Всеки четвърти руснак – престъпник! Защо са толкова много?

Една четвърт от руснаците са били на съд, в затвор или трудов лагер
20 мар 2017 21:32, Елка Василева
340
Всеки четвърти руснак – престъпник! Защо са толкова много?
Снимка: архив, Reuters

Числото е стряскащо: Около 25 на сто от руснаците са преминали поне веднъж в живота си през съд, затвор или трудов лагер. Защо в Русия има толкова много престъпници?

Около 25 на сто от руснаците, предимно мъже, са били подложени поне веднъж в живота си на административно или наказателно преследване, пише Дойче веле. И макар че от 2000 година насам броят на осъдените в Русия намалява, през 2016 страната е била на първо място в Евразия и на трето място в света по брой на затворниците - по 450 затворници на всеки 100 000 граждани.

По данни на Международния център за изследване на затворите (ICPS) повече затворници на 100 000 души население е имало само на Сейшелските острови и в САЩ - съответно 770 и 709. За сравнение: в Германия например на 100 000 души се падат едва 76 лишени от свобода лица.

Над 2 милиона престъпления

През 2016 година в центровете за задържане, затворите и трудовите колонии са били задържани над 630 000 души. По данни на Федералната служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН) почти половината присъди са били за срок между 3 и 10 години лишаване от свобода.

Освен това 420 000 руснаци са изтърпявали наказания, които не предвиждат лишаване от свобода. И още числа: през миналата година в Русия са били регистрирани над 2 милиона престъпления, като 450 000 от тях са били тежки и особено тежки. Разкрити са били над 1 милион престъпници.

"Високото ниво на престъпността е пряко свързано с репресивната политика на държавата", казва в тази връзка Олга Романова, председателка на фонда "Русь сидящая". "За следствието е важна отчетността. Ако през януари полицията е разкрила 90 престъпления, през февруари тя трябва да преизпълни плана и да разкрие например 100 престъпления. Тогава всички звена получават премии. А на съдиите им е "позволено" да произнасят несправедливи присъди или пък да получават подкупи, стига да са абсолютно лоялни към властта и безпрекословно да ѝ се подчиняват", добавя Романова.

Според нея прокуратурата също не изпълнява своите функции. "Прокуратурата се е превърнала в "подлога" на съда, в орган без права и задължения, но с големи възможности за корупция", обяснява експертката и добавя, че заради несправедливи и отчасти незаконни присъди в затвора попадат и много невинни хора.

"30 процента от всички затворници, а това са над 200 000 души годишно, са невинни и лежат в затвора поради съдебни грешки или немарливост. Тук изобщо не включвам затворниците, осъдени в рамките на поръчкови дела", казва експертката и споменава още едно стряскащо число: през миналата година броят на руснаците, получили ефективни присъди за постинги в интернет, оскърбяващи нечии чувства, се е увеличил 16 пъти.
 
"Но потресаващ е не толкова големият брой осъдени, колкото броят на рецидивите", казва Олга Романова. По данни на ФСИН 85 процента от престъпленията се извършват от вече лежали в затвора хора.

Според Олга Романова много от осъдените за дребни престъпления попадат в затвора под влиянието на тежки престъпници и именно това е една от причините за нарастващия брой на рецидивите. "За да оцелее в затвора, за да получи една цигара, малко чай или късче хляб, човек е готов да изпълнява заповедите на тежки престъпници. И така самият той може да излезе от затвора като закоравял престъпник", посочва Романова.

И правозащитникът Пьотр Курянов е убеден, че репресивната машина работи с една цел: да сломи човека. Визирайки изтезанията и униженията в трудовата колония в Карелия, за които говори активистът Илдар Дадин, Курянов казва: "От руските трудови колонии и затвори излизат озлобени хора, които по време на излежаваната от тях присъда са били третирани едва ли не като роби. И когато излязат на свобода, тези хора "изпускат" всичко лошо, което им се е насъбрало", казва Курянов.

"Никаква помощ"

В края на 2016 година от местата за изтърпяване на наказания са били освободени 210 000 души. Всички тези хора трябва да бъдат ресоциализирани, но съответната програма просто не функционира, твърдят Романова и Курянов.

По думите на Олга Романова държавата отделя значителни суми за ресоциализиране, но "тези средства отиват в джоба на организации от типа на "Нощни вълци", "Офицери на Русия" и други подобни".

Двамата експерти са единодушни, че парите за ресоциализиране се крадат. И затова нуждаещите се не получават никаква помощ. В полза на тази теза говори и статистиката: за последните десет години броят на насилствените престъпления, извършени от рецидивисти, е нараснал четири пъти.

Олга Романова обръща внимание и на този аспект на проблема: в затворите попадат хора в трудоспособна възраст, съсипват се семейства, намалява раждаемостта. "Но у нас хуманизмът се смята за слабост. И оттук идва общото озлобление. Това е затворен кръг", казва експертката и добавя, че Русия се е превърнала в страна на затворническата култура. "А когато дори президентът говори на жаргона на престъпниците, когато всички знаят какво означава "накисване в тоалетната" и се смеят, значи цялото общество е болно", заключава Романова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
И ВСЕ ПАК ПРАВОСЛАВИЕТО ПОБЕДИ КОМУНИЗМА
21
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпрос към авторката - Защо статията е за Русия, а не за САЩ, където затворниците са почти двойно повече?Отговор 1 - ПропагандаОтговор 2 - Който плаща, той поръчва музиката
20
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кви да са в държава от третия свят?!? Ама русофилите тук по цял ден лъжат,колко яко е там , как всичко цъфти и розовее, как не им трябва Европа : ) Алабалаааа режима си е режим - глад и бой!
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горбачов ги предаде и се изтегли от Източна Европа и Афганистан и там САЩ влязоха.
18
8
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Защото са *** и квазичовешки същества.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кире, брадчед, забравяш, че оня в мавзолея е бледен последовател на двама германци...
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горбачов ос.ра целият соц лагер и половин европа?!
15
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С РУСИЯ МОЖЕ ДА СЕ ОБЕДИНИМ САМО В ЕДНА КАУЗА: УНИЩОЖАВАНЕ НА КОМУНИСТИ ТЕРОРИСТИ.
14
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нинова във диарбекир, сергей в харема на Ердоган
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А религията каква им е на тия? Нямат ли страх от Бога?
12
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сто години болшевишки експерименти под ръководството на ЧК/НКВД/КГБ/ФСБ превърнаха руската нация в престъпници и алкохолоци.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
шш ей вие знаете ли колко са 1/4 от 150милионна държава...Аман бе, не можете да смятате!
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И това при положение, че домашното насилие над децата и жените е декриминализиране. Ами ако не беше?
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГОСПОДИН ПУТИН ИЗТРЕБЕТЕ ВСИЧКИ СОЦИАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ! ЩЕ ВИ ОБЯВИМ ЗА ПРАВОСЛАВЕН СВЕТЕЦ!
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕКА РУСНАЦИТЕ ДА ПРЕБИЯТ БСП И ДПС! ДА ОТМЪСТЯТ ЗА ЦАРЯ СИ!
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Административно наказание означава и глоба.За паркиране,пътуване без билет и тн.Тва значи ли че всички сме престъпници?Баба ми преживе бог да я прости беше много набожна жена имаше глоба за загубен паспорт.И тя ли е престъпник?Жалки са тия от дойче веле жалки и долнопробни чакали.
6
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изконни православни ценности
5
9
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
ДА ИЗПРАТИМ БСП И ДПС В РУСИЯ НА ПРЕВЪЗПИТАНИЕ!
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАми Станишев, Овчаров, Р. Гечев .... Виденов
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ИЗРАЕЛ ИМА НАЙ-МНОГО ПРОСЯЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ЦЕЛИЯ БЛИЗЪК ИЗТОК. А ТЕЗИ ХОРА НЕ ИСКАТ ДА СА ПРОСЯЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ.