Бедните – новото лице на антиправителствените протести в Беларус

При тях страхът от властта е изместен от отчаянието
27 мар 2017 21:43, Елка Василева
89
Бедните – новото лице на антиправителствените протести в Беларус
Снимка: архив, Reuters

Половин милион беларуси, които не могат да си намерят работа в обърканата икономика в съветски стил на своята страна, са изправени пред няколко трудни избора: да се регистрират в държавните бюра по труда, което ще ги принуди да извършат "обществено полезен труд" срещу мизерно заплащане; да платят 250 долара, ако не се регистрират; или да рискуват затвор за участие във вълната от протести срещу трудовото законодателство, пише Асошиейтед прес.

Евгени Радкевич, 19-годишен безработен техник, е избрал да протестира. Наскоро освободен след арест и седемдневен престой в затвора, той смята, че е постъпил правилно. "Ние трябва да излезем и да изкажем нашето недоволство, така че правителството да не ни смята за роби", казва Радкевич пред Асошиейтед прес в Маладжечна, западнал 95-хиляден град на около 60 км северозападно от столицата Минск.

През последните два месеца такива протести се разразиха из цялата страна с население от 9,5 милиона, като понякога привличаха хиляди - необичайна масовост и трайна проява на съпротива в авторитарна страна, където по правило инакомислието се потъпква.

Първите протести бяха заради трудовото законодателство, но те прераснаха в призиви за оставка на президента Александър Лукашенко, когото критици наричат последния диктатор в Европа. Нямаше арести в ранните протести и Лукашенко се опита да уталожи нарастващото негодувание, обявявайки, че временно отменя изискването да се събира глобата от 250 долара. Но демонстрациите продължиха и само през март досега над 300 души бяха арестувани.*

Миналата седмица Лукашенко рязко повиши напрежението с твърдението си, че западни разузнавателни служби използват "пета колона" в страната, за да предизвикат размирици. Той се закани, че няма да позволи Беларус да последва съдбата на съседна Украйна. През 2014 г. проруският лидер на Украйна Виктор Янукович избяга от страната след огромни народни протести.

Беларуското КГБ арестува миналата седмица 26 опозиционни активисти и обяви, че при обиски в апартаменти били намерени оръжия, вкл. гранати. От "Амнести интернешънъл" обявиха, че насрочената за събота протестна демонстрация "ще бъда препятствана с прекомерна употреба на полицейска сила и произволни арести".

След 23 години авторитарно управление на Лукашенко много беларуси може би са изчерпали търпението си. "Баста" (Стига) е повсеместният лозунг на протестните плакати. "Баста означава стига си седял на своето кресло, стига си мамил народа си. Баста означава махни се!", казва Александър Пономарьов, безработен електротехник, лежал 10 дни в затвора след протест в Маладжечна.

Законът, разпалил гнева срещу Лукашенко, казва, че всеки, който е работил по-малко от шест месеца в годината и не се е регистрирал в бюрата по труда, трябва да плати 250 долара. Въпреки че това е огромна сума в Беларус (около една средна месечна заплата), към 470 хиляди безработни не са се регистрирали, а едва 30 хиляди са го сторили. Регистрираните лица са длъжни да полагат "обществено полезен труд" - често това е метене на улици - най-малко един ден месечно при възнаграждение от 8,50 долара.

Липсата на арести при първите протести и замразяването на процеса по събирането на глоби свидетелстваха, че Лукашенко може би леко ще отхлаби хватката си. На фона на постоянните икономически трудности Лукашенко започна подобряване на отношенията със Запада. Миналата година той освободи всички политически затворници, което доведе до снемането на санкциите на ЕС. А правителството поиска от Международния валутен фонд кредит от 3 милиарда долара в замяна на икономически реформи.

Лукашенко и в миналото е прибягвал до масови преследвания, когато опозицията срещу него нарастваше, особено при протестите, избухнали след президентските избори през 2010 г. Тогава бяха арестувани 700 души, вкл. седмина негови съперници в изборите.

Един от тези кандидати е Николай Статкевич, прекарал пет години в затвора. Но сега той отново предизвиква системата като инициатор на настоящите протести, които смята за повратна точка . "Беларус се събужда . . . идват политически искания за промяна на режима", казва той.

Антиправителствените протести през миналите години бяха до голяма степен водени от млади и добре образовани хора. Обаче тази година много от протестите бяха в провинциалните градове - признак, че недоволството се разпростира и сред други слоеве на обществото.

"За пръв път от 20 години насам ново лице се появи в беларуските протести. Това са осиромашелите хора, у които страхът е изместен от отчаянието и социалния протест", казва независимият политолог Александер Класковски.
- - - - - - - - -
* Тези данни са за периода до 24 март. На следващия ден АП цитира говорителка на беларуската правозащитна организация "Вясна", че на забранена демонстрация в събота на 700 души в столицата Минск полицията е задържала над 400 души, като много от арестуваните са били бити и се нуждаят от медицинска помощ.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: Беларуспротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бой до дупка с червения глад. Там където ни обедняват некви пенсии,че трябвало да се върнем.... смешковци.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
идеята тепърва да предизвикваш авторитарен режим близо до европа е обречена. нямате пари за тая цел
20
8
 
10
 
! Отговори
ууу преди 7 години
аффторката гладна, достойнството си продава, лъжи преписва. Нашата България - най-бедната в ЕС, тя за Беларус скимти. Ами пиши за червените, сините ... и всякаква *** дето станаха от комунисти демократи, еврофили и докараха народа ни до това положение. Вижте вчерашните избори - борба за ВЛАСТ - и нищо за нас. И имаэли съществена разлика между двете първи мафиотски групи.
19
6
 
10
 
! Отговори
sd преди 7 години
руската империя се разпада, но ще пусне още много кръв.
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Провал на изборите в България, протести в сателита Беларус, протести в самата Русия. Какво ли става в нежната жужилина душа?!?!
17
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо протестират тези? Нали са в благословения миропомазан руский мир? Там недоволни гладни голи и боси няма. Нъл тъй другаре?
16
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
време е русия да си вземе ссср, и варшавския .тогава ще се приключи със западните димки
15
14
 
12
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Беларус е христоматиен пример. Колкото по-близо до русия, толкова по-далеч от цивилизацията.........
14
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А аааа има грешка при Лукашенко и Путин няма гладни безработни и нещастни, такива има само в загнилия ЕС.*** веднага да вземе мерки тази лъженовина да изчезне! След което да докладва в Москва.
13
8
 
4
 
! Отговори
Американ преди 7 години
А сега могат да си поканят Путин. Той Лукашенкото и без друго му се репчеше напоследък..Прочее, белорусите май са руските "македонци"..
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямат нужда от майдан, хората. Хора са, не са маймуни и както всички бивши соц държави, рано или късно ще разберат, че на изток за тях има само мафия, диктатура и попове агенти на ФСБ. Кофата, дори и кофа, не е бездънна. А вие си ревете с опорната точка сорос и продължавайте да се преструвате, че това е достатъчно за да ви обърне внимание някой адекватен човек. В същото време апелирам към вас, не спирайте! Производството на *** е вашата страст и живот, поне бъдете добри в нещо, пеленгатори
11
8
 
8
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
12 фактите ще опровергаят истерията ти, сам ще се убедиш в това ако междувременно съвсем не откачиш от русофилия. колко пъти повтарям, че е вредна за психичното здраве на индивида
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"казва независимият политолог Александер Класковски."Бре! Независим!
9
13
 
3
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
Беларус е последния васал наПутя, не броя Казахстан щото там е Китай , Турция ... падне ли лукашенко и путин пада и то с кръв
8
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами пролет идва!За Беларус - бяла пролет, звучи логично.Виж, за Русия ми е интересно какъв ще е цвета. Предвид огромния процент хомосексуалисти там, повече отколкото в която и да било друга страна в света, може би цветната пролет в Русия ще се казва "Розова пролет"!
7
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лукашенко като отговорен държавник който стои зад държавата която му е поверена просто прочиства соросовата шлака.
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Впрочем в Белорусия знаят ли, че има протести?
5
12
 
6
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
иде пролет за катъра лукашенко, неговите ще го любят на стари години, края на бившето стверско "пространство" настъпва
4
2
 
13
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Майданче !
3
15
 
33
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
***, *** да видиш какви са селата в Беларус - подредени, пълни с живот. Няма роми, няма кражби, няма разруха.То, бива пропаганда, ама чак пък толкова не бива !Какви протестиращи ?Няколкостотин безделници, на които им плащат разни с.оросоидни организации да протестират.Не ви ли е неудобно да говорите за "осиромашели хора" в Беларус, след като в България 80% от населението е бедно ?Населението на Беларус е намаляло с 500-600 хиляди човека за последните 20 години, а на България с 2-3 милиона.