Всеки четвърти руснак – престъпник! Защо са толкова много?

Една четвърт от руснаците са били на съд, в затвор или трудов лагер
20 мар 2017 21:32, Елка Василева
340
Всеки четвърти руснак – престъпник! Защо са толкова много?
Снимка: архив, Reuters

Числото е стряскащо: Около 25 на сто от руснаците са преминали поне веднъж в живота си през съд, затвор или трудов лагер. Защо в Русия има толкова много престъпници?

Около 25 на сто от руснаците, предимно мъже, са били подложени поне веднъж в живота си на административно или наказателно преследване, пише Дойче веле. И макар че от 2000 година насам броят на осъдените в Русия намалява, през 2016 страната е била на първо място в Евразия и на трето място в света по брой на затворниците - по 450 затворници на всеки 100 000 граждани.

По данни на Международния център за изследване на затворите (ICPS) повече затворници на 100 000 души население е имало само на Сейшелските острови и в САЩ - съответно 770 и 709. За сравнение: в Германия например на 100 000 души се падат едва 76 лишени от свобода лица.

Над 2 милиона престъпления

През 2016 година в центровете за задържане, затворите и трудовите колонии са били задържани над 630 000 души. По данни на Федералната служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН) почти половината присъди са били за срок между 3 и 10 години лишаване от свобода.

Освен това 420 000 руснаци са изтърпявали наказания, които не предвиждат лишаване от свобода. И още числа: през миналата година в Русия са били регистрирани над 2 милиона престъпления, като 450 000 от тях са били тежки и особено тежки. Разкрити са били над 1 милион престъпници.

"Високото ниво на престъпността е пряко свързано с репресивната политика на държавата", казва в тази връзка Олга Романова, председателка на фонда "Русь сидящая". "За следствието е важна отчетността. Ако през януари полицията е разкрила 90 престъпления, през февруари тя трябва да преизпълни плана и да разкрие например 100 престъпления. Тогава всички звена получават премии. А на съдиите им е "позволено" да произнасят несправедливи присъди или пък да получават подкупи, стига да са абсолютно лоялни към властта и безпрекословно да ѝ се подчиняват", добавя Романова.

Според нея прокуратурата също не изпълнява своите функции. "Прокуратурата се е превърнала в "подлога" на съда, в орган без права и задължения, но с големи възможности за корупция", обяснява експертката и добавя, че заради несправедливи и отчасти незаконни присъди в затвора попадат и много невинни хора.

"30 процента от всички затворници, а това са над 200 000 души годишно, са невинни и лежат в затвора поради съдебни грешки или немарливост. Тук изобщо не включвам затворниците, осъдени в рамките на поръчкови дела", казва експертката и споменава още едно стряскащо число: през миналата година броят на руснаците, получили ефективни присъди за постинги в интернет, оскърбяващи нечии чувства, се е увеличил 16 пъти.
 
"Но потресаващ е не толкова големият брой осъдени, колкото броят на рецидивите", казва Олга Романова. По данни на ФСИН 85 процента от престъпленията се извършват от вече лежали в затвора хора.

Според Олга Романова много от осъдените за дребни престъпления попадат в затвора под влиянието на тежки престъпници и именно това е една от причините за нарастващия брой на рецидивите. "За да оцелее в затвора, за да получи една цигара, малко чай или късче хляб, човек е готов да изпълнява заповедите на тежки престъпници. И така самият той може да излезе от затвора като закоравял престъпник", посочва Романова.

И правозащитникът Пьотр Курянов е убеден, че репресивната машина работи с една цел: да сломи човека. Визирайки изтезанията и униженията в трудовата колония в Карелия, за които говори активистът Илдар Дадин, Курянов казва: "От руските трудови колонии и затвори излизат озлобени хора, които по време на излежаваната от тях присъда са били третирани едва ли не като роби. И когато излязат на свобода, тези хора "изпускат" всичко лошо, което им се е насъбрало", казва Курянов.

"Никаква помощ"

В края на 2016 година от местата за изтърпяване на наказания са били освободени 210 000 души. Всички тези хора трябва да бъдат ресоциализирани, но съответната програма просто не функционира, твърдят Романова и Курянов.

По думите на Олга Романова държавата отделя значителни суми за ресоциализиране, но "тези средства отиват в джоба на организации от типа на "Нощни вълци", "Офицери на Русия" и други подобни".

Двамата експерти са единодушни, че парите за ресоциализиране се крадат. И затова нуждаещите се не получават никаква помощ. В полза на тази теза говори и статистиката: за последните десет години броят на насилствените престъпления, извършени от рецидивисти, е нараснал четири пъти.

Олга Романова обръща внимание и на този аспект на проблема: в затворите попадат хора в трудоспособна възраст, съсипват се семейства, намалява раждаемостта. "Но у нас хуманизмът се смята за слабост. И оттук идва общото озлобление. Това е затворен кръг", казва експертката и добавя, че Русия се е превърнала в страна на затворническата култура. "А когато дори президентът говори на жаргона на престъпниците, когато всички знаят какво означава "накисване в тоалетната" и се смеят, значи цялото общество е болно", заключава Романова.
 


340
Още от
Напиши коментар Коментари
148
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
е туй то "великата" Русия...хахахахаха
кочиина, нищо повече от една кочиина
147
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Генетична предразположеност плюс 70 години комунизъм е причината
146
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нищо хубаво не е дошло от изток, нищо...Затова винаги движението на хора е било от изток на запад.
145
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
България помни убиеца Максим Ставийски, който беше пуснат да се прибере с личната намеса на Игор Исаков, бившия посланик на Русия в България. Помни българино!
144
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ушанските смешниции им е в кръвта да са си такива. За това цял свят си прави гаргара с кочинятаа.
143
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По данни на Международния център за изследване на затворите (ICPS) повече затворници на 100 000 души население е имало само на Сейшелските острови и в САЩ - съответно 770 и 709.
.................................
ТЕ В САЩ БИЛИ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ, НО ХИБРИДНИТЕ ОТ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ НАБЛЯГАТ НА РУСНАЦИТЕ.
142
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То си е им в гена да са престъпници Руснаците
Както на нас Българите ни е в гена да крадем и завиждаме.
141
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С топ-световен терорист като недоклатеноото московско джудже толкова.
140
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да бъдеш комшия на Русия е най-голямото наказание....
139
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защото начело на държавата им е престъпник!
138
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Колкото по далеч от руската из*ет, толкова по-добре за България! Да живее Европейския съюз!
137
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никой не хвали България.Та нали сме си толкова "близки"с партийните другари.И те горките се опитват да ни управляват по руски табиет.Да хвалим Русия ,а да живеем у Америка.Олигархска му работа.Мижай да те лажем
136
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руска кочиина...
135
9
 
7
 
! Отговори
Я РУССКИЙ преди 7 месеца
Това са пълни глупости...
134
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 7 месеца
верно че има особенни руснаци но то живота ги направи такъв една такава я карах 5 пъти на кафе и 5 ми отказа защо тя си знае до ден днешен но си предпочитам рускините в една гъркиня какво да намеря
133
3
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 7 месеца
До Анонимен 200 Ами защото третата страна по престъпност има амбицията да владее света и да определя нормите на живот. А там те са изродени.
132
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Алкохолици и прстки,даже 1 на 100 не е.
131
5
 
9
 
! Отговори
Абу Мазен преди 7 месеца
Лъжите на Гомнойче Веле...
130
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защото имат сериозни проблеми, затова пишат за тях. Или ти пречи свободата на словото?
129
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хибридната война продължава.Периодично пускане на статии,къде измислени,къде преписани от западни издания.Престъпност,тежко икономическо положение,диктатура,глад, алкохолизъм и какво ли още не.Живи да ги ожалиш руснаците.В България всичко е законно.Изсичането на вековни гори,строеж на хотели на плажа,имотни измами,записни заповеди,КТБ и едни млиярди откраднати по сред бял ден.А в затворите само пият дрогират се и пускат клипчета в нета.