Всеки четвърти руснак – престъпник! Защо са толкова много?

Една четвърт от руснаците са били на съд, в затвор или трудов лагер
20 мар 2017 21:32, Елка Василева
340
Всеки четвърти руснак – престъпник! Защо са толкова много?
Снимка: архив, Reuters

Числото е стряскащо: Около 25 на сто от руснаците са преминали поне веднъж в живота си през съд, затвор или трудов лагер. Защо в Русия има толкова много престъпници?

Около 25 на сто от руснаците, предимно мъже, са били подложени поне веднъж в живота си на административно или наказателно преследване, пише Дойче веле. И макар че от 2000 година насам броят на осъдените в Русия намалява, през 2016 страната е била на първо място в Евразия и на трето място в света по брой на затворниците - по 450 затворници на всеки 100 000 граждани.

По данни на Международния център за изследване на затворите (ICPS) повече затворници на 100 000 души население е имало само на Сейшелските острови и в САЩ - съответно 770 и 709. За сравнение: в Германия например на 100 000 души се падат едва 76 лишени от свобода лица.

Над 2 милиона престъпления

През 2016 година в центровете за задържане, затворите и трудовите колонии са били задържани над 630 000 души. По данни на Федералната служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН) почти половината присъди са били за срок между 3 и 10 години лишаване от свобода.

Освен това 420 000 руснаци са изтърпявали наказания, които не предвиждат лишаване от свобода. И още числа: през миналата година в Русия са били регистрирани над 2 милиона престъпления, като 450 000 от тях са били тежки и особено тежки. Разкрити са били над 1 милион престъпници.

"Високото ниво на престъпността е пряко свързано с репресивната политика на държавата", казва в тази връзка Олга Романова, председателка на фонда "Русь сидящая". "За следствието е важна отчетността. Ако през януари полицията е разкрила 90 престъпления, през февруари тя трябва да преизпълни плана и да разкрие например 100 престъпления. Тогава всички звена получават премии. А на съдиите им е "позволено" да произнасят несправедливи присъди или пък да получават подкупи, стига да са абсолютно лоялни към властта и безпрекословно да ѝ се подчиняват", добавя Романова.

Според нея прокуратурата също не изпълнява своите функции. "Прокуратурата се е превърнала в "подлога" на съда, в орган без права и задължения, но с големи възможности за корупция", обяснява експертката и добавя, че заради несправедливи и отчасти незаконни присъди в затвора попадат и много невинни хора.

"30 процента от всички затворници, а това са над 200 000 души годишно, са невинни и лежат в затвора поради съдебни грешки или немарливост. Тук изобщо не включвам затворниците, осъдени в рамките на поръчкови дела", казва експертката и споменава още едно стряскащо число: през миналата година броят на руснаците, получили ефективни присъди за постинги в интернет, оскърбяващи нечии чувства, се е увеличил 16 пъти.
 
"Но потресаващ е не толкова големият брой осъдени, колкото броят на рецидивите", казва Олга Романова. По данни на ФСИН 85 процента от престъпленията се извършват от вече лежали в затвора хора.

Според Олга Романова много от осъдените за дребни престъпления попадат в затвора под влиянието на тежки престъпници и именно това е една от причините за нарастващия брой на рецидивите. "За да оцелее в затвора, за да получи една цигара, малко чай или късче хляб, човек е готов да изпълнява заповедите на тежки престъпници. И така самият той може да излезе от затвора като закоравял престъпник", посочва Романова.

И правозащитникът Пьотр Курянов е убеден, че репресивната машина работи с една цел: да сломи човека. Визирайки изтезанията и униженията в трудовата колония в Карелия, за които говори активистът Илдар Дадин, Курянов казва: "От руските трудови колонии и затвори излизат озлобени хора, които по време на излежаваната от тях присъда са били третирани едва ли не като роби. И когато излязат на свобода, тези хора "изпускат" всичко лошо, което им се е насъбрало", казва Курянов.

"Никаква помощ"

В края на 2016 година от местата за изтърпяване на наказания са били освободени 210 000 души. Всички тези хора трябва да бъдат ресоциализирани, но съответната програма просто не функционира, твърдят Романова и Курянов.

По думите на Олга Романова държавата отделя значителни суми за ресоциализиране, но "тези средства отиват в джоба на организации от типа на "Нощни вълци", "Офицери на Русия" и други подобни".

Двамата експерти са единодушни, че парите за ресоциализиране се крадат. И затова нуждаещите се не получават никаква помощ. В полза на тази теза говори и статистиката: за последните десет години броят на насилствените престъпления, извършени от рецидивисти, е нараснал четири пъти.

Олга Романова обръща внимание и на този аспект на проблема: в затворите попадат хора в трудоспособна възраст, съсипват се семейства, намалява раждаемостта. "Но у нас хуманизмът се смята за слабост. И оттук идва общото озлобление. Това е затворен кръг", казва експертката и добавя, че Русия се е превърнала в страна на затворническата култура. "А когато дори президентът говори на жаргона на престъпниците, когато всички знаят какво означава "накисване в тоалетната" и се смеят, значи цялото общество е болно", заключава Романова.
 


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът е еднакъв. Престъпнице има навсякъде. Просто в Русия ги ловят и отчитат, а тук ги назначаваме по важни постове, не ги ловим, не ги отчитаме като престъпници. Което не значи, че ги няма или че са малко.
224
0
 
5
 
! Отговори
Крас2 преди 1 година
Интересно, когато избягал и приютен в германия пакистанец еве германка против волята и, дали това е административно деяние или криминално престъпление или акт на братска обич.
чакам Дойче веле да ни обясни.
223
0
 
4
 
! Отговори
Красимир преди 1 година
Аз като чуя информация от "Дойче веле" си отварям чакрите и започвам да ВЕРВАМ и ВЕРВАМ ли ВЕРВАМ.
И така ВЕРВАМ чак докато ми се доспи.
222
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки четвърти руснак – престъпник!

а другите трима още не са, защото не са изтрезнели :)
221
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Голата истина
В Германия изрода изнасилил 13г. Лиза,за което пак русия бе обвинена в пропаганда

абе ушaнко дори руснаците си признаха, че това е лъжа. Аре сменете малко листчетата от руското посолство.
220
4
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
До Анонимен--250;
Абе неграмотен ;В Русия са 450 а в САЩ са 770 .Русия е 138 милиона а САЩ са 330.Това
прави 2,5 пъти повече в Русия. В Русия се раждат престъпници.
219
2
 
5
 
! Отговори
Голата истина преди 1 година
Има два вида държави едни като Русия и САЩ дето престъпниците гният по затворите и други като Германия и България дето ходят по затворите за по 2-3г. за убийство и между другото по още няколко правят.В Германия изрода изнасилил 13г. Лиза,за което пак русия бе обвинена в пропаганда а излезе 100% вярно, бе осъден на 14 месеца в затвор тип хотел Шератон,разбира се с опция да излезе след 9.В САЩ или Русия тоя щеше десетки години да лежи а в Турция на първия ден щеше да е жена а на втория труп.ФАКТ!
218
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия си е престъпна държава. Факт!
217
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До aaa - "на първо място по затворници в света са баш "демократите" -сащ със 1000 затворници на 100 000 души."

Само, че забрявяш, че в САЩ има ***, латиноси и ..... руска мафия.
216
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е само четвъртия ли е престъпник? Другите трима вероятно са само пияници :)
215
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки четвърти руснак – престъпник!
Русский мир, кво да ги правиш :)
214
1
 
16
 
! Отговори
бла,бла преди 1 година
Сигурно е така, защото ги осъждат. При нас затворниците са на свобода...
213
7
 
8
 
! Отговори
aaa преди 1 година
Щом го пише "дойче геле" значи е 100 % истина ,между другото на първо място по затворници в света са баш "демократите" -сащ със 1000 затворници на 100 000 души.
212
8
 
13
 
! Отговори
Хм преди 1 година
В недемократична Русия 450 затворници на 100 000 души,а в "люлката на демокрацията" САЩ-709 на 100 000,т.е. 50% повече...Интересна работа!
211
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както казах и по-долу (затова и пишат тролчетата, да изпадне неудобното писание на друга страница), от статията ясно личи, че малоумният писач е броил и АДМИНИСТРАТИВНИТЕ наказания за криминални - т.е. всички глобени в градския транспорт, от КАТ, от данъчните и т.н.
А специално на 256 - отговарям - живея си в България, щото тук си ми харесва. А ти като си почитател на "демокрацията", върви в Либия, или в Сирия - там американците вече въдвориха "демокрация", сигурно е по-добре от тук.
210
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговарям - защото така ви се иска.
А как е с българите? Разликата е, че те са 200 милиона, а ние вероятно сме около 5.
Ако някой разбира от математика, ще си направи изводи.
А данни за престъпността в САЩ има ли?
209
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
интересно путинопитеците що не искат да си ходят в русия, а само се измъчват тук в ЕС
208
12
 
18
 
! Отговори
was преди 1 година
Руснаците в по голямата си част са потомци на Чингиз Хан и са с интелектуално ниво на хората от това време.Единственият им прогрес е в алкохолизма!
207
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Не като да не са проверими тия данни.
206
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки четвърти журналист - честен и неподкупен!
Защо са толкова много?