Дойде ли време Германия да поеме водеща роля в света?

Страната има нужда от по-самоуверен подход, пише "Файненшъл таймс"
Обновена: 11 мар 2017 08:40 | 10 мар 2017 22:39,
119
Дойде ли време Германия да поеме водеща роля в света?
Снимка: архив, Reuters

Посещението на Ангела Меркел във Вашингтон следващата седмица ще е едно от най-важните в кариерата й. Германският канцлер ще трябва да се опита да изгради приемливи отношения с Доналд Тръмп въпреки подигравките, с които той обсипа политиките й.

Меркел не е търсила това предизвикателство и все пак то може да е полезно, ако стане повод за преосмисляне, макар и закъсняло, на мястото на Германия в света, пише в редакционна статия британският в. "Файненшъл таймс".

От Втората световна война насам германските ръководители по понятни причини избягваха идеята страната им да играе лидерска роля на световната арена. Схващането на Бон, а после и на Берлин, бе, че германската мощ трябва да се упражнява чрез "Европа". Само че Европейският съюз вече не е достатъчен.

Външнополитическите предизвикателства наистина са много - американски президент, който поставя под въпрос НАТО, войната в Украйна, бежанците от разпадащия се Близък изток, Брекзитът и националистическият обрат в Турция. ЕС е твърде слаб, а Германия - твърде голяма, за да може "Европа" да е отговорът на всички тези предизвикателства.

В същото време е доста преувеличено да се говори, че Германия се оформя като морален лидер на Запада. Истината е някъде по средата. Германия има нужда от по-творчески и самоуверен подход към света, като наред с това си дава ясна сметка за ограниченията на онова, което може да постигне сама, отбелязва вестникът.

Предизвикателствата, пред които е изправена Меркел - от Москва до Близкия изток и от Вашингтон до Лондон - са плашещи, но Германия има две много важни предимства, на които може да разчита: силна икономика и международен авторитет. Световни социологически проучвания редовно показват, че съвременна Германия е една от страните с най-добро име по света.

Германия може да си запази респекта на международното обществено мнение - дори ако поеме по-енергична водаческа роля - придържайки се към основаващия се на общочовешки ценности подход на Меркел към външната политика. Тя наблегна на общите западни ценности в първата си, уместно предпазлива реакция на изборната победа на Доналд Тръмп. Въпреки зависимостта от сътрудничеството с турския президент Ердоган заради бежанците, Меркел открито защити свободата на печата в страната му.

Тъй необходимият преход към по-енергична и креативна германска външна политика ще е труден от политическа гледна точка - както в страната, така и в чужбина. Но отстояването на либералните ценности по света ще му проправи пътя, заключава "Файненшъл таймс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
8
 
20
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 7 години
Германия има капацитета да стане новия лидер на света, но не с Меркел начело.
50
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хитлер не е немец, а австриец. В Австрия официалният език е немски, но населението е много смесено.Някои от коментиращите тук са или преднамерено емоционални , или определено неосведомени. Относно личните нападки към Меркел. За немците биха били смешни, защото предишният им канцлер Шрьодер има 4 брака и няма деца. Меркел е с един, не се знае каква е причината да нямат деца. Шрьодер предостави на САЩ пълен достъп за подслушване.
49
8
 
10
 
! Отговори
nina преди 7 години
До Я гледай 65: Ами да бяхме оставили хитлеристите да избият до крак всички надигащи се против тях българи, да окрадат културните ни ценности, както са правили из цяла Европа-тогава вече държавата ни щеше наистина да бъде съсипана. Що се отнася до Русия-тя не е виновна, че ние сме й позволили последващите действия, както, впрочем, сега позволяваме на други да го правят. За съжаление-такава ни е нацията, такъв ни е манталитета!!!
48
2
 
37
 
! Отговори
Амджик Мукаров преди 7 години
Абе стига с тая Русия бе..баси и тролщинат.Що за ненормалници сте.Как не разбрахте най накрая че ссср и Русия нямат нищо общо.Че в Русия е див капитализъм като нашия тук.Но си имат Путин и ресурси,и има някаква надежда,а ние имаме един ол ой,и комбуняги цветни мафиоти от гей дъгата и сме живи умрели!
47
10
 
4
 
! Отговори
Я гледай преди 7 години
До nina 62 Грандоманщината на Хитлер доведе руснаците в България и съсипаха хубавата ни държава.
46
13
 
7
 
! Отговори
позитано 20 преди 7 години
До Джедай Мастър А високия Путин къде го слагаш в класациято? И той иска водеща роля в света, ама да тичат срещу Германия , не могат да я стигнат.
45
9
 
5
 
! Отговори
nina преди 7 години
След 30-те години на миналия век-отново ли? Знаем до какво доведе тогава грандоманщината на Хитлер! Ще го позволим ли отново?
44
6
 
19
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Категорично не е дошло време Германия да поеме водеща роля в света. Да си отглеждат тарамбуките сами. Моята заплата не е чак толкова голяма за да стига и за това, нито пък желая да имам снаха която не е ходила на училище и е възпитана така, че да чака на съпругът си за едните 2 лева.
43
3
 
12
 
! Отговори
до 58 преди 7 години
Ония мюсулмани са подобие на нашите турци. Те са работливи и добродушни а не като европейските ислямски терористи мързеливи , на социални помощи , свободно, демократично по евротолерастки проповядващи радикален ислям.
42
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 53В ЕС при 520 милиона население има 28 милиона мюсюлмани, в Русия от 140 население мюсюлманите са 20 милиона. Най-голямата джамия в Европа се намира в Москва.
41
2
 
4
 
! Отговори
до 54 Ха- ха- ха преди 7 години
Рано в съботния ден си са дрогирал, представям си до вечерта колко пъти още ще се " друсаш".
40
3
 
5
 
! Отговори
до 53 преди 7 години
Какъв стожер на прогресивния ..... ?. . Да сожер е на ислямизацията на Европа.
39
12
 
3
 
! Отговори
do 52 преди 7 години
Не е от хиляди години. През Средновековието, когато църквата е забранявала природните науки, в университетите са преподавали учени араби или от мюсюлмански страни. И сега по стените на католически църкви има изрисувани техни образи.Когато испанците са прогонили арабите и евреите, страната обедняла, защото нямало но кой да работи, ни кой да върти търговия или да е просветен.
38
21
 
5
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Този път Украйна е на страната на Германия и ако започнат в края на юни до началото на септември ще са превзели Москва и Петербург.
37
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дойде ли време Германия да поеме водеща роля в света?Дойде. На фона на Тръмп и Путин, Германия е стожер на новата идея за прогресивния свят.
36
12
 
5
 
! Отговори
г 7 преди 7 години
Запада си върви ,,а другите си лаят.Така е от хиляди години.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинът като цяло е Бай ***, немецът - техният Михаил: наивен, ограничен и плашлив.За водеща роля се иска НЕ умение за трупане на материални обекти, а визия, въображение и размах. Немците примират да ограничават, да инструктират, да контролират , да стандартизират и мултиплицират. Затова и изкуството им е не особено привличащо. Даже Чайковски е определен като див и хаотичен./Между другото, държавата е определена като зодия дева./
34
4
 
11
 
! Отговори
Циник преди 7 години
За всичко останало сте прави - Мурксул - ханъм е жената яловица, която пръска парите на германци, и европейци - да храни тарамбуки, и и*змет от всички световни по*мийни ями! Уродката наистина може да срути Германия и Европа!Дано и тя, и Шулц - да загубят на изборите през септември - което честно казано ме съмнява!
33
10
 
7
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Статията е в Bild от 2016! За неразбралите - Германия ПАК бие Китай по износ..Япония е трета! Та да продължа - 43 милиона германци "бият" 1 МИЛИАРД работещи китайци..американци...японци..и не знам още какви...току що по новините:Според агентурите оценящи икономиките на страните на международния пазар Германия запазва оценка "трипъл ААА" защото икономиката и е желязна!
32
2
 
17
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Ба'си на времето какви политици имаше - Митеран, Тачър, Рейгън, Шрьодер. Сега пълно с някакви полуграмотни аналфабети - Меркел, Шулц, Оланд, Тръмп, Туск. За нашите смехотворки даже няма нужда да се споменава - кадри на помощни училища, преводачи, преводачки, крадли-преводачки и всякакви други селян'дури, роднини на други слабо'умници, попаднали по случайност във властта, но дипломати.