Светът може да плати скъпо за поврата на Тръмп в Сирия

С бомбардировката той вкарва САЩ във войната там
Обновена: 9 апр 2017 11:12 | 8 апр 2017 14:44, Елка Василева
345
Светът може да плати скъпо за поврата на Тръмп в Сирия
Снимка: Reuters

С бомбардировката в Сирия Доналд Тръмп вкарва САЩ във войната в Сирия - един конфликт, който не засяга пряко американските интереси. А това е много опасно. И може да ни излезе твърде скъпо, твърди Михаел Книге, цитиран от Дойче веле.

Има една причина, поради която предшественикът на Доналд Тръмп - Барак Обама - се наложи срещу съпротивата на мнозина - например на бившата външна министърка Хилари Клинтън, на републиканските сенатори Джон Маккейн и Линдзи Греъм - и реши да не участва в сирийския конфликт с военни средства.

Още по темата

САЩ и светът бяха уморени от двете водени от САЩ интервенции в Афганистан и Ирак, както и от военната операция в Либия, която без САЩ нямаше да се състои. След години на кръвопролития и в трите страни нито настъпи мир, нито сигурност.

Но основната причина, поради която Барак Обама не се намеси в Сирия, е друга: Сирия не застрашаваше националната сигурност на САЩ - колкото и грубо да звучи това при такъв един ужасяващ конфликт.

Извън сферата на интереси на САЩ

Въпреки че Обама демонстрираше понякога доста колеблива позиция, все пак със своята не особено умна забележка за "червената линия", която Асад не бива да преминава, той имаше ясна позиция. Сирийският конфликт не бушуваше близо до САЩ и не застрашаваше американските интереси. Затова и не беше необходима военна намеса.

Поведението на Обама беше подсилено от това, че той се остави да бъде въвлечен в конфликта в Либия - противно на убежденията си. Той беше наясно, че намесата в един още по-сложен конфликт в Сирия ще бъде сериозно политическо, военно и финансово предизвикателство за САЩ.

Намесата в Сирия би коствала не само огромни военни ресурси, но и години на възстановяване. А много американци се опасяват от такава непосилна задача. Обама знаеше, че уморените от войни негови сънародници не са готови за нов военен ангажимент точно във фазата, когато усещаха на гърба си последиците от финансовата криза.

Доскоро и Доналд Тръмп гледаше на нещата по същия начин. Той дори се противопостави на военна намеса в Сирия още по-твърдо от своя предшественик. Още през 2013 година Тръмп многократно се застъпваше - в Туитър - за ненамеса в Сирия и наистина беше ревностен противник на военен ангажимент в сирийския конфликт. Вместо това Тръмп многократно подсказа, че би могъл да си сътрудничи с Асад в борбата срещу най-голямата, според него, заплаха - в борбата срещу ИД.

Изглеждаше, че това пасва добре на неговото мото "America first" - да се грижи на първо място за вътрешнополитическите проблеми и да се намесва външнополитически само когато това е оправдано от гледна точка на американските интереси.

Повратът

Доналд Тръмп промени поведението си след химическата атака срещу града, контролиран от сирийските бунтовници - може би заради големия брой жертви, сред които и много деца. Президентите не само могат, но и трябва да променят мнението си при наличието на нови обстоятелства. Това обаче не променя факта, че - както и при Обама - САЩ нямат истински план за Сирия "след това".

Към това се прибавят и вътрешнополитическите грешки на Тръмп, напр. около забраната за влизане на мюсюлмани в страната или здравната реформа. Защо тогава той да е непременно по-подготвен за един толкова сложен конфликт като сирийския?

С емоционалното си отклонение за "малките сладки бебета", загинали при химическата атака, Тръмп уцели един чувствителен нерв у мнозина. Но неговият импулсивен политически и военен отговор, с който вкарва САЩ в конфликта, е опасен.

Доналд Тръмп се хвали, че взема бързи решения, че е непредсказуем и че умее да прави разлика. От негова гледна точка обратът в сирийската политика е най-добрият пример за неговия подход към нещата. Този обрат е ясен сигнал към противниците на САЩ, като Северна Корея и Иран. Тръмп обаче показва и на американците, че - за разлика от Обама - се отнася сериозно. Освен това така той изтласква на заден план всички неприятни за него теми като връзките с Русия в предизборната кампания и здравната реформа.

Цената за този обрат, която ще платят САЩ и светът, обаче може да се окаже много висока.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още по темата: сащДоналд ТръмпСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
3
 
! Отговори
пенко преди 7 години
По български -Г-7 може да означава " :7 Г.ЗА ;7 Г.ДА ; : 7 ГОВ.А и други за ,които не се сещам ...НО ВИЕ ЩЕ СЕ СЕТИТЕ / ЗАЩОТО "НЕВОЛНО" ЩЕ СЕ ЗАМИСЛИТЕ / ВЪПРЕКИ ТЪПАТА ВИ СЪПРОТИВА НА МОЕТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ..." АБРА -КАДАБРА" и мисли тъпчо ... неможещ да измисли друго !!!!
228
1
 
16
 
! Отговори
Нострадамус БГ преди 7 години
Терорист се взриви в Пентагона на 24.02.2018 г, уби 318 души, военни .Американския народ с учудване прие тъжната вест, всички се питаха: "-ЗАЩО ? Нашите военни, носят демокрация, сипейки бомби в държавите с петрол........"
227
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай Доньо ***, какво друго.
226
1
 
4
 
! Отговори
KAZINO преди 7 години
EDNO PTICHENCE MI KAZA CHE TAM IGRATA E OBSHTA>>>PETROLA E CELTA NE CHOVESHKIA GIVOT>>>I DVETE SILI GI E PRAVIL KYRA NA SATANA...
225
0
 
19
 
! Отговори
. преди 7 години
на запада/сащ му предстоу да се научи да губи...
224
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дончо Тръмпата е ЛУД ПСИХОПАТ!!! Бегайте, да бегаме!!! Вова Путин да подари една ядрена подводница на северно-корейчето и да видите как то ще я путкара с пълна газ към Страната на Злото, САЩ (Сатанинските Американски Щати). Кимчо ще гръмне две балистики, едната във Вашингтонското котило, наречено Бяла Колиба, а другата балистика в еврейското котило в Големата Ябълка (NY)! Чак тогава в Света ще настъпи Мир Вовеки Веков! АМИН!!!
223
10
 
2
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Чий свят ще плати ? Този на американската еврейска общност или този на останалия човешки/ по - негениален/ народ на Земята??? Кой принуди евреите да се зящитават от целия останал свят и защо !!!Те са гениите- тласнали и тласкащи чавечеството към усъвршенстване /главно/! Но защо да не можеш да се ожениш за еврейка ,ако не им се надупиш!?! Не вярвам ,че всички евреи искат да са затворена и изолирана общност! Аз имах супер приателка еврейка /като студент/ -истинска,чудесна -/Пенко ВИФ 75-79 г./!!!
222
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е Дончо,зона Азия бе дадена на зет му,а той е евреин и ще следва еврейските интереси.
221
48
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Путин трябва да разбере най после кой е Властелина на света.
220
33
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето видите ли, светът щял два плати много ог ракетите на Тръмп, но... пускането на газ било безобидно нещо, и едва ли не хуманитарен акт да гледаш конвулсии на умиращи хора.
219
5
 
13
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Бай ХойМного добро идва от Америка, ама Бай мисли с главата на ***..Иначе всеки си има кривиците, а на най-големите личат най-много..
218
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай *** ликвидираха най ска,паната държава в света ссср и стария ни враг сърбославия на пример D
217
10
 
56
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Какво добро сте видели от американци, че толкова ги почитате? Най вероятно някой ваш близък им слугува и ви праща някой долар. В крайна сметка всичко е до парите. И при тях е така. Създават си военен конфликт, теглят заем, банките печелят, всички са щастливи с изключение на обикновените войници които си оставят кокалите. САЩ не искат да печелят войни, а само да ги предизвикат.
216
0
 
25
 
! Отговори
муспи преди 7 години
Абе защо на приказливия султан не се чува думата? - гърми се под носа му?!
215
48
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе защо го правите наистина това в медиите. Ясно е чии интереси обслужвате. Рубладжии сте без съмнение медиите с наследници на другарите от бкп. Нареждат ви здраво какво да пишете. С всеки изминал ден набирате все по голямо неодобрение с подобни публикации от рода на какво си причини САЩ имайки предвид какво си причини Асад и какво причини на собствения си народ другари. Не е ли така?
214
56
 
9
 
! Отговори
Президента Тръмп преди 7 години
Няма значение какъв е Тръмп.Важното е, че той може би и без да иска точно това да направи, здраво шамароса Путин.А това е отраден факт !Защото проклятието за България се Казва РУСИЯ.За това съм щастлив, като гледам, че на снимките Путин гледа като бито ПСЕ.
213
40
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе що дрънкате безмислени статии, кой нормален човек ще повярва на подобни болшевишки изказвания. Вие комунисти от медиите няма ли да спрете да представяте болшевишки наклонности. Здраво сте я закъсали явно другари от няколко медии в България. Заблуждавате хората, но напразно.
212
7
 
50
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 години
Американската алчност е безкрайна!
211
15
 
15
 
! Отговори
Трол преди 7 години
Кухата фуражка Радев доказа, че е от масоно-царската гилдия на ГЕРБ и НДСВ. Назначеното от него правителство днес одобри акта на американски тероризъм в Сирия. Да не забравяме, че Радев е от генералите които бате ви Бойко си назначи преди години, а после ви направиха едно театро преди изборите и го изкаха "червен русофил". Няма такова нещо истината е Сакса = НДСВ = ГЕРБ = Бойко = Радев = Герджиков. Т.е. всички са вегетиращи около Сакс Кобурга един антибългарин и НДСВ.
210
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
м.ти да е..