Светът може да плати скъпо за поврата на Тръмп в Сирия

С бомбардировката той вкарва САЩ във войната там
Обновена: 9 апр 2017 11:12 | 8 апр 2017 14:44, Елка Василева
345
Светът може да плати скъпо за поврата на Тръмп в Сирия
Снимка: Reuters

С бомбардировката в Сирия Доналд Тръмп вкарва САЩ във войната в Сирия - един конфликт, който не засяга пряко американските интереси. А това е много опасно. И може да ни излезе твърде скъпо, твърди Михаел Книге, цитиран от Дойче веле.

Има една причина, поради която предшественикът на Доналд Тръмп - Барак Обама - се наложи срещу съпротивата на мнозина - например на бившата външна министърка Хилари Клинтън, на републиканските сенатори Джон Маккейн и Линдзи Греъм - и реши да не участва в сирийския конфликт с военни средства.

Още по темата

САЩ и светът бяха уморени от двете водени от САЩ интервенции в Афганистан и Ирак, както и от военната операция в Либия, която без САЩ нямаше да се състои. След години на кръвопролития и в трите страни нито настъпи мир, нито сигурност.

Но основната причина, поради която Барак Обама не се намеси в Сирия, е друга: Сирия не застрашаваше националната сигурност на САЩ - колкото и грубо да звучи това при такъв един ужасяващ конфликт.

Извън сферата на интереси на САЩ

Въпреки че Обама демонстрираше понякога доста колеблива позиция, все пак със своята не особено умна забележка за "червената линия", която Асад не бива да преминава, той имаше ясна позиция. Сирийският конфликт не бушуваше близо до САЩ и не застрашаваше американските интереси. Затова и не беше необходима военна намеса.

Поведението на Обама беше подсилено от това, че той се остави да бъде въвлечен в конфликта в Либия - противно на убежденията си. Той беше наясно, че намесата в един още по-сложен конфликт в Сирия ще бъде сериозно политическо, военно и финансово предизвикателство за САЩ.

Намесата в Сирия би коствала не само огромни военни ресурси, но и години на възстановяване. А много американци се опасяват от такава непосилна задача. Обама знаеше, че уморените от войни негови сънародници не са готови за нов военен ангажимент точно във фазата, когато усещаха на гърба си последиците от финансовата криза.

Доскоро и Доналд Тръмп гледаше на нещата по същия начин. Той дори се противопостави на военна намеса в Сирия още по-твърдо от своя предшественик. Още през 2013 година Тръмп многократно се застъпваше - в Туитър - за ненамеса в Сирия и наистина беше ревностен противник на военен ангажимент в сирийския конфликт. Вместо това Тръмп многократно подсказа, че би могъл да си сътрудничи с Асад в борбата срещу най-голямата, според него, заплаха - в борбата срещу ИД.

Изглеждаше, че това пасва добре на неговото мото "America first" - да се грижи на първо място за вътрешнополитическите проблеми и да се намесва външнополитически само когато това е оправдано от гледна точка на американските интереси.

Повратът

Доналд Тръмп промени поведението си след химическата атака срещу града, контролиран от сирийските бунтовници - може би заради големия брой жертви, сред които и много деца. Президентите не само могат, но и трябва да променят мнението си при наличието на нови обстоятелства. Това обаче не променя факта, че - както и при Обама - САЩ нямат истински план за Сирия "след това".

Към това се прибавят и вътрешнополитическите грешки на Тръмп, напр. около забраната за влизане на мюсюлмани в страната или здравната реформа. Защо тогава той да е непременно по-подготвен за един толкова сложен конфликт като сирийския?

С емоционалното си отклонение за "малките сладки бебета", загинали при химическата атака, Тръмп уцели един чувствителен нерв у мнозина. Но неговият импулсивен политически и военен отговор, с който вкарва САЩ в конфликта, е опасен.

Доналд Тръмп се хвали, че взема бързи решения, че е непредсказуем и че умее да прави разлика. От негова гледна точка обратът в сирийската политика е най-добрият пример за неговия подход към нещата. Този обрат е ясен сигнал към противниците на САЩ, като Северна Корея и Иран. Тръмп обаче показва и на американците, че - за разлика от Обама - се отнася сериозно. Освен това така той изтласква на заден план всички неприятни за него теми като връзките с Русия в предизборната кампания и здравната реформа.

Цената за този обрат, която ще платят САЩ и светът, обаче може да се окаже много висока.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още по темата: САЩДоналд ТръмпСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Обама беше лош.Явно не е бил толкова черен.
168
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 213Те ако трябваше да реагират направо щяха да потопят корабите с томахавкитес кво ше ги потопят бе, с лъкове и стрели ли? Дребния, злобен диктатор видя, че 2 есминеца са достатъчно да унищожат цялия руски контингент в Сирия.
167
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Бълария ще бъде първата мюсюлманска държава в Еропа."Цък. Вече има три такива, благодарение на задокеанските варвари - Косово, Босна и Албания.Франция и Германия със сигурност ще ни задминат по ислямизация. Държавите, в които ислямът е вилнял в миналото, няма да се дадат.
166
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако всяка страна си гледаше в собствената паница-още да сме под турско робство,та..когато слабите не могат да се справят,все някой трябва да им помогне.
165
1
 
6
 
! Отговори
гого преди 7 години
борисети от де ги знеш страховете руски или си повтаряш кат папагал неща от СНн и алджазира.Нещо бъркаш БВП с финансов ресурс...
164
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eийййййййй , ш.матки 4ервени , ако бяха бомбардирали София , нямаше да пла4ете толкова .
163
3
 
11
 
! Отговори
R-соколов преди 7 години
От цялата тая простотия, дето измагери бай ви Дончо, май най-добре ще се отърват германците, щото се изсулиха от там, усещайки шамара, който могат да получат ако продължават да се пъхат дет' не им е работа. За другите, англосаксите например, не се и съмнявам, че са твърдо зад всяка тъпотия, сътворена от брат'чедите отвъд океана. А ние, барабар Петко с мъжете, каква позиция ще заемем, щото нещо така някои са одобрили бомбенето на мириканците, позовавайки се на "твърдите" доказателства по ЦНН...?
162
13
 
7
 
! Отговори
борис преди 7 години
Тръмп е бизнесмен и знае много добре , че финансовия ресурс на путин е колкото този на Холандия.Никак не е случайно, че най-големия страх на руснаците е Сирия да не се превърне в нов Афганистан.В Сирия руснаците воюват с 40 - 50 самолета и около 10 хиляди човека,което им струва 40-50 милиарда годишно.Ако затънат в сериозна война, ще им трябват в пъти повече на хиляди километри от Русия.Ами ако американците се разсърдят и дадат ПВО ракети на враговете на Русия.Кво праим, пак фалит като 1990 г.
161
2
 
14
 
! Отговори
Галя преди 7 години
Настана много голям смут в редиците на грантаджиите. До вчера беше лесно - "Всичко, което прави Тръмп, е лошо", "Всичко, което прави Путин, е лошо". Разгледах няколко фейсбук профила на видни *** и мненията им по въпроса доста се различават. Значи господарите им още не са им снесли какво да мислят.
160
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Асад трябва да съди Тръмп и САЩ както Милошевич докато платят самолетите и 10 милиарда долара за убитите и разушеното летище. Тръмп също Аасад за химикалите ако докаже но без да стреля и да убива.
159
4
 
1
 
! Отговори
ТоТо преди 7 години
Ама как така Сирия не засягала американските интереси!? MAGA! Make Al-Qaida Great Again!
158
1
 
16
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
До ЕРДОГАНЩе разлюлее на Асад оная му работа.Вас ще ви разлюлеят кюрдите и руснаците.
157
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А срещу Турция Русия дори и Калибри не и трябваше да пуска. Само спря собствените си полети до там и всичко в турско рухна. Едни извинения после за сваления пилот, едни къщи за вдовицата, едни парични обезщетения се предлагаха... Ама, кой им обръща внимание на недочовеците? Щом руснаците запончаха да обучават и въоръжават кюрдски специални части на границата на Турция, за какво можем повече да си говорим? Подигравка с великия Ердо. Тотална подигравка ;)
156
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия оттегля помощта си за САЩ за операцията в Сирия. Официано заявление от Германските власти... Скъпично ще му излезе на Тръмп опита да набере политически пчелички в тефтерчето за сметка на живота на сирийски граждани и заради помощта, която оказва на ИДИЛ. Такива действия ще засилят бежанския поток към Европа, а Меркел нещо не е склонна повече да кани ядрени физици с *** у дома на обикновения германец...
155
1
 
3
 
! Отговори
гого преди 7 години
и как си щял да живееш без бежанци, я да чуем и знаеш ли колко са те сега в Бг
154
23
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Смятайте това за продължение на предишния ми коментар:От друга страна, бих казал че светът вече плаща скъпо.Светът вече плаща скъпо за това, че САЩ досега не се намесваха сериозно в конфликта в Сирия. Светът вече плаща скъпо за това, че САЩ не свалиха Асад от власт и не го убиха, както беше правилно да направят. Точно защото не ги засягаше пряко.Не САЩ наводниха сирийските бежанци. Нас ни наводниха, Европа наводниха.Само си помислете - как щяхме да живеем без бежанците?
153
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп не е стрелял по руска а по сирийска база. Може би нсега щяхме да досфориацираме ако беше гърмял по тартус или латакия. Между другото много се заблуждавате че сила от ранга на Русия ще си играе да сваля томахавките. Те ако трябваше да реагират направо щяха да потопят корабите с томахавките и тогава всички заедно щяхме да светнем. Така че всичко е уговорка за изпускане на парата. Все пак възможно е някой сирийски командир да не е издържал и да е качил химическа бомба на самолета.
152
10
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Обама имаше много ясни основания да не напада Сирия.Едното беше факта, че в Сирия има руски военни бази, Сирия е така да се каже държава-клиент на Русия и Русия я защитава като колония. С едно такова нападение рискува да разсърди императора Путин.Второто основание е Иран, държава с която наскоро беше успял да подпише споразумение за сътрудничество, отпадане на ембаргото срещу забрана на материал за атомни бомби.Тръмп ги замете тия причини под килима.
151
1
 
14
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
и реално какво е поразено, пистата непокутната, два хангара със скрап и една празна казарма тип нашите изоставени от тошово време. Е разбира се 59 ракети с изтичащ ресурс са оправдани, ще се произведат нови.Сещате ли се в бивша Югославия как се пиразяваха летищата, по пистите и ги правиш неизползваеми.а с тоз газ е толкова нсивно всичко колкото със складовете и заводите навремето нс Садам. за които британците си признаха че са били лъжа.
150
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да разбера радостния вой, който се носи откъм козяшките ***.некакви приказки за имидж, великия Тръмп и още и още глупости.Нямате ли очи да видите , че с глупостите които върши Тръмп направи още една крачка към 3- та св война. Ако живеехми в Южна Америка или в Австралия скачайте от радост. Но България е на една ръка от Русия, от Турция, от Сирия. Утре като почнат да хвърчат бомби, независимо руски или американски и да избухват около нас какви ще ги дъвчете? Това беше голям гаф на Сащ