Всеки четвърти руснак – престъпник! Защо са толкова много?

Една четвърт от руснаците са били на съд, в затвор или трудов лагер
20 мар 2017 21:32, Елка Василева
340
Всеки четвърти руснак – престъпник! Защо са толкова много?
Снимка: архив, Reuters

Числото е стряскащо: Около 25 на сто от руснаците са преминали поне веднъж в живота си през съд, затвор или трудов лагер. Защо в Русия има толкова много престъпници?

Около 25 на сто от руснаците, предимно мъже, са били подложени поне веднъж в живота си на административно или наказателно преследване, пише Дойче веле. И макар че от 2000 година насам броят на осъдените в Русия намалява, през 2016 страната е била на първо място в Евразия и на трето място в света по брой на затворниците - по 450 затворници на всеки 100 000 граждани.

По данни на Международния център за изследване на затворите (ICPS) повече затворници на 100 000 души население е имало само на Сейшелските острови и в САЩ - съответно 770 и 709. За сравнение: в Германия например на 100 000 души се падат едва 76 лишени от свобода лица.

Над 2 милиона престъпления

През 2016 година в центровете за задържане, затворите и трудовите колонии са били задържани над 630 000 души. По данни на Федералната служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН) почти половината присъди са били за срок между 3 и 10 години лишаване от свобода.

Освен това 420 000 руснаци са изтърпявали наказания, които не предвиждат лишаване от свобода. И още числа: през миналата година в Русия са били регистрирани над 2 милиона престъпления, като 450 000 от тях са били тежки и особено тежки. Разкрити са били над 1 милион престъпници.

"Високото ниво на престъпността е пряко свързано с репресивната политика на държавата", казва в тази връзка Олга Романова, председателка на фонда "Русь сидящая". "За следствието е важна отчетността. Ако през януари полицията е разкрила 90 престъпления, през февруари тя трябва да преизпълни плана и да разкрие например 100 престъпления. Тогава всички звена получават премии. А на съдиите им е "позволено" да произнасят несправедливи присъди или пък да получават подкупи, стига да са абсолютно лоялни към властта и безпрекословно да ѝ се подчиняват", добавя Романова.

Според нея прокуратурата също не изпълнява своите функции. "Прокуратурата се е превърнала в "подлога" на съда, в орган без права и задължения, но с големи възможности за корупция", обяснява експертката и добавя, че заради несправедливи и отчасти незаконни присъди в затвора попадат и много невинни хора.

"30 процента от всички затворници, а това са над 200 000 души годишно, са невинни и лежат в затвора поради съдебни грешки или немарливост. Тук изобщо не включвам затворниците, осъдени в рамките на поръчкови дела", казва експертката и споменава още едно стряскащо число: през миналата година броят на руснаците, получили ефективни присъди за постинги в интернет, оскърбяващи нечии чувства, се е увеличил 16 пъти.
 
"Но потресаващ е не толкова големият брой осъдени, колкото броят на рецидивите", казва Олга Романова. По данни на ФСИН 85 процента от престъпленията се извършват от вече лежали в затвора хора.

Според Олга Романова много от осъдените за дребни престъпления попадат в затвора под влиянието на тежки престъпници и именно това е една от причините за нарастващия брой на рецидивите. "За да оцелее в затвора, за да получи една цигара, малко чай или късче хляб, човек е готов да изпълнява заповедите на тежки престъпници. И така самият той може да излезе от затвора като закоравял престъпник", посочва Романова.

И правозащитникът Пьотр Курянов е убеден, че репресивната машина работи с една цел: да сломи човека. Визирайки изтезанията и униженията в трудовата колония в Карелия, за които говори активистът Илдар Дадин, Курянов казва: "От руските трудови колонии и затвори излизат озлобени хора, които по време на излежаваната от тях присъда са били третирани едва ли не като роби. И когато излязат на свобода, тези хора "изпускат" всичко лошо, което им се е насъбрало", казва Курянов.

"Никаква помощ"

В края на 2016 година от местата за изтърпяване на наказания са били освободени 210 000 души. Всички тези хора трябва да бъдат ресоциализирани, но съответната програма просто не функционира, твърдят Романова и Курянов.

По думите на Олга Романова държавата отделя значителни суми за ресоциализиране, но "тези средства отиват в джоба на организации от типа на "Нощни вълци", "Офицери на Русия" и други подобни".

Двамата експерти са единодушни, че парите за ресоциализиране се крадат. И затова нуждаещите се не получават никаква помощ. В полза на тази теза говори и статистиката: за последните десет години броят на насилствените престъпления, извършени от рецидивисти, е нараснал четири пъти.

Олга Романова обръща внимание и на този аспект на проблема: в затворите попадат хора в трудоспособна възраст, съсипват се семейства, намалява раждаемостта. "Но у нас хуманизмът се смята за слабост. И оттук идва общото озлобление. Това е затворен кръг", казва експертката и добавя, че Русия се е превърнала в страна на затворническата култура. "А когато дори президентът говори на жаргона на престъпниците, когато всички знаят какво означава "накисване в тоалетната" и се смеят, значи цялото общество е болно", заключава Романова.
 


340
Още от
Напиши коментар Коментари
188
1
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 7 месеца
"Русия е на първо място в Евразия и на трето място в света по брой на затворниците - по 450 затворници на всеки 100 000 граждани". Това е 0,45%. От къде са взели 25%?
187
0
 
1
 
! Отговори
Чайшукарие по СКАТ преди 7 месеца
Нинова назначена от Костов за директор в един завод който е разпродаден и другарката с два мезонета от Софето напред.Леви десни при далаверата са с връзки тесни....
186
0
 
3
 
! Отговори
утрору преди 7 месеца
сутрешни новини - Мужчину зарезали на рынке в Москве
185
3
 
5
 
! Отговори
бългериа фърст преди 7 месеца
Скоро българските затвори ще бият рекорда дори и на американските затвори. След 26 март. Когато цялата шайка от ГЕРБ ще бъде пратена в пандиза. За държавна измяна!
184
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
227 И аз това казах одеве, ама не го обясних с прости думи, затова ''умните'' пераха минуси. :D За жалост, толкова е занемарено образованието, че хората не знаят какво е административно наказание и какво е лишаване от свобода, просто не виждат разликата.
183
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И дето ги демократичните глупости, инфацията е след 89-та, купоните са от 91, 224 правиш ли разлика между БСП и БКП? Или не знаеш разликата между комунист и социалист? :D Забавно. :D Преди 89- престъпността е в най-ниските си стойности, имаме взрив след 90-та. КТБ фалира по времето на Бойко, който отказа инвеститори в КТБ. 3ма по точно. По времето на Орешарски имаше СМС че КТБ ще фалира и всички се лудннаха да теглят парите си от банката и източиха бюджета и.
182
6
 
5
 
! Отговори
Striker преди 7 месеца
Бахахаха! Е как, то 100 години комунизъм няма как да не се отразят! :))) Още повече, че главатаря на престъпниците - хипофизното джудже ка-Пут-ко от Кремлин е президент на псевдо-държавата! :)
181
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Фалираме само с БСП на власт, тогава фалират банки, ядем с купони, инфлация 3000%
Бързо забравихте, а?!
180
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
220 за кое да си опичам ума? Че ГЕРБ сега се сетиха да правят 1000лв минималната заплата? Знаеш ли какво ще се случи ако го направят? 120% инфлация. Ще ни сринат икономиката, спестяванията, всичко. Ще се повтори модела от 90-те ккато махнаха нулите. Не мерси, не искам пак да загубя спестяванията си.
179
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Русия живеят два вида хора ! -- едните са тези които обичат Путин а другите са тези които имат МОЗЪК.
178
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
218 Ама от 2000 до 2016 руските затворници са намалели, докато в САЩ белите са се намалили с 40% от 1970-2016. След още 40г колко ще са? особено като ги няма белите да стабилизират икономиката. :D
177
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А Радев и Нинова на кого симпатизират...!?
На държавата с най-много престъпления в нея...
Опичайте си ума до 26 ти...
176
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В САЩ проблем са неггрите, а в Русия - целия народ.
Затворниците в САЩ са неггри, а в Русия руснаци.

Видяхте ли разликите ;)
175
5
 
13
 
! Отговори
ист преди 7 месеца
Всеки четвърти руснак престъпник, всеки втори алкохолик, всеки трети войник.
Да черпим от богатия руски опит и начин на живот.
174
4
 
17
 
! Отговори
Смях преди 7 месеца
Дъщерята на Лавров и синчето на КУрнелия - в САЩ.
Защо не са в красивата свободна Русия ;)
173
0
 
13
 
! Отговори
Войче Деле преди 7 месеца
Вече е 10:00, а вие не сте пуснали нито една новина за голямата държава на североизток! Какво се случва, кажете, че се притесних.
172
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
пример една феминистка преди 2г обвинила 8 момчета от някакъв футболен отбор че са я изнасилили. 8те момчета в затвора за 1 месец, докато мине делото, после се разбира, че всъщност дори не са били във въпросната къща, а са пиели в някакво заведение. Но вече са в статистиката.
171
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Истината
То американската средна класа започна да се топи още през 72, затова днес се шегуват, че средната класа е при динозаврите. Имат white trash, нацистите, негрите, испанците, отделно имат прецакана съдебна система пълна с дупки и решение взимано от съдебни заседатели. Съдът го ползват за място за приходи, а не за правосъдие. Отделно че имат sovereigh citisens и феминистки, sjw, който допълват с огромни темпове затворите за глупости.
170
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А всеки четвърти американец хич не е.
169
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво да кажем ние Българите, като управляващите досега успяха да прогонят всеки четвърти българин. Не тая и най-малка надежда, че след тези избори следващите управляващи ще спрат с тази своя практика.