Светът може да плати скъпо за поврата на Тръмп в Сирия

С бомбардировката той вкарва САЩ във войната там
Обновена: 9 апр 2017 11:12 | 8 апр 2017 14:44, Елка Василева
345
Светът може да плати скъпо за поврата на Тръмп в Сирия
Снимка: Reuters

С бомбардировката в Сирия Доналд Тръмп вкарва САЩ във войната в Сирия - един конфликт, който не засяга пряко американските интереси. А това е много опасно. И може да ни излезе твърде скъпо, твърди Михаел Книге, цитиран от Дойче веле.

Има една причина, поради която предшественикът на Доналд Тръмп - Барак Обама - се наложи срещу съпротивата на мнозина - например на бившата външна министърка Хилари Клинтън, на републиканските сенатори Джон Маккейн и Линдзи Греъм - и реши да не участва в сирийския конфликт с военни средства.

Още по темата

САЩ и светът бяха уморени от двете водени от САЩ интервенции в Афганистан и Ирак, както и от военната операция в Либия, която без САЩ нямаше да се състои. След години на кръвопролития и в трите страни нито настъпи мир, нито сигурност.

Но основната причина, поради която Барак Обама не се намеси в Сирия, е друга: Сирия не застрашаваше националната сигурност на САЩ - колкото и грубо да звучи това при такъв един ужасяващ конфликт.

Извън сферата на интереси на САЩ

Въпреки че Обама демонстрираше понякога доста колеблива позиция, все пак със своята не особено умна забележка за "червената линия", която Асад не бива да преминава, той имаше ясна позиция. Сирийският конфликт не бушуваше близо до САЩ и не застрашаваше американските интереси. Затова и не беше необходима военна намеса.

Поведението на Обама беше подсилено от това, че той се остави да бъде въвлечен в конфликта в Либия - противно на убежденията си. Той беше наясно, че намесата в един още по-сложен конфликт в Сирия ще бъде сериозно политическо, военно и финансово предизвикателство за САЩ.

Намесата в Сирия би коствала не само огромни военни ресурси, но и години на възстановяване. А много американци се опасяват от такава непосилна задача. Обама знаеше, че уморените от войни негови сънародници не са готови за нов военен ангажимент точно във фазата, когато усещаха на гърба си последиците от финансовата криза.

Доскоро и Доналд Тръмп гледаше на нещата по същия начин. Той дори се противопостави на военна намеса в Сирия още по-твърдо от своя предшественик. Още през 2013 година Тръмп многократно се застъпваше - в Туитър - за ненамеса в Сирия и наистина беше ревностен противник на военен ангажимент в сирийския конфликт. Вместо това Тръмп многократно подсказа, че би могъл да си сътрудничи с Асад в борбата срещу най-голямата, според него, заплаха - в борбата срещу ИД.

Изглеждаше, че това пасва добре на неговото мото "America first" - да се грижи на първо място за вътрешнополитическите проблеми и да се намесва външнополитически само когато това е оправдано от гледна точка на американските интереси.

Повратът

Доналд Тръмп промени поведението си след химическата атака срещу града, контролиран от сирийските бунтовници - може би заради големия брой жертви, сред които и много деца. Президентите не само могат, но и трябва да променят мнението си при наличието на нови обстоятелства. Това обаче не променя факта, че - както и при Обама - САЩ нямат истински план за Сирия "след това".

Към това се прибавят и вътрешнополитическите грешки на Тръмп, напр. около забраната за влизане на мюсюлмани в страната или здравната реформа. Защо тогава той да е непременно по-подготвен за един толкова сложен конфликт като сирийския?

С емоционалното си отклонение за "малките сладки бебета", загинали при химическата атака, Тръмп уцели един чувствителен нерв у мнозина. Но неговият импулсивен политически и военен отговор, с който вкарва САЩ в конфликта, е опасен.

Доналд Тръмп се хвали, че взема бързи решения, че е непредсказуем и че умее да прави разлика. От негова гледна точка обратът в сирийската политика е най-добрият пример за неговия подход към нещата. Този обрат е ясен сигнал към противниците на САЩ, като Северна Корея и Иран. Тръмп обаче показва и на американците, че - за разлика от Обама - се отнася сериозно. Освен това така той изтласква на заден план всички неприятни за него теми като връзките с Русия в предизборната кампания и здравната реформа.

Цената за този обрат, която ще платят САЩ и светът, обаче може да се окаже много висока.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още по темата: САЩДоналд ТръмпСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
терориста,е ***
208
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
въшка неподредена
207
3
 
17
 
! Отговори
кажете бре преди 7 години
А у Виетнам,кой хвърляше ***,срещу мирни граждани а
206
5
 
18
 
! Отговори
Трол преди 7 години
Тръмп доказа, че е от ционисткото котило "Череп и кости". Нищо по- различно всички преди него с изключение на Кенеди.
205
1
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
В следствие на ,,чистото небе,, което САЩ са се разбрали с РУСИЯ Израел са се използвали и са нанесли въздушни удари над Ливан уж заради Хизбула.Четете и се ограмотявайте от независиите западни преси.
204
2
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
Do 247 Руските ввс са нанесли ответни ракетни удари по позиции на ИДИЛ в които е имало и загинали американски инструктори ,разбирай спец части. Четете и други независими западни медии. и тогава коментирайте.
203
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но, тъй като Господ си знае работата, голяма война няма да има и нас ще ни има.Светът не е създаден, за да го унищожат хората.И няма да им се позволи да го направят.
202
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заради Тръмп може да ни няма утре, защото заради една война и удари по противника може да ни ударят и нас. И понеже сме малки на територия - ще стигне за всички ни. Но заради малкоумниците ще го отнесем и ние.
201
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп се оказа жалък страхливец,уж щял да бори ИД а обстрелва редовната сирийска армия.Нищо няма да направи Тръмп и с латинусите в САЩ,нито ще спре наплива им,нито ще връща някой.Както и излъгани ще останат и тези американци на които обеща Америка да се грижи преди всичко за себе си ,и да не харчи пари за военни кампании.А изказванията му ,че НАТО е отживелица и трябвало да се разпусне ,беше предназначено за пацифистите.Пионка на конци това е Тръмп.
200
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следващия път ще изникнат едни двукилометрови гъби във Вашингтон и нещата ще си дойдат на мястото.
199
10
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Следващия път по случайност ще загинат няколко кадировчета и буряти и ... постепенно ще се сетят къде им е мястото.
198
8
 
1
 
! Отговори
тик так преди 7 години
До Анонимен 247Провери в агенциите за недвижими имоти защо ти е линк.Аз мога да ти продам още сега 20 апартамента на първа линия на южното Черноморие на атрактивни цени.Да не са луди да продават а са на зор.Защото там живота стана сложен и инвестиция в еврозоната за средния руснак вече не е надеждна инвестиция защото трябва да се яде ама май нема вече от къде
197
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено че Тръмп извърши удара сългасувано и с разрешение от началника си Путин. Малко театро за наивниците и света и прах в очите на ястреббите у дома. И това малко преди срещата между двамата на която ще има помиряване и пълно изтегляне на САЩ от Сирия, но със запазване на достойнството, че иначе Тръмп много бързо ще го споходи съдбата на Кенеди. Затова и ударът не е съгласуван в конгреса.Но как да ги обясниш тези неща на тукашния краварски ***? На него шефовете не му ги казват тези неща.
196
2
 
0
 
! Отговори
тик так до преди 7 години
До Анонимен 247защо ти е линк влез в сайтовете на агенциите а ако реално искаш да купиш в момента аз мога да ти оредя над 20 апартамента на първа линия реално на плажа по южното Черноморие има и атрактивни цени.Комисионата е плащат братята
195
2
 
20
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Всъщност и на Тръмп не му е лесно!Ястребите и от двете партии го притискат за твърди действия в Сирия и всячески саботират рационалния му подход!Тръмп реши вместо да сваля Асад-нещо твърде рисковано,просто да го лиши от половината територия(че и повече),като същевременно приключи с ИД.Това явно не се хареса на политиците в САЩ създали ИД за собствени цели и те го подхлъзнаха!Сега просто е длъжен да следва пътя и да търпи критиките на същите тия,дето го вкараха в капана!
194
6
 
37
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
плиткоумно както винаги ...единственния възможен път да се докара Кувейтска и Саудитска газ до Европа е през Сирия!Ако не се построй газопровод през Сирия и Европа и Израел ще зависят от газови доставки от РусияЕдва ли има по-важна за САЩ държава от Сирия .... просто силиците не им стигат да се борят с Путин ..... кисело е гроздето куме ......
193
5
 
36
 
! Отговори
Иво преди 7 години
Няма какво да се лъжем,причината за ударите на САЩ по Сирия са,че сирийската армия свали два сизтребителя на бидовете от Израел ,позволили си да нарущшат въздушното пространство над Сирия .Още преди много години Ванга предрече,че световната война ще започне от Сирия и в тази война Русия ще е победител и Русия ще освободи Божи гроб от поганците(еврейте).Намерете книгата на племенницата нна Ванга -Красимира Стоянова от 1992г -Ванга Истината. Там ясно пише за Сирия .Заради евреите ще започне СВ
192
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДНЕС АРМИЯТА НА АСАД ОТКРИ ОГЪН ПО АМЕРИКАНСКИ РАЗУЗНАВАТЕЛЕН САМОЛЕТ И ГО СВАЛИ,ТОВА Е СТАНАЛО В РАЙОНА НА АЛ КАМИШЛИ В СЕВЕРОЗАПАДНАТА ЧАСТ НА СТРАНАТА ,КЪДЕТО Е РАЗПОЛОЖЕНА ВОЕННА БАЗА НА СИРИЙСКАТА АРМИЯ И КОЯТО Е БИЛА ЦЕЛ НА РАЗУЗНАВАТЕЛНИЯ САМОЛЕТ НА САЩ.ТОВА ПРЕДАВА АЛ ДЖАЗИРА
191
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
де го ся плевнелиев, пак да обвини русия в хибридна война...
190
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...ПРЕЗИДЕНТА НА ЕГИПЕТ АБДЕЛ ФАТАХ АЛ СИСИ ,КОЙТО КАЗА,ЧЕ Е ОЧАКВАЛ ТОВА СЛЕД КАТО СИРИЯ СВАЛИ ДВАТА ИЗРАЕЛСКИ ИЗТРЕБИТЕЛЯ...========Най-после един логичен коментар тук.