Всеки четвърти руснак – престъпник! Защо са толкова много?

Една четвърт от руснаците са били на съд, в затвор или трудов лагер
20 мар 2017 21:32, Елка Василева
340
Всеки четвърти руснак – престъпник! Защо са толкова много?
Снимка: архив, Reuters

Числото е стряскащо: Около 25 на сто от руснаците са преминали поне веднъж в живота си през съд, затвор или трудов лагер. Защо в Русия има толкова много престъпници?

Около 25 на сто от руснаците, предимно мъже, са били подложени поне веднъж в живота си на административно или наказателно преследване, пише Дойче веле. И макар че от 2000 година насам броят на осъдените в Русия намалява, през 2016 страната е била на първо място в Евразия и на трето място в света по брой на затворниците - по 450 затворници на всеки 100 000 граждани.

По данни на Международния център за изследване на затворите (ICPS) повече затворници на 100 000 души население е имало само на Сейшелските острови и в САЩ - съответно 770 и 709. За сравнение: в Германия например на 100 000 души се падат едва 76 лишени от свобода лица.

Над 2 милиона престъпления

През 2016 година в центровете за задържане, затворите и трудовите колонии са били задържани над 630 000 души. По данни на Федералната служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН) почти половината присъди са били за срок между 3 и 10 години лишаване от свобода.

Освен това 420 000 руснаци са изтърпявали наказания, които не предвиждат лишаване от свобода. И още числа: през миналата година в Русия са били регистрирани над 2 милиона престъпления, като 450 000 от тях са били тежки и особено тежки. Разкрити са били над 1 милион престъпници.

"Високото ниво на престъпността е пряко свързано с репресивната политика на държавата", казва в тази връзка Олга Романова, председателка на фонда "Русь сидящая". "За следствието е важна отчетността. Ако през януари полицията е разкрила 90 престъпления, през февруари тя трябва да преизпълни плана и да разкрие например 100 престъпления. Тогава всички звена получават премии. А на съдиите им е "позволено" да произнасят несправедливи присъди или пък да получават подкупи, стига да са абсолютно лоялни към властта и безпрекословно да ѝ се подчиняват", добавя Романова.

Според нея прокуратурата също не изпълнява своите функции. "Прокуратурата се е превърнала в "подлога" на съда, в орган без права и задължения, но с големи възможности за корупция", обяснява експертката и добавя, че заради несправедливи и отчасти незаконни присъди в затвора попадат и много невинни хора.

"30 процента от всички затворници, а това са над 200 000 души годишно, са невинни и лежат в затвора поради съдебни грешки или немарливост. Тук изобщо не включвам затворниците, осъдени в рамките на поръчкови дела", казва експертката и споменава още едно стряскащо число: през миналата година броят на руснаците, получили ефективни присъди за постинги в интернет, оскърбяващи нечии чувства, се е увеличил 16 пъти.
 
"Но потресаващ е не толкова големият брой осъдени, колкото броят на рецидивите", казва Олга Романова. По данни на ФСИН 85 процента от престъпленията се извършват от вече лежали в затвора хора.

Според Олга Романова много от осъдените за дребни престъпления попадат в затвора под влиянието на тежки престъпници и именно това е една от причините за нарастващия брой на рецидивите. "За да оцелее в затвора, за да получи една цигара, малко чай или късче хляб, човек е готов да изпълнява заповедите на тежки престъпници. И така самият той може да излезе от затвора като закоравял престъпник", посочва Романова.

И правозащитникът Пьотр Курянов е убеден, че репресивната машина работи с една цел: да сломи човека. Визирайки изтезанията и униженията в трудовата колония в Карелия, за които говори активистът Илдар Дадин, Курянов казва: "От руските трудови колонии и затвори излизат озлобени хора, които по време на излежаваната от тях присъда са били третирани едва ли не като роби. И когато излязат на свобода, тези хора "изпускат" всичко лошо, което им се е насъбрало", казва Курянов.

"Никаква помощ"

В края на 2016 година от местата за изтърпяване на наказания са били освободени 210 000 души. Всички тези хора трябва да бъдат ресоциализирани, но съответната програма просто не функционира, твърдят Романова и Курянов.

По думите на Олга Романова държавата отделя значителни суми за ресоциализиране, но "тези средства отиват в джоба на организации от типа на "Нощни вълци", "Офицери на Русия" и други подобни".

Двамата експерти са единодушни, че парите за ресоциализиране се крадат. И затова нуждаещите се не получават никаква помощ. В полза на тази теза говори и статистиката: за последните десет години броят на насилствените престъпления, извършени от рецидивисти, е нараснал четири пъти.

Олга Романова обръща внимание и на този аспект на проблема: в затворите попадат хора в трудоспособна възраст, съсипват се семейства, намалява раждаемостта. "Но у нас хуманизмът се смята за слабост. И оттук идва общото озлобление. Това е затворен кръг", казва експертката и добавя, че Русия се е превърнала в страна на затворническата култура. "А когато дори президентът говори на жаргона на престъпниците, когато всички знаят какво означава "накисване в тоалетната" и се смеят, значи цялото общество е болно", заключава Романова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
4
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Към 250:В най-големият затвор в света( ако не греша името и локацията) Ребибия до НЙорк имало 17 000 затворници, от тях 92% чернокожи и латиноси. Не прави преки сравнения. 25% е страшно! Представи си 4_чл.семейство и единият задължително престъпник/като статистика/! Дали са истински престъпници или набедени от режима? Не зная,но и в двата случая е страшно за този народ: за настоящето и бъдещето му. Дори не зная КОЕ е по-страшното!
201
8
 
10
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Ей сега ще повярвам на тая статистика от "Дойче" веле и Ел.ка Василева...
200
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А американските престъпници? Кравария - страната с най-много затворници на глава от населението?
199
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки четвърти руснак престъпник! Русия - Меката на "русофилията" !
198
8
 
4
 
! Отговори
Paровоз преди 7 години
много сте задръстени, статията показва, онагледява с цифри здравата ръка на закона и службите, които бдят за спазването му! не си поплюват в Россия, та даже и в США всеки нарушил закона бива наказан, а в не малко случай и немедлено! не е въпрос да подкрепяте "ушанките" или "краварите", а да се замислите дали демокрацията не ни е отнела сигурността, както намеква другарката н-ова. дали не бихте подкрепили нови трудови лагери /не в карелия, ама белене или нещо подобно/, както в доброто старо вре
197
5
 
8
 
! Отговори
Таню преди 7 години
То само филмите им виж - спецназове, мутри, пачки, силиконени тетки, *** сантименти и самовари :)
196
14
 
3
 
! Отговори
Обединени Патриоти преди 7 години
Това са поредните лъжи и пропаганда на Сорос, еврогейовете и ЦРУ, насочени срещу Русия и Славянството. В Русия реално няма престъпност, няма безработица, няма бедни, няма наркомани, няма бездомници. Руснаците дори не трябва да работят - държавата им осигурява предостатъчно средства за да живеят. Русия е най-богатат държава на света. Ако БСП и ПАтриотите направят правителство, напускаме ЕС и НАТО и ставаме част от Руската Федерация и тогава и на на сще ние добре. Гласувайте правилно
195
8
 
13
 
! Отговори
Пропаганда detected преди 7 години
Не че защитавам ушанките , но всяка ваша статия свързана с тях е за дескридитирането им, унижаването им и всякакви негативизми. Явно западните господари плащат добре а ? :)
194
1
 
9
 
! Отговори
x преди 7 години
Тая Романова не казва за най-значимият фактор за престъпността в Русия- пиянството!!!Там е страшна работа-пият зверски,а от пиян човек всичко може да се очаква.Ако някой сега почне *** плещи,че било вярно,че не пиели...Моля,не му вярвайте.Пият и за живите и за ,умрелите,пият всичко-от водка,вино и бира,до одеколон и метанол.Пият и мастика-виждал съм.Така че...
193
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глобата от КАТ, 238, е именно АДМИНИСТРАТИВНО наказание. Разбира се, ти имаш друго обяснение, щом си си направил труда да извъкаш подобен коментар... Може ли да го чуем? Може би да те глобят за превишена скорост е престъпление? Щото тогава Русия е мнооого назад от нас по брой на престъпниците (там много-много не пишат актове, а събират "Кво шъ прайм сега?").
192
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A PAK V AMERIKA VSEKI TRETI E S KRIMINALNO DOSIE- ZA6TO SA TOLKOVA MNOGO PRESTAPNICITE V AMERIKA ? MNOGO STE OBEKTIVNI, AMA SAMO ZA EDNATA STRANA. ZA DRUGATA MAL4ITE,AMA TOVA E RAZBIRAEMO KATO SE IMA V PREDVID KAKVA POLITIKA PROKARVATE V BULGARIA I KOI VI PLA6TE ZA TOVA ! USPEH !
191
0
 
5
 
! Отговори
нема лабаво преди 7 години
Арестованный исполнительный директор Роскосмоса убит втюремной камере
190
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата Русия е концлагер.
189
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Концалерите на Хитлер са копие на трудовите лагери за политзатворници и криминали в Сибир.Сибирските лагеро съществуват от 300 години насам.
188
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Рашка бедняшк" - руски израз.
187
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 235: ...кой не е глобяван от КАТ (административно преследване), глобяван в градския транспорт ...Не е административно преследване !
186
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците бягат в САЩ, западна Европа, дори се заселват у нас.Това обяснява къде е по-добре за живеене от Русия :)
185
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Всеки четвърти руснак престъпник!" Това е бойния резерв на империята на злото.
184
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...са били подложени поне веднъж в живота си на АДМИНИСТРАТИВНО или наказателно преследване" - чак такава неграмотност няма, освен ако не е платена. Административното преследване НЕ Е за престъпления и не може да влиза в подобна сметка... освен ако не ти е дадена специална задача де. Щото ако направим СЪЩАТА сметка за България, цифрата ще бъде към три пъти по-голяма - кой не е глобяван от КАТ (административно преследване), глобяван в градския транспорт (също административно) и още,и още...
183
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки четвърти руснак престъпник!Всеки диктатор - убиец!