"Провал на популистите" в Европа? Преждевременна радост

"Взгляд": Напрягайки се да блокира Русия, атлантическият монолит бързо се пропука
17 мар 2017 21:00, Елка Василева
106
"Провал на популистите" в Европа? Преждевременна радост
Снимка: архив, Reuters

Глобалистите тълкуват резултата от изборите в Холандия като своя победа: дотук беше, щурмът на "популистите-изолационисти" е спрян, тенденцията - стопирана и други неприятни изненади не се очакват. Така ли е всъщност и как се развиват днес процесите, прекрояващи политическата карта на Европа?

И премиерът на Холандия Марк Рюте, и лидерите на Европа толкова се радваха на резултата от изборите за холандски парламент, сякаш Тръмп беше изгубил президентските избори в САЩ. Холандия спря ефекта на доминото, отблъсна популистката вълна, "но пасаран" за екстремистите, Европа ще бъде единна, позор за ксенофобите.

Нас тук, в Русия, европейските събития ни вълнуват главно доколкото засягат конфликта ни с наднационалните сили, с глобалисткия елит, с атлантическия проект. По-точно техния конфликт с нас - защото не сме го започнали ние. Щом те празнуват, може би стават по-силни и това ще засили конфронтацията с нас? Естествено няма толкова проста и пряка зависимост; за глобалисткия елит обаче Русия и по-специално Путин безспорно са главният противник - колкото повече са вътрешните им проблеми, толкова по-лесно ще е за нас, пише Пьотър Акопов, "Взгляд".

Този здрав прагматизъм не означава, че в отношенията с Европа Русия се ръководи от принципа "колкото по-зле за тях, по-добре за нас". В самите западни страни протичат днес най-сложни вътрешни процеси, предизвикани и от самата политика на евроинтеграция.

Русия играе с европейските страни сложна, стратегическа игра на много нива, в която всеки си прави сметката за години напред. Точно затова е от значение да схванем кои тенденции набират сила, кои отслабват, кое ще се промени до пет години, а кое ще си остане неизменно и след 20.

Не става дума само "да се работи с кадрите" или политическите сили, а да се анализират текущите процеси. Преди три години, след присъединяването на Крим, се разбра, че конфликтът на Путин с днешния атлантически елит ще приключи, а по-точно ще се притъпи, чак щом се смени съставът. Тогава Путин съжали, че европейските политици не са самостоятелни, че не могат да бранят интересите на страните си - но изрази надежда, че няма вечно да е така.

И наистина, щом се напрегна, за да блокира Русия, атлантическият монолит доста бързо се пропука. Както вътрешните противоречия на глобализацията, така и съпротивата срещу нея в света вече бяха повдигнали въпроса Западът да отстъпи; проблемът бе само кога, накъде ще избият нещата.

Стана така, че балонът се спука през 2016 г. - първо Brexit-ът, после и победата на Тръмп разкриха цялата дълбочина на пропастта между елитите и населението на същия този Запад. И нямаше как вече да се насажда глобализация с вид, сякаш нищо не става и недоволстват само маргиналите и екстремистите.

САЩ и Европа бяха натрупали толкова вътрешни проблеми, че в интерес на самите наднационални елити бе да направят пауза в опит да дадат заден ход, да прегрупират силите си, да склонят на отстъпки, да поднесат жертви. Изобщо да положат усилия, за да запазят пълен контрол над Запада - инак растящото недоволство и проблемите просто ще пометат управляващите елити, довеждайки на власт контра- или дори антиелити.

И тъкмо с това ще се залови западният елит. По-точно няма да има друг изход, щом антиелитната вълна залее всички страни от Запада. А това се случва днес пред очите ни. Сегашният политически пейзаж много ще се промени. В крайна сметка елитите в сянка и кукловодите, старите пари и родовата аристокрация, то се знае, няма да изпуснат юздите - но им предстоят няколко твърде нервни години, докато се преразпределя и влиянието в "затворените клубове".

Днес залогът е самата съдба на Европа, включително на трите най-големи страни - Великобритания, Германия и Франция. Ще остане ли единна Европа? Ще остане ли единна Великобритания? Ще започне ли Германия да се отдалечава от САЩ? Ще си върне ли Франция абсолютния суверенитет?

Това са въпроси за идните години и десетилетия, но някои неща се решават още сега, тази година. По-специално на изборите в Германия и Франция. След месец французите ще си изберат президент, а през септември германците ще гласуват за парламент. Точно това прикова вниманието към холандския вот - вижте, холандците ще дадат пример на французите и германците.

И щом евроскептиците - противниците на ЕС, не излязоха на челно място в Холандия, както им обещаваха някои анкети отпреди месец, значи край, значи в Париж и Берлин нещата сега ще приключат "добре". Добре за управляващите проатлантически елити - но отде накъде им хрумва тая мисъл?

Без да се впускаме в специфичните черти на холандската партийна и изборна система, ще отбележим, че партията на Вилдерс получи с една трета повече гласове, отколкото преди пет години, а двете управляващи партии - двойно по-малко места. Сиреч това е провал за онези, които държаха властта, и недостатъчен успех за онези, които се представяха за единствена извънсистемна сила и бяха маргинализирани как ли не от всички останали партии (нали Вилдерс бил "фашист").

За да получи партията на Вилдерс само 13 процента, а не двойно повече, се наложи противниците й да изземат и нейния дневен ред (както стори не само победителката, партията на премиера Рюте, но и християндемократите, заели трета позиция), и бясно да надуят активността (под същите лозунги - "да спрем страшната заплаха"), стигнала рекордно ниво за Холандия.

Най-важното обаче е друго - изборният резултат в Холандия съвсем не опровергава явната тенденция евроскептиците да стават все по-популярни. Нещо повече, потвърждава я.

Думата евроскептици е условно название. Всъщност сили, опозиционни и към ЕС, и най-вече към управляващите елити, се разрастват през последните години в повечето европейски страни. Доколкото става дума за антиелитни партии, наричат ги популистки - но кухият термин "популист" просто маскира факта, че управляващите елити не разбират развиващите се процеси.

Западният избирател е уморен от дясно-левите професионални демагози, от формираната след Втората световна война класа на партийните политици - и му се ще да я промени, и то не само актьорите, но и целия репертоар.

Оттук идат и новите партии, образувани "отдолу", и растящата популярност на старите, но антисистемни и "екстремистки" партии според терминологията на управляващите елити - "Подемос", "Пет звезди", "Национален фронт", Партия на свободата, "Алтернатива за Германия". Този процес набира сила и споменатите партии постепенно ще вземат властта в страните си.

Когато на конференцията между партийни лидери на "евроскептиците" (Льо Пен, Вилдерс, Фрауке Петри, Салвини), състояла се на 21 януари (ден след като встъпи в длъжност Тръмп), някой от присъствалите каза, че там са се събрали бъдещи президенти и премиери на държави от Европа, той бе напълно прав.

Не отведнъж, не тази година, дори не и след пет - но във всички ключови европейски страни ще дойдат на власт онези, които говорят за нещата, вземани присърце от хората, за които се страхуват да говорят "системните", проевропейските политици. Само след два месеца Марин льо Пен може да се настани в Елисейския дворец - и това ще взриви Стария свят.

Но даже ако изгуби изборите срещу изкуствен кандидат - на втория тур за нея ще гласуват почти половината френски избиратели, - тя ще остане най-популярният политик на Франция. И през 2022 г. ще я видим стопанка на президентския дворец.

Същите тенденции набират сила и в други европейски страни - и ще приключат навсякъде по един и същ начин. Няма пречка да се измислят изкуствени политици като Макрон във Франция, но няма и как да бъде спрян процес, стигнал толкова далеч.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: РусияЕСпопулисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
15
 
2
 
! Отговори
EVET преди 7 години
Новият гео политически и стратегически играч е Турция, Европа трябва да свиква с тази мисъл!
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С такива пасквили ли занимават крепостните в рассията?
22
2
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До АнонименДамата първа подава ръка. Но кой да знае тези правила.
21
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бензиностанцията "раССия" пак изказва някакво незначително мнение.
20
24
 
15
 
! Отговори
Wind преди 7 години
Нещо май точно руският "монолит" взе да трепери, щом започна да пуска нова пропаганда 24 часа след изборите в Холандия. Нещо май не ви достигнаха рублите да спечелите там и явно е време малко в България да натиснете, преди и тук да сте изпуснали нещата. НИКОГА ПОВЕЧЕ РУСКИ БОТУШ!
19
1
 
10
 
! Отговори
Свинска мас преди 7 години
ЕВЕТ ще е края на Пуйкистан ;))))
18
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срещата на Меркел и Тръмп започна със скандал, Тръмп отказа да се здрависа с нея!
17
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държава която от робовладелството преминава директно в комунизма и винаги е управлявана от диктатори и е най бедната в Европа, винаги е разчитала на заеми от същите държави за да съществува и да води воини. Която има икономиката с доход по нисък от Мексико и болшинството от народа и живее скотски винаги ще е в ъгъла на Европа и в изолация.
16
8
 
6
 
! Отговори
55 преди 7 години
Анексията на Крим от Русия,вече дава резултати в България !!!!!
15
19
 
2
 
! Отговори
EVET преди 7 години
Пресконференция на председателя на ДОСТ г-н Лютви Местан: Българските граждани трябва да узнаят истината за Доган и неговия "патриотизъм"!Утре 18.03.2017 г. от 11 часа в Пресклуб БТА!(София, бул. "Цариградско шосе" 49)
14
7
 
34
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Самото определение "популисти" за десни, националистични лидери - е измислено от радикалните глобалисти и ислямосимпатизанти с някакво чувство за превъзходство и надсмешка, което вменява, че родолюбците са, видите ли, въздухари! Това определение за патриотичните лидери - "популистите" е подвеждащо, крайно неуместно и обидно!
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не , не ние ясно . Ясно ми е че докато не започнат да ги колят и избиват като кучета те няма да прогледнат . Другото е мижи да те лажем, а бежанците ще подчинят европа и тук ще стане кървава баня и чак тогава народа ще прогледне
12
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе не ми дреме вече за тъпия запад . Да се ислямизират щом им е толкова акълаГермания пък най много , заради тъпата главуда на меркел и тъпите шва*и че я търпят
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре бе, вие не можете ли да използвате друга дума освен "популизъм"...ей, писна ми
10
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Популистите са смълчани .... пишат им резюмета за другата седмица:) Те там най+много са яли попара от популизма , не като вас сеерджии. И после с наведена глава беломорието, западните покрайнини....ААА ууу
9
12
 
19
 
! Отговори
това е преди 7 години
До ЛюбоНе е важно да има факти важното е да се оплюва Русия,истина е вече *** дума за запада.
8
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Русия играе с европейските страни сложна, стратегическа игра на много нива"Какви са тия дрън-дрън-ярини, бе? Руснаците са пияни, те не могат да играят даже и прости игри, освен бой в кръчмата!
7
4
 
27
 
! Отговори
опааа преди 7 години
Оказа се че срещата Тръмп и Меркел е минала доста хладно Тръмп не е подал ръка на Меркел даже пред медиите ....
6
4
 
9
 
! Отговори
Любо преди 7 години
Ок, но не видях нищо конкретно. Мнение, анализ на гледна точка. Мяу мау
5
8
 
40
 
! Отговори
защо преди 7 години
Защо хората който казват истината и се страхуват за бъдещето на своите държави ги наричат популисти и ги заклеймяват!?каква е тази лудост.....