Орбан vs. Сорос: Унгарците на борба с "нелибералната държава"

Орбан се опита да затвори университет на Сорос. Какво последва?
10 апр 2017 19:35, Боряна Павлова
155
Орбан vs. Сорос: Унгарците на борба с "нелибералната държава"
Снимка: Reuters

Усилията на Унгария да затвори Централноевропейския университет (ЦЕУ), основан през 1991 г. от милиардера филантроп Джордж Сорос, е поредната стъпка от плана на премиера Виктор Орбан да превърне страната си в "нелиберална държава" - схващане за ограничена демокрация, което е в контраст с идеалите на "отвореното общество", пропагандирани по света от Сорос.

Във вторник миналата седмица в парламента набързо бе прокаран закон, който поставя нови условия, на които да отговарят всичките 28 чужди университета, действащи в Унгария. Смята се, че някои от изискванията - като извършване на образователна дейност и в родните страни - са насочени специално срещу ЦЕУ - който няма американски кампус, пише БТА.

ЦЕУ има акредитация в щата Ню Йорк и в Унгария и студентите му получават дипломи, които се признават и в Унгария, и в САЩ. Орбан заяви, че ЦЕУ "мами", като издава два вида дипломи и че това е нечестно предимство пред другите местни университети.

Унгария настоява за юридически обвързващи двустранни споразумения - с американското правителство и с щата Ню Йорк.

Хиляди хора се включиха в митинги срещу закона, взел на прицел ЦЕУ. Демонстрантите поискаха от президента Янош Адер и от Конституционния съд да блокират новия закон.

Надежди на вятъра

Орбан, който от самото начало подкрепя американския президент Доналд Тръмп, най-вече антиимигранската му позиция и обещанието да прекрати "износа на демокрация" от Америка, заяви, че правителството ще действа по случая с "добра воля" и "затова няма причина никой да се тревожи".

Орбан, който е казвал, че Русия, Китай и Турция са сред неговите модели за "нелиберална държава", много се надява, че правителството на Тръмп няма да е толкова критично като това на Барак Обама към усилията му да разклати демократичната система, основана на принципа за баланс на властите, да задуши свободата на медиите и да засили държавния контрол в икономиката, спорта, културата и практически всеки аспект от живота в Унгария.

Държавният департамент на САЩ обаче ясно даде да се разбере, че ЦЕУ се ползва с "подкрепата и на двете партии" (Републиканската и Демократическата - бел.пр.) и "ще продължи да защитава неговата независимост и свободното му функциониране в Унгария".

Баланс между САЩ и Русия

Орбан може би се стреми да получи покана за Белия дом, за да покаже, че е съюзник на Тръмп срещу Сорос, който бе един от видните поддръжници на Хилари Клинтън в миналогодишните президентски избори - като в същото време се опитва да угоди на Русия.

"Вие искате да пожертвате един университет, за да може Тръмп най-сетне да приеме Виктор Орбан", каза на депутатите от партията на Орбан ФИДЕС Гергей Баранди, опозиционен депутат от Социалистическата партия. "Може би това е прекалено висока цена".

Орбан, който засили зависимостта на Унгария от Русия с дългосрочно споразумение за ядрената енергетика, може би също така прави услуга на руския президент Владимир Путин, който по негова покана направи две посещения в Будапеща за последните две години. "ЦЕУ е тренировъчният център на опонентите на Путин и други нелиберални политици", писа в статия в онлайн изданието hvg.hu Робърт Браун, бивш политически консултант. "Това е неговата задача".

Подкрепа за ЦЕУ

Правителството казва, че ЦЕУ заблуждава общественото мнение, но президентът на Германия, стотици представители на академичните среди по света, повече от десет лауреати на Нобелови награди изразиха солидарност с университета и с намерението му да остане в Будапеща.

В ЦЕУ учат повече от 1400 студенти от 108 страни, учебното заведение предлага магистърски и докторски програми по много дисциплини - от социални науки до право, бизнес и публична политика.

Комисията на ЕС, изпълнителният орган на съюза, планира да обсъди въпроса с ЦЕУ тази седмица.


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
5
 
12
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Унгария - последната надежда на Европа за някакъв разум и нормалност!
105
4
 
17
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 година
Знаем че кинтите ви идват от този световен паpазит за да пропагандирате неговите антибългарски и противодържавни организации вилнеещи в българия ама чак пък филантроп да го наричате е малко прекалено. Да бяхте си мълчали.
Филантроп е Бил Гейтс. Соpос е паpазит на квадрат.
104
11
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Хаха, малко колко са активни тролчетата в тая статия. Закриват, показват, поясняват, жалки твари. :Р

Нищо няма да се случи на университета, а Орбан ще свие перките както с данъка на интернета. Най вече защото кре.тени като вас са 1% от хората. Никой не се занимава с вас по форумите, защото нормалните хора си имат други грижи, но когато стане въпрос за действия вие се криете докато нормалните хора започват да действат. Затова на всички избори сте изненадани. :)
103
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От раз се разбира кой е поръчителят на статията и какви цели гони, малко останаха вярващите в задокеанската доброжелателност.
102
4
 
19
 
! Отговори
гост преди 1 година
Ако и в България изгоним неправителствените организации от рода на " отворено общество" , " америка за българия " и тем подобни , които мътят мозъците на хората с всякакви глупости , наливат американски пари във вид на рушвети към определени хора и организации , за да става това което Сорос иска. Революция трябва, военно положение.
101
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наемици има само от североизток.
Другото е пазарна икономика.
100
5
 
28
 
! Отговори
при "новия ред& преди 1 година
Еврейските наемници и там , както и тука и навсякъде тровят първо съзнанието на хората, после обсебват собствеността и труда, докато ги превърнат в безволеви роби и развалини...
99
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
истинску държавник а не безгръбначно същество като Бойко и ЦЕЦО КРАде-цо
98
6
 
32
 
! Отговори
давай Виктор! преди 1 година
Пълна подкрепа за унгарският народ който води борба срещу ционисткото робство! Напред Орбан, изгони окупаторите!
97
20
 
6
 
! Отговори
номер2 преди 1 година
Докога унгарците ще търпят това недоразумение? Ако трябва да отидем да им помогнем! Колко лошо е да имаш *** за президент!
96
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
99% от унгарците подкрепят Виктор Орбан. Никой политик в цялата история на Унгария и е се е ползвал с толкова висока подкрепа. Освен това Орбан няма тъмно минало като Тиквата и не е уязвим и контролиран отвън.
95
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е Орбан. Шорошо няма нито един университет в САЩ. Това не е филиал на нормален университет, а гнездо на змии. Там се подготвят кадри да съсипва и объркват цели държави.
94
5
 
39
 
! Отговори
Хех преди 1 година
Жалко че няма и сред нашите "политици" поне един такъв достоен човек който наистина да се бори за националните интереси на Родината си. Кои сте Вие уважаеми български "политици" че да продавате за центове делото на Ботев и Левски? Кои сте Вие че да продавате саможертвата на стотици (че и хиляди) наши национални герои? Задавате ли си въпроса с какво ще Ви запомни историята и какво ли си мислите (например) когато се изправите на връх Шипка където дори и чужденци са умирали за България???
93
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво Викторе, мачкай широшоидите!
92
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да си протестират колкото си искат. Истината обаче е че болшинството стои зад Орбан
91
9
 
3
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Щом така, тогава Сорос ще изтегли всички университети от Унгария и ще ги монтира в България. - Следя събитията отблизо, - казъл Ердоган, само се опасявам да не попречи с нещо за почити готовата анексия на България от турция? - А кво е тва анексия? - Възстановяване на отоманската империя. - Айм сори, но ще попречи, защото синедрионът е решил да разполохи Главната си квартира в Бугария, НДКто и практически целия Лозенец. - Че аз ще дам Златния рог? - Лозенец Лозенец Лозенец Лозенец...
90
15
 
11
 
! Отговори
Милионерът-филантроп преди 1 година
През 2005 г. е превел 30 милиона долара във „фонд за РОМСКО образование“, част от „Десетилетието на ромското включване“.Главен спонсор е на Международен център за изследване на малцинствата и междукултурно взаимодействие.
В България, чрез фондация Отворено общество, той финансира целево редица неправителствени организации като Център за икономическо развитие, Европейски институт, Институт за пазарна икономика, Червената къща, Център за социални практики, Център за либерални стратегии.
89
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SpaceX
Спацко, вече се разбрахме, печелиш! Най-тъъпия от драскачите в този форум. Конкуренция ти е само Шоп. Не мога да определя кой заслужава лавровия венец, но сопата - и двамата!
88
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала на пича има акъл и гащи направил пари. Действайте и вие...Живота е кратък. От плювни файда няма.
87
2
 
37
 
! Отговори
А така преди 1 година
Време е за затваряне на Отворено общество. И Шорош да си обира крушите отвъд Океана.