Путин се изправя пред враг, който му е лика-прилика

Володин е известен с умението си да се справя с трудни политически ситуации
2 мар 2017 21:30, Елка Василева
67
Путин се изправя пред враг, който му е лика-прилика
Вячеслав Володин и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Законодателният орган на Русия може да стане следващият театър на борба за власт, разтърсила Кремъл през последните три години. Държавната дума беше почти без значение през 17-те години, откакто руският президент Владимир Путин е на власт. Тя служеше повече като средство за подсилване на легитимността на водача и изкупителна жертва при въвеждането на трудни реформи.

Все пак Путин, изправен пред нарастващите предизвикателства от страна на кремълския политически елит, руските регионални лидери и обществото като цяло, дари повече правомощия на законодателите да прокарат мерки, необходими му да подсигури своето управление. А последни сведения от Московския център "Карнеги" сочат, че тази власт може да се е съсредоточила в новоназначения председател на Държавната дума Вячеслав Володин, пише Агенция "Стратфор".

Винаги съгласните хора на Путин

Веднага след като през 1999 г. Путин пое поста на министър-председател, неговата партия "Единство" зае второ място след Комунистическата партия на парламентарните избори. Надпреварата бе оспорвана и силното представяне на "Единство" помогна за изстрелването на Путин до президентския пост по-малко от две седмици по-късно.

На следващите избори през 2004 г. партията - вече преименувана на "Единна Русия" - си осигури контрол върху парламента. Победата даде на Путин необходимия мандат да консолидира политически, икономически и социално страната, а също и службите за сигурност. Преди следващите избори Кремъл си беше гарантирал, че на гласуването "Единна Русия" отново ще се представи най-силно, за да легитимира избора на Путин да разменят постовете си с премиера Дмитрий Медведев следващата година.

Следващият опит на Кремъл да манипулира изборите през 2011-12 г., в комбинация с решението на Путин да се върне като президент, обаче срещна отпор от руския народ. Гражданите излязоха по улиците за най-големите протести в постсъветската история на Русия и накрая принудиха Кремъл да отстъпи пред публичното недоволство - за първи път, откакто Путин е във властта.

Въпреки това Москва отново прибягна до изборни машинации на последните парламентарни избори през септември 2016 г., макар и не толкова явно. Президентът се нуждаеше от плавен преход без значими протести или катаклизми, за да започне да прави драстични промени в своята администрация и законодателната система на Русия.

Въпреки че Путин все още има високи рейтинги на одобрение, нараства общественото недоволство заради влошените икономически условия и усещането за свръхполитизиране на всекидневните проблеми в страната. Същевременно нараства безпокойството на Путин заради предизвикателствата пред неговата власт. Вследствие на това Кремъл предприема мерки за предотвратяване на нестабилността - потискане на инакомислието и прочистване във висшите ешелони на управлението.

Създаване на чудовище

Путин обаче се нуждаеше от силен и лоялен лидер в Думата, за да прокара тези промени в законодателното събрание. Затова той назначи бившия заместник-началник на своята канцелария Вячеслав Володин за председател на долната камара на парламента.

Володин е известен със своето умение да се справя с трудни политически ситуации. Всъщност Путин го вкара в такова положение през 2012 г. като вицепремиер, за да успокои водовъртежа от масовите протести, предизвикани от подправените избори.

Володин отдавна се стреми да си пробие път до висок пост в елита на Кремъл, но никога не е имал силата да направи това. А при нормални обстоятелства председателството на парламента няма да го приближи ни най-малко до тази цел. Но при курса на Путин да прокара законодателство, необходимо му за укрепването на неговата власт, позицията на Володин придобива по-голямо значение.

Сега Володин предприема стъпки за укрепването на своята власт в парламента. Председателят на Държавната дума е консолидирал процедурните правила и законодателството под своята власт, казва Центърът "Карнеги". Освен това се твърди, че той се е позиционирал като посредник между представителите на правителството и депутатите, което му дава властта да блокира диалога или да осуетява предложения, когато сметне за уместно.

Нов конкурент?

Тези действия на председателя на Думата следват модел, който е станал толкова познат за Путин. През последните няколко години най-могъщите фигури в Кремъл се бореха за позиция, често при незачитане на президента. Например в края на 2016 г. шефът на "Роснефт" Игор Сечин придоби зад гърба на Путин контролния пакет в конкурентната петролна фирма "Башнефт".

Той пренебрегна и разпорежданията на Путин да продаде дялове от своята компания по списък на одобрени купувачи и вместо това ги продаде на партньори по свой избор. Чеченският президент Рамзан Кадиров критикува в социалните мрежи инициативата на финансовото министерство да ореже федералните субсидии за неговия регион, намеквайки, че опустошената от войни Чечения може да се дестабилизира без подходящото финансиране.

А Сергей Чемезов, президент на държавната отбранителна корпорация "Ростех", активно изкупи различни отбранителни предприятия, за да си гарантира, че неговата фирма е проникнала във всеки клон на военнопромишления комплекс на Русия - действие, което навремето Путин се опитваше да предотврати. (Чемезов отмъкна и част от най-голямото златно находище в Русия, след като надделя над държавната "Внешторгбанк" на продължил 11 минути търг през януари, с което увеличи своето колосално богатство.)

Тези маневри, въпреки че несъмнено бяха тягостни за руския президент, едва ли са били неочаквани. В края на краищата Сечин, Кадиров и Чемезов са сред най-могъщите фигури в Русия и за близо две десетилетия те стабилизираха силата на Кремъл, макар и понякога да пренебрегват заповедите на Путин.

След това обаче политически лидери в Русия от втората и третата редица започнаха да се отклоняват от линията на Кремъл. Ръководители на регионални правителства, много от които обременени от федерален дълг, който вече не обслужват или се канят да спрат да обслужват, изразяват несъгласие все по-силно и все по-често.

Нещо повече, нараства броят на онези от тях, които елиминират местните управленски структури отдолу, за да си гарантират оставането на власт. За да се справи с тези трусове, Путин уволни през последните три седмици шестима регионални лидери, а на 17 февруари събра Съвета за национална сигурност в опит да уталожи опасенията за масова чистка на регионално ниво.

Въпреки че Володин е един от верните на Путин хора, е напълно възможно той да стане непокорен, когато акумулира достатъчно власт, с каквато разполагат повечето останали членове на руския политически елит. Това би било катастрофа за президента.

Последното, което му трябва на Путин, е нов съперник от тежка категория, особено когато предизвикателствата към неговата власт продължават да се увеличават. Путин вече започна да прави канцеларията си още по-авторитарна и твърдолинейна, но той все още се нуждае от верни хора, които да прилагат неговата стратегия, вместо да се съсредоточават върху своя собствен път към властта.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
43
 
13
 
! Отговори
Путин Капут преди 7 години
Путин просто го издигнаха западняците за да контролират ядрените специалисти на Русия за да не изнасят технологии за Северна Корея, Иран и всички мераклии да си купят бомбата.Той взе че си повярва че е велик. Сега просто ще го изоставят, нопроблема е да не трягнат преселници и от Русия.
18
43
 
19
 
! Отговори
Ф.Е. Джержински преди 7 години
Пълни глупости. Отявлен критик съм на руския империализъм. Но факта, че западни медии слезнаха на нивото да ръсят идеолгическа диверсия в стил началото на 20-ти век, дълбко ме раочарова.Охлюви, няма да победите Путин с неговата игра. Може да го сразите само с истината. А тя е, че е диктатор и мракобесник на руския народ !
17
9
 
27
 
! Отговори
Чърчил преди 7 години
Всички мъже докопали се до власта и успели да я задържат заслужават респект и уважение независимо кои са те....това не всеки го може...
16
13
 
6
 
! Отговори
Хм.... преди 7 години
За "КИЕВСКА РУС".....ли говорим..ха,ха,хааааааааааааАма май и тя нема 1100-г.ха,ха,хааааааааааааа
15
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китай,Япония и Южна Корея,това са бъдещите велики сили!!!
14
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова пари се инвестират в "Западната журналистика", а пишат пълни простотии...
13
11
 
36
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Ех,мечти,мечти....Тия да си погледнат в собствената къщичка,че да не изпреварят Русия в разпада!Не че руснаците ще постигнат кой знае какво,ама оцеляват криво,ляво 1100години.Както е тръгнало,САЩ може и да не докарат до 300!(сега са на 241)
12
34
 
13
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО! преди 7 години
АЛЧОСТТА ЗА ПАРИ И ВЛАСТ-----ЩЕ КАТУРНАТ ДЖУДЖИ...!НЕИЗБЕЖНО Е!!!!"ПАРИТЕ" И "ВЛАСТТА" ---ТОВА Е ИДЕОЛОГИЯТА НА ВСЕКИ ПРАВОВЕРЕН БОЛШЕВИК И КОМУНИСТ!СТАЛИН ---ПОНЕ ГИ УБИВАШЕ И ГИ ДЪРЖЕШЕ В АБСОЛЮТЕН СТРАХ.НЕЩАТА в СВЕТА СЕ ПРОМЕНИХА ------ПУТИН , НЯМА ДА МОЖЕ ДА ПРИЛОЖИ ТОЗИ "КГБ-ОПИТ"......А , ТОВА ЩЕ МУ СТРУВА ГЛАВАТА!!!
11
5
 
38
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Трябваше накрая да изляза от вкъщи и да започна да пищя от ужас ли?Пфу, платен репортаж.......Платена журналистикаКолко пари ще искате да оплюя съседа, че не ме кефи? Сериозен съм....., чакам предложения.
10
15
 
6
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Абсолютната власт развращава абсолютно. Или нещо такова...
9
5
 
15
 
! Отговори
Танкист преди 7 години
Пехотинецо. Ще те смачкам с гъсеницата. Внимавай!
8
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гладни кокошки просо сънували!!!
7
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дрън дрън
6
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ала бала. Портакала.
5
3
 
30
 
! Отговори
321 преди 7 години
Поредната Фейк Нюз .....
4
3
 
3
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Да се вземат младите, щом се искат.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кашимерията да си мие краката и да си ляга.
2
3
 
19
 
! Отговори
Дюранди преди 7 години
Никой не трябва да си въобразява , че може да пренебрегва заповедите на Императора !
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пехотинецо, внимавай да не настъпиш противопехотна мина.