Поколението, родено в ерата "Путин", надига глас в протестите

"Младите се нуждаят от модел за бъдещето, ясни перспективи, правила на играта"
29 мар 2017 18:29, Елка Василева
243
Поколението, родено в ерата "Путин", надига глас в протестите
Снимка: БТА

Протестите из Русия в неделя белязаха появата на нова възрастова група от противници на Кремъл: поколение от млади хора, водени не от нуждата от стабилност, обсебила техните родители, а от силно желание за промяна, пише Ройтерс.

Хиляди хора излязоха по улиците на Русия, а стотици бяха арестувани. Мнозина от тях бяха тийнейджъри, които не могат да си спомнят времето, преди Владимир Путин да поеме властта през 2000 г. "Целият ми живот досега премина под властта на Путин", казва Матвей, 17-годишен московчанин. Казва, че за малко е щял да бъде арестуван на протеста в неделя, но успял да избяга от полицията. "Трябва да вървим напред, а не постоянно да се обръщаме назад", казва той.

Година преди Путин да поиска, както се очаква, четвърти мандат, протестите бяха най-големите след последните президентски избори през 2012 г. Движеща сила зад протестите бе Алексей Навални, 40-годишен антикорупционен активист, който използва интернет за разпространяване на своето послание, подминавайки контролираните от държавата телевизионни станции, от които почти всички по-възрастни руснаци черпят новини.

"Никой от моите връстници не гледа телевизия и те не й вярват", казва 18-годишният Максим от Санкт Петербург, участвал в протеста там. Той казва, че съобщенията за демонстрацията се разменяли между неговите приятели в "чат група" с приложение за споделяне на съобщения. "Половината от групата отиде на демонстрацията", добавя той.

Навални, който бе арестуван на един от неделните протести, оповестява посланието си на YouTube или "ВКонтакте" (руският еквивалент на Facebook). Един от последните му видеоклипове е 50-минутно изложение, в което обвинява премиера Дмитрий Медведев, че тайно притежава "архипелаг" от луксозни жилища. Клипът е гледан повече от 14 милиона пъти в в YouTube. Говорител на Медведев назова обвиненията "пропагандна атака", която не заслужава подробен коментар, и каза, че я причислява към предизборните изяви на Навални.

Докато по-възрастните руснаци може би са си затваряли очите пред официалната корупция през годините, когато жизненото им равнище се е повишавало, по-младите руснаци говорят за нея като за нравствено престъпление. "Защо вярвам, че това, което става сега, е лошо? Защото, когато бях малка, мама ми четеше приказки и в тях се казваше, не бива да крадеш, не бива да лъжеш, не бива да убиваш", казва 17-годишната Катя, която е била на един от протестите в Москва. "Това, което виждам да става сега, не бива да се прави", казва тя.

Подобно на другите ученици и студенти, разговаряли с Ройтерс на демонстрациите, Катя, Максим и Матвей помолиха да не бъдат публикувани фамилните им имена, за да избегнат последици.

Обществен договор

Активният стремеж на младите хора към промяна е ново предизвикателство за Кремъл. От години той изгражда и поддържа подкрепата за Путин, като се съсредоточава главно върху гарантирането на стабилност, която руснаците търсеха след хаоса през първите постсъветски години. Путин дойде на власт след 90-те години, когато Съветският съюз се разпадна и милиони се озоваха в мизерия.

Но младите хора, които не помнят тези времена, имат различни приоритети от онези, които са по-възрастни само с няколко години, казва политологът Екатерина Шулман. "Нашият политически режим се е фиксирал върху това, което нарича стабилност, тоест на липсата на промяна", казва тя. "Политическата машина е убедена, че най-добрата й оферта към обществото е: "Нека възможно най-дълго запазим всичко така, както е. Младите хора се нуждаят от модел за бъдещето, ясни перспективи, правила на играта, които възприемат като честни, и . . . социална подкрепа. Не само, че не виждат нищо такова, но даже никой не говори за тези неща", казва Шулман.

Според данните за потребителите, почерпени от страницата на социалната медияq за хората, заявили, че ще участват в неделния протест в Санкт Петербург, над една шеста от тях са на възраст под 21 години. Все още е прекалено рано да се каже дали този феномен ще прерасне в сериозно предизвикателство за управлението на Путин. Може да се окаже изблик на младежки идеализъм, който да прегори.

Във всеки случай проучванията на общественото мнение показват, че Путин ще спечели с лекота, ако - както очакват мнозина - се кандидатира за президент догодина. Неговият най-сериозен съперник за президентския пост Навални изостава много в анкетите, а и може да бъде спрян от участие заради стара криминална присъда, която той нарича политическа.

Все пак участието на толкова много млади хора накара руските власти да обърнат внимание на протестите. Говорителят на Кремъл каза, че организаторите предлагали на младежите пари, за да се включат. Кремъл не приведе никакви доказателства в подкрепа на това обвинение, а и нито един от младите хора, говорили пред Ройтерс, не каза, че му е предлагано заплащане. Няколко от тях казаха, че са били предупредени от училищните и университетските власти преди протестите, че може да бъдат наказани, ако участват.

Павел, 20-годишен студент по ветеринарна медицина, взел участие в протеста в Москва, казва, че си струва да се рискува част то стабилността в Русия заради надеждата за промяна. "Да, може би това ще бъде негативно; да, може би няма да е стабилността, която имаме сега. Но за личност от 21 век е срамно да живее в такава стабилност, която имаме сега", заявява той.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: Русияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПУТИН Е ВЕЛИК! ТОЙ Е ПОЛУБОГ!
175
5
 
2
 
! Отговори
трол на ПатреоТете преди 7 години
Колко е жалък ботоксния пигмей Путин ... усеща, че му идва краят ... на съвестта му лежат хиляди убииства ... Русия се събужда скоро ще има руски майдан и руснаците ще изринат тази комунистическа ***
174
0
 
3
 
! Отговори
РОССИЯ НОВОСТ ЕЙ преди 7 години
- Пабеда, пабеда и пак Пабеда! Да живее рублата!
173
5
 
5
 
! Отговори
as преди 7 години
ддз, при одобрение близо 80 процента, тоя протест ми се вижда подозрителен
172
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"но в Русия има само една телевизия - тази на Путин!"Пълни глупости, в Русия е фрашкано с какви ли не медии, финансирани от западни организации и агенции.
171
3
 
18
 
! Отговори
Helly преди 7 години
До Боби А откъде се появи хиперинфлацията? Кой фалира банките през 90-те за да прибере паричките? Купонната система също е резултат на това. Комунистите са си опекли работата и никога не са пускали властта. Никога не е била направена лустрация, затова сме в това положение. Мислете с главите си!
170
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой ще ни информира ли какво се случва трета поредна нощ в Париж?И защо никой не критикува френските власти за насилието срещу демонстрантите?!
169
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руският народ е буден народ и скоро ще се отърве от комплексираното джудже.
168
7
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Да и ние така протестирахме през 89-та, че и после...искахме демокрация, мръзнехме по площадите с надеждата за промяна и до къде я докарахме
167
5
 
6
 
! Отговори
Русофил преди 7 години
До192-идея си нямаш за мащабите на взятките в Русия,не можеш да пръднеш без да си платиш.
166
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 88 Руска Гришка. Браточка,затова ли рублата стана 80 за едно Евро.Преди Путин да върне заводите беше 40 Рубли за Евро.Хайде побързай да хвърлиш торбата с парите през прозореца,че мулето те чака!!!
165
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Във 20 млн.Москва излезли 5 000 хил човека..."Винаги съм се чудил на мозъчетата на путинофилите, защо лъжат така ачевидно, след като човек за секунда може да отвори википедията и да види, че Москва е с население 12 380 664 души. Нищо и никаква разлика в лъжата от 7 619 336 души! А другото което пишете, дори и да е вярно е пак много при забраните и репресиите на крадливото джудже.
164
7
 
9
 
! Отговори
Путин в мавзолей преди 7 години
Вънка птичките пеят и са предвестник на руската пролет..ха.ха А уж Путин имал 99% подкрепа..ха.ха даже в деня на избори е забранено на избирателите на Путин да умират...ха..ха
163
6
 
13
 
! Отговори
Тишо преди 7 години
Ще се навдигат ,разбира се. То на мизерия и тормоз живее ли се!! Само ууууумния Български народ изка да го гази мечка. Дали пък наистина не сме море от бай ***?
162
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"......МНОГО СЕ РАЗМИНАВА ИНФОРМАЦИЯТА КОЯТО ДАВАТ."Нормално е да се разминават! На запад не всичко е на Сорос, но в Русия има само една телевизия - тази на Путин!На тези, които все още не са разбрали защо протестират, отделете 50 минути и изгледайте в тубата "он вам не димон"-15 млн. гледания и стига да знаете руски или английски, може и да ви светне.
161
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във 20 млн.Москва излезли 5 000 хил човека на протест и ми говорят за масови протести!Не мога да се сетя като процент това колко е от населението-0,00..процент!Най -вероятно зад красивите протести стой дългата американска ръка,но не са познали с организирането на "майдан" в Русия!
160
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вчерашни сульовци които не знаят нищо и нямат база за сравнение, и им плащат с жълти стотинки и празни обещания колко добре ще бъде Русия, ако стане краварска ***.Не им стига акъла да осъзнаят, че краварите ще им разкъсат държавата, откраднат ресурсите и поробят хората и унищожат народа.
159
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те не протестират,от щастие са на улицата,че ги притежава нисък човек с име на полов орган. Върнал им престижа. Лятото докато им се цвъкате по лицата за 5 лв си спомнете за престижа им
158
22
 
31
 
! Отговори
Гришка преди 7 години
Путин върна огромно количество заводи в ръцете на държавата заграбено по време на перестройката от престъпниците наречени олигархи.
157
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РУШВЕПУТЕН ДАДЕ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ НА ИРАН СРЕЩУ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ПРЕВЕДЕНИ МУ ПО СМЕТКИТЕ!!!ДА НЕ ГОВОРИМ КАК ИЗТОЧВАТ ДЪРЖАВНИТЕ ДРУЖЕСТВА ПО НАЙ-РАЗЛИЧНИ СХЕМИ!!!*** СЪСИПА РУСИЯ И АКО НЕ БЯХА ПРИРОДНИТЕ И БЛАГА ДА Я Е ФАЛИРАЛ ОТДАВНА!!!!!-----------НЕДОПУСКАЙТЕ МАСОВИЯ УБИЕЦ КРАДЕЦ И ИЗМАМНИК *** ДА СЕ ИЗМЪКНЕ!!!! КОЙТО ЛИКВИДИРА *** СТАВА НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ НЕ САМО ЗА РУСИЯ АМИ И ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ!