в памет на убития преди две години опозиционер Борис Немцов хиляди скандират и други лозунги - например: "Долу ръцете от кримските татари!". Полицаите гледат, но не се месят. Подобни сцени се разиграват в Санкт Петербург, Нижни Новгород, Новосибирск. Няма "респектирани". Няма задържани.

Сибир, Барнаул, същия ден. Излиза на свобода Илдар Дадин. Първият активист с реална присъда - затвор за нееднократни нарушения на реда за провеждане на митинги, прекарал зад решетките повече от година. Незаслужено, признаха властите в крайна сметка. Той ще получи обезщетение за моралните и материалните вреди. И смята да продължи своята битка - ще се бори за правата на лишените от свобода, срещу изтезанията в затворите.

Екатеринбург, Урал, същия уикенд. Опозиционният политик Алексей Навални, повел избирателна кампания, открива третия си предизборен щаб в страната. Той нарича Кремъл "групичка мафиоти, които си живеят като шейхове и крале". Навални иска да им отнеме властта и да стане президент на Русия още догодина. Уверява, че никой не може да го спре.

В страната все така е мразовито

Съвпадение? Или през февруари 2017 г. в Русия внезапно е дошла политическа пролет? Не. Тук все още е студено и мразовито. На участниците във възпоменателното шествие за Немцов не бе разрешено да минат край мястото, където бе убит - по Големия Москворецки мост, водещ към Червения площад. Да ги пуснат толкова близо до Кремъл според чиновниците вече ще е прекалено. Вместо това униформени "прочистват" нощем импровизирания народен мемориал на мястото на убийството, където хората носят цветя.

Данин е освободен, защото правосъдните органи признават, че са сгрешили - но само формално. Грешката уж била в съдопроизводството, а не в закона. А законът си действа - нека жителите на Русия все тъй се страхуват да не осъмнат в затвора, ако протестират срещу путинската система.

Колкото до Навални, тепърва ще разберем какво пространство за маневри ще му оставят. Кремъл още не е заел категорична позиция спрямо опозиционера. Засега основателят на Фонда за борба с корупцията смята да се бори за конституционното си право да заема изборни длъжности, при все че е осъждан по делото "Кировлес".

Засега. Защото е достатъчен и най-дребен, незначителен повод, за да пратиш човек зад решетките. Тогава избирателната кампания на Навални моментално ще приключи.

Да пазиш привидното благоприличие

За властта е далеч по-изгодно да позволи няколко хиляди души мирно да минат през центъра на Москва - нека да протестират срещу едно от най-дръзките политически убийства на съвремието. По-изгодно, отколкото да разпръсне със сила хилядите демонстранти, циментирайки своя имидж на жестока полицейска държава.

Далеч по-изгодно е да пусне на свобода един опозиционен активист - помнете, след година и нещо в лагер, - човек, успял да привлече вниманието на световната общественост към своята съдба, човек, претърпял изтезания. По-изгодно, отколкото да продължи с мъченията, та светът да се ужасява колко е лошо, безчовечно и жестоко всичко в затворите на Русия.

По-изгодно е да запазва привидната демокрация, да търпи единствения истински опозиционер, претендиращ за президентския пост. По-изгодно, отколкото да го арестува. Поне засега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
24
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Русия си има своите проблеми. Но Русия има и голямо бъдеще, защото никой не може да и диктува решения отвън. Така че да не ги оплакваме. С това да се занимава Дойче Веле.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съвпадение? Или през февруари 2017 г. в Русия внезапно е дошла политическа пролет? Не, просто тази година се пада сто годишнината от болшевишката революция в Русия.
17
3
 
5
 
! Отговори
Минко 47г. ерген преди 7 години
А защо да се отказвам от партия Атака? Аз съм общински съветник.
16
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спомина се Елцин , след него и Путин , поставиха един двойник на мястото на джюджето и правят каквото си поискат . Крадът кат за световно .
15
1
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
А във вашите глави нещо затопля ли се, или е перманентна зима на -18?
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Минко, яж броколи! Помага за отказване от партия ат ака!
13
5
 
3
 
! Отговори
Болгар преди 7 години
В ИНЗ винаги е било така. Нека си спомним как навремето Ленин отказал да си сложи захар в чая защото нямало захар за децата. После Сталин, после Брежнев и сега Путин.После като умре ще се окаже че леля му била еврейка и пак старата песен на нов глас.При тях просто е въпрос на държавна политика да се обожествява управника който е на власт. Ако, кой знае, Навални стане президент ще слушаме колко брав е и колко правилни решения взема всеки ден. Народопсихология . . .
12
23
 
8
 
! Отговори
свободен преди 7 години
ние поне се опитваме да се утървем от кремъслския ни поробител, но горките роби вътре в РФ .... абсолютна безпътица!
11
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дойче Веле да се съсредоточат върху случващото се в арабския си халифат.
10
5
 
27
 
! Отговори
Клозетен Веле преди 7 години
"Съвпадение? Или през февруари 2017 г. в Русия внезапно е дошла политическа пролет? Не. Тук все още е студено и мразовито."За руска пролет не знам, но една германска пролет няма да се отрази зле на Европа.
9
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските *** нямат нужда от демокрация и затопляне. Достатъчно им е да имат батюшка, който да ги плющи с нагайката, да ги лъже най-нагло, да ги краде а те да го имат за бог.
8
7
 
19
 
! Отговори
Петя преди 7 години
АМтролчетата са като гномчета изпълзяват от мръсотията и влачат мръсните си крачета по чистата покривка. Навсякъде оставят кал и смрад и невероятно зловоние. ТЕ се невероятно малки но мръсотиятя която оставят след себе си е направо покъртителна. Отвращението от тях е всенародно и ще има скоро разплата. Но центовете от Америка за България СПРЯХА ! Сега се опитват да се докажат за нови субсидии но късно е либе за китка! Та как казваше Слави ВРЕМЕ Е ДА ИЗХВЪРЛИМ ***!
7
29
 
9
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
"Необятния руски пазар"!!!Единствено необятна може да бъде наивността на русофилите!
6
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мда в Украйна са с промити мозъци само тези в Киев но ЗИМАТА си каза думата и те видяха колко може да е скъп руския газ, колко може да е необятен руският пазар. И къде можеха да работят без да им искат визи. Сега ще им пляскат шамарите САЩ , ЕС и който се сети. И ще има да чакат да им паднат визите. Да ама не! Колкот на нас ни паднаха визите за САЩ толкова и на тях! Но така е където има демокрация няма справедливост!
5
3
 
25
 
! Отговори
Нищо ново преди 7 години
Статия написана от Лелка дето да не е за Русия? Как ли пък не....
4
2
 
18
 
! Отговори
пак преди 7 години
DW-Фейс нюз
3
3
 
35
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
От Дойче веле да си гледат в техният двор.Кво ни интересува или ли и доколко има демокрация в Русия . Путин си го избраха руският народ и то с мнозинство и трите пъти !! За разликата от меките хрантутници в Брюксел ,Путин е истински мъж ,твърд ,ясен ,точен .Не обещава неизпълними неща и се грижи първо и най- вече за руският народ и интереси,каквато му е и задачата .Поиска Крим ,получи го !! Не му навредиха с санкциите тия смешници ,изнесе си пазарите на изток.
2
3
 
31
 
! Отговори
Атом преди 7 години
Уважаема агенция,Моля ви представяйте Вашата позиция. Престанете да публикувате мнението на чужди на българския народ агенции. Нека те да си ги "мерят" с Русия - ние нямаме отношение към това.Уважавай, за да те уважават!
1
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вандали заляха с боя паметник на български опълченци в град Болград, Украйна и написаха на него "чемодан - вокзал - София" (куфар-жп гара-София).От двете страни на паметника има следи от жълта боя. На една от плочите със синьо е написан оскърбителният текст, с който се пъдят към София етническите българи в града, като гаврата най-вероятно е дело на украински националисти.