Дойде ли време Германия да поеме водеща роля в света?

Страната има нужда от по-самоуверен подход, пише "Файненшъл таймс"
Обновена: 11 мар 2017 08:40 | 10 мар 2017 22:39,
119
Дойде ли време Германия да поеме водеща роля в света?
Снимка: архив, Reuters

Посещението на Ангела Меркел във Вашингтон следващата седмица ще е едно от най-важните в кариерата й. Германският канцлер ще трябва да се опита да изгради приемливи отношения с Доналд Тръмп въпреки подигравките, с които той обсипа политиките й.

Меркел не е търсила това предизвикателство и все пак то може да е полезно, ако стане повод за преосмисляне, макар и закъсняло, на мястото на Германия в света, пише в редакционна статия британският в. "Файненшъл таймс".

От Втората световна война насам германските ръководители по понятни причини избягваха идеята страната им да играе лидерска роля на световната арена. Схващането на Бон, а после и на Берлин, бе, че германската мощ трябва да се упражнява чрез "Европа". Само че Европейският съюз вече не е достатъчен.

Външнополитическите предизвикателства наистина са много - американски президент, който поставя под въпрос НАТО, войната в Украйна, бежанците от разпадащия се Близък изток, Брекзитът и националистическият обрат в Турция. ЕС е твърде слаб, а Германия - твърде голяма, за да може "Европа" да е отговорът на всички тези предизвикателства.

В същото време е доста преувеличено да се говори, че Германия се оформя като морален лидер на Запада. Истината е някъде по средата. Германия има нужда от по-творчески и самоуверен подход към света, като наред с това си дава ясна сметка за ограниченията на онова, което може да постигне сама, отбелязва вестникът.

Предизвикателствата, пред които е изправена Меркел - от Москва до Близкия изток и от Вашингтон до Лондон - са плашещи, но Германия има две много важни предимства, на които може да разчита: силна икономика и международен авторитет. Световни социологически проучвания редовно показват, че съвременна Германия е една от страните с най-добро име по света.

Германия може да си запази респекта на международното обществено мнение - дори ако поеме по-енергична водаческа роля - придържайки се към основаващия се на общочовешки ценности подход на Меркел към външната политика. Тя наблегна на общите западни ценности в първата си, уместно предпазлива реакция на изборната победа на Доналд Тръмп. Въпреки зависимостта от сътрудничеството с турския президент Ердоган заради бежанците, Меркел открито защити свободата на печата в страната му.

Тъй необходимият преход към по-енергична и креативна германска външна политика ще е труден от политическа гледна точка - както в страната, така и в чужбина. Но отстояването на либералните ценности по света ще му проправи пътя, заключава "Файненшъл таймс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно какви войници биха се били за Германия, тези от гей парадите ли ?
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква водеща роля на Германия. Тя още е окупирана от Америка. Колко Американски бази, а не натовски има в Германия. Меркел и всичките и дейци са зависими от Сороските организации и непрекъснато им набиват в главите, че са виновни заради Хиклер. Дори полша има по- силна армия от Германия, за Франция да не говорим. Целта на тази преведена статия е да се увеличи военния бюджет за да се завърти там някакъв капитал и да се забави бързината с която юГермания се е запътила да изгони окупантите.
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дойде време Германия да сеотърве от недоразумението на снимкатазащото иначе яко ще загази.
88
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""" А бе, драги русофилистик! Идеята , която не разбираш е: САЩ отстъпвало първото място! Това е, защото руските пияници са силно изтормозени вече 70 години от успехите на Америката! """Ще бъдеш заставен да се отнасяш с необходимото уважение към българските русофили, защото те са най-качествените и най-интелигентнибългари.
87
1
 
5
 
! Отговори
heil преди 7 години
Deutschland, Deutschland unter alles.
86
1
 
6
 
! Отговори
Димитър Борисов преди 7 години
Една държава за да има водеща роля в света трябва освен икономически да бъде най- развита, но и да има най-модерното оръжие и многобройна армия. Германия е сред четирите най-силни икономики, но за военна техника на нивото като на Русия и САЩ в близките 20г. не може да бъде. Освен това други над 10 държави са по добре въоръжени от Германия. Атомните държави никога няма да допуснат германците да го произвеждат. Така че Гемания много години още ще бъде зависима от щатите. 11.3.2017г.
85
1
 
10
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
каква водеща роля каква германия бе ....Германия сега е един маймунски катун,само една искра им трябва и пожара ще избухне и кои ще ни води - онова ялово искукало източно-германско бабе, дето рапродаде германия на Уол Стреет-ските *** и напълни германия с животни
84
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Старата песен на нов глас.Пак помпат Германия със самочувствие,пак германците ще дрънкат оръжие,пак ще има агресия.Нищо ново.
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Айде първо... да станат независими и да се оттърват от окупационните войски на американците ...Пък после ,я камилата я камиларя ....
82
2
 
7
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Германия вече пое една роля и мисля, че втори път няма да им се даде възможност да я поемат доказаха се вече. А и няма как сами те да я опровергаят за съжаление историята пречи.
81
1
 
14
 
! Отговори
Айде първо... преди 7 години
Първо германците да взимат да се освободят от американците, дето управляват и контролират държавата им. Да станат независими. Да решат точно какви са. да съберат сили като ги подслушват и изнудват, да се опълчат и самозащитат. Пък после може и да поговорим какви права имат да правят каквото и да било в ЕС. ПОСЛЕ!
80
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен 83А бе, драги русофилистик! Идеята , която не разбираш е: САЩ отстъпвало първото място! Това е, защото руските пияници са силно изтормозени вече 70 години от успехите на Америката! Пък те трябва да се тормозят не от САЩ, а от Ю.Корея, защото тя бие държавата на евразийските руски пияндурници по производство! Нещастни ***! Затова днес.бг пише тъпотии, за да заслужи да получи от руските подкупни порции! Панимаеш?
79
2
 
11
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Не ,мерси !
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Новини в Германия от английски ли превеждаш , а кои да учи немски
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От толкова немски Медии , английския файненшъл Таймс ли намери
76
5
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До АнонименВсички знаем, че войната бе започната от Британия, която нападна Германия, уж в защита на Полша. Но никой не може га ми отговори, защо Британия не нападна и СССР в защита на Полша.
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонименА кой обяви войната на Хитлер? Не беше ли Чърчил.
74
1
 
9
 
! Отговори
ватник преди 7 години
Путин назначил Тръмп, Тръмп назначавал Меркел, Меркел командвала Порошенко, а Порошенко воюва с Путин. Къде се губи връзката, не мога да разбера.
73
4
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
от 1933 г когато хитлер доиде на власт германия сьсипа европа и света исега пак ли ще и дадем вьзможност да ни изтребят като мишки
72
3
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Германия това което със сигурност може да "поведе" е някоя нова война! За това са големи специалисти! А от поредното им тотално оглупяване нищо по-добро неможе да се очаква!