Какви са били целите на организаторите на атентата в Петербург?

Терористите с несекваща енергия повтарят все същите действия
4 апр 2017 20:10, Елка Василева
80
Какви са били целите на организаторите на атентата в Петербург?
Снимка: Reuters

Експлозията в петербургското метро припомни на хората в Русия, че живеят в страна, където терористичната опасност, уви, е все така актуална, пише Максим Артемиев, "Форбс".

Изпълнителите и поръчителите

В момента Русия участва в два остри геополитически конфликта - в Украйна и в Сирия. Не е приключила и "антитерористичната операция" в Северен Кавказ, тя само премина в бавно протичаща фаза. Потвърждава го скорошното нападение срещу разположена в Чеченската република войскова част от Националната гвардия.

Още по темата

Няма как да гадаем, без да разполагаме с убедителни факти кой е извършил и кой е поръчал това престъпление. Логично е обаче да съзрем тук - това безспорно ще е приоритетна версия - предполагаема следа на "радикалните ислямисти", събрали вече доста претенции към Русия. Те вече си отмъстиха за бомбардировките в Сирия, взривявайки пътнически самолет през 2015 г. над Синайския полуостров. Не бива да забравяме и за ислямистката нелегална мрежа в Северен Кавказ. А тя включва граждани на Руската федерация, които могат свободно да се движат из цялата страна.

Целта

Независимо кои са терористите, не са избрали целта си случайно. Първо, метрото е място, където се струпват множество хора и при експлозия в някой вагон жертвите със сигурност ще са много.

Второ, отзвукът от престъпления в обществения транспорт винаги е по-широк, тъй като го използват милиони пътници, и тези престъпления пораждат паника.

Трето, терористичен атентат в метрото води до нарушения в дейността му като цяло. Дори краткотрайно затваряне на подземната мрежа, както сега в Санкт Петербург, разстройва цялата транспортна система на петмилионния мегаполис.

Четвърто, терористичната атака в Северна Палмира, както наричат Санкт Петербург, е предизвикателство лично към висшето руско ръководство с потекло от Петербург, символичен акт за демонстрация на възможности.

Пето, системата за сигурност в петербургското метро по принцип е по-слаба от тази в Москва, където диверсии е имало неведнъж, и за терористите е по-лесно да осъществят замисленото.

Мотивите

Лесно прозират и мотивите, движели терористите. Първо, да покажат, че нелегална мрежа съществува и тя може да извършва сериозни престъпления.

Второ, да затруднят вътрешнополитическата обстановка в Русия, да предизвикат страхове и паника.

Трето, да упражнят въздействие върху Кремъл с цел там да се вземат решения, които според замисъла да изострят напрежението още повече.

Властта може например да реагира, като забрани временно публичните прояви по съображения за сигурност. В контекста на неотдавнашните опозиционни протести с младежко участие обаче подобри забрани може да предизвикат нови безредици. Терористите изглежда се стремят да всеят разногласия между различните групи от силови шефове в руското ръководство или да представят в не твърде добра светлина управата на "северната столица".

Атентатът има и международен аспект - наближава световното футболно първенство и се поставя под въпрос (също както преди олимпиадата в Сочи) способността на Русия да осигури безопасното му протичане. Освен това Санкт Петербург е водещ туристически и културен център на федерацията, където винаги има много чужденци.

Да не забравяме и поредицата от атентати в Украйна - убийството на Денис Вороненков, после на полковник от украинската Служба за сигурност в Мариупол, взривен в собствения му джип, също и диверсията, предизвикала експлозии и пожар в склада за боеприпаси в Балаклея. Може някому да се е сторило неприемливо, че "в Русия всичко е спокойно".

Какво следва

Както сочи практиката, терористите рядко постигат своите цели. Нито "Норд-Ост" *, нито Беслан ** осигуриха на чеченските сепаратисти победа над Русия.

Терористичните атентати в Западна Европа и САЩ изобщо не повлияха върху политиката на тамошните правителства. Напротив, според закона за непредвидените последици атентатите от 11 септември 2001 г. доведоха до разгрома на талибанската държава в Афганистан.

Но терористите с несекваща енергия повтарят все същите действия. Това в очите им е и средство за групова самоидентификация, и самият смисъл на съществуване - терористичната дейност за тях е ценност сама по себе си, без връзка с конкретните резултати. Ето кое всъщност е трудното в борбата с това явление, превърнало се в кошмар за цивилизацията от 21-и век.

---
* Терористичният акт през 2002 г. в московски театър, представял мюзикъла "Норд-Ост", когато загинаха 129, а по други данни 174 заложници на нападателите
** Терористичният акт в Беслан, град в руска Северна Осетия, където през 2004 г. загинаха по официални данни 344 цивилни, от които 186 деца

 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
4
 
! Отговори
Ел преди 7 години
Целта е да се покаже,че в мозъка на ислямистите има само една гънка и тя е "Аллах Акбар".Просто тези хора живеят в други векове и тези,които запалиха огъня на "демокрацията" там сега се греят на него,но изгарят невинни хора.Конфликтът е породен от възел от мотиви-религиозно-политически/власт/ и икономически/вече открито претендират за монопол на петролните си ресурси/ и мега ислямистки/исляма -световна религия/.Така,че светът да се готви за нова перманентна война на много фронтове!
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Какви са били целите на организаторите на атентата в Петербург?"Определено целите са,да рекламират новия концерт на Мара Отварачката.
52
2
 
2
 
! Отговори
КраварятОтФашингтонъ преди 7 години
Целта на Световният тероризъм е отнемането на свободната воля на хората от наследниците на онези които разпънаха Божия син на кръста.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СтефанОбединете се, стиснете си ръцете и ликвидирайте световния тероризъм!!!!.:))) да знайш, че си прав - отведнъж ще изчезне! Ама как да оправдаят пред собствените си оФчици, че доскорошният враг не е бил никога враг? Не става така. Разкриването на същността и "обединението" може да стане само, чрез "борба с тероризма". Само така (чрез страх) оФчиците сами ще бъдат заковани доброволно
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Онези шмекери ,който се самоназовават,,.Богоизбрани ,,са в основата на - Разделяй и владей!!! И котато има такива слуги като - Гарантирано от ГЕРБ, да им дават оръжие - РПГ та патрони ,снаряди,лекарства ,амфиметамини , ще има наивници които да се взривяват ,мислейки че се борят за някаква тяхна кауза .
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПаметливЗемята просто не може да понесе тоя товар..абе ако този "огромен товар" продължаваше :- "да иска да ***" въпреки, че няма нужда, ако продължаваше - "да иска да купува емоционално" въпреки, че няма нужда, ако продължаваше - "да иска заема от бъдещите си доходи с лихва" за да "живее днес и за мига" въпреки, че е неразумно...ако продължаваше пак така да бъде оФца, както досега - май нямаше да бъде "товар". Но осъзнали се много оФце - са опасни за вълка, могат и да го стъпчат!
48
1
 
4
 
! Отговори
Стефан преди 7 години
От години едно и също, приказки и съболезнования и нищо правене. Като стане атентат в Америка, съболезнования от цял свят, като стане в Русия, съболезнования от цял свят, като стане в Германия, Англия Испания, Белгия, България, Турция пак същите съболезнования. Не им ли омръзна на големите държави да не правят нищо по въпроса. Обединете се, стиснете си ръцете и ликвидирайте световния тероризъм!!!!
47
1
 
6
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
До ПаметливТа войната на цивилизациите е многопосочна-Исляма срещу Християнството,Запада срещу Русия,САЩ срещу Китай,вътрешнодържавни и още много по-дребни конфликти.В тоя процес няма постоянни съюзи(а и вътре в тях се прецакват едни други).Обаче има нещо което обединява цялата тая (на пръв поглед) галимация-всичко това се направлява от един център и обслужва членовете му.Кои са те-сещате се,най-хитрите хора на планетата,Богоизбраните....
46
1
 
5
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Когато преди 20 години се заговори за война на цивилизациите,това се прие с насмешка!И още се отрича,въпреки че е факт!Светът става все по-тясно място и очевидно няма място за всички,Земята просто не може да понесе тоя товар.Следват жестоки и безкомпромисни войни за преразпределение на територии!Лошото е,че когато ВРАГЪТ подхожда рационално и без задръжки към осъществяването на тия планове,НИЕ се правим на толерантни и унищожаваме предимството което имаме засега.Пускаме вълка в кошарата,един вид
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама разбира се, че това са извършителите, това е и целта, това са и мотивите. Ама разбира се, че е така, ако се гледа от нивото на видимост на оФцата. А я да видим от втория етаж какво се вижда ? А от третия, а от четвъртия...?
44
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не зная дали Путин е поръчителя на този атентат, но е факт, че той поръчва убийства, а и преди е поръчвал атентати - взривяване на жилищни блокове. Той си е престъпник!
43
8
 
7
 
! Отговори
Стига де преди 7 години
Само от бояришник, антифриз и фалшив алкохол на ден в РФ има повече жертви!Да не говорим за катастрофи по пътищата...Затова вярвам на руснаците по техните форуми и сайтове, дори те са убедени, че Путин е поръчителя на взривовете.
42
5
 
9
 
! Отговори
Целта е преди 7 години
Да се сплашат пияниците, да не ходят на протести, да си пият Боярищник и да не тревожат батюшка Путин!ФСБ докладва на Путин, че целта е постигната!Сега никой не говори за протестите...Това Русия - винаги избива своите, а се оправдава с външни врагове!
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това с Раихстага ми хареса и си е Истина. И у простия е така.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано си тръгнеш и от форума
39
4
 
4
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
51 - Имам още 1 година и половина да уча и си тръгвам. Но ти оставаш.
38
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До RUSSIA the best"Гласувахте за тези , които го спряха. Какво повече искате ?"Искаме да си изнисеш вмирисания руски *** от България в Сибир и повече да не чуваме нищо за теб.
37
8
 
21
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
Беше ви предложен проекта Южен поток. Гласувахте за тези , които го спряха. Какво повече искате ? Газ без пари ?
36
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги когато се зададт избори във фашистка държава се запалва по някой Райхстаг. Та това са целите на атентата в Петербург.
35
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 47Точно руснаците са ни вдигнали цената на газа. Помисли ти. Президент посочен от генерала на КГБ решетников, избран от лекомисления български народ, правителство назначено от президента Радев т.е. от куклата на Решетников. Премиер който изпълнява и най-малката прищявка на президента. Та кой друг ако не путинския генерал Решетников може да вдигне цената? В контра пункт на Герджиков, днес премиера на Украйна заяви, че в Украйна няма да се вдига цената на газа, няма обект. причини.