Западът иска Турция, но без "султана" Реджеп Ердоган

САЩ предпочитат по-послушен и по-малко амбициозен лидер
3 апр 2017 20:55, Елка Василева
213
Западът иска Турция, но без "султана" Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън през втория ден на своята официална визита в Анкара извърши един доста символичен акт: той се срещна със съпругата на един американски свещеник, който се намира в затвора от миналия октомври по обвинение за участие в терористичната организация на намиращия се в изгнание в САЩ Фетхуллах Гюлен. На имама, който бе обявен от самия Реджеп Тайип Ердоган, за най-големия негов враг и враг на правителството на Партията на справедливостта и развитието.

Ердоган настойчиво иска Гюлен да бъде екстрадиран в Турция, но Вашингтон /както при управлението на Обама, така и при Тръмп.../ отказва да приеме това искане, пише в. "Имерисия" в свой коментар.

Очевидно този акт на американския държавен секретар не бе случаен.

Той дойде като продължение на общото му поведение по отношение на исканията на турската страна, която се държи не само дръзко, но и ултимативно. А американците показват на Ердоган, че не са склонни да обсъждат с него своите намерения и опции.

Последните събития в съседна Сирия са най-ясно доказателство за това. В момент, когато трескаво се подготвя отвоюването на столицата на "Ислямска държава" град Ракка, Вашингтон ясно даде да се разбере, че острието на копието в операцията ще са кюрдите от района. Така Вашингтон отхвърли, при това категорично, натиска на Анкара те (кюрдите) да бъдат отречени. Анкара смята въпросните кюрди за съюзници на ПКК и ги сравнява с терористите от "Ислямска държава".

За отбелязване е, че американците се придържат към такова поведение и в Ирак, където де факто забраниха на турците да участват в нападението срещу Мосул за разлика от кюрдите в тази страна и от шиитските милиции, които се подкрепят от Техеран.

От всичко това изводът не може да бъде друг освен следния: демонстрирайки забележителна приемственост и последователност по този конкретен въпрос, администрацията на Тръмп продължава де факто линията на своя предшественик, непризнавайки на Турция правото да претендира за по-голямо парче от баницата в Близкия изток, която в момента се преразпределя.

Очевидно е, че САЩ предпочитат Ердоган да бъде дръпнат настрана и неговото място да бъде заето от един по-послушен и по-малко амбициозен лидер, защото той бе този, осмелил се да се надскочи и да вдигне летвата над възможностите на собствената си страна, като през 2003 г. отказа да подкрепи нахлуването в Ирак.

От тази гледна точка изглежда, че намеренията и интересите на американците съвпадат изцяло с тези на европейците и най-вече на германците /които също се натъкнаха на едно такова дръзко поведение, след като Анкара прати в затвора кореспондента на в. "Билд" като гюленист/.

След провокативното си поведение спрямо бежанците, към които подходи почти като... сутеньор и изнудвач, искайки компенсации, за да не пусне през Средиземноморието милиони хора до Берлин и много други столици, турският президент се смята за...набелязан.

Чашата изглежда преля след последните инциденти, разразили се по повод на референдума в Турция - първоначално в Ротердам, а след това и в Брюксел - довели до забрана на митингите и до обявяването на Ердоган и на неговите министри за нежелани.

Разбира се, окончателното решение за това колко време Ердоган ще бъде властелин на политическите процеси в страната си, зависи от самите турци.

Макар предварителните социологически сондажи да показват, че борбата на референдума на 16 април ще бъде с изравнени шансове, в тях се допуска поражение за "султана" в момент, когато никой не може да оспори, че на него се пада решаващата роля на този вот в коалиция с крайнодесните националисти. В случай че Ердоган обаче се почувства застрашен, неговите реакции могат да бъдат непредвидими и опасни за турците и за съседните на Турция страни.

Тайните служби на Турция "вършеят" в Европа. Осемстотин турски агенти се смята, че действат в Германия и други страни, но не са само те.

Разкритието, че Анкара наскоро е предала на Берлин списък с турци, които живеят в Германия и се смятат за заподозрени за терористична дейност и връзки с мрежата на Гюлен или с ПКК и други кюрдски организации, дойде като потвърждение за съществуващите от известно време насам "индикации" за растящо присъствие на турските тайни служби не само в собствената им страна, но и в целия Европейски съюз.

Според оценки на германски медии броят на турските агенти, действащи в Европа, достига 800, от които 400 работят на германска територия. В много случаи те не се ограничават само до следене на всякакъв вид "инакомислещи", а стигат до там да заплашват сигурността им и собствения им живот.

Това се случи, след като близо 2,5 милиона турци, живеещи в Европа, тръгнаха към изборните урни, за да гласуват за референдума, и то предизвика незабавната реакция на главния прокурор на Германия, който разпореди да бъде извършено разследване.

Известно е, че Европа не е само "рай" за агентите на турските тайни служби, а и за колегите им от много други страни и на първо място за американците от ЦРУ и Агенцията за национална сигурност, изградили мрежа, наподобяваща "Биг Брадър", в рамките на която те са стигали до там, че да проследяват дори политици от различни /и между другото съюзнически.../държави, в това число Ангела Меркел и институциите на ЕС и НАТО в Брюксел. Досега обаче разследванията за тези явления, които периодично са били разпореждани, все още не са дали никакъв резултат.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Саше не е за теб политиката много е сложно65600
161
0
 
3
 
! Отговори
Мехмед преди 7 години
А ние не искаме президент който ги слуша , нямаме нужда от кукла така че подкрепяме Ердоган до край .
160
0
 
0
 
! Отговори
ХАМДИ БЕЙ. преди 7 години
v kashti koito hranqt ku4eta i kotki stari evropeeci.sa dlajni na mladi i dinami4no naselenie s evropa i azia mosta turcia.na evropa tqsno a za turcia shiroko.
159
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът не е човекът Ердоган, а хората, които го избират и представлява - агресивни, примитивни, религиозни фанатици, неоосманисти. Това е проблемът - мат'рялът.
158
7
 
9
 
! Отговори
АААААА преди 7 години
До Момиче: Не на Турция и трябва ЕС а на ЕС и трябва Турция :)
157
4
 
6
 
! Отговори
Момиче преди 7 години
Нека ФАЩ да дойдат насам да им покажат малко демокрация на тия. Ердоган да не приказва и той много, че да не си изпати най-накрая. А относно въпросът Турция-ЕС, никой не иска Турция в ЕС, на нея не може да и се вярва, това всеки го знае.
156
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До знайБългария когато е воювала на няколко фронта и цяла Европа е треперела от нея, Турция още не е съществувала.
155
0
 
1
 
! Отговори
АААААА преди 7 години
До знай: Не 7 държави а (32) провери !
154
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ердогааня сам си реве за "куршума"никой не му е виновен че устата му не се затваря,където трябва.Не са решили не са го очистили...ако и ще и в двореца на аймед да живее.
153
1
 
17
 
! Отговори
фраза във фокус преди 7 години
"САЩ предпочитат по-послушен и по-малко амбициозен лидер"Те САЩ по принцип предпочитат зомби, което слушка всико дето му прошепнат на ушенце -и то във всяка една "демократична" страна!
152
8
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"Не и виновен тоя дето яде баницата......" Така че ЕС са си виновни, наблюдаващи практически безучастно развихрилия се Анадолския терорист!
151
0
 
14
 
! Отговори
до 160 иска султан преди 7 години
В Германия полувината турски гастарбайтери са кюрди
150
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 168 Ха,ха и малка България през Първата Световна е войвала със седем държави едновремено
149
4
 
13
 
! Отговори
до 176 преди 7 години
То и преди 2СВ СССР и Германия бяха съюзници и провеждаха воени учения.Има граници които Турция не бива да преминава,ако това се случи,ще бъде наказана.Русия никога няма да даде Балканите на Турция ,дори в Сирия е ограничена в действията си,толкова колкото и позволява Русия.
148
2
 
10
 
! Отговори
Манафов преди 7 години
Много обичам горди турци.
147
8
 
9
 
! Отговори
месара преди 7 години
бе тоя ердоган няма ли да се "самоубива " вече !?
146
3
 
15
 
! Отговори
знай преди 7 години
До Анонимен170 Турция е войувала срещу седем(7) държави едновременно.ЧАНАККАЛЕ
145
0
 
2
 
! Отговори
........... преди 7 години
aman ot troli
144
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ли е чувството да знаеш, че ти кроят шапката, пардон чалмата? И от запад и от изток..
143
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно Н.В. Природата понякога е небрежна за да се родят такива феномени като Ердоган и Мутрагена. Искат да са велики но както се знае, само желанието им не е достатъчно. И двамата необразовани, с дипломи по Нищознание, без западни езици но с чувството за неповторимост и непогрешимост.Ердо откачалника няма да умре в леглото си. Мутрагена като го видите как притичва към колата ви става ясно, параноята го гризе. Турция се срива, Сриваме се и ние.Хората са все по-бедни и отчаяни.Резултата ще е скоро.