Какви са били целите на организаторите на атентата в Петербург?

Терористите с несекваща енергия повтарят все същите действия
4 апр 2017 20:10, Елка Василева
80
Какви са били целите на организаторите на атентата в Петербург?
Снимка: Reuters

Експлозията в петербургското метро припомни на хората в Русия, че живеят в страна, където терористичната опасност, уви, е все така актуална, пише Максим Артемиев, "Форбс".

Изпълнителите и поръчителите

В момента Русия участва в два остри геополитически конфликта - в Украйна и в Сирия. Не е приключила и "антитерористичната операция" в Северен Кавказ, тя само премина в бавно протичаща фаза. Потвърждава го скорошното нападение срещу разположена в Чеченската република войскова част от Националната гвардия.

Още по темата

Няма как да гадаем, без да разполагаме с убедителни факти кой е извършил и кой е поръчал това престъпление. Логично е обаче да съзрем тук - това безспорно ще е приоритетна версия - предполагаема следа на "радикалните ислямисти", събрали вече доста претенции към Русия. Те вече си отмъстиха за бомбардировките в Сирия, взривявайки пътнически самолет през 2015 г. над Синайския полуостров. Не бива да забравяме и за ислямистката нелегална мрежа в Северен Кавказ. А тя включва граждани на Руската федерация, които могат свободно да се движат из цялата страна.

Целта

Независимо кои са терористите, не са избрали целта си случайно. Първо, метрото е място, където се струпват множество хора и при експлозия в някой вагон жертвите със сигурност ще са много.

Второ, отзвукът от престъпления в обществения транспорт винаги е по-широк, тъй като го използват милиони пътници, и тези престъпления пораждат паника.

Трето, терористичен атентат в метрото води до нарушения в дейността му като цяло. Дори краткотрайно затваряне на подземната мрежа, както сега в Санкт Петербург, разстройва цялата транспортна система на петмилионния мегаполис.

Четвърто, терористичната атака в Северна Палмира, както наричат Санкт Петербург, е предизвикателство лично към висшето руско ръководство с потекло от Петербург, символичен акт за демонстрация на възможности.

Пето, системата за сигурност в петербургското метро по принцип е по-слаба от тази в Москва, където диверсии е имало неведнъж, и за терористите е по-лесно да осъществят замисленото.

Мотивите

Лесно прозират и мотивите, движели терористите. Първо, да покажат, че нелегална мрежа съществува и тя може да извършва сериозни престъпления.

Второ, да затруднят вътрешнополитическата обстановка в Русия, да предизвикат страхове и паника.

Трето, да упражнят въздействие върху Кремъл с цел там да се вземат решения, които според замисъла да изострят напрежението още повече.

Властта може например да реагира, като забрани временно публичните прояви по съображения за сигурност. В контекста на неотдавнашните опозиционни протести с младежко участие обаче подобри забрани може да предизвикат нови безредици. Терористите изглежда се стремят да всеят разногласия между различните групи от силови шефове в руското ръководство или да представят в не твърде добра светлина управата на "северната столица".

Атентатът има и международен аспект - наближава световното футболно първенство и се поставя под въпрос (също както преди олимпиадата в Сочи) способността на Русия да осигури безопасното му протичане. Освен това Санкт Петербург е водещ туристически и културен център на федерацията, където винаги има много чужденци.

Да не забравяме и поредицата от атентати в Украйна - убийството на Денис Вороненков, после на полковник от украинската Служба за сигурност в Мариупол, взривен в собствения му джип, също и диверсията, предизвикала експлозии и пожар в склада за боеприпаси в Балаклея. Може някому да се е сторило неприемливо, че "в Русия всичко е спокойно".

Какво следва

Както сочи практиката, терористите рядко постигат своите цели. Нито "Норд-Ост" *, нито Беслан ** осигуриха на чеченските сепаратисти победа над Русия.

Терористичните атентати в Западна Европа и САЩ изобщо не повлияха върху политиката на тамошните правителства. Напротив, според закона за непредвидените последици атентатите от 11 септември 2001 г. доведоха до разгрома на талибанската държава в Афганистан.

Но терористите с несекваща енергия повтарят все същите действия. Това в очите им е и средство за групова самоидентификация, и самият смисъл на съществуване - терористичната дейност за тях е ценност сама по себе си, без връзка с конкретните резултати. Ето кое всъщност е трудното в борбата с това явление, превърнало се в кошмар за цивилизацията от 21-и век.

---
* Терористичният акт през 2002 г. в московски театър, представял мюзикъла "Норд-Ост", когато загинаха 129, а по други данни 174 заложници на нападателите
** Терористичният акт в Беслан, град в руска Северна Осетия, където през 2004 г. загинаха по официални данни 344 цивилни, от които 186 деца

 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
8
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 7 години
Коментиращия тук Василев-Шоп-Странджа, е обикновен краварски цър-вулллл...по професия ,призвание и по наследство.
13
3
 
6
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
Елице , беше ли на мястото на трагедията или просто превеждаш ?
12
4
 
14
 
! Отговори
Аре бе не думай 2 преди 7 години
До 1 Професор Шефа на на цру директно си каза "Каквото и да правят в Турция нас не ни интересува ,само да са ни партнъори" . БЕЗПОЧВЕНИ АРЕСТИ,МЪЧЕНИЯ, УБИЙСТВА -''само да са ни партнъори" !
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-голямата заплаха за Русия са Турция и Казахстан. И двете се ислямизират и САЩ ги снабдяват с оръжие. Особено границата на Казахстан е огромна и удобна за атаки срещу Русия.
10
3
 
8
 
! Отговори
СтаниСлава преди 7 години
Единствената цел е била да се отклони общественото внимание от предстоящия концерт на изгряващата супер-фолк-звезда СтаниСлава в читалището на Нова Загора!
9
2
 
6
 
! Отговори
До Василев преди 7 години
Наздраве!И аз съм на White widow. Най-готината марка трева, създавана някога! Хавайците си знаят работата!Наздраве!
8
3
 
8
 
! Отговори
Аре бе не думай преди 7 години
До 1 Професор А ЗАЩО СПРЯХА ТОКА САМО НА АМЕРИКАНСКАТА БАЗА В ИНДЖИРЛИК ПО ВРЕМЕ НА ПРЕВРАТА ? Защото Ердоган видя че без руснаците курортите пустеят, туризма, бизнеса фалира. Чернъото му пълнеше главата с приказки и му каза да свали самолета с руснаците,знаейки какво ше последва за Едроган.Целта беше Турция да й се наложи да е партнъор наСАЩ обаче не доброволно за да не искат обратно услуги ! Реджеп се извини и ето сега есигурен че няма му направят нищо.Шефа наЦЕРУ директно си каза
7
4
 
22
 
! Отговори
без злоба преди 7 години
Да забравим злобата и да запалим свещи за загиналите, да се помолим за душите им. Да се помолим и за утеха на близките им и за оздравяването на пострадалите!
6
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже и в Русия още си патят от експеримента "Орешарски"!
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"изглежда се стремят да всеят разногласия между различните групи от силови шефове в руското ръководство"Ето това е!Говори се, че много от старите служители, консервативно настроени, са против тези нови методи. Едно е да организираш мюсюлмани да правят атентати в Ню Йорк, Париж и Брюксел, съвсем друго е да го правиш в собствените си градове!Ще видим, съа сигурност ще има съпротива и недоволство, ще видим как ще завърши...
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целта е война.
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искали са по-ниски цени на газта.
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целта е да свалят Путин за да не ги бомби.
1
9
 
11
 
! Отговори
6 преди 7 години
Вие друга работа няма освен русия вас какво засяга гледатейте проблеми вг