След взрива: Втвърдяване на законите и "затягане на гайките" в Русия

Руски печат: Това е е умишлен, демонстративен, предварително подготвен акт
4 апр 2017 11:00, Елка Василева
81
След взрива: Втвърдяване на законите и "затягане на гайките" в Русия
Снимка: Reuters

Вчерашната експлозия в метрото на Санкт Петербург е централна тема в руския печат. До момента терористите подминаваха "северната столица" на Русия; толкова по-силен бе шокът за цялата страна, отбелязва "Лента".

Президентът на Международната антитерористична асоциация Йосиф Линдер, цитиран в изданието, предполага, че градът е избран за атаката, защото там е пристигнал вчера руският президент Владимир Путин.

"Газета" припомня "специалното положение" на Санкт Петербург - освен че градът е културна столица на Русия, там са родени мнозина известни руски политици - и самият Путин, и премиерът Дмитрий Медведев, и председателят на Висшия съвет на властовата партия "Единна Русия" Борис Гризлов, бивш председател на Държавната дума.

Гризлов заявил, че експлозията "с най-висок процент вероятност" е умишлен, демонстративен, предварително подготвен акт. Той призовал хората да не се поддават на масов страх, какъвто са желали да постигнат организаторите.

Още по темата

Мощността на взривното устройство е била към 500 грама тротилов еквивалент, а като поразяващ елемент са използвани сачми от сачмен лагер, посочва източник на "РБК" от органите на реда. По думите му тайните служби проучват "екстремистка следа".

"Росийская газета" цитира говорителя на руския Национален антитерористичен комитет Андрей Пржездомски, според когото са били взривени близо 300 грама тротил, а другото открито взривно устройство в метрото на Санкт Петербург, своевременно обезвредено, е имало мощност около 1 килограм тротил.

„Комерсант“ разсъждава за последиците от трагичния инцидент. Лидерът на парламентарната партия "Справедлива Русия" Сергей Миронов заявил вчера, че петербургските терористи са целели да хвърлят предизвикателство към президента Путин.

Депутати от партията на властта "Единна Русия" уверили пред "Комерсант", че засега не предвиждат промени в законите за борба с тероризма. Опозицията и правозащитниците обаче са убедени, че руското ръководство по традиция ще реагира на атентата със затягане на гайките.

Вече пет години властите реагират на всякакви вътрешни събития с втвърдяване на закона, затова се очакват законодателни инициативи, коментира общественият деец Павел Чиков.

В политически план ситуацията е добре дошла за властта в Русия, смята Емилия Слабунова, лидер на опозиционната партия "Яблоко": "Тя ще осигури възможност пак да се нагнетява истерия, че враговете са до нас - вече не само по границите, но пътуват заедно с нас в транспорта".

Според нея "може да чакаме и затягане на гайките, и да не разрешават никакви масови прояви". Ако Владимир Путин се бори догодина за нов мандат, щабът му "активно ще раздухва тази история - че той е спасителят, силната ръка", прогнозира тя.

Политологът Михаил Виноградов обаче смята, че това не е най-сполучливата тема за старт на президентска кампания - "тя може да предизвика сплотяване с властта срещу тероризма, но може и да актуализира темата за неизпълнените обещания от 1999 г. (обещанието на Путин да "свети маслото" на терористите в нужника, бел. изд.).

Темата ще бъде забравена, ако не се популяризира изкуствено, смята Виноградов: "Нито властта, нито опозицията могат да гарантират, че тя ще се развива в русло, комфортно за тях".

Който и да стои зад атентата, вече е ясно, че политическият дневен ред в Русия ще се смени. В близко време в Русия едва ли ще се говори за "борба с корупцията", "ученически протести", дори за икономическите трудности, пише "Газета".

Във връзка с петербургската експлозия "Ведомости" твърди, че специфична за Русия е липсата на публична отговорност, която да носят тайните служби.

Специалните служби само получават нови пълномощия и ново финансиране, пише вестникът в редакционен коментар, цитиран от Би Би Си. Последната кадрова чистка в тези агенции според него датира от 1995 г., когато чеченски терористи превзеха болница в град Будьоновск.

Освен това руските власти често реагират на атентати с политически решения - отменят изборите на губернатори или приемат закони срещу тероризма и екстремизма.

"Негласният договор", според който обществото доброволно скланя държавата да ограничи правата му в името на обществената сигурност, отдавна не работи в Русия, заявява политологът Николай Петров.

Хората са забравили защо са втвърдени законите и не настояват за отговор - възприемат положението като нещо естествено, изтъква той.

Големите терористични атентати често стават повод да се втвърдят законите и да се засили ролята на държавата в живота на гражданите, констатира и електронният в. "Републик", изреждайки мерки, вземани от властта в Русия след трагични инциденти в миналото.

Според аналитика Алексей Макаркин, говорил пред "Независимая газета", Кремъл "може би ще се опита да използва трагедията срещу протестите", които се организират напоследък в Русия под лозунга за борба с корупцията.

"В най-близко време обаче не се предвиждат никакви сериозни протестни прояви. Ако пък говорим за средносрочна перспектива, нали все едно ще има масови акции - за 1 май, за 9 май. Затова мисля, че няма да бъдат отменяни никакви прояви в интерес на сигурността. Нещо повече, това би било признание за слабост. А терористите разчитат тъкмо на слабост. Просто ще бъдат засилени мерките за сигурност - на всички прояви. Ако обаче кажат на опозицията да отмени своите акции в дългосрочна перспектива, това ще е много слаб аргумент, той няма да работи", разсъждава политологът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъй като не сме расисти и не сме русофоби, хайде кажете ми защо във фейса няма руско знаме в профилната снимка? Преди след френския атентат всички бяха с френско знама, на цялата профилна снимка, сега има някаква пародия, малко руско знаме в ъгъла на снимката и само 3ма такива съм видял. Хайде щом не сте предубедени, кажете какво става.
18
2
 
9
 
! Отговори
До оня преди 7 години
Причината е съвсем проста- в Русия НИКОГА не е имало демокрация!
17
9
 
4
 
! Отговори
плефнелиефф преди 7 години
важното е че при нас няма атентатиима свободияи гейй-паради
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно за джуджето явно по-страшни са опозиционерите отколкото терористите и затова силите на правоохранителните органи са насочени там!
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия след взрива - лагера Гулак !
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страхът , от както свят светува, е бил основна движеща сила - както за всяващите страх, така и страхуващите се. Нищо ново под слънцето.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От една страна пътен държи здраво юздите, а от друга има "атентати", които по твърденията на пътникофилите не са организирани от пътника. Кое от двете е вярно?
12
7
 
11
 
! Отговори
НЕМЦОВ преди 7 години
ПЮТЕН Е МАСОВ УБИЕЦ НА РУСНАЦИ И ТОВА ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА РУСИЯ ГО ЗНАЕ НО ГИ Е СТРАХ ДА НЕ ГИ ВКАРАТ В ЗАТВОРА ИЛИ УБИЯТ!! ТОВА Е РУСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ЕДНО СТРАХЛИВО СБОРИЩЕ ПРЕДИМНО НА КОМУНИСТИ АНТИХРИСТИ!
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РФ е империя в която живеят стотици народи, руснаците доминират в управлението на страната. Подобно на сърбите в Югославия, така и руснаците в РФ, подтискат и отнемат правата на останалите народи от империята. Това няма да донесе нищо добро.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето за това иде реч. Правим си "атентат" и затягаме гайките.
9
11
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Такъв коментар може да роди само празна безмозъчна кратуна от софия, десно- сороско ориентирана.
8
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПИТИНИСТАН И ЕРДОГАНИЯ СА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО И ДВАМАТА СА АНТИХРИСТИ И ДВАМАТА СА ГОТОВИ ДА ИЗБИЯТ НАСЕЛЕНИЕТО СИ САМО И САМО ДА ОСТАНАТ НА ВЛАСТ!!!!ВСИЧКИ КОИТО ПРОЯВЯВАТ И ГРАМ СЪЧУВСТВИЕ КЪМ РУСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В МОМЕНТА СА АНТИХРИСТИ ЩОТО ТОЧНО РУСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ДЪРЖИ МАСОВИЯ УБИЕЦ ПЪТЕН ДА ИЗБИВА ХРИСТИЯНИТЕ В УКРАЙНА С РУСКАТА ВОЙСКА ОТ ПЛАТЕНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ АНТИХРИСТИ!
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато eвpoгeйцитe "втвърдяват тона", братушките затягат гайките здраво. Открийте разликите в резултатите.
6
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е велика държава. Руснаците имат за политици силни личности, а не като нашите. Там толерантността не е на мода. Нито към oбpaтните, нито към мюсюлманите. И да, най-вероятно след атентатите ще има затягане на болтове, гайки, колани и скоро и ще дойдат резултатите.
5
4
 
5
 
! Отговори
мда преди 7 години
Дали говорим за атентати в САЩ или Русия няма значение... явно принципа на това властта да използва атентатите и/или терора срещу собственото си население е просто удобен инструмент. И само истински мозъчно ограничените имат вяра че тези които им ги спретват тези сценки се опитват да ги "спасят".
4
13
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
до 1Да не бъркаш Путин с американците ? Там избиват собствените си граждани, за да създават образа на врага.В Русия това не е нужно. Там винаги е имало врагове, които желаят гибелта на Русия.А, тезата, че Кремъл е организирал сам този атентат е толкова ***, че не си заслужава да я коментираме !
3
3
 
12
 
! Отговори
оня преди 7 години
Най-интересното е, че народа няма голям проблем с това натягане на гайките, на него му харесва да има подчинение и контрол, твърда ръка. Руска народопсихология.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин ще прати Кракен да гази Киргизстан муххахаахха
1
18
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Ето какво направиха прозападно ориентираните руснаци ! Заблудените руски овце, които не взимат никаква поука от България се юрнаха да протестират против "корупцията". Като чуя това изтъркано клише "борба с корупцията" и неминуемо се сещам за дедко Сорош..Следват протести, цветни революции, отслабване на държавата и ... атентати или гражданска война.Слава Богу в Русия службите държат здраво нещата в свои ръце и сега ще смажат всякаква антидържавна ***.А, Путин май остарява ..