Светът на проституцията: Българката Цана и съдбата й в Германия

Цана някога е вярвала, че отивала да стане сервитьорка
Обновена: 6 мар 2017 20:11 | 6 мар 2017 19:49,
81
Светът на проституцията: Българката Цана и съдбата й в Германия
Снимка: архив Reuters

Някога Цана е била ученичка. Пишела е стихове и когато е била на 13 години един от тях е бил отпечатан в столичен вестник. Учителите й са я стимулирали да учи, да се развива и да работи.

"Но това не сработи, ние живеехме в калта, семейството ми беше толкова бедно - трябваше да работя", спомня си днес Цана.

Цана е оптимист. Вече 30-годишната жена се усмихва широко и се смее често. Едновременно е дребна и силна, разказва Ребека Еркен от "Spiegel". Има силни рамене, дълга тъмно руса коса и буден поглед.

Цана е родена в малък град в Централна България, но не казва кой точно. Днес тя живее в Германия и това дори не е истинското й име. Има много хора, пред които тя се е изправяла, и от които я е страх.

Когато е била тийнейджър Цана работила като шивачка, за да помогне на семейството си. Тогава обаче пред нея се отворила възможност. Две жени й казали, че е още млада и може да работи в Германия като сервитьорка и да изкара добри пари и да помогне на семейството си.

"От нищото нищо става" обяснява Цана. "Трябва да предприемеш нещо", разказва жената.

Тогава 18-годишното момиче се доверява на онова, което са й казали жените. Или просто й се е искало да повярва.

После тя е натоварена в микробус, заедно с още няколко жени и всички те пресичат границата с нелегални документи.

В германският бар обаче сервитьорки не им трябват. Двама мъже доближават Цана. Оказва се, че тя им дължи пари за "превоза". Пари, които тя няма.

Така тя е принудена да проституира. Дневно имала 30 клиенти, поне, понякога дори 40. Дрогирала се, за да може да продължи. Важното било, че праща пари у дома - най-важното нещо за нея.

"Съдбата на Цана е сходна с тази на много жени проститутки", обяснява Рошан Х. от организацията за Солидарност за жени в беда "Solwodi". Повечето, които са се озовали в тази позиция, са стигнали дотам, защото са им трябвали пари - за болен баща или обучение на децата.

"Търговия със свежа плът пред очите ни" - така Рошан описва ситуацията на Цана и жени като нея.

Според Федералната криминална служба през 2015 г. официално регистрираните случаи на трафик и сексуална експлоатация в Германия са били 416. Жени основно от Румъния, България и Германия. Това са обаче само приключените и регистрирани случаи. Според Рошан много жени никога не подават сигнал заради страх от трафикантите си.

Цана също се страхува, особено от един. Дори името му не иска да чуе, почва мигом да трепери.

"Следващия път като те видя си мъртва", казал мъжът на Цана. "Той беше най-ужасният сводник, биеше ни, изнасилваше ни, чупеше ръце и крака", разказва тя.

Веднъж сводникът пребил позната на Цана със стол, защото изкарала малко пари. За да не го хванат властите потънал вдън земя и така Цана имала своя шанс да избяга. Продължава да работи същото - в същата стая, която сводникът наемал.

Защо? "Как да намериш "истинска" работа без апартамент? Как да намериш дом без "истинска работа!?", пита Цана.

Един ден получила брошура на Solwodi. Щели да й помогнат да намери апартамент, да почне езикови курсове. Заради "професията" си тя говорела само уличен немски, както самата тя го нарича. Намира жилище и работа на поточна линия във фабрика.

Загърбва проституцията на 27-я си рожден ден, почти 10 г. след като е започнала живота си на проститутка.

Миналото обаче винаги я преследва. Понякога среща бивши клиенти на улицата, или пък в магазина, а те й намигват.

"Отвратително е усещането. Това, което аз правех не е толкова лошо, колкото това, което правят те. Твърдят, че са нормални, а лъжат жените и децата си, за да отидат при проститутки", обяснява Цана.

Когато неотдавна се срещнала с друга позната, която също загърбила проституцията, Цана й споделила колко е възмутена от лъжите на клиентите. Какво отговорила другата? "Добре дошла в реалния свят!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В статията да не би да става въпрос за Деси от Дулово? За нея разправят че е строшила много дръжки, ама сега имала кофти миризма отдолу и як сърбеж. Така говорят. Ааа, и езикът и бил обложен.
32
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вари го печи го *** си е *** макар и в женски пол. Половината българки в Германия са като тази. Някои са в сивия сектор.
31
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що трее да ми дреме за неква спермоцистерна? Дето вика колегата долу, некои блъскат яко, а други ги били пълнили със cпepмa до капачката. Ми въпрос на личен избор! Ама айде дайте някакъв добър пример. Спермоцистерната определено не е добрия пример. Аман от негативни истории. Неква се e6aла здраво, и става героиня! Не може това да е замисъла на Твореца за нас! Има нещо друго. Айде извадете го и го покажете на хората. Те имат нужда!
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До яЗЕКА #34баце личи че лъскаш бастуна , а не ходиш по жени :) ... тарифата е за докато свършиш или макс 15 мин . къде е това за по час :))) . имаш ли си на идея колко струва един час да жулиш ?
29
5
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо все има статии за хора които са морално и физически деградирали?Защо няма статия за мен - дето цял живот съм блъскал много?Като ученик съм ходил по сеъстезания, решавал съм много задачи и съм бачкал на село за да има кво да ядем.Бил съм първенец на национално състезание по математика като ученик и отличник на випуска като студент.Айде стига сте промивали мозъците на хората че сме изпаднал народ!!!
28
4
 
5
 
! Отговори
до Анонимен преди 7 години
Добре, ще ви го кажа по друг, по-разбираем и достъпен начин!Представете си ябълково дърво, току що са обрали плодовете му, които се сортират в различни касети (щайги), които се разнасят по различни пазари!Всеки от продавачите сам решава под какъв сорт, от коя "държава" и на каква цена да ги продаде.Но, ние с вас - за разлика от купувачите - знаем, че това са плодове родени и събрани от едно дърво в близката овощна градина!
27
6
 
6
 
! Отговори
яЗЕКА преди 7 години
Що да преувеличава, бе ? 40 клиента за по един час са си точно 40 часа на ден
26
15
 
15
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ-Сводник преди 7 години
Сводничеството е много сладка работа - имаш 5 момичета, работиш с тях 30 на 70 процента в тяхна полза, те доволни, ти доволен...Средно на ден те изкарват по 400-500 евро. 150 евро от една, а ако са пет - 750 евро на ден за сводника, и то за нищо. Не е ли мечтаната професия това. Едиснтвеният минус е, че трябва силна психика да лавираш между пет кокошки
25
5
 
1
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Аааа... и това е велико: "Има много хора, пред които тя се е изправяла, и от които я е страх.". :))))
24
2
 
17
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Като стигнах до "Има силни рамене", гугъл-транслейтът ми дойде много и ходих да прочета оригинала в Шпигел. Е, за щастие, няма силни рамене. :)
23
3
 
20
 
! Отговори
до Анонимен преди 7 години
По-добре пр'оститутка, отколкото гербав!----------Ами, какво чакаш???? Почвай!!!!!-))))))))Ей, много "*** народ", затова и държавата ни е ... слаба!Ти не знаеш ли бе г-не/г-це, че цялата ни "политическа клика", която ти сервират под формата на "Меню" е едно и също ястие от една тенджера, но с различни имена!?Колко наивен народ!?
22
17
 
27
 
! Отговори
експерт тъпкач преди 7 години
Стига глупости, много малко го правят насила. Аз съм клатил доста из публичните им домове, не съм останал с такова впечатление. Стимулът за бърза печалба е примамлив, примерно един път се изложих, мацето беше супер красиво, румънка беше, и аз се о.празних на 3 минута...съответно си платих 70 евро, ако искаш пак, още толко. И тя си беше супер доволна, за 3 минути 70 евро! кой изкарва такива пари
21
9
 
21
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
Докато жените ви проституират а някои други "проститурват" в гетото ви, Пакистанец ще ви модерира в Гугъл, други като него ще замерят полицаите ви с камъни а Елтън Джон ще се радва на друго осиновено детенце в компанията на любовника си. Дъвчете палмово масло вместо сирене, фруктозен сироп с ГМО вместо захар и костно брашно вместо колбас и се радвайте на поредните спасители които ще ви оправят.
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре ***, отколкото гербав!
19
7
 
13
 
! Отговори
Ъпсурд преди 7 години
Държавата на проститутките, както се пееше в една известна песен.
18
18
 
18
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
Това са европейски ценности. Ще мълчите и ще вявате в светлото бъдеще.
17
6
 
21
 
! Отговори
морски преди 7 години
Знаете ли, какво работят надарени камериерки на Сънито нощем ?!Та тези мераклии от Запад им идват на крака !
16
11
 
46
 
! Отговори
СТОЯН преди 7 години
Всяка трета ученичка в София, ако я питаш колко взема, ще ти каже цена. Съмнявам се, че и по другите градове картината е по-различна. Това е днешна България!
15
1
 
28
 
! Отговори
погр ебален агент преди 7 години
Пак не сте превели като хората. Не е Цана, а е Жана!
14
5
 
9
 
! Отговори
Земй преди 7 години
Българката Цана, българката Зина всъщност са Цецка и Снежина едната в Германия другата в Гръцкия град Тсалоники. Две стандартни български *** една от Пазарджик една от Благоевград.