След ракетите към Сирия идва изпитанието за Тръмп

На САЩ им е необходима умна дипломация
7 апр 2017 22:00, Елка Василева
503
След ракетите към Сирия идва изпитанието за Тръмп
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше прав да нанесе удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад заради използването на оръжие за масово унищожение - нервнопаралитичния газ зарин - срещу собствения си народ.

Тръмп може и да не иска да бъде "президент на света", но когато един тиранин откровено нарушава основни норми на международното поведение - в този случай това е забраната за използване на химически или биологически оръжия във военни конфликти, въведена след Първата световна война - светът очаква от Америка да действа. Тръмп го направи и трябва да бъде похвален за това.

Истинското изпитание за Тръмп ще бъде в това, което ще се случи после. Той показа пълна липса на интерес към работа за прекратяването на гражданската война в Сирия, пише Антъни Блинкън* в "Ню Йорк таймс".

Още по темата

Сега, след като администрацията има възможност да оказва влияние, тя трябва да го изпита с режима на Асад и с Русия, за да обуздаят сирийските военновъздушни сили, да се прекрати всякакво използване на химически или биологически оръжия, да се приложи ефективно прекратяване на огъня в сирийската гражданска война и дори да се постигне напредък към предаване на властта чрез преговори - цели, които администрацията на предишния президент Барак Обама не успя да постигне.

В същото време администрацията на Тръмп трябва да предотврати или ограничи възможните нежелани последствия от използването на сила, включително затрудняването на военната кампания срещу Ислямска държава. Всичко това ще изисква нещо, към което администрацията не проявява особен интерес: умна дипломация.

Умната дипломация започва с Русия. Съобщава се, че администрацията е съобщила предварително на Москва за удара. Циниците биха могли да заключат, че нещата са били договорени: САЩ тихичко предупреждават руснаците, те предупреждават Асад и му казват да не реагира, и всички обявяват въпроса за приключен. По-вероятно е администрацията да е искала да се увери, че Москва знае точно какво правим, за да се избегне свръхреакция на Москва и да може да изтегли силите си, за да не пострадат.

Администрацията трябва да покаже ясно на Москва, че отсега нататък ще я държи отговорна за действията на Асад. Тя трябва да подтикне и други да правят същото, и ако е необходимо, да нанесе още удари. САЩ би трябвало и да поставят като условие за антитерористичното сътрудничество с Русия - нещо, което Москва иска - Русия да положи усилия за усмиряване на режима на Асад и да го подтикне към истински мирни преговори с бунтовниците. Посещението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва следващата седмица ще бъде от повратно значение за изпращането на това послание и за контролирането на всеки риск от ескалация с Русия.

Администрацията би трябвало да заложи на вероятността, че руският президент Владимир Путин е бесен на Асад. Путин помогна на диктатора да спечели преимущество в сирийската гражданска война. Но новата употреба на зарин от Асад - който през 2013 г. САЩ и Русия го накараха да спре да използва, налагайки с дипломатически средства толкова охулваната червена линия на президента Обама срещу химическите оръжия - беше напълно ненужно и много неудобно за Москва.

Руснаците знаят също, че с продължаващата си подкрепа за Асад и съучастието в нечовешката му жестокост срещу сирийската сунитска общност поемат по-голям риск от нежелани последствия. Сирийските сунитски арабски съседи и Турция може да се почувстват задължени да засилят подкрепата си за сирийската опозиция, затруднявайки значително живота на Москва. Мюсюлманите сунити в Русия, Централна Азия и Кавказ ще се настроят допълнително срещу Москва и някои от хилядите чеченски бойци в Сирия вече може да потърсят отмъщение у дома.

Неотдавнашното ужасяващо нападение в метрото на Санкт Петербург - което изглежда е извършено от етнически узбек, който може да е бил радикализиран от войната в Сирия - може да се окаже предвестник на това, което ще последва, ако Москва не започне да се измъква от сирийското тресавище. Администрацията на Тръмп би трябвало да помогне на Путин да намери изход.

Тръмп трябва да се пази внимателно и от възможните негативни последствия от действията си, особено по отношение на кампанията срещу Ислямска държава.

Американската администрация ще трябва да убеди Москва да не усложнява живота на американските пилоти, като ги засича с радарите на силната си противовъздушна отбрана, или като извършва опасни прелитания. Вашингтон ще трябва да посъветва и другия голям поддръжник на Асад, Иран, да не предприема ответни действия, като изпрати милициите си в Ирак срещу американски войски.

Администрацията ще трябва да балансира по-нататъшните действия против режима на Асад с необходимостта да фокусира ресурсите си за разгромяването на Ислямска държава.

Президентът ще трябва да следи и за разрастването на мисиите. Ако Асад продължава употребата на химически или биологически оръжия, ще се изисква необикновена дисциплина, за да не се изпадне в капана на ескалацията, която води от оправдани ответни удари към по-широка и по-рискована намеса на САЩ. В крайна сметка американската намеса в Либия, която аз препоръчах, започна като опит да се защитят мирните граждани от насилието на правителството на полк. Муамар Кадафи. Но тя приключи със смяна на режима. Контролирането на Сирия би било далеч по-голямо предизвикателство от тежката ни отговорност за Либия след Кадафи.

У дома Тръмп трябва да говори с американския народ за мисията на страната и нейните цели, да докладва подробно на Конгреса и да поиска неговата подкрепа, и да изясни правната основа за действията на САЩ. И докато се занимава с това, би трябвало да отвори отново вратата, която се опита да затръшне пред сирийските бежанци. Човешката реакция на президента към страданието на обгазените от режима на Асад би трябвало да се разпростира върху всички жертви на сирийската гражданска война, включително върху тези, които бягат от нейното насилие.

*Антъни Блинкън беше заместник държавен секретар на САЩ в администрацията на президента Барак Обама.

 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още по темата: САЩСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
351
1
 
9
 
! Отговори
маилс преди 7 години
С 60 ракети онова място трябваше да е пустиня,това да не са новогодишни фойерверкиЕдните гърмяли ,но бомбите се загубили,другите можели да гърмят но се чесали по макарите.Е да ама не.От цялата новина смърди,башка че вече сме слушали плочата за диктаторите,за зверствата им ,за складираните химически оръжия-нали скоро там имаше комисия на ООН точно затова .Това е постановка отвсякъде
350
1
 
5
 
! Отговори
маилс преди 7 години
Абе 28 ли са 30 ли са що имам чувството че ни правят на балъци,липсата на 30 на финала що ме навежда на мисълта че 30 по 4 милиона едната е добра печалба отдето и да го погледнеш,кои точно гарантира че не са пуснати 30 бутафории по едно старо летище.А след това се усвояват едни пари за производство на нови 30 ,които вече ги има и кво излиза.Няма зарин ,няма вражда,няма морал има само пладнешки аидуци които директно се подиграват с нас
349
1
 
6
 
! Отговори
печалбари ? преди 7 години
кой печели от ракетния удар/59ракети, а почти никакви разрушения/ - 1.Тръмп-вече светът видя,че е против Русия и сивдига рейтингапред воено-пром.комплекс 2.Русия и САЩ-защото петролът скочи 3.Русия-нови санкции,т.е. затваряне кранчето на износ на капитали от Русияако някой има друго мнение - нека да разсъждава и върху това
348
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко да са умни дипломатите , колкото кремльовските?
347
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Антъни Блинкън беше заместник държавен секретар-Какво очаквате да напише ционистки слуга.......
346
18
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
руснаците, предупредени два часа предварително, без проблем можеха да прихванат и унищожат до една бавните "томахавки" с С 400 - ЗАЩО не го сториха?---- Ти *** ли си ве?Ръсняците нямат толкова ПВО ракети, за да отразят масиран удар. С-400 има в готовност 16 ракети. 16 срещу 59, сеш ли се кво става?
345
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за да е гаврата пълна има кадри как прелита и над комплексите .с 400
344
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
58 от 59 томахока директно в целта 4и4о сам пусна записите мо на русия както винаги се оказаха тъ,пи магарета
343
1
 
21
 
! Отговори
Невежество, инсинуац преди 7 години
Тук всичко е за увековечаването на беззаконието в международните отношения, т.е. обвиненият в убийство се убива без следствие и доказана вина и независимо от това, че обвиненият няма никакви мотиви. Важното е да се вдигне шум като на свадба. След време ще се окаже обратното, но тогава никой не помни или не го е еня, както бацилите на Садам или обвиненията на NYT през 2013 consortiumnews/2017/04/06/nyt-retreats-on-2013-syria-sarin-claims/ от които днес самото NYT се отрича
342
3
 
28
 
! Отговори
Az преди 7 години
Незнам как може да пишете, такива лъжливи статии пълни с невярна информация, Путин даде изявление пред медии, в които казава ясно че САЩ са отказали да покажат докаателството за ползването на химични оръжия от Асад. А отказвайки да го покажат е причината, че нямат такова. Те са длъжни да го покажата, за да опровергаят действията си - в слчуая 59 ракети за милиони долари. Като вече имам съмнение и че Тръмп са го натиснали и са му обяснили, че ако не прави каквто му се нареди ще бъде третия
341
4
 
29
 
! Отговори
жребе преди 7 години
Каруцарят Тръмп набута американската каруца у сирийското блато откъдето ще излезе разнебитена като ц.иганска талига.Ковчезите ще поскъпнат!
340
6
 
28
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 7 години
Американските агресори отново убиват невинни хора !!!
339
3
 
21
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Един "ПИЧ" по-долу е написал ,че любимите му държави са ХЕГЕМОНИ на Света !!! Тези като него одобряват хегемонизма ! Хегемонизмът предполага :Господари , слуги и роби! Всеки хегемонизъм поражда съпротива !!! Така е загинала Римската империя!!!
338
1
 
17
 
! Отговори
пенко преди 7 години
КАКВО СЕ ПОЛУЧАВА : САЩ нанасят удари да защити националната си сигурност; Русия се намесва в Серия -за да защити нац.сиг. ; Джихадистите трепят по Европа за да защитят шериатската си и нац.сиг. !!! Китай няма нац. сиг. ! Индия няма нац. сиг.НАТО си защитава нац.сигуртости и Аржентина губи Фолклендите!!! Оландо защитава ??? -"сигурност" и Либия си губи главата!?!?!?!?!?!?!
337
3
 
27
 
! Отговори
Yakov преди 7 години
И кой ще плати ракетите? 59 ракети за 800 хил. долара едната? Или пак ще сгазят някоя държавица и ще задигнат златния резерв?
336
2
 
33
 
! Отговори
марин преди 7 години
Германия започна да дава заден , усетиха се , че това е акция за компрометиране на Тръмп , спретната от противниците му и като се установи от къде е химическото оръжие и защо е в складовете на опозицията , вече ще е късно за шоумена !
335
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 400 Не пиши глупости!!!Сащ,Англия,Ес,Канада,Австралия и Нова Зеландия,също Израел,Япония и Южна Корея са световните хегемони в всяко едно отношение а Северна Корея е клоака факт!!!!
334
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пакистан, просто го запомнете
333
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами добре, щом трябва да вярваме на всеки клип и на всяка новина, която ни се пусне, тогава официално следва да се съгласим, че има извънземни и на Земята също има такива. Защо го казвам, ами просто е, защоот е пълно с клипове и статии за такива същества.Ако отречем тези "доказателства, че нещо СЪЩЕСТВУВА, то тогава защо да ви вярвам, че това с атаката е факт.Има и такова мнение, защото ВЯРАТА е не само религиозна движеща силаDВсичко е филм, атаката в руското метро е част от филма....
332
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Авввееее, бай Дончоооуууу, абе като милееш за децата по света и изобщо за свободата на хората що не нападнеш Ким Чен Ун, който коли народа си, който даже коли роднините си? Що така двоен аршин , бе бай Дончоооуууууу? Щотото знаеш, че на онуй ненормално коппеле няма му мигне окото да ти изстреля в бързината няколко балестични ракети с ядрени глави към западното крайбрежие на Щатите, нали? Паляччооо....