Светът на проституцията: Българката Цана и съдбата й в Германия

Цана някога е вярвала, че отивала да стане сервитьорка
Обновена: 6 мар 2017 20:11 | 6 мар 2017 19:49,
81
Светът на проституцията: Българката Цана и съдбата й в Германия
Снимка: архив Reuters

Някога Цана е била ученичка. Пишела е стихове и когато е била на 13 години един от тях е бил отпечатан в столичен вестник. Учителите й са я стимулирали да учи, да се развива и да работи.

"Но това не сработи, ние живеехме в калта, семейството ми беше толкова бедно - трябваше да работя", спомня си днес Цана.

Цана е оптимист. Вече 30-годишната жена се усмихва широко и се смее често. Едновременно е дребна и силна, разказва Ребека Еркен от "Spiegel". Има силни рамене, дълга тъмно руса коса и буден поглед.

Цана е родена в малък град в Централна България, но не казва кой точно. Днес тя живее в Германия и това дори не е истинското й име. Има много хора, пред които тя се е изправяла, и от които я е страх.

Когато е била тийнейджър Цана работила като шивачка, за да помогне на семейството си. Тогава обаче пред нея се отворила възможност. Две жени й казали, че е още млада и може да работи в Германия като сервитьорка и да изкара добри пари и да помогне на семейството си.

"От нищото нищо става" обяснява Цана. "Трябва да предприемеш нещо", разказва жената.

Тогава 18-годишното момиче се доверява на онова, което са й казали жените. Или просто й се е искало да повярва.

После тя е натоварена в микробус, заедно с още няколко жени и всички те пресичат границата с нелегални документи.

В германският бар обаче сервитьорки не им трябват. Двама мъже доближават Цана. Оказва се, че тя им дължи пари за "превоза". Пари, които тя няма.

Така тя е принудена да проституира. Дневно имала 30 клиенти, поне, понякога дори 40. Дрогирала се, за да може да продължи. Важното било, че праща пари у дома - най-важното нещо за нея.

"Съдбата на Цана е сходна с тази на много жени проститутки", обяснява Рошан Х. от организацията за Солидарност за жени в беда "Solwodi". Повечето, които са се озовали в тази позиция, са стигнали дотам, защото са им трябвали пари - за болен баща или обучение на децата.

"Търговия със свежа плът пред очите ни" - така Рошан описва ситуацията на Цана и жени като нея.

Според Федералната криминална служба през 2015 г. официално регистрираните случаи на трафик и сексуална експлоатация в Германия са били 416. Жени основно от Румъния, България и Германия. Това са обаче само приключените и регистрирани случаи. Според Рошан много жени никога не подават сигнал заради страх от трафикантите си.

Цана също се страхува, особено от един. Дори името му не иска да чуе, почва мигом да трепери.

"Следващия път като те видя си мъртва", казал мъжът на Цана. "Той беше най-ужасният сводник, биеше ни, изнасилваше ни, чупеше ръце и крака", разказва тя.

Веднъж сводникът пребил позната на Цана със стол, защото изкарала малко пари. За да не го хванат властите потънал вдън земя и така Цана имала своя шанс да избяга. Продължава да работи същото - в същата стая, която сводникът наемал.

Защо? "Как да намериш "истинска" работа без апартамент? Как да намериш дом без "истинска работа!?", пита Цана.

Един ден получила брошура на Solwodi. Щели да й помогнат да намери апартамент, да почне езикови курсове. Заради "професията" си тя говорела само уличен немски, както самата тя го нарича. Намира жилище и работа на поточна линия във фабрика.

Загърбва проституцията на 27-я си рожден ден, почти 10 г. след като е започнала живота си на проститутка.

Миналото обаче винаги я преследва. Понякога среща бивши клиенти на улицата, или пък в магазина, а те й намигват.

"Отвратително е усещането. Това, което аз правех не е толкова лошо, колкото това, което правят те. Твърдят, че са нормални, а лъжат жените и децата си, за да отидат при проститутки", обяснява Цана.

Когато неотдавна се срещнала с друга позната, която също загърбила проституцията, Цана й споделила колко е възмутена от лъжите на клиентите. Какво отговорила другата? "Добре дошла в реалния свят!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
1
 
! Отговори
Handel преди 7 години
Поредната история, предназначена за будалите (които сме ние, читателите). Кое знае защо обаче не отишла да бере портокали.
52
2
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
""Как да намериш "истинска" работа без апартамент? Как да намериш дом без "истинска работа!?" "Ето това е немският емигрантски "Параграф 22" !
51
1
 
8
 
! Отговори
Жалки коментари преди 7 години
Като ви чета коментарите разбирам, че повечето сте добре платени специалисти. Явно не сте живели в провинцията или не сте работили систематично за малко пари. Откъде да знаете вие в какво положение се намират хората извън столицата - Вие нали сте си добре. Те там в провинцията са глупави, мързеливи и *** - затова са така
50
5
 
4
 
! Отговори
артистки преди 7 години
Колко клиенти може да издържи през живота си ,без да увреди машинката си за пари...
49
1
 
13
 
! Отговори
ЕС преди 7 години
"Според Федералната криминална служба през 2015 г. официално регистрираните случаи на трафик и сексуална експлоатация в Германия са били 416."Голем смех.А на нас ни ни налагат санкции за правосъдие и плюят работата на нашите полиция и съд.Ми то техните като гледам не работят по-добре,ако изобщо работят.
48
1
 
5
 
! Отговори
хм преди 7 години
премахвате коментарите......пак сме улучили 10-ката :)........махнете си статията ....жълти!
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
COPY - PASTE ot nemskiq Spiegel
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИзвънземенЧак пък всички.... *** винаги е имало и ще има, във всяка сфера и във всяко общество.Понякога е лъскав, но си е пак ***. Ако сте избрали да си вземете такъв в къщи, избора е бил ваш, не се сърдете на друг.
45
6
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Преди години работих в Швейцария като програмист и няколко пъти с колеги ходихме по такива "клубове" около Цюрих и Санкт Гален. До една всички бяха чехкини (най-много), унгарки или българки. Колегите ми даже се опознаха с някои "извън работно време" и тези жени имаха по-висок стандарт на живот от мен. Едната караше чисто ново БМВ и същевременно пращаше пари на цялото си семейство. Никой не ги тормози и задължава, просто са си избрали най-лесния начин за изкарване на доста пари.
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българи , турци , роми се мразят това се вижда по коментарите а иначе Статията е съмсем друго нещо и друга тема за коментари
43
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде стига с такива статии, какво сега да съжаляваме прости**тките ли - ох горките, не могли да си намерят рябота и незнайно, как така случайно без да предполагат станали к**ви! И без това всяка втора българка вече е такава, ами и тука статийки едни такива съжалителни, оневиняващи. В нашата държавица само ку**и, наркотици и мутри - аман от простотия!
42
3
 
29
 
! Отговори
Годзилчо преди 7 години
Единственото което произвеждаме и изнасяме в чужбина!
41
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо се просълзих. Все нямат пари, горките и все най-лесната професия избират...Иначе всички критици на проституцията се кефите на филма "Хубава жена" нали?!
40
22
 
33
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
Всички в България са такива. Ученички за 2 уискита и ВИП сепаре, после цяла нощ са палави при чичкото който ги е почерпил. Омъжените на по 25-30 са същите, защото мъжете им не могат да издържат семейството и те тръгват да бръмчат и да изкарат по някой лев. Казват че излизат с приятелки а чичкото отсреща ги чака с колата... на ресторантче и после в някой хотел до към 2-3 часа и се прибират. Тези над 40 са отегчени от семейния живот и го правят за спорта с когото хванат... Така че всички са такива
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"... с друга позната, която също загърбила проституцията,..."---Абе, как се "загърбва" проституцията, бе! То си е жива смяна на позата, нали има и "задна прашка", не може да се избегне със загърбване. :) Авторите, намерете друга дума.
38
2
 
3
 
! Отговори
baiovi преди 7 години
samo profesori, bulgarki mulgarki bili mnogo.. male male, epten ne vi e stupval kraka, 80% e rumanska zdrava pastarma, i na glava ot naselenieto pak sa poveche po iznos, vse pak evroto e 4 lei, a dds na hranite im e 5% xaxa
37
7
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Евроатлантическа България е основен износител на прости.тутки !На глава от населението на България се пада няй-голям дял.Това е поредното евроатлантическо "постижение" на окаяната ни родина, която беше буквално съсипана и унищожена от Запада през последните 27 години.Срам ме хваща, когато виждам, че на улиците на червените фенери в Брюксел и Амстердам българките са най-много. И това е логично !Държани в крайна бедност вече близо 30 години българките се принуждават да правят това за пари.
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДо АнонименПропуснал/а си да напишеш думата "бедна"(мизерна) страна в Европа.Явно са превеждали само което им е удобно,а неудобните факти са подминавани.Защото престъпността и проституцията нямаше да е в такива размери,ако не бяхме бедна,корумпирана страна.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПропуснал/а си да напишеш думата "бедна"(мизерна) страна в Европа.Явно са превеждали само което им е удобно,а неудобните факти са подминавани.Защото престъпността и проституцията нямаше да е в такива размери,ако не бяхме бедна,корумпирана страна.
34
13
 
18
 
! Отговори
хммм преди 7 години
офф горката била отвратена от хората които ходили там. Драга освен от себеси, от друг не трябва да си гнусиш, на ден те минавали по 40 човека. Да, нямала си избор, но за 10 години да не си намерила изход от това при положение че си всеки ден с клиенти почти по цялото време сама в стаята. Мисля че просто в един момент си решила че искаш да направиш парички, както са те излъгали колко е лесно. Не, не си се борила, не и от това което поне прочетох в статията. И представа си нямаш дори какво е това.