След ракетите към Сирия идва изпитанието за Тръмп

На САЩ им е необходима умна дипломация
7 апр 2017 22:00, Елка Василева
503
След ракетите към Сирия идва изпитанието за Тръмп
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше прав да нанесе удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад заради използването на оръжие за масово унищожение - нервнопаралитичния газ зарин - срещу собствения си народ.

Тръмп може и да не иска да бъде "президент на света", но когато един тиранин откровено нарушава основни норми на международното поведение - в този случай това е забраната за използване на химически или биологически оръжия във военни конфликти, въведена след Първата световна война - светът очаква от Америка да действа. Тръмп го направи и трябва да бъде похвален за това.

Истинското изпитание за Тръмп ще бъде в това, което ще се случи после. Той показа пълна липса на интерес към работа за прекратяването на гражданската война в Сирия, пише Антъни Блинкън* в "Ню Йорк таймс".

Още по темата

Сега, след като администрацията има възможност да оказва влияние, тя трябва да го изпита с режима на Асад и с Русия, за да обуздаят сирийските военновъздушни сили, да се прекрати всякакво използване на химически или биологически оръжия, да се приложи ефективно прекратяване на огъня в сирийската гражданска война и дори да се постигне напредък към предаване на властта чрез преговори - цели, които администрацията на предишния президент Барак Обама не успя да постигне.

В същото време администрацията на Тръмп трябва да предотврати или ограничи възможните нежелани последствия от използването на сила, включително затрудняването на военната кампания срещу Ислямска държава. Всичко това ще изисква нещо, към което администрацията не проявява особен интерес: умна дипломация.

Умната дипломация започва с Русия. Съобщава се, че администрацията е съобщила предварително на Москва за удара. Циниците биха могли да заключат, че нещата са били договорени: САЩ тихичко предупреждават руснаците, те предупреждават Асад и му казват да не реагира, и всички обявяват въпроса за приключен. По-вероятно е администрацията да е искала да се увери, че Москва знае точно какво правим, за да се избегне свръхреакция на Москва и да може да изтегли силите си, за да не пострадат.

Администрацията трябва да покаже ясно на Москва, че отсега нататък ще я държи отговорна за действията на Асад. Тя трябва да подтикне и други да правят същото, и ако е необходимо, да нанесе още удари. САЩ би трябвало и да поставят като условие за антитерористичното сътрудничество с Русия - нещо, което Москва иска - Русия да положи усилия за усмиряване на режима на Асад и да го подтикне към истински мирни преговори с бунтовниците. Посещението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва следващата седмица ще бъде от повратно значение за изпращането на това послание и за контролирането на всеки риск от ескалация с Русия.

Администрацията би трябвало да заложи на вероятността, че руският президент Владимир Путин е бесен на Асад. Путин помогна на диктатора да спечели преимущество в сирийската гражданска война. Но новата употреба на зарин от Асад - който през 2013 г. САЩ и Русия го накараха да спре да използва, налагайки с дипломатически средства толкова охулваната червена линия на президента Обама срещу химическите оръжия - беше напълно ненужно и много неудобно за Москва.

Руснаците знаят също, че с продължаващата си подкрепа за Асад и съучастието в нечовешката му жестокост срещу сирийската сунитска общност поемат по-голям риск от нежелани последствия. Сирийските сунитски арабски съседи и Турция може да се почувстват задължени да засилят подкрепата си за сирийската опозиция, затруднявайки значително живота на Москва. Мюсюлманите сунити в Русия, Централна Азия и Кавказ ще се настроят допълнително срещу Москва и някои от хилядите чеченски бойци в Сирия вече може да потърсят отмъщение у дома.

Неотдавнашното ужасяващо нападение в метрото на Санкт Петербург - което изглежда е извършено от етнически узбек, който може да е бил радикализиран от войната в Сирия - може да се окаже предвестник на това, което ще последва, ако Москва не започне да се измъква от сирийското тресавище. Администрацията на Тръмп би трябвало да помогне на Путин да намери изход.

Тръмп трябва да се пази внимателно и от възможните негативни последствия от действията си, особено по отношение на кампанията срещу Ислямска държава.

Американската администрация ще трябва да убеди Москва да не усложнява живота на американските пилоти, като ги засича с радарите на силната си противовъздушна отбрана, или като извършва опасни прелитания. Вашингтон ще трябва да посъветва и другия голям поддръжник на Асад, Иран, да не предприема ответни действия, като изпрати милициите си в Ирак срещу американски войски.

Администрацията ще трябва да балансира по-нататъшните действия против режима на Асад с необходимостта да фокусира ресурсите си за разгромяването на Ислямска държава.

Президентът ще трябва да следи и за разрастването на мисиите. Ако Асад продължава употребата на химически или биологически оръжия, ще се изисква необикновена дисциплина, за да не се изпадне в капана на ескалацията, която води от оправдани ответни удари към по-широка и по-рискована намеса на САЩ. В крайна сметка американската намеса в Либия, която аз препоръчах, започна като опит да се защитят мирните граждани от насилието на правителството на полк. Муамар Кадафи. Но тя приключи със смяна на режима. Контролирането на Сирия би било далеч по-голямо предизвикателство от тежката ни отговорност за Либия след Кадафи.

У дома Тръмп трябва да говори с американския народ за мисията на страната и нейните цели, да докладва подробно на Конгреса и да поиска неговата подкрепа, и да изясни правната основа за действията на САЩ. И докато се занимава с това, би трябвало да отвори отново вратата, която се опита да затръшне пред сирийските бежанци. Човешката реакция на президента към страданието на обгазените от режима на Асад би трябвало да се разпростира върху всички жертви на сирийската гражданска война, включително върху тези, които бягат от нейното насилие.

*Антъни Блинкън беше заместник държавен секретар на САЩ в администрацията на президента Барак Обама.

 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още по темата: САЩСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 405 Какво е това "Руска авиация"? Понякога летящ музей на открито. Кой знае как!
290
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССИЯЛендлийза е пропаганда, да :)))) като 59 ракети. След месец два тия 59 ракети ще станат измислица и комикс, знаем :)))))
289
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не видя до сега да покажат доказателства, че правителствените войски са ползвали химически боеприпаси. Винаги има следи, ако са ползвали. Боеприпасите са с малък заряд, контейнер за ОВ и спец. маркировка. При взривяване на такъв боеприпас разривите са приглушени, почти няма осколки.
288
9
 
6
 
! Отговори
РУССИЯ преди 7 години
До Анонимен 409Ми доколкото си спомням Русия спечели ВСВ. И сега не започвай да ми разтягаш локуми, че ако не били САЩ, Русия нямало да я спечели. Няма смисъл да ме убеждаваш в това, което е пълна измислица и пропаганда. Истината е, че САЩ се включиха във ВСВ едва накрая, когато видяха, че Русия обърна войната и започна здраво да гази Германия.Тоест САЩ видяха кой е победителя и се присламчиха към него. Това е позор за САЩ. Те винаги са изчаквали да видят на къде духа вятъра.
287
6
 
4
 
! Отговори
Путин преди 7 години
имам 59 причини да не изляза от бункера ! Ще се видим след месец два.. може би.
286
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССИЯДа разбирам ли че според *** ВСВ е комикс ?
285
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плюете Америка, но им гледате филмите. Плюете Америка, но им слушате музиката. Плюете Америка, но им се возите в самолетите. Плюете Америка, но им говорите по телефоните. Плюете Америка, но им ядете храната. Плюете Америка, но им ползвате фейсбука и всички останали. Айде, качвайте се на руските самолети и лади, купувайте си руски ай-фони и повече дума да не сте казали.
284
3
 
1
 
! Отговори
РУССИЯ преди 7 години
До Bad CompanyИ къде го чете това или *** ти го подари този комикс. Защото американците печелят битки само във филмите и по комиксите.
283
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Излезнаха спътниковите снимки и анализи. Всички ракети без една са ударили цели. От тях 23 - 13 бункера със сирийски самолети, разрушени са 4 ремонтни бази (всичките нашични в Сирия) и ПВО системата. Когато томахавките излезнаха, GPS беше абсолютна екзотика. Днес, всеки смартфон е по- мощен.
282
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РУСКАТА АВИАЦИЯ ВЕЧЕ НАНАСЯ УДАРИ ПО ИГИЛ И ИНСТРУКТОРИТЕ ИМ ОТ ФАЩ
281
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От една страна САЩ леко чукнаха по главата Асад (59 пъти) заради употребата на зарин срещу деца.От друга страна *** ореваха орталъка за ракетите и упорито отказват да забележат зарина и децата пострадали от сатрапа Асад.Ясно е какво е нивото на *** - предразумни маймуни!
280
3
 
4
 
! Отговори
РУССИЯ преди 7 години
До SpaceXМи нормално е да не схващаш до там са ти възможностите. Генетика и ДНК, какво да правиш. Предварително си определен до къде са ти възможностите. Сърди се на природата или по скоро на родителката ти. Хайде сега давай с възхвалата на американците и тяхната "военна мощ", за да се позабавляваме още от сутринта.
279
13
 
4
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Абе на кой му пука за няколко стари МиГ-а. То тези негодни железа и без това през седмица се самоубиват. Удара беше насочен срещу пропагандния балон на Путин. Ясно им показаха чрез израелските Ф-35 преди два месеца и сега с "Томахоук' , че прословутите прехвалени С-400 могат само да уплашат гаргите. Унижението беше грозно.
278
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Христо е прав аз за това живея в Русия
277
4
 
15
 
! Отговори
Христо преди 7 години
Едно е ясно: Америка подкрепя терористите в Сирия .Войната ще продължи, бежанския поток ще се увеличи .Европа ще бъде залята с бежанци, това ще разбие европейския съюз.България ще се напълни с бежанци-нагли, нахални, гладни.Държавата ще затъне в заеми.
276
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин има железни нерви но и желязото не издьржа понякога тогава ще копаете землянки и от там ще чатите по интернет и пишете глупости
275
3
 
3
 
! Отговори
РУССИЯ преди 7 години
До SpaceX Не родителката ти ме зомбира яко с някой части от своята артилерия. Схващаш?
274
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заглавито говори само за себе си ама краварите не могат да вдянат за ко става вьпрос толкова им е акьла
273
5
 
7
 
! Отговори
РУССИЯ преди 7 години
Така и не получих отговор от Анонимника 352, защо прехвалените американци от смешната им черупка Доналд Кук масово подадоха молби за напускане след като бяха позорно унизени от само един руски изтребител, който блокира цялата електроника на смешното им корито и то плаваше, на където го засилят теченията неуправляемо докато изтребителя си пикираше над тях, за да им покаже, какво може да им се случи. Къде си бе ***? Хайде отречи го даже американската преса писа за това. случи.
272
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
59 ракети по милион и полвина за парче и унищожени стари рьждясали два самолета супер браво на краварите