След ракетите към Сирия идва изпитанието за Тръмп

На САЩ им е необходима умна дипломация
7 апр 2017 22:00, Елка Василева
503
След ракетите към Сирия идва изпитанието за Тръмп
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше прав да нанесе удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад заради използването на оръжие за масово унищожение - нервнопаралитичния газ зарин - срещу собствения си народ.

Тръмп може и да не иска да бъде "президент на света", но когато един тиранин откровено нарушава основни норми на международното поведение - в този случай това е забраната за използване на химически или биологически оръжия във военни конфликти, въведена след Първата световна война - светът очаква от Америка да действа. Тръмп го направи и трябва да бъде похвален за това.

Истинското изпитание за Тръмп ще бъде в това, което ще се случи после. Той показа пълна липса на интерес към работа за прекратяването на гражданската война в Сирия, пише Антъни Блинкън* в "Ню Йорк таймс".

Още по темата

Сега, след като администрацията има възможност да оказва влияние, тя трябва да го изпита с режима на Асад и с Русия, за да обуздаят сирийските военновъздушни сили, да се прекрати всякакво използване на химически или биологически оръжия, да се приложи ефективно прекратяване на огъня в сирийската гражданска война и дори да се постигне напредък към предаване на властта чрез преговори - цели, които администрацията на предишния президент Барак Обама не успя да постигне.

В същото време администрацията на Тръмп трябва да предотврати или ограничи възможните нежелани последствия от използването на сила, включително затрудняването на военната кампания срещу Ислямска държава. Всичко това ще изисква нещо, към което администрацията не проявява особен интерес: умна дипломация.

Умната дипломация започва с Русия. Съобщава се, че администрацията е съобщила предварително на Москва за удара. Циниците биха могли да заключат, че нещата са били договорени: САЩ тихичко предупреждават руснаците, те предупреждават Асад и му казват да не реагира, и всички обявяват въпроса за приключен. По-вероятно е администрацията да е искала да се увери, че Москва знае точно какво правим, за да се избегне свръхреакция на Москва и да може да изтегли силите си, за да не пострадат.

Администрацията трябва да покаже ясно на Москва, че отсега нататък ще я държи отговорна за действията на Асад. Тя трябва да подтикне и други да правят същото, и ако е необходимо, да нанесе още удари. САЩ би трябвало и да поставят като условие за антитерористичното сътрудничество с Русия - нещо, което Москва иска - Русия да положи усилия за усмиряване на режима на Асад и да го подтикне към истински мирни преговори с бунтовниците. Посещението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва следващата седмица ще бъде от повратно значение за изпращането на това послание и за контролирането на всеки риск от ескалация с Русия.

Администрацията би трябвало да заложи на вероятността, че руският президент Владимир Путин е бесен на Асад. Путин помогна на диктатора да спечели преимущество в сирийската гражданска война. Но новата употреба на зарин от Асад - който през 2013 г. САЩ и Русия го накараха да спре да използва, налагайки с дипломатически средства толкова охулваната червена линия на президента Обама срещу химическите оръжия - беше напълно ненужно и много неудобно за Москва.

Руснаците знаят също, че с продължаващата си подкрепа за Асад и съучастието в нечовешката му жестокост срещу сирийската сунитска общност поемат по-голям риск от нежелани последствия. Сирийските сунитски арабски съседи и Турция може да се почувстват задължени да засилят подкрепата си за сирийската опозиция, затруднявайки значително живота на Москва. Мюсюлманите сунити в Русия, Централна Азия и Кавказ ще се настроят допълнително срещу Москва и някои от хилядите чеченски бойци в Сирия вече може да потърсят отмъщение у дома.

Неотдавнашното ужасяващо нападение в метрото на Санкт Петербург - което изглежда е извършено от етнически узбек, който може да е бил радикализиран от войната в Сирия - може да се окаже предвестник на това, което ще последва, ако Москва не започне да се измъква от сирийското тресавище. Администрацията на Тръмп би трябвало да помогне на Путин да намери изход.

Тръмп трябва да се пази внимателно и от възможните негативни последствия от действията си, особено по отношение на кампанията срещу Ислямска държава.

Американската администрация ще трябва да убеди Москва да не усложнява живота на американските пилоти, като ги засича с радарите на силната си противовъздушна отбрана, или като извършва опасни прелитания. Вашингтон ще трябва да посъветва и другия голям поддръжник на Асад, Иран, да не предприема ответни действия, като изпрати милициите си в Ирак срещу американски войски.

Администрацията ще трябва да балансира по-нататъшните действия против режима на Асад с необходимостта да фокусира ресурсите си за разгромяването на Ислямска държава.

Президентът ще трябва да следи и за разрастването на мисиите. Ако Асад продължава употребата на химически или биологически оръжия, ще се изисква необикновена дисциплина, за да не се изпадне в капана на ескалацията, която води от оправдани ответни удари към по-широка и по-рискована намеса на САЩ. В крайна сметка американската намеса в Либия, която аз препоръчах, започна като опит да се защитят мирните граждани от насилието на правителството на полк. Муамар Кадафи. Но тя приключи със смяна на режима. Контролирането на Сирия би било далеч по-голямо предизвикателство от тежката ни отговорност за Либия след Кадафи.

У дома Тръмп трябва да говори с американския народ за мисията на страната и нейните цели, да докладва подробно на Конгреса и да поиска неговата подкрепа, и да изясни правната основа за действията на САЩ. И докато се занимава с това, би трябвало да отвори отново вратата, която се опита да затръшне пред сирийските бежанци. Човешката реакция на президента към страданието на обгазените от режима на Асад би трябвало да се разпростира върху всички жертви на сирийската гражданска война, включително върху тези, които бягат от нейното насилие.

*Антъни Блинкън беше заместник държавен секретар на САЩ в администрацията на президента Барак Обама.

 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още по темата: САЩСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ казах че се намесиха умерено но ако се наложи, подготвени са.Путин отказва да излезе от тоалетната.
270
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 378Да бе .. знаем. Ежедневно кръвожадни американци избиват милиони *** и само Путин може да ги спаси.
269
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това си беше чисто предупреждение към Руснаците от страна на Американците. Следващия път много млади и пияни руски момчета ще се върнат у дома си в ковчези. А пък Руснаците докато запалят 50 годишните си МИГ-ове и УАЗ-ки, то Сирия вече няма да има.
268
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До кога ще чакам отговор ?Питам кьде са повече от полвината ракети ? Аааааааааа да сетих се още не са долетяли до Сирия
267
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССИЯНе бях. Но пък с300 беше там. в минало време. Вече е в един по добър следващ живот.
266
3
 
1
 
! Отговори
РУССИЯ преди 7 години
До Анонимен 359Ти там ли беше?
265
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все си мисля, че един ден на някой от руските генерали ще му писне от американски простотии и ще стане една... И ми се струва, че някои кръгове в САЩ и Европа силно доближават този момент.
264
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичкото което трябва да знаем за руската политика е Голодомор.
263
4
 
2
 
! Отговори
РУССИЯ преди 7 години
До Анонимен 352Мен няма какво да ме защитават.Не знам за руските космически войски дали са се изпонасрали,но помня как съвсем скоро американците от смешната им черупка Доналд Кук масово подадоха молби за напускане след като бяха позорно унизени от само един руски изтребител.Май забрави,че руския изтребител блокира цялата електроника на смешното им корито и то плаваше,на където го засилят теченията неуправляемо докато изтребителя си пикираше над тях,за да им покаже,какво може да им се случи.
262
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСИЧКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИКА ТОВА Е ХИРОШИМА
261
4
 
1
 
! Отговори
Путин преди 7 години
До САШО+САЩ отклоняват вниманието от бурите на Юпитер и движението на пръдливи газове изотзадзе. За което ще ги накажем асиметрично. Ще спрем да гледаме холивудски филми.
260
1
 
7
 
! Отговори
САШО+ преди 7 години
Путин също така вижда атаките в Сирия от страна на САЩ като опит за отклоняване на вниманието на международната общност от многобройните жертви сред цивилното население в Ирак, изтъкна в прав текст Песков след неуспешна американска бомбардировка.Според Путин Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърдила, че сирийските въоръжени сили не притежават химически оръжия. В тази връзка той предупредил за опасността от пренебрегване на използването на химически оръжия от терористите.
259
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ОтговорНали помниш Калибр как половината ракети не стигнаха целите и 'поразиха' други цели по пътя ? Е, томаховките правят същото.
258
8
 
2
 
! Отговори
Путин преди 7 години
Колеги диктатори, изпонасрахме се.
257
2
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
До Анонимен 341 След като са преценили че пораженията са достатъчни са заповядали на изстреляните половин ракети да се върнат обратно на кораба.Има ли проблем? Хи , хи...
256
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССИЯАверче, израелски самолети ф35 преди около 2 месеца унищожиха с300 без никакви грижи.
255
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССИЯДа де .. с300 и с400 стоят за украса :))) И преди и сега.
254
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXДаде, ама на въпросните фишеци можеше да им се сложат ядрени глави без проблем.
253
2
 
7
 
! Отговори
РУССИЯ преди 7 години
До Анонимен 349Ти вдлъбнат ли си или ДА. Май само ти още не си разбрал, че руснаците не задействат с300 и с400, защото имат сключено споразумение за това със САЩ. Вчера на няколко пъти руснаците заявиха, че прекратяват еднолично това споразумение със САЩ. Я да попитам сега след това им изявление на руснаците, защо не летят американски самолети там ? Сигурно защото руските системи за ПВО са неефективни, а ? Я пак помислете преди да говорите глупости.
252
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССИЯ 343Като гледам наистина на къде клони народа - вечна мизерия, беднотия, простащина, завистливост, изоставане, деградация, щракане с пръсти в чалга клубовете, каране на западни коли 6-та употреба с гуми 11-та употреба... та да, тъпака си ти. ходи и си пускай канал 1 по руската телевизия и се упокой.