Германия втвърди тона: Няма място за паралелни ислямистки общества!

Мюсюлманите са най-бързо нарастващото малцинство в страната
2 мар 2017 22:00, Елка Василева
100
Германия втвърди тона: Няма място за паралелни ислямистки общества!
Снимка: Reuters

Наричат я още "джамията на ИД". В нея редовно се е отбивал и берлинският атентатор Анис Амри, убил 12 души. Най-после властите я затвориха. Но мярката е закъсняла, пише в коментара си в Дойче веле Матиас фон Хайн.

Полицейска акция на разсъмване: 460 служители претърсват 24 обекта. Едно мюсюлманско сдружение е забранено. Берлинският сенатор по вътрешните работи окачествява това като "важна стъпка в борбата срещу тероризма".

Бихме искали да е така. Само че мащабната полицейска акция, извършена два месеца след терористичното нападение на берлинския площад "Брайтшадплац", изглежда по-скоро като закъснял опит с акционизъм да се компенсира системния провал на властите - в случая с атентатора Анис Амри.

За да няма недоразумения: важно беше мюсюлманската организация "Фусилет 33" да бъде забранена. Салафитската джамия, наричана още "джамията на ИД", е била редовно посещавана не само от берлинския атентатор Анис Амри. Там са се отбивали и най-малко десет от близо 150-те известни на берлинската полиция потенциално опасни лица. Правилно е подобни забрани и обиски да се използват срещу салафити и джихадисти, да се внася сред тях смут, да се теглят червени линии.

Забраната е закъсняла

Само че забраната идва твърде късно. Не защото религиозната организация "Фусилет 33" още преди седмица затвори молитвените си помещения, изпреварвайки събитията. А защото още от 2015 година властите възнамеряват да затворят джамията. На следователите тя е известна като "джамията на ИД".

За нещастие отговарящият за нея служител се разболява и цялата документация по случая остава да отлежава някъде из чекмеджетата на берлинското вътрешно министерство. И джамията, в която се събират джихадисти, продължава да си действа.

Първият извод гласи: не са нужни по-строги закони. Съществуващите просто трябва да бъдат прилагани, но навреме и от отговорно действащи институции. И ако те не разполагат с достатъчно персонал, тогава да бъдат назначени още хора.

Няма място за паралелни общества

Паралелните ислямистко-салафитски общества нямат място в едно мултикултурно общество. Само че трябва да имаме предвид, че джамии могат да бъдат затваряни, а религиозни сдружения - забранявани, не обаче и екстремистката идеология. Щом сега - най-сетне - започват да затварят джамии, свързани с екстремизма, ислямистите ще си намерят други места за своите срещи - например в частни домове. И властите трябва да ги държат под око.

Извод номер 2: наред с полицейските акции е необходима и превантивна работа. Трябва да се води битка за това кое от различните течения на исляма да бъде водещо. В Европа и света във възход са ултраконсервативните форми на исляма, поддържани от арабските държави в района на Персийския залив. Европа и Германия трябва да се противопоставят на това настъпление и да подкрепят представителите на либералния ислям. Тях ги има, макар тепърва да създават своите структури и да са по-слабо организирани от защитниците на ултраконсервативния ислям.

Дали ни харесва или не, но мюсюлманите са най-бързо нарастващото малцинство в Германия. Ето защо трябва да се положат всички усилия в Германия да се развива просветеният и либерален ислям. А на салафитските проповедници да им се отнеме "вятърът от платната".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като им направи Реджо няколко турски анклава в Германия и ще спаднат тона.
56
1
 
5
 
! Отговори
много си прав преди 7 години
До ПепиЕй така от само себе си,и готово!И в Босна и Херцеговина се похристиянчиха,и в Албания-също,а за нашите и гръцките помаци да не говорим!Само едно ще ти кажа-такъв въздухар си,че компа ти е последната грижа!Айде,бъди здрав!
55
1
 
37
 
! Отговори
Мунчо от Под игото преди 7 години
хаха те сами си я затворили преди седмица, а Меркелката сега реши да се окичи със заслугиизбори идват, ей, това бабе пак се стяга.
54
1
 
45
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Либерален, просветен ислям няма. Води се от интереса и е все завоевателен Сега се разпълзяха из Европа като едно време, после ще имат териториални претенции. Щото били работили и създали нещо там. Ами работете си откъдето сте дошли. Нашите управници постоянно правят грешки като пускат завоеватели на своята земя.
53
30
 
13
 
! Отговори
Пепи преди 7 години
Исляма няма почва в Европа.Даже и да се напълни с мюсулмани.след години те ще се асимилират и пак ще си станат християни.Може да се казва ислям или нещо друго - все тая.
52
1
 
47
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Германците са в положението -" настъпили пастата за зъби и сега се пънат да я вкарат обратно"! Когато глупостта завладее 1 държава последиците тогава са катастрофални! А на Германия и се случва вече за 3 път!!
51
16
 
25
 
! Отговори
До ХА-ХА-ХА! преди 7 години
(част 2)Левски не случайно е казвал, че сами трябва да се освободим, иначе само заменяме един господар с друг. А З.Стоянов, Раковски и Стамболов са били директно против Русия, защото са знаели какво ще ни сервират. "Братушките" ни оставят без висш състав във войната за Съединението, която НИЕ и само НИЕ печелим (поклон).Продължават да ни диверсират, защото единна и силна България НЕ ГИ УСТРОЙВА!Самият Ив.Аксаков казва:"Всяко тържество за България е смърт за Русия". Нямам повече какво да ти кажа!
50
16
 
20
 
! Отговори
До ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
(част 1)Шефе,гледам, че идеализираш Русия.Замисли се малко върху следното:Русия воюва с/у Османската империя, защото й трябва излаз на топло море и достъп до проливите.Не идва да ни освободи благородно, а просто й съвпада интересът с нашия.Русия иска да "обедини" православния свят, но в смисъла на "аз ще казвам как ще стане, а вие ще слушате".Когато им казваме (образно казано) "Спасибо, братушки, но искаме сами да се управляваме", те отказват да си тръгнат.
49
2
 
49
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Това, което наричате "ултраконсервативния ислям" си е всъщност Исляма. Другото, което наричате "просветеният и либерален ислям" е всъщност опит на някои, на които не им харесва истинското лице на Исляма или не искат то да бъде разкрито, да го замажат. Все едно да кажа "просветен и либерален нацизъм". Няма такова нещо. Резултата е все убиване и смазване на всички други.Мохамед така е правил: youtube/watch?v=95OCsdCJw-c
48
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КЪСНО Е ЧАДО...
47
26
 
19
 
! Отговори
Циник до Хайнц преди 7 години
Къф Хайнц си ти бе Хасане? Аре бегай лъскай портрета на Сталин...и си удари една "злобарка" пред портрета на Ленин - пляво безродна русофилска!***
46
0
 
30
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Крайно време беше...Тия ще излязат по-търпеливи и от нас...
45
2
 
61
 
! Отговори
Една българка преди 7 години
Е добре да раждаме деца...от каква възраст трябва да започнем, по колко броя ни трябват за да ги преборим числено и как всичките бройки да изгледаме и образоваме добре пък и ние кога ще работим....не става, друга култура е това.
44
13
 
30
 
! Отговори
Хайнц преди 7 години
До ЦиникПоста под тебе е много точен,бе ***?!Какъфф комунистически прочит на историята ти е влязъл 7тзад?!Не знаеш ли,хлапако ***,че Бг_то без рашъните няма славно бъдеще..Затуй си слагай тенеке у гащите като ходиш по щрасето на въшливия си град за да не те изненада някой ауслендер с рязана карабина,дебел социал и славно иислямистко минало
43
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Заводите чакат работници за 1600 евро заплата."Само дето Германия заводи няма. Има няколко автомобилни с квалифицирана работа и куп съкращения. Неквалифицираните работни места са миниджобс (един ден в седмицата) за сервитьори или сезонно, строеж или кол център. Без немски е само строежът. До сега са взели два милиона бежанеца с роднините. На Китай ли ще ги пращат?
42
4
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре късно отколкото никога.Така става с мирно претошяване на християните...Раждайте деца...след време ислямистите ще са мнозинство.Трябва като в Китай...2 деца има ли повече ...непосилни глоби.Мина времето на мекият брус,сега с твърдият ако искаме да оцелеем като християни.
41
1
 
18
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 7 години
Пак ли копира всичко от сайта на Дойче веле и то на български
40
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Христо Иванов от Да България е еничарин на Ердуган.
39
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ванга е предрекла, че още веднъж Русия ще освободи България от турците. Но този път Русия ще освободи и Европа от тях и в Константинопол ще бият камбани!
38
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа и ислям?!?!Две не съвместими неща!Исляма би направил от Европа след време това че Европа да не е вече Европа!