Дойде ли време Германия да поеме водеща роля в света?

Страната има нужда от по-самоуверен подход, пише "Файненшъл таймс"
Обновена: 11 мар 2017 08:40 | 10 мар 2017 22:39,
119
Дойде ли време Германия да поеме водеща роля в света?
Снимка: архив, Reuters

Посещението на Ангела Меркел във Вашингтон следващата седмица ще е едно от най-важните в кариерата й. Германският канцлер ще трябва да се опита да изгради приемливи отношения с Доналд Тръмп въпреки подигравките, с които той обсипа политиките й.

Меркел не е търсила това предизвикателство и все пак то може да е полезно, ако стане повод за преосмисляне, макар и закъсняло, на мястото на Германия в света, пише в редакционна статия британският в. "Файненшъл таймс".

От Втората световна война насам германските ръководители по понятни причини избягваха идеята страната им да играе лидерска роля на световната арена. Схващането на Бон, а после и на Берлин, бе, че германската мощ трябва да се упражнява чрез "Европа". Само че Европейският съюз вече не е достатъчен.

Външнополитическите предизвикателства наистина са много - американски президент, който поставя под въпрос НАТО, войната в Украйна, бежанците от разпадащия се Близък изток, Брекзитът и националистическият обрат в Турция. ЕС е твърде слаб, а Германия - твърде голяма, за да може "Европа" да е отговорът на всички тези предизвикателства.

В същото време е доста преувеличено да се говори, че Германия се оформя като морален лидер на Запада. Истината е някъде по средата. Германия има нужда от по-творчески и самоуверен подход към света, като наред с това си дава ясна сметка за ограниченията на онова, което може да постигне сама, отбелязва вестникът.

Предизвикателствата, пред които е изправена Меркел - от Москва до Близкия изток и от Вашингтон до Лондон - са плашещи, но Германия има две много важни предимства, на които може да разчита: силна икономика и международен авторитет. Световни социологически проучвания редовно показват, че съвременна Германия е една от страните с най-добро име по света.

Германия може да си запази респекта на международното обществено мнение - дори ако поеме по-енергична водаческа роля - придържайки се към основаващия се на общочовешки ценности подход на Меркел към външната политика. Тя наблегна на общите западни ценности в първата си, уместно предпазлива реакция на изборната победа на Доналд Тръмп. Въпреки зависимостта от сътрудничеството с турския президент Ердоган заради бежанците, Меркел открито защити свободата на печата в страната му.

Тъй необходимият преход към по-енергична и креативна германска външна политика ще е труден от политическа гледна точка - както в страната, така и в чужбина. Но отстояването на либералните ценности по света ще му проправи пътя, заключава "Файненшъл таймс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трети път ли ще съсипват Европа? И каква свобода на словото е защитила? Тя разреши съдебно дело срещу журналиста дето се бъзика с Ердоган. Съдът беше този който реши че човека е невинен
10
3
 
21
 
! Отговори
Майтапчия преди 7 години
Дойчланд,Дойчланд,Аллах акбар!Майне либе Халифат!
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много се късопаметни, върнете се през 1939г. и пак помислете!
8
16
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Германия е най-демократичната държава в света. Четвъртата икономика и трета по експорт. При положение, че в първите две - САЩ и Китай живеят над 2 милиарда души, а тук няма и сто милиона.
7
3
 
26
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Германия е като скопен кон-много работи,но НИКОГА няма да стане шампион!Аналогично германците са повече волове,отколкото бикове.....
6
7
 
14
 
! Отговори
Адашче... преди 7 години
То този тренд е започнал поне от 8 години и клубът БРИКС....Остави че икономически Китай може да смачка всичко и всички...Погледни колко много плюсове има държавата - без мюслмани, без изверги, без хомо паради, крадеш - разстрел, убиваш - разстрел, не си ли годен и отдаден на работата си марш - 1500 чакат за твоето място, културата и морала са над всичко там. От Европа няма да остане нищо след като пуснахме ятото скакалци в нивите си....
5
14
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Ich liebe Deutschland!
4
6
 
29
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Германия първо да оправи бакиите които направи в Европа ,после да мисли за света! Глупости пишете, новият господар на света ще бъде Китай.Изгнилото общество от *** ,наркомани и безполови на САЩ,както и алчноста и жаждата за природни ресурси ,бавни но сигурно ги затриват.След 10 години Китай ще бъде сила номер едно ,та те вече притежават трилиони американски държавни облигации ,икономически вече са ги победили!
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия така както изхлежда днес, има нужда от един нов Гитлер на който тая баба на снимката дори за машинописка няма да му е подходяща. Меркел е нмския еквивалент на луда бабичка която храмо гълъбинс трохи от балкона - не си ги прибира вкъщи ами ги кани да цвъкат на клвтите й съседи.
2
4
 
31
 
! Отговори
Рудолф преди 7 години
Много ми е интересно как една страна която все още е окупирана ще бъде водеща в света???? Голям вицц... германия реално е окупирана от сащ и нямам мърдане. Нищо водещо няма в германииито още по голям и надут балон са от сащ. С тоя калпав ЕС както вървят нещата за трети път ще се спука балона на "велика" германия.И този път няма да има ижен лъвплан Маршал.
1
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Канцлерът мачка мощно!!!