След ракетите към Сирия идва изпитанието за Тръмп

На САЩ им е необходима умна дипломация
7 апр 2017 22:00, Елка Василева
503
След ракетите към Сирия идва изпитанието за Тръмп
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше прав да нанесе удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад заради използването на оръжие за масово унищожение - нервнопаралитичния газ зарин - срещу собствения си народ.

Тръмп може и да не иска да бъде "президент на света", но когато един тиранин откровено нарушава основни норми на международното поведение - в този случай това е забраната за използване на химически или биологически оръжия във военни конфликти, въведена след Първата световна война - светът очаква от Америка да действа. Тръмп го направи и трябва да бъде похвален за това.

Истинското изпитание за Тръмп ще бъде в това, което ще се случи после. Той показа пълна липса на интерес към работа за прекратяването на гражданската война в Сирия, пише Антъни Блинкън* в "Ню Йорк таймс".

Още по темата

Сега, след като администрацията има възможност да оказва влияние, тя трябва да го изпита с режима на Асад и с Русия, за да обуздаят сирийските военновъздушни сили, да се прекрати всякакво използване на химически или биологически оръжия, да се приложи ефективно прекратяване на огъня в сирийската гражданска война и дори да се постигне напредък към предаване на властта чрез преговори - цели, които администрацията на предишния президент Барак Обама не успя да постигне.

В същото време администрацията на Тръмп трябва да предотврати или ограничи възможните нежелани последствия от използването на сила, включително затрудняването на военната кампания срещу Ислямска държава. Всичко това ще изисква нещо, към което администрацията не проявява особен интерес: умна дипломация.

Умната дипломация започва с Русия. Съобщава се, че администрацията е съобщила предварително на Москва за удара. Циниците биха могли да заключат, че нещата са били договорени: САЩ тихичко предупреждават руснаците, те предупреждават Асад и му казват да не реагира, и всички обявяват въпроса за приключен. По-вероятно е администрацията да е искала да се увери, че Москва знае точно какво правим, за да се избегне свръхреакция на Москва и да може да изтегли силите си, за да не пострадат.

Администрацията трябва да покаже ясно на Москва, че отсега нататък ще я държи отговорна за действията на Асад. Тя трябва да подтикне и други да правят същото, и ако е необходимо, да нанесе още удари. САЩ би трябвало и да поставят като условие за антитерористичното сътрудничество с Русия - нещо, което Москва иска - Русия да положи усилия за усмиряване на режима на Асад и да го подтикне към истински мирни преговори с бунтовниците. Посещението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва следващата седмица ще бъде от повратно значение за изпращането на това послание и за контролирането на всеки риск от ескалация с Русия.

Администрацията би трябвало да заложи на вероятността, че руският президент Владимир Путин е бесен на Асад. Путин помогна на диктатора да спечели преимущество в сирийската гражданска война. Но новата употреба на зарин от Асад - който през 2013 г. САЩ и Русия го накараха да спре да използва, налагайки с дипломатически средства толкова охулваната червена линия на президента Обама срещу химическите оръжия - беше напълно ненужно и много неудобно за Москва.

Руснаците знаят също, че с продължаващата си подкрепа за Асад и съучастието в нечовешката му жестокост срещу сирийската сунитска общност поемат по-голям риск от нежелани последствия. Сирийските сунитски арабски съседи и Турция може да се почувстват задължени да засилят подкрепата си за сирийската опозиция, затруднявайки значително живота на Москва. Мюсюлманите сунити в Русия, Централна Азия и Кавказ ще се настроят допълнително срещу Москва и някои от хилядите чеченски бойци в Сирия вече може да потърсят отмъщение у дома.

Неотдавнашното ужасяващо нападение в метрото на Санкт Петербург - което изглежда е извършено от етнически узбек, който може да е бил радикализиран от войната в Сирия - може да се окаже предвестник на това, което ще последва, ако Москва не започне да се измъква от сирийското тресавище. Администрацията на Тръмп би трябвало да помогне на Путин да намери изход.

Тръмп трябва да се пази внимателно и от възможните негативни последствия от действията си, особено по отношение на кампанията срещу Ислямска държава.

Американската администрация ще трябва да убеди Москва да не усложнява живота на американските пилоти, като ги засича с радарите на силната си противовъздушна отбрана, или като извършва опасни прелитания. Вашингтон ще трябва да посъветва и другия голям поддръжник на Асад, Иран, да не предприема ответни действия, като изпрати милициите си в Ирак срещу американски войски.

Администрацията ще трябва да балансира по-нататъшните действия против режима на Асад с необходимостта да фокусира ресурсите си за разгромяването на Ислямска държава.

Президентът ще трябва да следи и за разрастването на мисиите. Ако Асад продължава употребата на химически или биологически оръжия, ще се изисква необикновена дисциплина, за да не се изпадне в капана на ескалацията, която води от оправдани ответни удари към по-широка и по-рискована намеса на САЩ. В крайна сметка американската намеса в Либия, която аз препоръчах, започна като опит да се защитят мирните граждани от насилието на правителството на полк. Муамар Кадафи. Но тя приключи със смяна на режима. Контролирането на Сирия би било далеч по-голямо предизвикателство от тежката ни отговорност за Либия след Кадафи.

У дома Тръмп трябва да говори с американския народ за мисията на страната и нейните цели, да докладва подробно на Конгреса и да поиска неговата подкрепа, и да изясни правната основа за действията на САЩ. И докато се занимава с това, би трябвало да отвори отново вратата, която се опита да затръшне пред сирийските бежанци. Човешката реакция на президента към страданието на обгазените от режима на Асад би трябвало да се разпростира върху всички жертви на сирийската гражданска война, включително върху тези, които бягат от нейното насилие.

*Антъни Блинкън беше заместник държавен секретар на САЩ в администрацията на президента Барак Обама.

 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още по темата: САЩСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
311
14
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
ТРЪМП СЕ ОКАЗА ГЕНИАЛЕН ДИПЛОМАТ.
310
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
еврейското лоби безуспешно се опитва да запали световна война, след краха на офшорките тази надежда се изгуби
309
5
 
8
 
! Отговори
САШО+ преди 7 години
За Америка, Европейския съюз е трън в д.упето.Произведеното в Европа е по-евтино и никой не купува скъпите американски ***.От доста време американците се стараят да разделят държавите в Европа.И успяват с агенти, атентати и бежанци.Отделно проблем бяха топлите отношения Русия и Европа-евтин газ и нефт от Русия .Но проблема го решиха с "театъра" в Украйна . Добре изигран от агентите на ЦРУ .
308
5
 
8
 
! Отговори
РУСИЯ преди 7 години
До Анонимен 431Ми пробвайте нали сте супер герои. Да видим дали ще имате време да мигнете преди да се изпарите.И майките ви няма да ги има,за да ви оплачат. Хайде,защо не пробвате? Само лаете на думи мишоци смешни. Ако САЩ бяха такава сила,каквато се опитвате да я изкарате отдавна щяха да скочат на Русия, ама така като гледам до сега никой не смее да им се е опъне даже САЩ. Май са си научили уроците от миналото и историята. Всеки тръгнал срещу Русия е дал фира. Наполеон, Хитлер, китайската арм
307
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
STEPENI ZA SRAVNENIE TYP, PO -TYP, AMERIKZANSKI UBIT TROL MIRIZLIV
306
3
 
8
 
! Отговори
РУСИЯ преди 7 години
До SpaceXТова от детската си книжка ли го прочете? От къде я купи от женския пазар ли да отида и аз да си взема една да се посмея? Не вземай всичко прочетено за чиста монета момче. Доверявай се само на проверени исторически източници. Казвам го това,защото има много опити за подмяна на историята. Един пример съвсем наскоро тук в БГ се опитаха да ни баламосват,че не е имало турско робство,а присъствие,че не е имало Баташко клане. Дори в защита на тази теза бяха впрегнали разни бг "историци".
305
5
 
9
 
! Отговори
Христо преди 7 години
Между другото.Англия хитро излезе от евросъюза, защото знаеха за плановете на САЩ.Война в Сирия, бежанци из цяла Европа.Англия няма да приема бежанци, спокойно може да помага на САЩ и да е на страната на терористите .
304
9
 
3
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Авторът на статията /съветник на Обама/ най-добре да замълчи.Колко струва подобна политическа линия видяхме много добре-диктаторчета от всякакъв вид и размер тръгнаха да си разиграват коня из целия свят.Свърши вече тая.Само с един удар Тръмп им показа следното:1.Кой кара световния влак.2.Първо бие,после търси доказателства.3.Идеята за многополюсен свят се отлага за неопределено време.4.Че тия които не харесват горните три неща могат да се оплачат на арменския поп.
303
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССИЯЗначи не е проблем една атомна бомбичка в задния двор на Кремъл, а ? Може и сега да го организираме. Не е късно.
302
6
 
2
 
! Отговори
Хех преди 7 години
"Агресия" - Това е нападение над която и да било суверенна държава ПРЕДИ да бъде нападната от САЩ.
301
4
 
3
 
! Отговори
РУССИЯ преди 7 години
До Анонимен 425Въх сега пък атомна бомба. Голям страх. И, какво щеше да стане с тая атомна бомба щяха да я хвърлят в Лондон, за да предпазят английските гейове и да "остъклят" Сталин ли? Смеееххххх. Това е все едно руснаците да стъпят на американска територия и американците да започнат да бомбят собствената си територия, за да унищожат врагът, а с тях какво става тогава?
300
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Асад не е най- големият виновник.Най-големите виновници са руските сатрапи, защото без тяхна помощ Асад отдавна щеше да е в компанията на Садам и Кадафи.Дори тези убийства със зарин са дело на руснаците.Те изтровиха руснаци в театъра, та няма да пуснат газ над сирийците.Това не са нормални хора, а варвари.Дано Тръмп да си е взел поука.
299
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССИЯАко сталин се беше опитал да завладее Европа, щеше да бъде остъклен. Ако не си забравил, атомната бомба е измислена в америка, не в кремъл.
298
6
 
6
 
! Отговори
РУССИЯ преди 7 години
До SpaceX 417Въх нидей. Нещо много се разпени "умнико". ВСВ я били спечелили съюзниците. Ха ха ха. Да такива страхливци като САЩ, които се присъединиха към Русия или СССР все тая, ама когато видяха, че те са победители. Да питам, защо едва тогава САЩ се присъединиха, а? Къде бяха преди това? И да присъединиха се, за да спрат руснаците да не стигнат до "великата" Британия. Ако руснаците бяха решили щяха да превземат цяла Европа въпреки желанието на САЩ, но тогава явно са се разбрали помежду си
297
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 413 Пред един от бункерите бъка от руски контейнери на химически муниции. Не е атакуван. Самолетът вътре е на руснаците.
296
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 420То според теб лосионът е водка, но реалността е малко по различна.
295
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 413Това с използването на химически оръжия е според мен пълна лъжа. Американците за втори път я използват, за да оправдаят нахлуването си и нападението над чужда държава както се случи и в Ирак. Нали уж и те имаха химическо оръжие? Американците разсипаха тази държава създадоха от нея ИДИЛ и правят безобразия, а накрая се оказа, че нямало и химически оръжия. Всичко американско е една голяма лъжа.
294
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руска авиация е миналото на бъдещ подводен флот. Доста неподвижен подводен флот.
293
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
оон да изкара межд заповед за арест на трьмп не може един из====род дасе разпорежда с живота на хората само защото някои му подал фалшива информация
292
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 413Даже контейнерите пускат СМСи когато ги използват. Понеже сега няма СМСи явно е американска провокация, нали ?