Светът е пред най-голямата криза: Гладна смърт дебне милиони

ООН предупреди за хуманитарна катастрофа в 4 африкански държави
Обновена: 12 мар 2017 09:12 | 11 мар 2017 22:20,
133
Светът е пред най-голямата криза: Гладна смърт дебне милиони
Снимка: Reuters

Светът е изправен пред най-голямата хуманитарна криза от 1945 година насам. Това предупреди Организацията на обединените нации.

Причината за стряскащия извод е прогнозата, че населението на 4 държави е заплашено от гладна смърт. Това са Йемен, Сомалия, Южен Судан и Нигерия.

"Това е критичен момент в историята. Още в началото на годината сме изправени пред най-голямата хуманитарна криза от създаването на Организацията на обединените нации. Днес, повече от 20 милиона души в четири държави са застрашени от гладна смърт", каза координаторът на ООН по хуманитарните въпроси и спешната помощ Стивън О'Браян, цитиран от БНТ.

Той допълни, че причина за масова смърт в тези държави могат да се окажат и болести, които в развития свят се приемат за лечими.

И в 4-те африкански държави има въоръжени конфликти, които пречат на хуманитарните организации да пращат свои представители. В тях няма развита икономика, нито върховенство на закона..

Гладът заплашва цяло поколение, гладните и омаломощени деца не могат да водят пълноценен живот, а това реално означава, че нямат бъдеще, пише още БНТ.

Според статистиката на Уницеф потенциално застрашените от недохранване деца са 1,4 млн. Цифрата е актуална само за тази година.

Кризата, според ООН, може да бъде избегната. И това ще струва 4,4 милиарда долара, които трябва да бъдат събрани до юли тази година.

"Това е предотвратимо. Възможно е тази криза да бъде избегната, да бъде избегнато гладуването, задаващата се човешка катастрофа", смята О'Браян.

Изявлението му идва само месец след като с призив за финансова помощ към света се обърна и генералният секретар на ООН - Антонио Гутериш. Подобни апели не бива да бъдат подценявани, защото рискът от необратими последствия става огромен, твърдят експерти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: африкасмъртгладООН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕМА СТРАШНО ЕВРЕЙСКО ЛЕЗБИ МЕРКЕЛ -КАШНЕР ЩЕ ГИ ПРИЕМЕ ВСИЧКИТЕ И НЕМСКИТЕ БАЧКАТОРИ -ЕВРОАТЛАНТИЦИ НАЛИ СА ТОЛЕРАСИ И ЛИБЕРАСИ ЩЕСЕ НАПЪНАТ ДА БАЧКАТ ДВОЙНО ЗА ДА ИЗХРАНВАТ И ТАРАМБУКИТЕ.
67
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Създаването на деца, след като знаеш, че не можеш да ги изхранваш, е нечовешко поведение. Даже е престъпление!
66
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
кои снабдява с орьжие различните племена и бедуини вместо да ги учат какда се изхранват евроценностите им прашат бомби аз защо да се притеснявамче умират от глад всички знаем кои кои е по веригата
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най ефективната част от борбата срещу климатичните промени е развиването на ефективно земеделие именно в такива страни, заплашени от глад.защо не обучим афганците да залесяват опустошената от муджахидините земя и не ги върнем в страната им.- Тогава бившият рай на земята ще се върне по тези земи и кислород ще се произвежда повече и въгл. диоксид ще се преработва.
64
0
 
5
 
! Отговори
Юнкер Дебила преди 7 години
Нема страшно. Щедрата и дашна Меркел ще даде. Мама Мути всичкото * хрантути.
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е така защото имат по 5-6 деца. Дори и да решат тази криза след нея се задава следващата само че този път двойно по голяма защото малките също ще са нацвъкали деца. Решението е никакви помощи и да се остави майката природа да урегулира нещата.
62
1
 
20
 
! Отговори
без преди 7 години
Ние хората се плодим като мишки. Все в един момент ще се стигне до недостиг на храна. КАквото и да направим. Затова не ми пука, че 27 детното семейство на Угамба гладува. Уганба е знаел, че децата му ще гладуват още преди да ги е правил. Ай сиктир с тия промивки на мозъци.
61
4
 
9
 
! Отговори
Объркана система преди 7 години
Тонове годна за консумация храна се оказва на бунището, вместо да е на нечия маса на гладуващо семейство в някоя от тези африкански държави. По-точно около 1,4 - 1,6 милиарда тона годишно. Има храна на планетата. На всеки 5 секунди едно дете умира от глад. Доказано е, че всеки божи ден някой произвежда по 2,800 калории за него. Но системата е объркана тотално.
60
1
 
3
 
! Отговори
До 73-Анонимен преди 7 години
Къде това ,, у нас" защото у нас не е така. Явно някоя треска те тресе и губиш разсъдък.И колко милиона сте там у вас? *** на лекар.
59
12
 
7
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Не мога да повярвам, че има толкова *** по форумите. Да били отглеждали картофи. Идете вие да отглеждате картофи по време на война. Авторегулация. Защо вие трябва да оцелеете, а тези хора не? Всеки ден се изхвърля сумати храна. Трябва човек да има малко чувствителност. Защото иначе и останалите държави ще кажат - дреме ни, че българите са бедни, да се оправят. Правителството също, работодателите също.
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Природата си знае работата - авторегулация.
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
84 Как се сеят картофи, без вода?
56
2
 
16
 
! Отговори
Калашников преди 7 години
Търсете в "Гугъл" и четете за засекретеният от народа план"Ран-Ът",за да знаете коя година, при чие управление и от кои" българолюбци" беше взето решение да се извърши геноцид над българския народ. НЯКОИ ОТ ТЯХ ВСЕ ОЩЕ са ЖИВИ и 27г. СА ВСЕ в ПОЛИТИКАТА .Идват избори! ДА ГИ ИЗРИНЕМ НА БУНИЩЕТО на ИСТОРИЯТА за да бъдят съдени!
55
7
 
23
 
! Отговори
Ъ преди 7 години
Не вярвам на очите си като чета коментарите...едва ли не умират от глад щот ги мързи да работят.Моля,образовайте се за да не се излагате така.Там има геноцид който не е от вчера и е ръководен от същите тези дето казват,че не могат да пратят хуманитарна помощ заради враждуващите групировки.Лицемерието им е безгранично-помощ не могат да пратят,но виж оръжие няма проблем...работа няма,даже и да искаш.Само убийства и трафик на квото се сетите...и моля върнете Йемен в Арабския п/в
54
0
 
32
 
! Отговори
Нигерия ли? преди 7 години
Ами президента им 7 седмици беше на лечение в Англия. С какви пари? Държавата е в лидерските позиции по добив на петрол в Африка, а хората гладуват... Ми ние този филм го гледаме в БГ всеки ден- едни крадат, други ***.
53
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1. Йемен, официално Република Йемен, е република, разположена в югозападната част на Арабския полуостров, на брега на Червено море.2. Не давай на гладния риба, научи го да си я хване.
52
0
 
22
 
! Отговори
Марко Поло преди 7 години
Сефте чувам Йемен да е в Африка
51
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сами са си виновни за всичко - само войни и насилие произвеждат, не работят, а правят по 10 деца...
50
1
 
16
 
! Отговори
У НАс страшно крадат преди 7 години
У нас терористи на власт харчат за НАГЛО КОРУПЦИОННИ Обекти десетки милиарди ограбвани от бедния народ живи левове. NAd 5 000 000 нямаме пари за оцеляване.НАд 2 000 000 нямат никакви доходи.Над 1 000 000 деца са трайно увреждани с тежко терористически камери и скенери принудително в училища и градини.Менкани на власт са отровени с нарко спец добавки и хлор токсични разтвори обезпечаващи грабежи на милиарди.
49
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помощите следва да са под формата на мотики и лопати. Да се раздава храна и пари на "хора" дето едно зърно не са засяли вече пето поколние е изключително грешен подход, видим и у нас.