Армия на ЕС? Европа мечтае за независимост от САЩ

Експерти: Идеи за самостоятелност във военната сфера са митотворчество
Обновена: 10 мар 2017 07:19 | 9 мар 2017 21:34, Елка Василева
135
Армия на ЕС? Европа мечтае за независимост от САЩ
Снимка: архив, Reuters

Политици и експерти на Запад продължават да обсъждат перспективите за създаване на европейска армия. Мненията за нейната целесъобразност, както е известно, се разминават: от една страна, Европейският парламент прие неотдавна резолюция с оглед да бъде създадена армия на ЕС; от друга - мнозина наблюдатели смятат проекта за виртуален, безперспективен и целящ по-скоро да подчертае независимостта на Европа от САЩ в контекста на съвсем различна реалност.

Шведската външна министърка Маргот Валстрьом например заяви пред колеги и министри на отбраната от ЕС в Брюксел, че въпросът за армия на Евросъюза не е актуален за страните членки и по-специално за Швеция.

"Нашата политика за сигурност включва три основни подхода: укрепваме собствената си отбрана, продължаваме с политиката за неприсъединяване към военни алианси и сътрудничим с редица страни в рамките на ЕС, а също така със САЩ и Норвегия", каза Валстрьом, запитана от журналисти дали обсъжданото сътрудничество в отбраната между страните от ЕС означава формиране на армия в общността.

По думите й европейците трябва да са реалисти и да обсъждат направените предложения, а не "амбициозни планове за някаква армия на ЕС". "Това изобщо днес не е на дневен ред. Ще се дискутира въпросът как да сътрудничим помежду си в рамките на сегашните структури", каза ръководителката на шведската дипломация, цитирана от РИА Новости (МИА Русия днес).

Идеите за създаване на европейска армия издават стремежа на европейците да се отърсят от влиянието на САЩ, като сами се заловят с проблемите на своята сигурност, както и че се заражда нова концепция за външна политика в Европа, заявиха неотдавна участници в организиран от МИА Русия днес видеомост Москва-Берлин.

Според офицера от Бундесвера в оставка Йохен Шолц от Дружеството за международна политика за мир европейската политика има нужда от собствени концепции. След като цитира първия дипломат на Германия Зигмар Габриел, заявил, че Евросъюзът иска равни партньорски отношения със САЩ, а не само да плава в нечий фарватер, експертът изтъкна: до момента Европа се движеше именно във фарватера на САЩ, но е дошло време за промени.

Същевременно новите отбранителни концепции, разработвани в Европа, може да бъдат реализирани в бъдеще само при условие, че ЕС "добие други някакви форми", подчерта Шолц. Не става дума все пак общността изцяло да се откаже от НАТО - Европа трябва да се опира на структурата, действаща вече в алианса, без да създава нови, свои собствени структури. "Ако говорим за европейска армия, не става дума за европейска армия, а за подсилване на европейското крило на НАТО, така разбирам нещата", каза той.

Игор Морозов от външнополитическата комисия в Съвета на федерацията отбеляза на свой ред, че в момента "се заражда новата концепция за отбранителна политика на Европа, спомената от Зигмар Габриел", но дали е реално да има европейска армия, бъдещето ще покаже.

От една страна, тази година се очаква да бъдат преформатирани отношенията на САЩ с НАТО, от друга - ще се разбере дали ще бъде формиран отбранителен съюз в Европа, как ще се развият отношенията с европейските страни извън НАТО.

Дискусиите на експертно и политическо ниво за създаване на северен съюз показват, че европейците усещат темата като твърде близка и не желаят да оставят сигурността си в ръцете на САЩ, смята парламентаристът.

Евросъюзът се залови да формира обща европейска армия заради непредсказуемата политика на президента на САЩ Доналд Тръмп, смята наред с колегите си Николай Платошкин, завеждащ катедра "Международни отношения и дипломация" в Московския хуманитарен университет, цитиран от РИА Новости.

Дезориентирани от разнопосочни сигнали от Тръмп, европейците се боят Америка да не ги изостави и търсят начин да се застраховат. Експертът обаче е "абсолютно сигурен, че никаква армия няма да направят". За да формират евроармия, трябва да вдигнат разходите на 10 процента от БВП, а никой няма да склони, смята Платошкин.

Военният експерт Владимир Евсеев, зам.-директор на Института за страните от ОНД, също е на мнение, че днес идеята за европейска армия няма бъдеще. Всяка армия трябва да включва не само войскови части, но и системи за бойно управление, поясни той пред "Утро".

НАТО разполага с такава (фактически с американската), но никоя армия не може да има две системи за бойно управление. При това положение за създаване на европейска армия ще е необходимо най-малкото да бъде създадена аналогична система, независима от САЩ. Системите от този род действат, на първо място, използвайки солидна база разузнавателни данни, подавани в реално време. Европа не разполага с такива данни, съответно не би могла да воюва в реално време за разлика от САЩ.

И щом Европа не притежава ред системи - съставни части на канала за бойно управление, в близките години не се очертава да има и собствена войска - "Европа е непълноценна във военен план, което ще проличи при всеки опит за създаване на т. нар. европейска армия", убеден е аналитикът. Дори хипотетично за формиране на такава армия би трябвало някои системи най-малкото да се дублират - нещо недостъпно за Европа. Затова всички разсъждения за евентуална независимост на Европа във военната сфера наподобяват митотворчество, заключи Евсеев.
 

/БТА/
 


135
Още по темата: САЩЕСевропейска армия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
5
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 4 години
До байхейсАбе Руски ***, какви ислямисти, какви гейове. Вие в Русия ходили ли сте? Та там е най-голямата клоака на земята и е пълно с ислямисти. Та те имат над 17 % мюсулмани!
66
0
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
До xax: "по някаква причина точно руските анализатори се съмняват да може да се направи Европейска армия" - и европейските се съмняват, само че са на заплата в евросъюза, и не смеят да го кажат. Чакат евро-чиновниците да се опитат да минат от приказки към дела, за да се убедят сами, че не е така лесно да се направи. Е, може да спретнат по някой и друг батальон от държавите членки, но само ще плашат гаргите с тях.
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
днес бг, защо изтрихте отговора ми? Не е ли вярно, или не ви е удобно? Няма нищо ще го напиша пак. 78 БВП и бюджет са 2 коренно различни неща. Бюджетът на държавата ни е 35 милиарда лв. Нормално за западен привърженик, да не знае разликата между тези две елементарни понятия. Ако беше ходил на училищще щщеше да знаеш, ама ти обичаш да говнориш за теми който не разбираш. :)
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пс: забравих да спомена, че сме в 5% дефицит(това означава, че ще се режат много сектори и дори ще се тегли още кредит, за да се запълни дефицита за магистрали).
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 75Забрави другите им 61 войни от 1945 до 2017.
62
6
 
6
 
! Отговори
xax преди 4 години
Интересно, че по някаква причина точно руските анализатори се съмняват да може да се направи Европейска армия. Май забравят, че БВП-то на ЕС е доста пъти над руското и с минимално вдигане на разходите за отбрана ще се направи доста. Та дори ние с нашето мизерно БВП от 100 млрд.лв. можем да направим чудеса с армията само с 1% покачване на разходите за отбрана - 1 млрд.лв годишно!
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стар свят :D И тези статистики идват точно от задника ти. :D Най-голям % заболели от СПИН има в Африка, няма да изброявам държавите, че са много. Твърда дрога, водещи са американците с техните мет-амфетамини, затова всяка година слагат различни имена на дрогите и им ги пращат, легално, дегизирани като ароматизатори, чай и тн. Аборти пак е САЩ, затова феминистките протестират. Разводи пак САЩ с цели 76%, по закон мъжът е длъжен да плаща издръжка при това голяма, феминистките имат полза.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво сте се хванали за тези лусиони, това са случай с лигавене, както при нас и ЕС шмъркаха презервативи и ги вадиха през устата. Ако искат евтин алкохол, отиват от аптеката, купуваш спирт 99% литър за 6.90лв. Разреждаш и имаш 2л водка Савой за 7лв. Ние пием по-лош алкохол от руснаците, този спирт е за медицински цели, не за пиене, а при нас го наливат във всички дискотеки и отделно го разреждат с още спирт и вода.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До нов свят Най-големият ужас за тях е Хитлер, въплащение на самото зло и това, защото е избил 4 милиона цивилни. САЩ избиха 3 милиона цивилни виетнамци, това го отчитат като жертви на война(говорим за населението им). В Ирак избиха 1.6 милиона цивилни, в Авганистан още 600 000, но се мислят за полицай на света, който раздават правосъдие и свобода на горките хора.
58
0
 
3
 
! Отговори
Лосионер преди 4 години
ГМО е проклятие на Сатаната !Лосионът е божия мана небесна !
57
3
 
3
 
! Отговори
стар свят преди 4 години
тъжен факт е, че някои смятат агресор анексиращ чужди територии за морален стожер. Още по тъжен факт е, че Русия е на първо място по % болни от СПИН, употребяващи твърда дрога, аборти и разводи като модел за православни ценности Още по жалко е като видиш как руски православни попове се учат да стрелят с пистолети и калашници.
56
0
 
1
 
! Отговори
мдааа преди 4 години
Мдаа Днес къде ми е коментара нещо много странно се е изпарил ? Тези номерца си ги правехте и преди правите ги и сега.Нищо ново не сте научили и нищо старо не сте забравили.Писал съм ви го коментара и пак ще го пиша-Бяхте и си оставате /за съжаление / едно сайтче, а не сайт все ми е тая дали ще ми пуснете коментара или не !
55
0
 
7
 
! Отговори
нов свят преди 4 години
До тъжен фактДа има тъжни факти и те са че някой промити мозъци не виждат истината и все още си мислят че САЩ са стожер на демокрацията и закона а както виждаме и четем те са престъпна и терористична държава.
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хора които ядат сланина, друсат ракия, пушат като комини са се притеснили от ГМО .... и предпочитат брезови кори по руски тертип.луда работа.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
''Идеите за създаване на европейска армия издават стремежа на европейците да се отърсят от влиянието на САЩ,'' И европейците нещат американците, само ние сме лудите, дето припкат след тях. :D
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С други думи се признава за американската окупация на почти цяла Европа до сега.А тази така наречена европейска армия ще обгради ли стотиците щатски бази нацвъкани къде ли не из Стария континент,да им спрат тока водата и храната докато сами напуснат?
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През това време американският сенат одобри възможността за доставка на смъртоносно оръжие за Украйна. Да не забравяме и как преди месец израелските Ф35 се подиграха с прехвалената С300 базирана в Дамаск и я взривиха без дори да ги забележат на фона на взривяващата се руска простотия.
50
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предпочитам американско робство пред руско.
49
9
 
7
 
! Отговори
помнещ преди 4 години
До Анонимен 71: "EС се разпада а населенито му намалява. Русия увеличава територията и населението си."И двете твърдения не са верни. ЕС няма да се разпадне колкото и да им се иска на руснаците и техните мекерета у нас. Друг е въпросът националните ни предатели дали ще успеят да изкарат България от ЕС.Русия заграби Крим но са на път да изгубят Далечния изток. Увеличението на населението и е само от увеличението на ислямските джихадисти. Не случайно най голямата джамия в Европа е в Москва.
48
4
 
11
 
! Отговори
цирк ес преди 4 години
Европа е окупирана от САЩ те имат десетки бази по цяла Европа и тези приказки за Европейска армия са прах в очите на хората.....