Топли отношения между Тръмп и Путин? Май вече охладняват

Американският президент престана да сипе похвали към Кремъл
6 мар 2017 22:01, Елка Василева
290
Топли отношения между Тръмп и Путин? Май вече охладняват
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е в положение на отбрана срещу обвиненията за предполагаема руска намеса в изборите миналата година и самият Тръмп престана да сипе похвали в Тwitter за своя колега в Кремъл.

По-малко от пет седмици след като той встъпи в длъжност изгледите за пролетно затопляне в отношенията между Вашингтон и Москва, които бяха силно подхранвани от очевидния "броманс" (харесване между двама мъже, но без сексуален оттенък) между Тръмп и руския президент Владимир Путин по време на предизборната кампания в САЩ, изглеждат много по-слаби, твърдят американски официални лица.

Неговите външнополитически съветници започнаха да употребяват много по-твърд език спрямо Русия, а очевидното охладняване на подхода на Тръмп идва след оставката миналия месец на неговия първи съветник по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин, изявен радетел за по-топли връзки с Москва.

Той бе сменен от генерала от армията Хърбърт Макмастър, който е привърженик на по-твърдо отношение към Русия и приближен на министъра на отбраната Джеймс Матис, запасен генерал от морската пехота, пише Ройтерс.

Друг признак на втвърдяващото се отношение е съобщението на двама високопоставени служители, че администрацията е предложила за главен съветник по Русия в Съвета за национална сигурност Фиона Хил - водещ критик на Путин. Сред нейните книги е "Путин - един таен агент в Кремъл" - заглавие, което намеква за миналото на руския лидер като офицер от КГБ. Още не е ясно дали тя е приела поста.

Натиск върху Тръмп оказват и неговите републикански съпартийци в Конгреса, които отдавна гледат с подозрение на неговите увертюри към Путин по време на предизборната кампания, както и европейските съюзници, които са притеснени от всеки признак, че президентът може преждевременно да смекчи санкциите, наложени на Русия заради анексирането на Крим и подкрепата за проруските бунтовници в Украйна.

Нови препятствия пред сближаване с Русия според анализатори поставят и множащите се свидетелства, че министърът на правосъдието (генералният прокурор) Джеф Сешънс, зетят на президента Джаред Къшнър и други членове на президентския екип са комуникирали с официални руски представители по време на и след президентската кампания.

Бързо разрастващото се разследване - фокусиращо се сега върху Сешънс и неговите контакти с руския посланик във Вашингтон - дава храна на призивите за още по-дълбоки разследвания на твърденията, че Москва се е опитвала да влияе върху изхода от изборите.

"В момента е налице толкова голяма паника сред американските политически кръгове за Русия, че Тръмп ще се окаже притиснат в ъгъла да търси изход", каза Матю Рожански - експерт по Русия в мозъчния тръст "Уилсън сентър" във Вашингтон.

Белият дом твърди, че не е имало никакви нередни контакти, а Русия отрича всякаква намеса.

Не се очаква бързо затопляне на отношенията

Тръмп все още не е представил своята политика към Русия, но повечето признаци не сочат бързи промени в отношенията, които спаднаха до най-ниската си точка след края на Студената война при неговия предшественик Барак Обама, най-вече заради острите различия за Сирия и Украйна. Матис положи усилия да убеди съюзниците от НАТО по време на посещение в Европа миналия месец, казвайки им, че няма да има военно сътрудничество между САЩ и Русия в близко бъдеще.

Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли осъди остро Русия тази седмица заради ветото, с което тя защити сирийското правителство от наказателни мерки на Съвета за сигурност във връзка с обвиненията в употреба на химически оръжия. Тя също така повтори наскоро, че САЩ няма да признаят завземането на Крим от Русия.

Готовността на Тръмп за по-близки връзки с Русия и поставеният от него акцент, особено по време на предизборната кампания, върху борбата срещу тероризма, предизвикаха загриженост сред сегашни и бивши американски официални лица, че той може да изтъргува американските интереси в замяна на военно и разузнавателно сътрудничество срещу (екстремистки) групировки като "Ислямска държава".

Тонът на Тръмп спрямо Русия някак се промени от този по време на предизборната кампания, когато той не скриваше в Тwitter симпатиите си към Путин като силен лидер, а руският президент му отвръщаше с комплименти. На пресконференция в средата на февруари Тръмп каза, че " бих искал да имам добри отношения с Русия", но добави, че "възможно е да не мога да се погодя с Путин".

Двама високопоставени европейски представители тази седмица заявиха пред репортери във Вашингтон, че забелязват еволюция в позицията на американската администрация спрямо Русия. Според тях като че ли няма желание да се тръгне на такава "голяма сделка", при която, например, санкциите, наложени заради Украйна, да бъдат смекчени в замяна на руски отстъпки по други въпроси.

"Това, което ни вдъхва увереност, е, че поне по време на нашите срещи никой не повдигна въпроса за такава "голяма сделка", каза високопоставен европейски представител, пожелал анонимност. А друг негов колега продължи: "Що се отнася до Русия, ако бъда откровен, оставам с впечатлението, че анализът и позициите на тази администрация сега изглеждат по-близки до нашите позиции, отколкото преди два или три месеца".

Последните руски действия създават нови усложнения, включително засилената офанзива на проруските сепаратистки сили в Източна Украйна, и бомбардировките тази седмица на руски и сирийски самолети срещу подкрепяните от САЩ бунтовници в Сирия (нещо, което Москва отрича).

Кремъл от своя стана заяви в сряда, че търпеливо очаква "някакви действия" от администрацията на Тръмп, за да може да разбере какво бъдеще очаква отношенията.

"Чуваме различни изявления на президента Тръмп", каза пред репортери Дмитрий Песков, говорителят на Путин.

Американският сенатор републиканец Марко Рубио, член на комисията по външните работи в горната камара на Конгреса и бивш кандидат-президент през 2016 г., отправи предупредителни думи към Тръмп за евентуалните бъдещи сделки с Путин.

"Преди сегашния президент имахме двама други президенти, републиканец и демократ, които си мислеха, че могат да постигнат такава сделка с Владимир Путин. И двамата обаче паднаха по лице, защото не разбраха с какво си имат работа. Най-искрено се надявам, че нашият сегашен президент няма да допусне същите грешки", каза Рубио от трибуната на Сената в сряда. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
0
 
! Отговори
Светльо преди 7 години
До АнонименИ като говорим за сръбските помощни части, може да провериш на кого е предал сабята си командващият одринския гарнизон.След това прочети стенограмите от народното събрание по същото време.
59
1
 
0
 
! Отговори
Светльо преди 7 години
До АнонименМежду другото Хитлер не е победен само от руската армия. Знам, че в Русия така смятат, но грешат.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Клоунът така го хързулна на "шахматиста" в Кремъл, че той още не може да се осъзнае. Пусна му две три ласкави думи и жужи впрегна агентите си да му помогнат като си помисли, че за отплата оня ще му помогне да излезе от дълбоката изолация в която е изпаднал.
57
1
 
0
 
! Отговори
Светльо преди 7 години
До АнонименЩе отговоря на въпроса ти когато започнеш да отговаряш на моите.По принцип такива като теб си мислят, че руската армия ни е помогнала здраво и при Ахелой.Та за 1885-а година?
56
1
 
0
 
! Отговори
Светльо преди 7 години
До АнонименНееее. Не е толкова лесно.1885 година. Къде бяха руските офицери създали българската армия?
55
1
 
0
 
! Отговори
Светльо преди 7 години
До АнонименПодскажете с какво точно се издадох?Идея нямам какъв е този Козяк. Пак твърдения без обяснения.По същия начин мога да твърдя, че те Руски ***
54
2
 
1
 
! Отговори
Светльо преди 7 години
До АнонименИнтересен коментар.Ако знаех как, щях да изобразя учуден емотикон.Само да Ви напомня господине, че БЪЛГАРСКАТА армия е единствената превземала одринската крепост, пленявайки и гарнизона и. О щях да забравя. Без помоща на руската армия. Може да проверите.
53
3
 
0
 
! Отговори
Светльо преди 7 години
До до СветльоВъзможно е и да съм ***.Просто до сега не съм получил никакво обяснение за нищо от теб.Може поне да опиташ да обясниш, пък после ще видим кой какъв е.За сега освен клиширани твърдения, от теб нищо друго не излиза.
52
2
 
0
 
! Отговори
Светльо преди 7 години
До АнонименМежду другото какво е Козяк?
51
0
 
4
 
! Отговори
до Светльо преди 7 години
"И от къде получихте точното признание на Светльо. И какви са тези фондове по дяволите?"Прекалено т. ъп си за да ти обяснявам, даже сам не се усещаш как се забатачваш все повече и повече. Всеки, който прочете разгвора ни ще стигне до това заключение.
50
4
 
0
 
! Отговори
Светльо преди 7 години
До до СветльоМного твърдо не. Или малко се съмняваш?Ти стъпвал ли си там за да знаеш?Или просто ти плащат?
49
3
 
0
 
! Отговори
Светльо преди 7 години
До АнонименИ от къде получихте точното признание на Светльо. И какви са тези фондове по дяволите?Нещо много добре сте запознати с тях?
48
2
 
4
 
! Отговори
до Светльо преди 7 години
"Просто съм живял и в Русия и в Украйна и мога да преценя доста точно колко им е багажа."Не, изобщо даже не си стъпвал там. Просто си съчиняваш в движение.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Докато тия двамата се залъгват ,Европа печели ,което е идеално за нас.За жалост на русофилите ,ние винаги сме били и ще бъдем едно цяло с Европа."Европа щеше да печели ако имаше самостоятелно мислене. Европа има две крави отляво и отдясно. Вместо да ги дои и двете, тя действа като отритнато сираче. Наскоро висшите представители на ЕС заявиха, че ще топлят трона на САЩ в Европа, докато Вашингтон си смени "царя" с по-подходящ. САЩ се отдръпна, а Брюксел го хвана стокхолмския синдром...
46
5
 
3
 
! Отговори
Светльо преди 7 години
До АнонименДаже не искам да влизам в такава полемика. Не знам как така ме разпознахте така категоричноПросто съм живял и в Русия и в Украйна и мога да преценя доста точно колко им е багажа.Даже в сравнение с нашия ограничен ресурс са на светлинни годиниИ ми се струва, че доста често забравяте,че сте българи , защитавайки позицията на РусияНо може би тя Ви плаща доста добре?
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И самодоволен нали "ето получаваме" хахаххахахахах тоя от кое село е? Какъв разследващ журналист само губят медиите
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"По добре да е Вашингтонска слуга, отколкото корекомска без ток и с 60лв заплата."И ето че получаваме директно признание от Светльо, че заработва от грантовете на американските фондации.
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние сме спокойни 1945 след Япония , не знам кой беше с кафеви *** и оцапан. Ама не бяха САЩ :) бедняци Турция ви свали самолетчето те на САЩ скачат :ддд Още вицове имате ли?
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре да е Вашингтонска слуга, отколкото корекомска без ток и с 60лв заплата. Червени мишки един телевизор, не можехте да си купите преди 89. Ходихте бедни като попове.
41
3
 
9
 
! Отговори
до Светльо преди 7 години
"Всъщност не служа на никого. Просто мога да мисля"Интересното в случая е, че сам се разпозна като вашингтонски слуга, без да те посочвам поименно. Помисли над това.