Всеки четвърти руснак – престъпник! Защо са толкова много?

Една четвърт от руснаците са били на съд, в затвор или трудов лагер
20 мар 2017 21:32, Елка Василева
340
Всеки четвърти руснак – престъпник! Защо са толкова много?
Снимка: архив, Reuters

Числото е стряскащо: Около 25 на сто от руснаците са преминали поне веднъж в живота си през съд, затвор или трудов лагер. Защо в Русия има толкова много престъпници?

Около 25 на сто от руснаците, предимно мъже, са били подложени поне веднъж в живота си на административно или наказателно преследване, пише Дойче веле. И макар че от 2000 година насам броят на осъдените в Русия намалява, през 2016 страната е била на първо място в Евразия и на трето място в света по брой на затворниците - по 450 затворници на всеки 100 000 граждани.

По данни на Международния център за изследване на затворите (ICPS) повече затворници на 100 000 души население е имало само на Сейшелските острови и в САЩ - съответно 770 и 709. За сравнение: в Германия например на 100 000 души се падат едва 76 лишени от свобода лица.

Над 2 милиона престъпления

През 2016 година в центровете за задържане, затворите и трудовите колонии са били задържани над 630 000 души. По данни на Федералната служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН) почти половината присъди са били за срок между 3 и 10 години лишаване от свобода.

Освен това 420 000 руснаци са изтърпявали наказания, които не предвиждат лишаване от свобода. И още числа: през миналата година в Русия са били регистрирани над 2 милиона престъпления, като 450 000 от тях са били тежки и особено тежки. Разкрити са били над 1 милион престъпници.

"Високото ниво на престъпността е пряко свързано с репресивната политика на държавата", казва в тази връзка Олга Романова, председателка на фонда "Русь сидящая". "За следствието е важна отчетността. Ако през януари полицията е разкрила 90 престъпления, през февруари тя трябва да преизпълни плана и да разкрие например 100 престъпления. Тогава всички звена получават премии. А на съдиите им е "позволено" да произнасят несправедливи присъди или пък да получават подкупи, стига да са абсолютно лоялни към властта и безпрекословно да ѝ се подчиняват", добавя Романова.

Според нея прокуратурата също не изпълнява своите функции. "Прокуратурата се е превърнала в "подлога" на съда, в орган без права и задължения, но с големи възможности за корупция", обяснява експертката и добавя, че заради несправедливи и отчасти незаконни присъди в затвора попадат и много невинни хора.

"30 процента от всички затворници, а това са над 200 000 души годишно, са невинни и лежат в затвора поради съдебни грешки или немарливост. Тук изобщо не включвам затворниците, осъдени в рамките на поръчкови дела", казва експертката и споменава още едно стряскащо число: през миналата година броят на руснаците, получили ефективни присъди за постинги в интернет, оскърбяващи нечии чувства, се е увеличил 16 пъти.
 
"Но потресаващ е не толкова големият брой осъдени, колкото броят на рецидивите", казва Олга Романова. По данни на ФСИН 85 процента от престъпленията се извършват от вече лежали в затвора хора.

Според Олга Романова много от осъдените за дребни престъпления попадат в затвора под влиянието на тежки престъпници и именно това е една от причините за нарастващия брой на рецидивите. "За да оцелее в затвора, за да получи една цигара, малко чай или късче хляб, човек е готов да изпълнява заповедите на тежки престъпници. И така самият той може да излезе от затвора като закоравял престъпник", посочва Романова.

И правозащитникът Пьотр Курянов е убеден, че репресивната машина работи с една цел: да сломи човека. Визирайки изтезанията и униженията в трудовата колония в Карелия, за които говори активистът Илдар Дадин, Курянов казва: "От руските трудови колонии и затвори излизат озлобени хора, които по време на излежаваната от тях присъда са били третирани едва ли не като роби. И когато излязат на свобода, тези хора "изпускат" всичко лошо, което им се е насъбрало", казва Курянов.

"Никаква помощ"

В края на 2016 година от местата за изтърпяване на наказания са били освободени 210 000 души. Всички тези хора трябва да бъдат ресоциализирани, но съответната програма просто не функционира, твърдят Романова и Курянов.

По думите на Олга Романова държавата отделя значителни суми за ресоциализиране, но "тези средства отиват в джоба на организации от типа на "Нощни вълци", "Офицери на Русия" и други подобни".

Двамата експерти са единодушни, че парите за ресоциализиране се крадат. И затова нуждаещите се не получават никаква помощ. В полза на тази теза говори и статистиката: за последните десет години броят на насилствените престъпления, извършени от рецидивисти, е нараснал четири пъти.

Олга Романова обръща внимание и на този аспект на проблема: в затворите попадат хора в трудоспособна възраст, съсипват се семейства, намалява раждаемостта. "Но у нас хуманизмът се смята за слабост. И оттук идва общото озлобление. Това е затворен кръг", казва експертката и добавя, че Русия се е превърнала в страна на затворническата култура. "А когато дори президентът говори на жаргона на престъпниците, когато всички знаят какво означава "накисване в тоалетната" и се смеят, значи цялото общество е болно", заключава Романова.
 


340
Още от
Напиши коментар Коментари
168
0
 
9
 
! Отговори
Истината преди 7 месеца
Това че в Русия и САЩ има най-много затворници(450 и 709 на 100 000) си има логичното обяснение-за да се държи в подчинение тая разнородна паплач си трябва здрава ръка!Отделно в Русия си имат проблема с алкохола,а в САЩ-с нег.р.ите.Дрогата е еднакво разпространена и в двете страни.Друг важен фактор е и съсредоточаването на богатството във все по-малко ръце.Впрочем в Русия средна класа никога не е имало,а някогашната мощна американска средна класа се топи и то с бързи темпове.
167
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия е държава-затвор.
Там всички да осъдени на жалък живот
166
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каквото ид а налива дойчето, пак си остава, най-голям процент на лежали в затвора и осъдени са в САЩ. Няма да си забравя и случайте дето съдиха Бог и МакДоналдс че сервирали топло кафе. Там се съдят за забавление, а вие ми говорите че в Русия ... не могат да ги стигнат и да бягат срещу тях. Американчетата освобождават затворниците предсрочно, защото нямат места в затворите.
165
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Самата статия си противоречи. От една страна са били административно и наказателно преследвани, от друга страна са лежали в затвора ... :D абе какъв е тоя смях, че такава статия, точно преди изборите. :D
164
2
 
6
 
! Отговори
Ф.Е. Джержински преди 7 месеца
За успокоение на русоробите-рублофили ще кажа, че в другата съветска държава САЩ проблема е още по-голям. Там живее 5% от населението на земята и 25% от затворниците.
Нормално е населението на държавите-мутри РФ и САЩ, които имат ядрени бомби амнайсе пъти да унищожат живота на земята, да са престъпници. Едните наркомани, другите алкахолици.
163
6
 
6
 
! Отговори
ВСЕ ПОВЕЧЕ преди 7 месеца
си мисля, че простото копи-пасте на нашите *** им играе лоша шега. Даже и с неволните грешки, допускани понякога в публикации, или печатни грешки при набора на текста - после изведнъж изкараха 40 млн руснаци престъпници - осъдени. Абе хора ви е с акъла ли сте си. Ако Дойчетата напишат, че в Кремъл управляват извънземни, пак ли ще преписвате
162
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е има си хас авторка на този пореден анти руски пасквил да не е видната соростутка Елчето.Те заради такива поръчкови помии щом видя ,че автор е гореспоменатата госпожа не само не си правя труда да и чета простотиите ,ами просто и тегля една и минавам на друга тема.
161
4
 
5
 
! Отговори
Дидо преди 7 месеца
В хАмериката няма толкова много осъдени престъпници, щ`от те не стигат до съд - полицията ги разстрелва направо на улицата.....
160
8
 
10
 
! Отговори
НЕМСКАТА ВЪЛНА преди 7 месеца
си е рупор на пропагандата от Студената война. Такова е и сега. Като ти кажат от Свободна Европа, Дойче веле или Гласът на Америка прогнозата за времето най-добре излез на балкона и виж небето
159
5
 
6
 
! Отговори
Хм преди 7 месеца
За Русия-ясно,обаче защо в "люлката" на демокрацията(САЩ) затворниците са с 50% повече?????И колко са там осъжданите при това съотношение?Е,може би ако махнем от числото на затворниците не.г.р.ите(в Русия няма такива),може да се получи вече приличен резултат....
158
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 230 - за тебе арест и трудова колония в Карелия, е едно и също, даже второто звучи по приятно, романтично!
157
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Щатите ги арестуват (или им пишат фиш и т.н.), за да им попаднат в базата данни. Кошмарът на американската полиция е да попадне на престъпление, да снеме отпечатъци и да се окаже, че човекът го няма в компютъра ;)
Но това не означава, че ги осъждат. За по-леко провинение даже може и да се разминеш първия път.
А в статията иде реч точно за това - 450 затворници на всеки 100 000 граждани.
156
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За Русия не знам и слабо ме интересува, но в България зорлем правят половината население престъпници.
155
11
 
7
 
! Отговори
Категоричен преди 7 месеца
Шиб*а*на манипулация!
154
0
 
13
 
! Отговори
Акс преди 7 месеца
Ние нямаме такъв проблем, защото или престъпленията са не разкрити, или ако полицията хване престъпника, прокурорът го пуска...
153
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А това, че в Щатите всички са ги арестували поне веднъж в живота, не ги ли нарежда на първо място.
152
1
 
7
 
! Отговори
Питам преди 7 месеца
До цирк 197 От кога истината подкрепена с факти се нарича хибридна война?
151
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като чуя думата правозащитник и се сещам за Българския хелзингски комитет.
150
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе руснаците са си хулигани и престъпници но са и добронамерени и откровени
от Българин да те е страх любезен, мазен, подмолен и само да се обърнеш и ти е забил ножа в гърба
149
8
 
8
 
! Отговори
Davigo преди 7 месеца
какъвто е президента такъв е и народната му....