Дойде ли време Германия да поеме водеща роля в света?

Страната има нужда от по-самоуверен подход, пише "Файненшъл таймс"
Обновена: 11 мар 2017 08:40 | 10 мар 2017 22:39,
119
Дойде ли време Германия да поеме водеща роля в света?
Снимка: архив, Reuters

Посещението на Ангела Меркел във Вашингтон следващата седмица ще е едно от най-важните в кариерата й. Германският канцлер ще трябва да се опита да изгради приемливи отношения с Доналд Тръмп въпреки подигравките, с които той обсипа политиките й.

Меркел не е търсила това предизвикателство и все пак то може да е полезно, ако стане повод за преосмисляне, макар и закъсняло, на мястото на Германия в света, пише в редакционна статия британският в. "Файненшъл таймс".

От Втората световна война насам германските ръководители по понятни причини избягваха идеята страната им да играе лидерска роля на световната арена. Схващането на Бон, а после и на Берлин, бе, че германската мощ трябва да се упражнява чрез "Европа". Само че Европейският съюз вече не е достатъчен.

Външнополитическите предизвикателства наистина са много - американски президент, който поставя под въпрос НАТО, войната в Украйна, бежанците от разпадащия се Близък изток, Брекзитът и националистическият обрат в Турция. ЕС е твърде слаб, а Германия - твърде голяма, за да може "Европа" да е отговорът на всички тези предизвикателства.

В същото време е доста преувеличено да се говори, че Германия се оформя като морален лидер на Запада. Истината е някъде по средата. Германия има нужда от по-творчески и самоуверен подход към света, като наред с това си дава ясна сметка за ограниченията на онова, което може да постигне сама, отбелязва вестникът.

Предизвикателствата, пред които е изправена Меркел - от Москва до Близкия изток и от Вашингтон до Лондон - са плашещи, но Германия има две много важни предимства, на които може да разчита: силна икономика и международен авторитет. Световни социологически проучвания редовно показват, че съвременна Германия е една от страните с най-добро име по света.

Германия може да си запази респекта на международното обществено мнение - дори ако поеме по-енергична водаческа роля - придържайки се към основаващия се на общочовешки ценности подход на Меркел към външната политика. Тя наблегна на общите западни ценности в първата си, уместно предпазлива реакция на изборната победа на Доналд Тръмп. Въпреки зависимостта от сътрудничеството с турския президент Ердоган заради бежанците, Меркел открито защити свободата на печата в страната му.

Тъй необходимият преход към по-енергична и креативна германска външна политика ще е труден от политическа гледна точка - както в страната, така и в чужбина. Но отстояването на либералните ценности по света ще му проправи пътя, заключава "Файненшъл таймс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мечтата на Хитлер :)
30
0
 
0
 
! Отговори
сад преди 7 години
До Анонименсдс
29
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дойде време Меркел да си ходи
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Da"...още има 50000 американски войника там. и елвис пресли беше там"---И на Сандра Бълок татко й там е служил, та се намерил с майка й. :)
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Вир либе Дойчланд"---Оправи си немскиЙО. "Вир" е у прЪво лице, множествено число, а па "либе" си го тУрил у прЪво лице, единствено число. :):)
26
0
 
15
 
! Отговори
като третия райх преди 7 години
Баба Ангела ще става хилядолетна канцлерка. Хилядолетна като третия райх.
25
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вир либе Дойчланд
24
0
 
23
 
! Отговори
Da преди 7 години
германия независима....да ама не.още има 50000 американски войника там.и елвис пресли беше там.някои хора не са чели история.жалко..
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последните свободни германци си отидоха от тази свят през 1945а.
22
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия не е независима държава. Нещо като БГ ама по зле. Имат право да бачкат и това ги прави свободни. ХА ХА!!!
21
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква роля ще играе като почти няма армия. Ако не са американците да ни защитават Путин ще лапне Европейския съюз на една хапка барабар с Германията.
20
3
 
3
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Идва времето на ДРАКОНА. Цялата банда ви е стах до смърт от него.
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия? Колко пъти? Я стига!
18
4
 
19
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
83% от Германците са против Турска предизборна пропаганда на Германска замя. Само Меркел ханъм позволява това, дори Конституционния съд се произнесе против, но Меркел слугува на Ердоган.
17
3
 
29
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
По-добре Германия да стои настрана от световната гео-политика и да си гледа проблемите в собствения си РАЗГРАДЕН ДВОР. Достатъчно бяха двете световни катастрофи, причинени от Германия.
16
0
 
15
 
! Отговори
Ооооо преди 7 години
Нееееее...!!!
15
26
 
5
 
! Отговори
Shopp™ преди 7 години
За всичко са виновни ***, Фрау Меркел знае това и изолира Жужи успешно.Успех на убединена Европа!
14
4
 
23
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Демографската криза в Европа ще я затрие, вкарването на арабите няма да помогне.Те раждат и възпитават негодни ,неграмотни вредни за обществото поколения.Смесването на кръвта на запад е факт ,Англия,Франция,Холандия са шарени помийни ями.Сега и нас на изток ще ни претопят.Трябва да има война и см*ърт за едно ново начало, защото е тръгнало на зле.Само дано не използват ядрено оръжие,защоти ще затрият човечеството
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
разстрел, не си ли годен и отдаден на работата си марш - 1500 чакат за твоето място,....Какво ми хвалиш държава в която на един работещ се падат 1500 които чакат за мястото му?Я сумирай целият ЕС ( 500 млн) добави Щатите, Бразилия и който си искаш до население милиард и половина и тогава сравнявай.
12
4
 
6
 
! Отговори
А бе преди 7 години
До БерлинГолям математик си,евала!1.3Млрд.(Китай)+300млн.(САЩ)=над 2млрд.!?