Ще се провали ли сирийският гамбит на Путин след ужаса в метрото?

Бомбеният атентат може да донесе и косвени ползи за Кремъл
5 апр 2017 21:25, Елка Василева
76
Ще се провали ли сирийският гамбит на Путин след ужаса в метрото?
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Радикалните ислямисти са извършвали нападения срещу Русия много пъти, но бомбеният атентат от понеделник срещу метрото на Санкт Петербург е нещо лично за президента Владимир Путин: той бе извършен в родния му град, в ден, в който той бе на посещение там.

Атаката, чийто жертви станаха 14 души, а 50 бяха ранени, е изпитание и за едно от най-спорните политически действия на държавния глава - решението му да предприеме военна намеса в Сирия на страната на президента Башар Асад, пише Ройтерс.

Според анализаторите, специалисти по Кремъл, опасността се крие в това да не би руските избиратели да решат, след като са видели вече разрушенията в Санкт Петербург, че сирийската операция ги прави по-уязвими за подобни атентати - а не по-сигурни, както бе обещал Путин.

Това ще е проблем за руския президент, който се сблъска с нова вълна на протести срещу корупцията миналия месец в момент, когато предстоят президентски избори и се очаква той да се кандидатира за четвърти мандат.

Основният заподозрян за взрива, Акбаржон Джалилов, е руски гражданин от населения предимно с мюсюлмани Киргизстан. Никоя групировка не е заявила, че стои зад нападението, но в миналото "Ислямска държава" е заплашвала с отмъщение заради Сирия. Тя вече пое отговорността за свалянето над Синайския полуостров през 2015 г. на самолет, пълен с руски туристи, при което загинаха всички 224 души на борда.

Ако бомбеният атентат в Санкт Петербург се окаже отговорът на "Ислямска държава" на руската операция в подкрепа на Асад, "това ще ознаменува пълния провал на сирийския гамбит на Путин", каза Алфред Кох, бивш вицепремиер при покойния президент Борис Елцин.

"Като се прибави и авиокатастрофата над Синай, картината изглежда доста мрачно за автора на руското участие в сирийския конфликт", заяви той.

Засега обаче не е ясно дали редовите руски избиратели ще приемат това за неуспех на Путин. Според социологическите проучвания той има висока подкрепа, а бомбеният атентат над Египет не нанесе кой знае какви щети за позициите му.

"За нас случилото се е удар, травма, но в действителност травмите при нас отминават доста бързо", каза пред радио "Ехото на Москва" Глеб Павловски, бивш съветник в Кремъл. "До седмица ще стане ясно накъде клонят хората - към обичайните в миналото искания за повече репресии или към умора от тази безконечна ситуация, в която все ни "продават" сигурност под различни маскировки, а накрая все нямаме сигурност."

Първоначалните признаци сочат, че Кремъл ще отговори, като поддържа тезата, че атентатът в Санкт Петербург ясно показва важността на операцията в Сирия, която според Русия има за основна цел да съкруши радикалните ислямисти.

Друга от възможните реакции е да се затегне вътрешната сигурност в Русия и да се предприемат строги мерки срещу всякакви прояви на твърдолинейния ислям. Това би имало смисъл от практическа гледна точка за пресичане на бъдещи атаки.

Но този бомбен атентат може да донесе и косвени ползи за Кремъл. Руските власти бяха изненадани миналия месец, когато хиляди хора излязоха в градове из цяла Русия на протести срещу официализираната корупция.

Организаторите на демонстрациите заявиха, че ще засилят действията си с наближаването на президентските избори през 2018 г.

"Ще бъде ли пусната в обръщение заплахата за сигурността като предлог за забрана на демонстрациите (в интерес на обществената сигурност, разбира се) или в по-широк план - като причина да кажат: сега не е време за разединение?", написа в деловия новинарски портал "Интели нюз" Марк Галеоти, експерт по Русия.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
7
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Лицемерите от запада са организирали цял влак със престъпници да убие Руския цар. Скапаняци не познавате руснаците.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
уважаеми ***.мотници независими медии няма - това са приказките на последните 30 години и ако някой вярва то той не е със всичкия сикойто плаща той поръчва музиката- и винаги така ще бъдеа някой го разпространяват защото от това живеят - да разпространяват неистиниудобни на управляващите
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русия няма да се откаже от сирия- само мало.умник може да си го помислино това няма нищо общо с покачването на цената на газа , топлото и всичко останало по веригата- това трябва да е темата а не русия- и се сетете защо точно тя е темата
49
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През лятото имаше един репортаж на независима тв: първите кадри показваха резултатите от руска бомбардировка на болница и веднага след това показаха как путин награждава летците за добре изпълнени задачи. Още тогава войната в Сирия беше загубена и всеки разумен политик би изтеглил войските си оттам
48
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупава статия. Дори да е изтриете пак ще ви кажа: авторите на тези статийки, които публикувате ИЗОБЩО НЕ ПОЗНАВАТ РУСИЯ и РУСКАТА ПОЛИТИКА. Такива писания ги отминавам с усмивка и съжаление.А ние само допринасяме автора на тази статийка да вземе някоя стотинка
47
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е ИМА СИ ХАС ЕЛЧЕТО ДА НЕ ПУСНЕ ПОРЕДНИЯ АНТИ РУСКИ ПАСКВИЛ.НО НЕ И СЕ СЪРДЕТЕ НА ЖЕНАТА ,ЗАДАВАТ СЕ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ И ТЯ ТРЯБВА ДА ЗАРАБОТИ НЕЩО ДОПЪЛНИТЕЛНО ОТ БАЩИЦАТА И СОРОС И РАБОТОДАТЕЛИТЕ И ОТ АМЕРИКА(ЗА) БЪЛГАРИЯ
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сириският ГАМБИТ! Ако това е партия шах, то Путин с две пешки ще матира Царя, защото никой няма да посмее да ги вземе!
45
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джуджето отвсякъде е пълен провал за държавата си. Оказа се и че в края на миналата година броят на руснаците живеещи под линията на бедността е достигнал 20 млн! Джуджето не успя да реформира икономиката и тя си остана суровинен придатък на света! Беше зает да краде, пък и толкова са менталните възможности на един доносник на КГБ!
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Калкулатора пак калкулира центове за антируска пропаганда. Гнусен калкулатор, с тия центове все генерици да си купуваш.
43
4
 
17
 
! Отговори
Хм преди 7 години
До ДодоЛъжата за употребено от Асад в Сирия химическо оръжие ще бъде разобличена много по-скоро от всички други,които САЩ сервираха в последните години.Впрочем,когато същите тия "бунтовници" обстрелваха Алепо с такова оръжие,Западът упорито мълчеше,въпреки многобройните доказателства!
42
5
 
12
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Като се почне от афганистанската война,САЩ целенасочено създават ислямски чудовища за борба с Русия и съюзниците и,без оглед на това,че и Западът също страда от тия организации.Все пак крайната цел-събарянето на Русия оправдава средствата.Голяма работа,че по Европа редовно стават атентати и мюсулманите там се радикализират-това са дребни странични ефекти.Та тия неща ще се наместят когато свърши войната срещу Русия-още около 3 години.Ако за това време не успеят-никога няма да им се получи!
41
20
 
6
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Очевидно "сирийският гамбит" на Путин доведе до неочаквани за Кремъл ответни ходове, щом се наложи употребата дори на химическо оръжие, за да се компенсират пропуските на замислената комбинация. По този начин Путин губи позиции от постигнатата през последните месеци по света известна поносимост към марионетката му Асад. Толкова жертви, толкова усилия за оня дето клати гората ... Явно гамбитът не проработи както се е очаквало и се върви към нова стратегия.
40
5
 
16
 
! Отговори
james преди 7 години
след такива статий става ясно кой има интерес и е организирал този акт на терорисм- ЦРУ
39
17
 
7
 
! Отговори
Към Ха-Ха-ха преди 7 години
Все по-единни и все по гладни.Щом народа руски се размърда и ФСБ организира атентат.
38
4
 
13
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
що така нещо ми се струват свързани двете събития, взрива в метрото и обгазяването на въпросния град. В се с една такава дълбока антируска атака със сирийски зачатък. Атака по Путин в международен и вътрешен аспект.....тез неща във вестника и по телевизии никой няма да ги каже.
37
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ НЯМА ДА СЕ ПРОВАЛИ ЗАЩОТО ПУТИН Е НАЙ УМЕН ТОЙ Е НЕДОСЕГАМ
36
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА ЩЕ СЕ ПРОВАЛИ
35
16
 
51
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Явно някой хора още не са осъзнала психологията на руския народ.Руснаците за разлика от нас българите например, стават все по-силни и все по-единни след всяко изпитание.Тях изпитанията не ги разединяват, а тъкмо обратното.Не само, че Путин няма да отслаби позициите си, а дори ще бъде още по-подкрепян от сънародниците си.Разбирам, че това бърка отзад на евроатлантическите ***, но няма как. Това е реалността ! Трябва да се научат да живеят с нея.
34
2
 
2
 
! Отговори
ANONIMEN преди 7 години
KAM STANUI OT AHELUI, MILI STANUI VENAJ TI BIAH PISAL, CHE SI MNOGO, MNOGO PROST, PROS I PROS, AMA KOLKOTO BESHE PROS NA DAN KOLOV ZADNIKA. E SEGA TRIABVA VECHE DA SE RAZDELISH SAS SEBESI, PE. DA.LI.NO MRA.SEN !!!!!
33
3
 
1
 
! Отговори
real shit преди 7 години
Russian-American Team:World Needs Bering Strait Tunnel!