След взрива: Втвърдяване на законите и "затягане на гайките" в Русия

Руски печат: Това е е умишлен, демонстративен, предварително подготвен акт
4 апр 2017 11:00, Елка Василева
81
След взрива: Втвърдяване на законите и "затягане на гайките" в Русия
Снимка: Reuters

Вчерашната експлозия в метрото на Санкт Петербург е централна тема в руския печат. До момента терористите подминаваха "северната столица" на Русия; толкова по-силен бе шокът за цялата страна, отбелязва "Лента".

Президентът на Международната антитерористична асоциация Йосиф Линдер, цитиран в изданието, предполага, че градът е избран за атаката, защото там е пристигнал вчера руският президент Владимир Путин.

"Газета" припомня "специалното положение" на Санкт Петербург - освен че градът е културна столица на Русия, там са родени мнозина известни руски политици - и самият Путин, и премиерът Дмитрий Медведев, и председателят на Висшия съвет на властовата партия "Единна Русия" Борис Гризлов, бивш председател на Държавната дума.

Гризлов заявил, че експлозията "с най-висок процент вероятност" е умишлен, демонстративен, предварително подготвен акт. Той призовал хората да не се поддават на масов страх, какъвто са желали да постигнат организаторите.

Още по темата

Мощността на взривното устройство е била към 500 грама тротилов еквивалент, а като поразяващ елемент са използвани сачми от сачмен лагер, посочва източник на "РБК" от органите на реда. По думите му тайните служби проучват "екстремистка следа".

"Росийская газета" цитира говорителя на руския Национален антитерористичен комитет Андрей Пржездомски, според когото са били взривени близо 300 грама тротил, а другото открито взривно устройство в метрото на Санкт Петербург, своевременно обезвредено, е имало мощност около 1 килограм тротил.

„Комерсант“ разсъждава за последиците от трагичния инцидент. Лидерът на парламентарната партия "Справедлива Русия" Сергей Миронов заявил вчера, че петербургските терористи са целели да хвърлят предизвикателство към президента Путин.

Депутати от партията на властта "Единна Русия" уверили пред "Комерсант", че засега не предвиждат промени в законите за борба с тероризма. Опозицията и правозащитниците обаче са убедени, че руското ръководство по традиция ще реагира на атентата със затягане на гайките.

Вече пет години властите реагират на всякакви вътрешни събития с втвърдяване на закона, затова се очакват законодателни инициативи, коментира общественият деец Павел Чиков.

В политически план ситуацията е добре дошла за властта в Русия, смята Емилия Слабунова, лидер на опозиционната партия "Яблоко": "Тя ще осигури възможност пак да се нагнетява истерия, че враговете са до нас - вече не само по границите, но пътуват заедно с нас в транспорта".

Според нея "може да чакаме и затягане на гайките, и да не разрешават никакви масови прояви". Ако Владимир Путин се бори догодина за нов мандат, щабът му "активно ще раздухва тази история - че той е спасителят, силната ръка", прогнозира тя.

Политологът Михаил Виноградов обаче смята, че това не е най-сполучливата тема за старт на президентска кампания - "тя може да предизвика сплотяване с властта срещу тероризма, но може и да актуализира темата за неизпълнените обещания от 1999 г. (обещанието на Путин да "свети маслото" на терористите в нужника, бел. изд.).

Темата ще бъде забравена, ако не се популяризира изкуствено, смята Виноградов: "Нито властта, нито опозицията могат да гарантират, че тя ще се развива в русло, комфортно за тях".

Който и да стои зад атентата, вече е ясно, че политическият дневен ред в Русия ще се смени. В близко време в Русия едва ли ще се говори за "борба с корупцията", "ученически протести", дори за икономическите трудности, пише "Газета".

Във връзка с петербургската експлозия "Ведомости" твърди, че специфична за Русия е липсата на публична отговорност, която да носят тайните служби.

Специалните служби само получават нови пълномощия и ново финансиране, пише вестникът в редакционен коментар, цитиран от Би Би Си. Последната кадрова чистка в тези агенции според него датира от 1995 г., когато чеченски терористи превзеха болница в град Будьоновск.

Освен това руските власти често реагират на атентати с политически решения - отменят изборите на губернатори или приемат закони срещу тероризма и екстремизма.

"Негласният договор", според който обществото доброволно скланя държавата да ограничи правата му в името на обществената сигурност, отдавна не работи в Русия, заявява политологът Николай Петров.

Хората са забравили защо са втвърдени законите и не настояват за отговор - възприемат положението като нещо естествено, изтъква той.

Големите терористични атентати често стават повод да се втвърдят законите и да се засили ролята на държавата в живота на гражданите, констатира и електронният в. "Републик", изреждайки мерки, вземани от властта в Русия след трагични инциденти в миналото.

Според аналитика Алексей Макаркин, говорил пред "Независимая газета", Кремъл "може би ще се опита да използва трагедията срещу протестите", които се организират напоследък в Русия под лозунга за борба с корупцията.

"В най-близко време обаче не се предвиждат никакви сериозни протестни прояви. Ако пък говорим за средносрочна перспектива, нали все едно ще има масови акции - за 1 май, за 9 май. Затова мисля, че няма да бъдат отменяни никакви прояви в интерес на сигурността. Нещо повече, това би било признание за слабост. А терористите разчитат тъкмо на слабост. Просто ще бъдат засилени мерките за сигурност - на всички прояви. Ако обаче кажат на опозицията да отмени своите акции в дългосрочна перспектива, това ще е много слаб аргумент, той няма да работи", разсъждава политологът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
8
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
Яка полит-пропаганда се шири из медиите и форумите. Вижте само статиите за атентатите на запад и тези в Русия каква разлика има в отразяването и коментарите. Този свят не отива на добре
38
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЛАВА НА ПУТИН И РУСИЯ ХАХХААААРашките повече ги мори лосион, отколкото бомби, така и ще си заминат - пияни ***.
37
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЛАВА НА ПУТИН И РУСИЯ
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"смята Емилия Слабунова, лидер на опозиционната партия "Яблоко""За незнаещите да поясним, че тази партия е руският еквивалент на РБ. Набираха скорост, докато не забраниха чуждите НПО в Русия. Оттогава им секнаха телевизиите, проявите и т.н. Цяло чудо е, че някой ги цитира.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
35 това със бомбандираните от САЩ ли? Дето гръмнаха болницата и свадбата ли? Или дето те спонсорираха и обучиха войниците ли и тях лид а броя? или само цивилните от Русия който са 50 000?
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
затягане на гайките, докато се скъсат виновете ...
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРОЙ НА УБИТИТЕ ОТ ПЮТЕН И ПОДЛОГАТА МУ АСАД СА ОКОЛО 500 ХИЛЯДИ ОТ НАЧАЛОТО НА КОНФЛИКТА И ТОВА СА САМО МЪРТВИТЕ А МИЛИОНИ СА ПРОКУДЕНИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА СИ!!!ДО 100 ХИЛЯДИ СА ЗАГИНАЛИТЕ В ИРАК ДОКАТО БЕШЕ ПОД НАДЗОРА НА САЩ!!!---------МАСОВИЯ УБИЕЦ НА ЗЕМЯТА СИ ИМА ИМЕ И ТО Е *** БРАТОУБИЕЦ СЪЩИЯ КАТО ЕГРОДЬОН ЗА НАРОДА СИ!
32
5
 
9
 
! Отговори
до 21 преди 7 години
Питаш защо няма руско знаме в памет за жертвите като имаше белгийско, френско ,даже турско . Защото срещу Русия и руския народ се води гнусна пропаганда , гнусна медийна война,гнусна омраза ...И колкото по гнусна е войната, толкова повече хора осъзнават кой и защо я води и толкова повече хора ще симпатизират на руския народ .
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо никой не посочва като версия,че фашистите в Украйна може да са замесени?...Защото не са, а и нямат никаква полза от това.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОГАТО В ПУТИНИСТАН ИМА ЛОШИ НАСТРОЕНИЯ СПРЯМО УПРАВЛЯВАЩАТА КЛИКА ИЛИ УМИРА ОПОЗИЦИОНЕН ЛИДЕР ИЛИ СТАВА АТЕНТАТ :DТЪЙ КАТО НЕ МОЖАХА ДА УБИЯТ ОПОЗИЦИОННИЯ ЛИДЕР ТРОВИХА ГО НА ДВА ПЪТИ ТО БЕШЕ ЯСНО , ЧЕ ОСТАВА АТЕНТАТ :DТАКИВА КАТО ПЮТЕН РАЗБИРАТ САМО ОТ КУРШУМ В ГЛАВАТА!
29
5
 
6
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
До до 1 Да добавя-проеврогейска герберастка политита.От вчера и днес по телевизиите непрекъснато ни се внушава,че Путин е организирал атентата.Защо никой не посочва като версия,че фашистите в Украйна може да са замесени?
28
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както каза г-н Костов, към средата на 2017г, необятната империя ще изчерпи валутните си резерви така че може да очакваме всякакви изненади от кремъл
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
25 Знаеш ли колко са цивилните жертви в Сирия? 50 000, знаеш ли колко са в Ирак? 1 600 000, а Виетнам? 3 000 000, за тях защо не кажеш нещо? :D Кажи кой въоръжи ИД? Кой пращаше ЦРУ агенти да обучават войниците на бунтовническа сила в суверенна държава? Че и после се оплакваха да не бомбандират агентите им.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
днес и тук се появи хахола с мнение
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъй като не сме расисти и не сме русофоби, хайде кажете ми защо във фейса няма руско знаме в профилната снимка? ....Защото за нормалните хора няма съмнение кой си е организирал "атентата"
24
2
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
В тази страна човешкия живот никога не е значел нещо за управляващите,у нас също.
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПЮТЕН ЗАПАЛИ СИРИЯ И ИЗБИ НАСЕЛЕНИЕТО И САМО И САМО ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТ ТАМ!!!ПРАВИЛ ГО Е ВЕЧЕ ВЕДНЪЖ ЗНАЧИ НАПЪЛНО ЩЕ СТОРИ СЪЩОТО И С РУСИЯ КОГАТО СЕ БУНТУВАТ СРЕЩУ КОМУНИСТИЧЕСКАТА МУ ДИКТАТУРА НА МАСОВ УБИЕЦ!С ТАКИВА КАТО ПЮТЕН НЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ НЕ ИМ СЕ ИСКА ОСТАВКА А СЕ ТЪРСИ СНАЙПЕРИСТ!?
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атентаторът е киргизец с руско гражданство.Кой пишеше, че в Русия трудно се давало гражданство, нямало опасни елементи и т.н.?
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали сега всички ще забравят за медведевите грабежи?
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех, любимото "закручевание гаек"... И от векове така - айде още затягане, айде още, докато накрая не избухне някоя революция и не насмете всичко.