Шест години по-късно: Забвение за ядрените бежанци в Япония

Те губят родното си място – заради радиационното замърсяване
7 мар 2017 22:10, Елка Василева
26

Снимка: Reuters

Шест години след най-тежкото ядрено бедствие в историята на Япония местните власти на префектура Фукушима орязват жилищните субсидии за т.нар. доброволно евакуирали се, обричайки ги на несигурно бъдеще.

Джунко Исогаи и двете й дъщери тийнейджърки отдавна чакат деня, в който ще могат да се завърнат в дома си във Фукушима, където преди шест години стана най-тежката ядрена авария в историята на Япония.

Но тъй като няма изгледи това да се случи, семейството е принудено да остане в град Ниигата на брега на Японско море.

Не могат да се завърнат в дома си в град Корияма в префектура Фукушима, защото мястото "не е същото като преди" заради радиационното замърсяване, казва Исогаи. "Загубихме родния си град".

Исогаи е една от 26 600 "доброволно" евакуирали се, както наричат хората, напуснали зони, неподлежащи на задължителна евакуация след катастрофата в АЕЦ "Фукушима Даичи" на 11 март 2011 г., пише ДПА.

Атомната електроцентрала претърпя троен срив и изхвърли радиоактивни материали в околната среда, след като пострада от мощно земетресение, последвано от цунами.

Този месец властите на Фукушима ще спрат да изплащат жилищни субсидии на тези, които са напуснали по собствено желание, защото работата по обеззаразяването е приключила и безопасността на храните в родните им места е гарантирана, според местния служител Норимаса Кобаяши.

Макар властите да казват, че са приключили работата по очистване на жилищните зони от ядреното замърсяване, критици и някои местни твърдят, че мястото не е безопасно за живеене, особено за деца.

Признавайки, че в някои райони на Фукушима все още има високи нива на радиация, представители на местното правителство обещават, че ще продължат да следят радиационните нива. Но много евакуирани казват, че вече не вярват на длъжностни лица, нито на компанията оператор на централата - "Токио Илектрик пауър" (ТЕПКО).

Норико Мацумото, бивша жителка на Корияма, казва, че й е неприятно да бъде наричана от властите и по медиите "доброволно" евакуирала се, защото по думите й терминът създава впечатление, че са напуснали родните си градове "от егоистични подбуди".

"Ние сме бежанци, ядрени бежанци", каза тя.

Много от напусналите са майки, които са се уплашили радиацията да не повлияе на здравето на децата им. Някои двойки са имали разногласия за влиянието на радиацията и в някои случаи тези разногласия са довели до раздели и дори до разводи.

Мацумото се мъчи да свърже двата края, откакто с дъщеря си са напуснали града си. Двете са се преместили в град Кавадзаки край Токио, след като детето, което по онова време било още в начално училище, се оплакало от болки в стомаха и кръвоизливи от носа след изхвърлянето на радиоактивни частици в околната среда.

Съпругът на Мацумото останал в Корияма, където има ресторант.

Спирането на субсидиите "поставя евакуиралите се в още по-тежко положение", казва Канна Мицута, един от ръководителите на японския клон на природозащитната организация "Приятели на Земята".

Въпреки че се считат за жертви на трагедията, тези хора не са получили никакви компенсации от ТЕПКО, която през първите два месеца криеше, че е имало радиоактивно изтичане.

Започнали нов живот след внезапното преместване, "много бащи и майки (от Фукушима) изпитват затруднения да сложат нещо на масата за децата си", казва Кацухико Хасегава, който се премества в град Фуджиномия в Централна Япония.

Хасегава напуска Фукушима с бременната си съпруга и петгодишния си син през август 2011 година. Той казва, че правителството изобщо не се е допитало до евакуираните по въпроса за спирането на жилищните помощи.

"Правителството, което е виновно за ядрената трагедия, ни задължава да се подчиняваме на политиките му", казва той. "Сега задачата ни е да им се противопоставим твърдо".

Два месеца след аварията дъщерите на Исогаи започват да страдат от кървене от носа и обриви по тялото. През 2012 г. трите напускат Корияма, намираща се на около 60 км западно от ядрената централа.

"Здравето на децата ни се влоши", си спомня тя. "Всички бяхме стресирани".

Здравословното състояние на дъщерите се подобрява, след като се преместват на 130 км северозападно от Ниигата. Но семейството е платило и икономическа, и психическа цена. Съпругът на Исогаи също е останал в Корияма заради работата си.

Ядрената катастрофа станала две години, след като дългоочакваната им семейна къща била построена. Те продължават да изплащат ипотеката, но съпругата и дъщерите надали ще се завърнат в близко бъдеще там.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Белене преди 7 години
Ядрени бежанци. Така е, но как ли покрай АЕЦ- Козлодуй живеещите ще ги наричаме ......,ако стане......? Дано не се случва.
18
0
 
10
 
! Отговори
Дженерал Илектрик преди 7 години
Стига политика бе...! 3/4 от мощностите са изградени от GE(другите от Тошиба и Хитачи).Централата е ДЪРЖАВНА. На държавата Япония никога не и е пукало за населението и.То винаги е било ВЕРНОПОДАННИЧЕСКО. Обещания през 50-години на м.в. просперитет доведе до средна жилищна площ от 37 м2 за семейство(за гостите на Токио има изградени душегубки, подобни на хладилници в морга).Япония щеше да изнася технологии и "мозъци", но на мозък не го докара-Фукушима е плод и на ЧОВЕШКА грешка и некомпетентност.
17
14
 
7
 
! Отговори
СС преди 7 години
А нашите копейкаджии искат пак Белене да строят! Гнус...
16
1
 
20
 
! Отговори
Колко невежество.. преди 7 години
До АнонименЖена ми е японка и каза, че по-голяма простотия от това (че 60% от японците смятали, че СССР са пуснали бомбите) не е чувала и виждала. Потресе се жената. Обясни ми, че всяка година на мемориалите се пускат филми, документални и образователни и често се вземат (още!) интервюта от американските пилоти с любезния въпрос "Как се чувствахте когато натискахте бутона за да освободите бомбата? А как се чувствахте след детонацията? А сега как се чувствате?" Та така с идиотизма ви, драги...
15
4
 
17
 
! Отговори
А ти коя си! преди 7 години
Бомбите САЩ ги пускат защото япончетата са ги пердашили яко по островите.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ястието куджира с месо от кит е деликатес. Един кг. струва 200 долара. Рядко се купува и поръчва. Поддържат интереса на туристите много от които ходят там само за пробвят специалитета от китско месо. Японците днес почти не го ядат!
13
0
 
4
 
! Отговори
Фокк преди 7 години
В Япония месо от кит консумират 2 процента от хората. Преди 50 години процента е бил 38. Следвоенна Япония изпитвала недостиг на храни заради това правителството прави експеримент с консумацията на месо от кит. Не особенно успешен. Само хората в много крайна нужда го хапвали.
12
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Деца, има много неща дето не ги знаете, но за сметка на това жалите в коментарите си японците. През ВСВ техните войници са разрязвали живи китайци за да правят "изследвания". Не е минавало и ден, без да заколят военопленник и да го ... изядат, защото това им показвало, че са висша нация в сравнение с всички останали. До ден днешен са единствените в цял свят, които избиват китове и делфини и ги ядат.
11
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6Та понеже японците им избомбили ВОЕННАТА база, дай да оправдаем САЩ за едно от най-чудовищните военни престъпления в историята, а именно пускането на две атомни бомби над открити градове. За информация, понятието ОТКРИТ ГРАД означава град БЕЗ военни обекти.
10
49
 
29
 
! Отговори
Набуко преди 7 години
Фукушима и Чернобил са знаменател на това, че АЕЦ-овете са пагубни за човечеството, просто защото няма безгрешни хора, които да създадат безгрешна технология- винаги, рано или късно грешки стават! Но цената на грешка с АЕЦ е несъизмерима с никакви математически понятия, уви! Цената е Апокалипсис! Тихия океан вече е негоден за добив на морска храна поради високите нова на радиация. Това трябва да се набиe в главите на комунистите, които още реват за блоковете на Козлодуй и за Белене!
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак трябва да се местят в Манджурия.
8
2
 
24
 
! Отговори
vlady преди 7 години
За съжаление в Япония няма компетентен служител на Арменска Апостолическа Църква, който да пдкрепи бежанците.
7
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разправят, че теча от Фукушима все още не е окончателно спрян.
6
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТкато говорим за некадърно управление и нехаене за гражданите, защо държава с огромна територия, многобройно население и толкова природни ресурси оставя граданите си да се тровят с препарат за вана?!!
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5И от къде я взе тази измислица?!! Кой те излъга така?!
4
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Пърл Харбър говори ли ти нещо?!
3
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог да помага на тези изстрадали хора. Дано им даде здраве и сили. Японският народ е силен и емоционален.
2
23
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер. Хайде да строим Белене. При настоящите нива на корупция и задкулисни геополитически игри най-много да си построим атомна бомба със закъснител.
1
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-тежкото ядрено бедствие в историята на Япония са двете атомни бомби, пуснати от САК над открити градове, при това в момент когато Япония е искала примирие. Това не омаловажава трагедията във Фукушима, де.