Русия – най-важната дума, която Тръмп не изрече пред Конгреса

А в САЩ очакват отговори за връзките с Москва
1 мар 2017 20:56, Елка Василева
65
Русия – най-важната дума, която Тръмп не изрече пред Конгреса
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Президентът Тръмп държа реч в Конгреса снощи. Дали пък не беше в Държавната дума? Как да ги различи човек?

Тръмп произнесе около 5000 думи и говори цял час, но нито една от тези думи не беше "Русия" и нито минута не беше посветена на успешните дотук усилия на геополитическия ни противник да подкопае американската демокрация, пише Дейна Милбанк от в. "Вашингтон пост".

ФБР и разузнавателната общност единодушно обвиниха правителството на Владимир Путин, че се е намесило в американските избори и са успели да направят така, че да бъде избран Тръмп. Връзките между Тръмп и екипа му от една страна и Русия от друга са били солидни, осъществени директно чрез контакти с руския посланик в преходния период, което доведе до оставката на съветника на Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин - и всичко това, докато Тръмп обещаваше приятелски нов подход към Русия.

Беше трудно да не забележиш този слон дори в стая с размерите на Камарата на представителите. Въпреки това обаче Тръмп "го изряза" от полезрението си като Троцки от съветски снимки.

Путин не би се справил по-добре, нито би могъл да назначи по-подходящи хора да разследват намесата на Русия в американските избори от тези, които сега са натоварени с тази задача.

Да насочим вниманието си към републиканеца Девин Нунес, председател на комисията за разузнаване в Камарата на представителите и ръководител на разследването за Русия в камарата.

В петък "Вашингтон пост" съобщи, че Нунес е участвал в ръководено от Белия дом усилие да се обори публикация във в. "Ню Йорк таймс", в която се твърди, че хора от кампанията на Тръмп са имали контакти с руското разузнаване. На форум в Калифорния в събота Нунес каза, че Флин, който беше отстранен заради полемиката за Русия, "е американски герой и е вършил работата си".

В понеделник човекът, натоварен да следи хода на разследването по руския въпрос в камарата, събра репортери и заяви: "Струва ми се, че се отделя твърде много внимание на това, без да има каквито и да било доказателства". За контактите между Русия и помощници на Тръмп той каза: "Според това, което ми казаха много хора, в това няма нищо".

Нунес дори осигури на Тръмп и Флин алиби, обяснявайки, че те са толкова заети, че Тръмп едва ли е имал възможност да нареди на Флин да се обади на руския посланик, за да разговарят за санкции. Той каза, че специален прокурор би бил нужен само ако "са били извършени тежки престъпления . . ., но на този етап няма такива индикации".

Това е като да попаднеш в огледалния свят: целта на едно разследване е да определи дали са извършени престъпления, но ако разполагате с доказателство, не ви трябва разследване.

Нунес, който бе част от преходния екип на Тръмп, вече каза, че неприкосновеността на изпълнителната власт не му позволява да разследва разговорите между Тръмп и Флин. Нунес повтори твърденията на Тръмп, че истинският скандал не е за контактите с Русия, а за неразрешеното изтичане на информация за подобни контакти.

И от този човек се очаква да ръководи безпристрастно разследване. Със същия успех можете да поискате това от Кремъл.

Не е нужно да си ревностен демократ, за да знаеш, че "всички ние се нуждаем от отговори" (както каза бившият президент Джордж У. Буш за Ен Би Си) за връзките на Тръмп с Русия. Ръководещите разследваното републиканци в Конгреса вече декларираха пристрастността си. Републиканецът от Северна Каролина Ричард Бър, председател на сенатската комисия по разузнаване, също участваше в кампанията на Белия дом за опровергаване на информацията в "Ню Йорк таймс".

При предишното правителство седем комисии в Конгреса изготвиха осем доклада по случая в Бенгази, и това беше преди да приключи двегодишното разследване на специална комисия. Сега сме свидетели как Белият дом притиска ФБР и висши представители на разузнаването да разобличат обвиненията срещу Тръмп.
Къде са сега тези върховни разследващи капацитети?

Републиканецът от Юта Джейсън Чафец, председател на комисията за надзор в камарата, намери куп извинения: нямало нужда той да разследва аферата с Флин, понеже "тя се грижи сама за себе си"; други експертни групи можели по-добре да защитят "източниците и методите"; не искал да се меси в "частните системи на политическа партия" и нямало да "взема лично на прицел президента".

Колкото до руското хакерство, Чафец повтори пародията на Крис Фарли в предаването "Събота вечер на живо": "Може да е всичко - от човек във ван край реката до цяла държава".

Натискът да няма разследване сигурно е значителен. В петък републиканецът от Калифорния Даръл Айса каза пред Бил Мар HBO: "Ще е нужен статут и правомощия на специален прокурор", за да бъде разследван въпросът Русия-Тръмп. В понеделник обаче Айса би отбой, като каза, че ще подкрепи "независима проверка", а не специален прокурор, тъй като нямало "заподозряно лице".

Влизайки в ролята и на съдия, и на съдебен заседател, каза в понеделник пред репортери, че било "нелепо" да се намеква, че разговорите на Флин с руския посланик в периода на предаването властта са нарушили закона, забраняващ на граждани да водят външна политика. "Би трябвало да му благодарим, а не да го преследваме", заяви Нунес.

Добра идея. А след като благодарят на Флин, следователите от Думата може би трябва да изпратят шоколадови бонбони на Путин.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
4
 
! Отговори
Пешеходец преди 7 години
Извинете,***, знаете ли как гледа един добре облечен човек ,вървящ по улицата ,когато види един просяк,лошо облечен ,мърляв - гледа го с пренебрежение и снизхождение.Така гледа и американеца на руснаците. Колкото и да е напъвате,няма да ги стигнете американците!!
37
7
 
16
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Горките Руснаци те са виновни, че не ми работи казанчето на тоалетната чиния. Да аз съм сигурен те са виновни. Прибирам се в блока и асансиора не работи да Руснаците са те са виновни Путин е наредил да го спрат сигурен съм!.........Прощавайте господа от медиите, но на мен лично така ми звучат такъв тип новини.
36
4
 
9
 
! Отговори
God преди 7 години
А освен твърдения, не трябваше ли да се покажат и доказателства от ФБР и ЦРУ за връзката на Русия с изборите в САЩ. Например като доказателствата със злоупотреба със служебна информация от Хилъри докато беше държавен секретар. Именно чрез хакване на нейният личен сървър изтекоха някои доста любопитни факти от намесата й в "Арабската пролет" и някои "убийствени акции" там.
35
1
 
9
 
! Отговори
ами... преди 7 години
Все си мисля, че за един американски президент най-важната дума е Америка ама на всяка гладната кокошка някакво просо и се иска...
34
4
 
27
 
! Отговори
aaa преди 7 години
Истината е ,че американските танкове са на границата на Русия,а на американските граници руски танкове няма.Крадеца вика дръжте крадеца.Интересно какъв ли вой щеше да се вдигне ако в Мексико да кажем бяха дошли да кажем сто руски войника и десетина танка...
33
12
 
5
 
! Отговори
МДАА преди 7 години
Всъщност санкциите засягат две три дузини московски олигарси замесени в анексията на Крим и агресията в Украйна-Техните авоари в милиони долари на Запад са блокирани и не им се издават визи за ЕС и САЩ. В отговор Путин забрани стоки от ЕС и САЩ да се внасят в Русия ,но Русия продължи да използва европейски и американски софтуер , коли , компютри и пр. и пр. произведени от лошия запад неща. И да говори как двете всичи страдали от санкциите.
32
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ не бръснат Русия и Путин за сливи !
31
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че срещи е имало няма съмнение, но за мен основният извод е, че джуджето отчаяно се нуждае от валута и за тази цел е направило споразумение -"санкции за рамо"!
30
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рашенланд е на санкции и е в ъгъла . Само нашите медии я произнасят и споменават - познайте защо.
29
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За русофобите е вного важно к`во ще стане с ЕС.Защото ако сме на трета скорост, значи в Брюксел са решили да постъпят с нас като Чърчил в 1944 г. и те могат до останат на празна ясла.
28
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръп отговори поне 100 пъти за ''възките си с Москва''.Колко пъти още искате?Не ви ли омръзна да внушавате плоските си лъжи бе ? :)
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова по-зле за американците, щом не могат да се защитят от руските хакери.А как ще се защитят от китайските, които са 10 пъти повече...
26
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин ги побърка. Краварските *** се чудят какво да напишат, тотално объркване. Станало е новина и събитие, ако Русия не се спомнеава в Белия дом - явно всеки ден краварския *** обсъжда Русия и Путин.
25
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе казах ви аз че Тръмп ще оплеска работата, а вие ми слагате минуси. Нищо добро не могат да очакват русофилите. Само се хабят.
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато на нашият всяка втора дума му е руссия...
23
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 7 години
Ауу... така се наакаха...демократчетата.. ще пукнат от безсъние, от безсилен гняв.. църкат .. цъкат жално безмозъчните мишлета на демократите ама.. НЯМА файда...!
22
5
 
15
 
! Отговори
Американ преди 7 години
На Демократическата партия - Хиларивисти, и на вкаменената(в главата) част от Републиканската това им е болката - плашилото Русия отива в килера и ще трябва вече да се занимаят с някои други, съществени, проблеми.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имайте едно наум за достъпа до информация, който евентуално биха могли да имат от siemen.s, без непременно да ги обвиняваме, и евентуално посредством които разни теруристични организации.Около Световното по футбол 2014 дали не е ставало нещо..
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имайте едно наум за достъпа информация, който евентуално биха могли да имат от siemen.s, без непременно да ги обвиняваме, и евентуално посредством които разни теруристични организации.Около Световното по футбол 2014 дали не е ставало нещо..
19
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужким се казва Дейна Мил(к)банк от "Вашингтон пост" пък вместо мляко пиккае газ. А дедо Соросс вече не газ, а ракетно гориво изкарва. Четириазотен нитроацетат.