Германия втвърди тона: Няма място за паралелни ислямистки общества!

Мюсюлманите са най-бързо нарастващото малцинство в страната
2 мар 2017 22:00, Елка Василева
100
Германия втвърди тона: Няма място за паралелни ислямистки общества!
Снимка: Reuters

Наричат я още "джамията на ИД". В нея редовно се е отбивал и берлинският атентатор Анис Амри, убил 12 души. Най-после властите я затвориха. Но мярката е закъсняла, пише в коментара си в Дойче веле Матиас фон Хайн.

Полицейска акция на разсъмване: 460 служители претърсват 24 обекта. Едно мюсюлманско сдружение е забранено. Берлинският сенатор по вътрешните работи окачествява това като "важна стъпка в борбата срещу тероризма".

Бихме искали да е така. Само че мащабната полицейска акция, извършена два месеца след терористичното нападение на берлинския площад "Брайтшадплац", изглежда по-скоро като закъснял опит с акционизъм да се компенсира системния провал на властите - в случая с атентатора Анис Амри.

За да няма недоразумения: важно беше мюсюлманската организация "Фусилет 33" да бъде забранена. Салафитската джамия, наричана още "джамията на ИД", е била редовно посещавана не само от берлинския атентатор Анис Амри. Там са се отбивали и най-малко десет от близо 150-те известни на берлинската полиция потенциално опасни лица. Правилно е подобни забрани и обиски да се използват срещу салафити и джихадисти, да се внася сред тях смут, да се теглят червени линии.

Забраната е закъсняла

Само че забраната идва твърде късно. Не защото религиозната организация "Фусилет 33" още преди седмица затвори молитвените си помещения, изпреварвайки събитията. А защото още от 2015 година властите възнамеряват да затворят джамията. На следователите тя е известна като "джамията на ИД".

За нещастие отговарящият за нея служител се разболява и цялата документация по случая остава да отлежава някъде из чекмеджетата на берлинското вътрешно министерство. И джамията, в която се събират джихадисти, продължава да си действа.

Първият извод гласи: не са нужни по-строги закони. Съществуващите просто трябва да бъдат прилагани, но навреме и от отговорно действащи институции. И ако те не разполагат с достатъчно персонал, тогава да бъдат назначени още хора.

Няма място за паралелни общества

Паралелните ислямистко-салафитски общества нямат място в едно мултикултурно общество. Само че трябва да имаме предвид, че джамии могат да бъдат затваряни, а религиозни сдружения - забранявани, не обаче и екстремистката идеология. Щом сега - най-сетне - започват да затварят джамии, свързани с екстремизма, ислямистите ще си намерят други места за своите срещи - например в частни домове. И властите трябва да ги държат под око.

Извод номер 2: наред с полицейските акции е необходима и превантивна работа. Трябва да се води битка за това кое от различните течения на исляма да бъде водещо. В Европа и света във възход са ултраконсервативните форми на исляма, поддържани от арабските държави в района на Персийския залив. Европа и Германия трябва да се противопоставят на това настъпление и да подкрепят представителите на либералния ислям. Тях ги има, макар тепърва да създават своите структури и да са по-слабо организирани от защитниците на ултраконсервативния ислям.

Дали ни харесва или не, но мюсюлманите са най-бързо нарастващото малцинство в Германия. Ето защо трябва да се положат всички усилия в Германия да се развива просветеният и либерален ислям. А на салафитските проповедници да им се отнеме "вятърът от платната".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трети март, черен ден за,,демократи", Киряк Стефчовци и откровени ердоганови слуги.
36
4
 
30
 
! Отговори
да бе преди 7 години
Ха ха-мултикултурно общество...те за това става това което става в Европа с тяхната мултикултура и толерантност но истината не се казва тя целта е точно такава.Но дакато умните се наумуват лудите се налудуват, е казал народа което е в пъти по мъдър от всички мултикултуристи взети заедно и от толерастите също.
35
45
 
19
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Великоимперските апетити на царска Русия - у нас им викат "освободителна война" !Комунистическия прочет на истинската история и до ден днешен мъти *** кратуни като тази на колегата под мен!Пък и за каква освободителна война говорим, след като официалната ни история - вече не говори за турско робство - а за невинно " присъствие" Чудя се само как Доган ще отпразнува националния ни празник - ще се снима ли пак с голи ***...или вече е старичък за това!Иначе - да! Честит празник на всички
34
15
 
68
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Ако не бяха руснаците и до днес щяхме да носим ***. Факт !Това, което руснаците ни върнаха преди 139 години, днес новите ни евроатлантически господари начело с Меркел ханъм искат отново да ни отнемат.Евроатлантиците ислямизират България и Европа. Факт !Единственото спасение на българите е в братска Русия !Вижте какво става в Македония...След като създадоха изкуствената мюсюлманска държава Косово в сърцето на християнска Европа, днес САЩ искат да възкресят и велика Албания.Ще позволим ли?
33
6
 
71
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Честит 3-ти Март, братя българи !Честито ни Освобождение, макар че да говорим в днешно време за свободна България става все по-съмнително.Нека да не забравяме в днешния празничен ден, да благодарим на братята руси за това, че ни има. Благодарение на саможертвата им ние българите имаме държава.За тези, които се съмняват - да отидат край Плевен в тамошната "Мъртва долина" и да видят... Костите на хиляди руски войници още се белеят по склоновете.Да живее БЪЛГАРИЯ и нейните руски братя !
32
3
 
72
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Цитат:"Дали ни харесва или не, но мюсюлманите са най-бързо нарастващото малцинство в Германия. Ето защо трябва да се положат всички усилия в Германия да се развива просветеният и либерален ислям."Машшала! Дотук с католическа...евангелистка Германия - ставаме свидетели как един цял народ посредством "Брейнуош" -а след ВСВ бива асимилиран от "миролюбивата" религия - без дори да гъкне...или предсмъртно да ритне с краче! Шепа у*роди "самоубиват" собствената си култура, и история...скоро и у нас!!!
31
3
 
51
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Да разбирам ли,че след като там може да се затварят джамии не се нарушават как беше аха едни ценности и,ако тук направим същото няма да има пак двоен стандарт,а иначе меко казано "сетила се Мара да се поб.ара" брадатите лекари вече са там и тепърва ще усетят "лекарските" им способности. За всичко това да благодарят на Меркел ханъм и пак със здраве да си я изберат.
30
4
 
68
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Германците са най тъпите европейци може би само шведите са преди тях, щом си мислят че са открили или изобретили нещо гениално! Га лицемери, нямше да потурчите европа за трети път по ред ако просто в обазователна ви система изучавате балканската история а не напудрената европейска такава. Западна европа дръпна последните 650г защото източна се разправяше сама с тези ислямски ***. Орбан ви го каза в очите. Сега е ваш ред съчувствие не чакайте, само обрязване ви е бъдещето и то заслужено
29
3
 
24
 
! Отговори
Меркел преди 7 години
" Най-после властите затвориха джамията. Но мярката е закъсняла, пише в коментара си в Дойче веле Матиас фон Хайн.РАСИСТ! ТОЗИ МАТИАС ФОН ХАЙН Е РАСИСТ (НЕ, ЧЕ МОГА ДА ОТГОВОРЯ НА ВЪПРОСА, АКО НЯКОЙ МЕ ПОПИТА КАКВА "РАСА" Е ИСЛЯМА!)!!!!!
28
37
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само с Немция е бъдещето, колкото и да е лошо! Всичко друго е е кладенец!
27
4
 
17
 
! Отговори
Пепи преди 7 години
Нормално.Рибата като се хване на въдицата и въжето се затяга.Емигрантите захапаха кукичката.Заводите чакат работници за 1600 евро заплата.
26
4
 
49
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Докато евро либерастите вярват, че има добър и лош ислям нищо добро не чака европейската ***. Факт !Няма добър и лош ислям. Ислямът е един и той няма място в християнска Европа !
25
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Европа и Германия трябва да се противопоставят на това настъпление и да подкрепят представителите на либералния ислям."Наивници.
24
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Германия втвърди тона: Няма място за паралелни ислямистки общества!"--- А, бе, втвърдявайте, забранявайте, заклеймявайте колкото си искате. Късно е, чадо! ТЕ СА ВИ ВЕЧЕ В КЪЩАТА !! Един ден ОКОНЧАТЕЛНО ще ви се качат на главата, ако не ВЗЕМЕТЕ МЕРКИ като чичко Адолф Х.!
23
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коя евротиква измисли странното съчетание "просветен, либерален ислям"? Че трябвало и да се развива! Докато ги чакате да се развиват, ще сте малцинство и ще се борите за права и свободи!
22
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още малко живот имат въртоглавите. Надявам се да не отключат омразата на белият човек към арабелките, защото тогава ще стане голяма беля. Мангoвците не си дават сметка, че можем да ги изпепелим всички за 6 месеца...без атом.
21
9
 
15
 
! Отговори
Османлъ преди 7 години
Това ли ви е демокрацията? Това ли са ви евро ценностите? ЕС скоро няма да го има !
20
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Четох някъде че трявало да се увелици бюджета за борба срещу джихадистите, то е все едно да стоиш у дома с отворени прозорци и да си болен от ставащото течение и вместо да си затвориш прозорците да увеличваш бюджета си за лекарства. Тази *** трябва да се натири от там откъдето е дошла, а на политици като меркел мястото им е в затвора
19
23
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Виждате ли! Не е хубаво в Берлин, недейте идва. Стойте си в БГ, за да не ви тероризират тия терористи... хахаха. :)))
18
1
 
18
 
! Отговори
Хидко преди 7 години
А бе, ужас, бе! Къде остана мултикултурното уважение на традициите, свободата на вероизповеданията, толерантността към различието, приемането и издигането на пиедестал на другостта, щастието да се отличаваш от околното сиво... Срам за пошлия либерализъм, да се върти в собствените си фекалии, мажейки по стените и чудейки се отде в цялата воня...