"Той не може да греши" – хората, за които Ердоган е безупречен

Опасно разделената Турция все повече се отдалечава от Европа
20 мар 2017 11:07, Елка Василева
117
"Той не може да греши" – хората, за които Ердоган е безупречен
Снимка: архив, Reuters

Под шума на хеликоптер над тълпата се разнесе глас, който съобщи: "Реджеп Тайип Ердоган пристига!". Пълчища от възторжени поклонници неистово започнаха да размахват знаменца и да скандират името му.

Няколко възрастни жени припаднаха – от възбуда или заради блъсканицата в тълпата, не стана съвсем ясно. Когато президентът на Турция се появи пред тълпата, тийнейджърка ми пъхна телефона си в ръцете ми: "Моля ви, снимайте ме с него на заден план" - възкликна тя. Пристигна техният герой.

Европейските лидери може и да са се отдръпнали от него, след като той разгорещено нарече правителствата на Германия и Холандия фашисти и нацисти, но тук, в консервативното и религиозното сърце на страната, Реджеп Ердоган не може да греши. 

"Какво щяхме да правим без него?"

Присъединихме се към участниците в митинга във вилаета Сакария, на 160 км източно от Истанбул, където Ердоган зарадва своите избиратели седмици преди референдума за разширяване на неговите правомощия, разказва Марк Лоуън, кореспондент на Би Би Си в Турция.

Още по темата

Тази конституционна реформа, която трябва да смени парламентарната система с президентска, ще бъде най-голямата политическа реорганизация от създаването на Република Турция през 1923 г.

Над многобройната тълпа се развяваха знамена и банери с надпис: "Еvet" - "Да".

Ердоган произнесе реч в любимия си стил – умел оратор, ярък националист и изобличител на европейската система.

Настоящият конфликт избухна, след като европейски лидери забраниха провеждането на митинги, организирани от турската диаспора в навечерието на референдума.

На двама турски министри беше забранено да влизат в Холандия, след като премиерът Марк Рюте заяви, че това само може да засили напрежението в страната преди парламентарните избори там. Тази му твърда позиция му спечели гласове сред онези, които бяха на страната на неговия противник – крайнодесния Герт Вилдерс.

"Хей, Рюте! - извика Ердоган. - Ти може и да спечели изборите, но изгуби приятел в лицето на Турция". Неговите привърженици одобрително изреваха.

Турският президент продължи, критикувайки "германските шпиони", "европейската терористична пропаганда" и Европейския съд – заради забраната за носене на религиозно облекло в офисите, включително на ислямска забрадка.

"Те започнаха кръстоносен поход срещу исляма – изрева той. - Проклети да са вашите европейски ценности!"

Неговите привърженици жадно погълнаха и това. Те обичат своя харизматичен управител, който се противопоставя на Европа. Може би това е останка от миналото, от Османската империя, която се е противопоставяла на своите врагове. И Ердоган майсторски експлоатира това.

Каквото и да каже и да направи той обаче, тук винаги ще го подкрепят. Уж религиозните турци, които десетилетия наред са се чувствали хора втора ръка по времето на светската власт, дължат оцеляването си на Ердоган.

Благодарение на него сега те доминират в страната и това предизвиква у тях страхопочитание, може би безпрецедентно за демократично избран лидер.

"Обичам го, защото благодарение на него мога да ходя в университета със забрадка" – казва Кубра Хасан, имайки предвид, че Ердоган отмени забраната за носене на забрадки в държавните учреждения.

А по повод неговите подстрекателски речи по адрес на Европа тя казва: "Аз също осъждам Холандия и Германия. Те нямат съвест".

Стоящата до нея пенсионерка Есма Кок се присъединява към разговора: "Всичко, което казва той, е правилно, по всеки въпрос. Ако ни се струва, че той греши, то това е, защото той знае това, което ние не знаем. Какво щяхме да правим, ако го нямаше него?"

"Посмешище"

За турската опозиция, която е прозападна, светска, миналата седмица задълбочи отчаянието от курса на страната.

Утку Толунгуч се надява да се запише в университета в Маастрихт в Холандия, но се опасява от последиците от настоящото противопоставяне между двете страни.

"Турция трябва да тръгне по по-проевропейски път – казва той. - В Холандия сега се създаде много лош образ на Турция и се опасявам, че това ще засегне и мен, ако живея там".

Турските проправителствени медии изцяло подкрепят риториката на президента. Един от вестниците публикува на първа страница портрет на Ангела Меркел в нацистка униформа, друг излезе със заглавие "Холандски нацистки кучета" и снимка на холандско полицейско куче, хапещо турски протестиращ.

За инакомислещите става все по-трудно. По радиата и телевизиите, на рекламните билбордове – подкрепа на Ердоган. Президентът изравни "не" в бюлетината за гласуване с тероризма, а лидерите на опозицията бяха подложени на нападения или бяха отстранени от провеждането на кампанията.

Най-яркият опозиционер стана Мерал Акшемер, бивш министър на вътрешните работи и крайнодесен политик, която представлява най-авторитетната алтернатива на настоящия президент. В хотела, където тя проведе митинг срещу реформата, по време на речта й по тайнствен начин спря токът.

"Турция се превръща в посмешище – разказа тя пред Би Би Си. - В международната политика трябва да се мисли, преди да се говори. Не бива да се отправят празни заплахи. Не бива да се злоупотребява с външната политика при провеждането на вътрешната".

Президентът Ердоган многократно е побеждавал на избори, той може да победи и след по-малко от месец.

Но страната, която той управлява – изключително важен член на НАТО и кандидат за присъединяване към ЕС, днес е опасно разделена и след събитията от миналата седмица все повече се отдалечава от Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: ТурцияРеджеп Ердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво направи Ердоган?Изтръгна Турция от ръцете на европейските кукловоди и я даде на турците.Затова е този вой.
45
0
 
0
 
! Отговори
G преди 7 години
Тия от изтока крадат от банката, а не обратното. Отделно едни по-южни крадат наистина много и от всички на етно и по света. Не знам защо е всичко това.Може би данъчетата на последните могат да се слайднат леко с отпуснати заеми, много да усетят.
44
2
 
5
 
! Отговори
Кольо Нострадамуса преди 7 години
ДрогарЕ,Таз година по случай 100 годишнината от ВОСР в света ще възкръснат всякакви форми на тоталитарно управление ! Пролетариата ще бере трепетлики и ще гледа със страхопочитание в нозете на диктаторите !Ще се свормира нов коминтерн с председател Ким Чен Ун /да се свети името Му/ и заместници другарите Путин и Ердоган.Треперете, Вие дето четете книги и вярвате, че света може да е справедлив !
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом всеки ден го коментираме , и като папагали си пеем тука , значи наистина е постигнал човека и с какъв тон говори срещу Европа аз не си спомням за друг който да си позволи така да говори срещу ЕС .
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията все едно е писана за сталин, хитлер, путин или ким дебели. Това са си братя по идеология.
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Действа така като винаги се е действало от такива безумци. Започна репресии и гонения на здравомислещите и образовани хора и ги замени с докараните от анадола средновековни хора които са праволинейни без собствено мнение и образование.Такива хора са най-лесни за манипулиране. Още повече като ги облече с власт и нещата са готови. Хубавото че както знаем от историята всички такива диктароти свършват еднакво! Дано само не направи големи поразии дотогава!
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има един елит, който прави всичко възможно да се избиете помежду си, реално няма за какво да го правите, освен глупавите ви различия във вярванията ви, които нямат нищо общо с реалността, но като не четете и следите постиженията и откритията в науката, те вече правят технологии, които се управляват с мисълта, тия тръгнали да се избиват за измислените си илюзорни богове, демоните от астрала :D Абсолютни *** са повечето от вас, ама избийте се помежду си, след това ние умните ще живеем свободно.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Също имайте предвид, че масоните вярват, че войната м/у християните и исляма ще отвори очите на хората за доктрината на Луцифер, докато също вярват, че на земята не трябва да има повече от 3 млрд души, а нищо от това няма смисъл и не е нужно, всичко е резултат от потъването на съзнанието на хората в илюзии, нямащи нищо общо с обективната реалност на космоса, която ни представя квантовата физика. Ама докато има не-еволюирали в разума си хора, ще се подават на манипулациите на елита.
38
4
 
18
 
! Отговори
Гробаря преди 7 години
До ЕРДОГАНЕрдоган скова ковчега на светската и прогресивна държава и много скоро ще я погребе!
37
8
 
14
 
! Отговори
до 45 преди 7 години
Какво го интересува Европееца както е построил Ердоган.Той желае Европейските блага за да ги даде на неговия народ.Но това няма как да се случи .Всичко което е построил Ердоган ще стане в руйни.Цялата му държава ще бъде разбита.
36
5
 
13
 
! Отговори
до 45 преди 7 години
До ЕРДОГАНми заминавай там, изчезвай, марш при него! Мен ме интересува България, това е моята Родина!
35
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората гледат хладилниците и джобовете си. Преди 12 години БВП: 230 млрд.долара. През 2016: 800 млрд.долара. А опозията в лицето на републиканците е с лидер Кемал Кълъчдароглу. През 1997 - 1999 шеф на Здравната Каса. За 2 години касата е изпразнена. Днес Кълъчдароглу казва едно. След два часа друго. Постоянно се среща с американския посланик. Затова подръжниците на Ердоган са много.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако човечеството еволюираше, нямаше да има войни, това е развитието на разума, никой интелигентен човек не иска да води войни, питайте учените да ви кажат, дали подкрепят войната. Само глупаците воюват, тези с ниското животинско ниво на съзнание, със слабо развития разум, една мъдра същност, която развива ума си знае, че последствията от войните не са приятни за никой, особено когато две големи такива войни са оставили милиони хора да страдат, егото взима връх над разума, нищо повече.
33
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция става все по-силна и все по-влиятелна.
32
1
 
16
 
! Отговори
аха преди 7 години
значи може турските медии да обиждат чужди висши държавници, а когато западът усмива турските, не може..., искат да ги съдят!!!
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 35Явно нямаш шофьорска книжка /СУМПС/. Има виенска конвенция за пътното движение от 1968 г. която унифицира правилата за движение, респ. пътните знаци. Терсенета, като Турция и Обидиненото кралство които си карат както те си знаят, не са я ратифицирали. Но, за сметка на това техните национални шофьорски книжки не важат в по-голямата част от света.
30
18
 
10
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
ЕРДОГАН ПОСТРОИ 17 000 КИЛОМЕТРА МАГИСТРАЛИ, МЕГА ЯЗОВИРИТЕ ОТ 210 СТАНАХА 543,ПОСТРОИ И ПРОДЪЛЖАВА ДА СТРОИ 8500 КИЛОМЕТРА СКОРОСТНИ ЖП ЛИНИИ 250-300 КИЛОМЕТРА В ЧАС, ЛЕТИЩАТА ОТ 26 СТАНАХА 56, КАТО 1 Е В МОРЕТО, 2-ТОТО В СВЕТА, ДОГОДИНА ОТКРИВА НАЙ-ГОЛЯМОТО ЛЕТИЩЕ В СВЕТА,1 МОСТ И 2 ТУНЕЛА ПОД БОСФОРА, 26 МЕГА СТАДИОНА, 450 КИЛОМЕТРА МЕТРО- ПЛАНОВЕ ЗА 1000, СТОТИЦИ ТУНЕКОРАБИ, САТЕЛИТИ,ВЕРТОЛЕТИ,САМОЛЕТИ,ТАНКОВЕ, ВЛАКОВЕ, АВТОБУСИ,ТРАМВАИ, ТРОЛЕИ, РАКЕТИ, РОБОТИ,ЗА КАКВО ГОВОРИМ ИЗОБЩО ?
29
6
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
От какво съществува човечеството войните стават все по страшни с все повече жертви.Някои от вас си мислят че човечеството вече е различно и няма да прибягва до световни войни.Жестоко се лъжете.Най-големите кръвопролития тепърва предстоят.Колкото по Еволюира човека толкова и войните му стават все по страшни.Погледнете Историята!!!!Скорошната Трета световна ще сложи в малкия Втората Световна така както тя сложи в малкия си джоб Първата Световна.А тя ще е срещу Исляма!
28
2
 
25
 
! Отговори
Язък преди 7 години
Отиде си модерната и съвременна Турция, а има толкова хубави курорти и туристически забележителности-никой нормален човек вече няма да стъпи там.Ужас,такова ислямизирано и изостанало мислене-направо се върнаха 10 века назад.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За тези, които възхваляват лидери като Путин, Ердоган и Ким, вече сме в 21 век, пичове, науката толкова се разви, че ако не бяхте със съзнанието на хората от 15 век, всички щяхме да живеем много добре и напълно свободно, без граници, без репресии, без ограничения, без войни, всички щяхме да сме здрави, щастливи, сега един вярва в едно и се опитва да го наложи на другия със сила, вярвайки, че неговата идеология е правилната, никой не подозира какви планетарни промени ще има в следващите 10 години