Равнопоставеност ли? Иран – страната, в която жени потискат жени

Там важните решения се взимат от бащите, съпрузите или държавата
20 мар 2017 20:00, Елка Василева
101
Равнопоставеност ли? Иран – страната, в която жени потискат жени
Снимка: архив, Reuters

Самите те са жени, но смятат феминизма за престъпление и проповядват, че задачата на жената е една: да си стои вкъщи, да слуша мъжа си и да ражда деца. В ислямски Иран жените, които се борят за правата си, живеят опасно, пише "Дойче Веле".

"Равнопоставеност на половете ли? Та това е противоконституционно", казва Мино Аслани. Командирката на женско подразделение на ислямските милиции "Басидж" е възмутена от "феминистката активност" при управлението на президента Хасан Рохани. Аслани призовава консервативното правосъдие да сложи край на стремежите за постигане на равнопоставеност, защото това не подхождало на едно ислямско общество.

Подразделението на Аслани е нещо като неофициална тайна полиция, подчинена на религиозния водач аятолах Хаменей. Задачата ѝ е да следи дали жените в Иран спазват законите на шериата. А според тези закони жените са безгласни букви в обществото. Всички важни решения се взимат от бащите, от съпрузите или от държавата. Например дали една жена има право да пътува, да следва, да работи, да се омъжва. Дори облеклото е строго регламентирано.

За да бъде променено това положение, са необходими политически решения. "Но участието на жените в политиката е нежелано. Все още ни преследват заради миналогодишната ни кампания", разказва Мариам в интервю за Дойче Веле. Тя е една от активистките, които преди парламентарните избори през февруари 2016 г. подеха кампания под мотото "Да сложим край на мъжкото лице на парламента!". Основното им искане - женска квота от минимум 50 мандата в 289-местния парламент - си остана обаче нереализирано.

Бащи, които се женят за осиновените си дъщери

"С добре организираната си кампания активистките все пак постигнаха нещо много важно: осуетиха избирането на някои депутатки, които през последния законодателен период не само подкрепяха, но дори сами предлагаха решения, които ограничаваха свободите на жените", казва Мансурех Шояе, една от лидерките на иранското женско движение и съоснователка на сайта "The Feminist School". На няколко пъти властите я арестуват заради нейната дейност. От 2009 година Шояе живее в чужбина, откъдето "захранва" женското движение в Иран с нови идеи и инициативи.

"Преди последните избори активистките провеждаха разяснителна работа сред избирателите и избирателките, като им посочваха кой какви закони е подкрепял", обяснява Шояе и посочва конкретен пример: консервативната депутатка Фатеме Алиа, отявлена поддръжничка на бившия президент Махмуд Ахмадинеджад, застъпва мнението, че жените трябва да си стоят вкъщи, за да се грижат за мъжете си и за възпитанието на децата.

Алиа е депутатка цели три законодателни периода, в рамките на които подкрепя почти всички оспорвани промени в законите. Към тях спада забраната за доброволна стерилизация, която е сред най-често използваните методи за предотвратяване на нежелана бременност. Алиа подкрепя дори закон, който разрешава на бащите да се женят за осиновените си дъщери. "Активистките изпратиха г-жа Алиа вкъщи, за да може да изпълнява там задълженията си на предана съпруга", казва с усмивка Мансурех Шояе по повод осуетеното преизбиране на консервативната депутатка.

Заради едно ръкостискане

В сегашния ирански парламент има 17 депутатки. Звучи малко, но е два пъти повече в сравнение с предишния законодателен период. На последните избори за депутатско място са се кандидатирали общо 1234 жени, но повече от половината са били директно отхвърлени от иранския Съвет на пазителите. Съветът е част от правителството и преди избори винаги дава своята оценка за идеологическата квалификация на кандидатите. Но наблюдението продължава и след изборите.

Мино Халеги, която бе избрана като трети депутат от град Исфахан, трябваше да върне мандата си. Причината: Съветът на пазителите сметна, че е прегрешила, тъй като по време на командировка в чужбина се ръкувала с мъж.

Дори президентът Рохани не беше в състояние да промени това решение. Въпреки всичко обаче парламентарните избори бяха победа за реформаторите около умерения Рохани, който се застъпва за равнопоставеност и повече права за жените, особено в политиката. Така например е красноречив факт, че неговата вицепрезидентка Шахиндохт Молаверди, която отговаря за въпросите на жените и семейството, е член на женското движение в Иран.

"Феминистка кучка"

Юристката Молаверди си е поставила за цел да създаде повече работни места за жени. Иска също така да подсигури по-добре самотните майки и настоява за по-силно участие на жените в политиката. А в момента подкрепя една инициатива, която цели да забрани сключването на брак с момичета, които са под 13-годишна възраст. Заради всичко това Молаверди е една от най-мразените личности в консервативните кръгове. Техни вестници дори я нарекоха "феминистка кучка".
 


101
Още по темата: Иранжени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
2
 
! Отговори
озверял талибан преди 1 година
Хей, загубеняци-женозащитници!!! Простотията на феминизма е безгранична. Ислямският свят няма да се промени, защото е с много по-съвършени закони. В така наречения "демократичен свят, царува ***, и супер извратенията. Свят в който жените имат повече права от мъжете е обречен и народът сам си е подписал смъртната присъда. Няма умна жена на света! Още не се е родила такава. За това всяка женска претенция за равенство с мъжете, трябва да е смъртно наказуема! Само така светът ще оцелее!
67
11
 
6
 
! Отговори
Джак изкормвача преди 1 година
Какви простотии сте наръсили тека бе? Жената никога не е била човек, и никога няма да бъде. Мръсно, смърдящо, гнусно, нечисто, същество, което природата е създала само за продължението на човешкия род. Щом има наглостта да се сравнява с мъжа, ще я колят, или убиват с камъни. Това заслужават жените увлекли се по феминизма, болест заразила 1/4 от света. И при нас трябва стане скоро, ако искаме обществото ни да оцелее! Мъжете трябва да сложат жените където им е мястото, убивайки ги ако се наложи!
66
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите са страшна работа!
Когато тяхната любима Раша е приятел с някой, било и най черния и злокобен режим, те твърдят, че всичко е ОК!
Когато бяха на нокти с Турция, за тях Ердоган беше зъл диктатор. Когато обаче след няколко месеца се прегръщаше с Путин истерично крещяха, как Русия и Турция ще спасяват света от соросите!
Трагедия са това русофилите, казвам ви!
65
5
 
6
 
! Отговори
ЗИНЕДИН ЗИДАН ПАШША преди 1 година
ТУКА В БИЛГЕРИЯ МНОГО ХОРА ПРАВЯТ СМЕШНА РЕКЛАМА НА ИРАН, КАТО НЯКАКВИ РУСИ АРИИЦИ БИЛЕ, БЕЛИ ХОРА, КВО БИЛО СИ ??

ИСТИНАТА Е, ЧЕ ИРАН Е ГОЛЯМА СЕМИТСКА ДУПКА--ТА ТЯХНАТА АЗБУКА Е АРАБСКИЯ АБДЖАД..ТЕ НЯМАТ СВОЯ АЗБУКА, И ПИШАТ НА АРАБСКИ АБЖАД -- СЪЩО КАТО СЕМИТИТЕ-АРАБИ, ОТ ДЯСНО-НА-ЛЯВО !!

ТУРСКИТЕ ПЛЕМЕНА СА ЗАВЛАДЕЛИ ИРАНСКОТО ПЛАТО ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА 10 ВЕК--ПРЕЗ 935 ГОДИНА ! ХИЛЯДА ГОДИНИ ТУРСКИ ПЛЕМЕНА, ДЪРЖАВИ И ДИНАСТИИ СА ВЛАДЕЛИ ИРАНСКОТО ПЛАТО, И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ПЕРСИЯ - А РАЗЛИЧН
64
3
 
8
 
! Отговори
а преди 1 година
мога само да кажа 14-15век.... пр.н.е:)))))
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Впрочем вицепрезидентът на Иран е жена.
62
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снимката не от Иран, там жените не ходя забулен, само шал на главата.
61
2
 
16
 
! Отговори
гастарбайтер преди 1 година
До ...

С исляма мир няма!Това са безмозъчни същества,типични комунисти,каквото им каже партийния секретар...опс,ходжата,това е!До като са слаби са любезни и готови за разговор!В момента в който се почувстват силни,всичко свършва!Или си на тяхното,или без теб!Работил съм и съм живял с ислямисти,знам какво говоря!
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Ми гледай си тогава дневната доза порно и се разкрепостявай ръчно, какво лаеш че в Иран не гледат порно ами правят деца, теб какво те засяга, нали имаш порно.
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало редакторите, да не сте сбъркали името на държавата?
Нали за братската, демократична, човеколюбива и т.н. САУДИТСДКА АРАБИЯ говорите?
Даже не ви прочетох поръчковата статия до края.
Иран се променя, трудно бавно но необратимо (надявам се)
А К'ВО СТАВА СЪС САУДИТСКА АРАБИЯ????!!!!!
58
1
 
28
 
! Отговори
... преди 1 година
Няма ислямска страна, която да се е опитала да мине към светска общност, която след това да не е станала 20 пъти по-ислямизирана. Исляма не е съвместим с цивилизацията. Когато пред закона 50% от населението е само животно за разплод, няма как да има цивилизация. Нит можем да ги превъзпитаме, нито можем да ги интегрираме. Трябва да ги изолираме и да не ги пускаме да живеят тук. Да си живеят както искат в Азия, да ни оставят ние да си живеем както искаме и да има мир това искам.
57
1
 
14
 
! Отговори
king_for_a_day преди 1 година
За Иран добре... Кажете за Саудитска Арабия :)
56
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда в Иран колко са зли, а в Саудитска арабия всичко е парфюм и рози за жените. Затова още ги убиват с камъни и ги бесят на улицата, ама нали са ни приятели и дават евтино петрол.... Баси жалката пропаганда
55
8
 
3
 
! Отговори
Кукуригу преди 1 година
"в Иран жените имат повече права дори от жените в България"
Йееее! :D
54
14
 
21
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Бях на много места в Иран. Написаното в публикацията са пълни глупости.
53
8
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Никой не може да каже нищо на Иран!
Но лайте си, не пречите на Иран...
52
6
 
5
 
! Отговори
До 79 преди 1 година
В Иран действа шириата ,смешни лъжецо.А Путин наскоро ,декриминизира домашното насилие ,над жени.Само тежката телесна повреда ,ще е подсъдима, даже и за бремените жени важи.
51
15
 
19
 
! Отговори
ко преди 1 година
Българи възхваляват радикален ислямски Иран,където жените са убивани с камъни на площада пред очите на децата си,и мразаят християнска Европа,защото Иран е единския съюзник на ''християнска ''Русия.Тази държава никога няма да се оправи.
50
1
 
24
 
! Отговори
До иранозащитниците преди 1 година
Знаем добрите неща за Иран. Но аятоласите съсипаха повечето от тях.
Държава, в която религията има водеща роля, е недоразумение през 21-и век.
Ако не стане светска държава, нищо съществено няма да постигне, каквито и факти да се изтъкват тук.
49
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе хора, пуснете си иранска телевизия ,и ще видите, че водят по-разкрепостен живот от нас, вижте им шоупрограмите, мацките, рекламите, а
....
Порното им да не е като немското?